Μια ζωή δοσμένη στην υπόθεση της εργατικής τάξης
«Αναμνήσεις ενός αντάρτη», του Γιώργη Μωραΐτη - Φυλακές Χαλκίδας και Κορυδαλλού 1969 - 1973 |
Ο σ. Γιώργης για 75 χρόνια τίμησε τον τίτλο του στελέχους του ΚΚΕ, διετέλεσε μέλος της ΚΕ του Κόμματος από το 9ο έως και το 13ο Συνέδριο, δημοσιογράφος, μέλος της διεύθυνσης και της αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη».
Γεννήθηκε στη Βοδονίτσα (Μενδενίτσα) Λοκρίδας στις 3 Μάρτη του 1927. Από πολύ μικρός έζησε - μέσα από τις περιπλανήσεις της οικογένειάς του, που ήταν ενταγμένη στην ΕΑΜική Αντίσταση και στον ΔΣΕ - τη ζωή της εργατικής τάξης.
Το 1942 οργανώθηκε στην Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης (ΕΝΑΡ), το 1943 στην ΕΠΟΝ και το 1944 κατετάγη στον ΕΛΑΣ.
Πήρε μέρος στη Μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944, ενώ τον Ιούλη του 1946 κατέφυγε ξανά στην Αθήνα μαζί με τον πατέρα του, γνωρίζοντας ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας τους. Κατετάγη στον ΔΣΕ το Μάρτη του 1947, στο Αρχηγείο Παρνασσίδος, με επικεφαλής τον Διαμαντή. Πήρε μέρος στις μάχες σε Κρόκι, Πέτρα, Αράχωβα, Μώλο - Μενδενίτσα και Αμφισσα.
Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Συνελήφθη με ασύρματο στο τέλος του 1955 και καταδικάστηκε δις εις θάνατον από στρατοδικείο, με βάση τον Α.Ν. 375, το 1957. Για τα επόμενα 11 χρόνια θα φυλακιστεί στις φυλακές Ιτζεδίν, Αλικαρνασσού, Αίγινας, Κέρκυρας, Αβέρωφ, Χαλκίδας κ.α. Αποφυλακίστηκε με όρους το 1966 και ανέλαβε δουλειά στην ΕΔΑ, ως μέλος του Γραφείου της Αθήνας.
Με το πραξικόπημα της χούντας, ξέφυγε τη σύλληψη και πέρασε στην παρανομία. Ως μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ ανέλαβε δουλειά για την έκδοση του «Ριζοσπάστη», της «Αδούλωτης Αθήνας», του «Οδηγητή» και άλλων εντύπων την περίοδο 1967 - 1968.
Ο σ. Γιώργης Μωραΐτης το Φλεβάρη του 1968 υπερασπίστηκε αταλάντευτα τις Αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ, γράφοντας και την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην «Αδούλωτη Αθήνα» και στον «Ριζοσπάστη».
Το Νοέμβρη του 1968 συνελήφθη από τη χούντα και καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε κάθειρξη 24 χρόνων. Ακολουθούν 5 χρόνια φυλάκισης, ξανά στις φυλακές Αβέρωφ, Κορυδαλλού, Ιτζεδίν, Αλικαρνασσού και Χαλκίδας.
Με την προσωρινή του απόλυση «λόγω κινδύνου ανηκέστου βλάβης» το 1973, φυγαδεύτηκε παράνομα στο εξωτερικό. Πήρε μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπου για πρώτη φορά εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή, και μετά το Συνέδριο χρεώθηκε στον ραδιοσταθμό «Φωνή της Αλήθειας».
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και τοποθετήθηκε στη διεύθυνση και την αρχισυνταξία του «Ριζοσπάστη». Ηταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του 1977, του 1981 και του 1985 στη Φθιώτιδα.
Στο 13ο Συνέδριο, έδωσε τη μάχη για την υπεράσπιση του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος ενάντια στην οπορτουνιστική ομάδα, που στόχευε στη διάλυση και διάχυσή του στον ΣΥΝ.
Από το 1991 έως το 2004 ήταν μέλος της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη». Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).
Ο Γιώργης Μωραΐτης έχει γράψει 12 βιβλία και έχει τιμηθεί με Μετάλλιο από το Ανώτατο Σοβιέτ στα σαραντάχρονα της Αντιφασιστικής Νίκης. Υπερασπίστηκε σε όλη του τη ζωή τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ, τον μαρξισμό - λενινισμό, και στάθηκε απέναντι σε κάθε λογής αναθεωρητές, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές κομμουνιστών.
Απόσπασμα από την απολογία του Γιώργη Μωραΐτη στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθήνας στις 13/5/1969
«Κύριε πρόεδρε. Κύριοι στρατοδίκες.
Οταν σταυρώνεται ένας λαός, οι κομμουνιστές ανεβαίνουν στον Γολγοθά πρώτοι!
Την 21η Απριλίου, αρχίζει για το λαό μας και ιδιαίτερα για μας τους κομμουνιστές ένας μεγάλος Γολγοθάς.
Υπερασπίζομαι τη Δημοκρατία!
Υπερασπίζομαι το Λαό. Υπερασπίζομαι το ΚΚΕ, την πολιτική και τη δράση του. Υπερασπίζομαι τον εαυτό μου.
Είμαι κομμουνιστής. Είμαι στέλεχος του ΚΚΕ. Και είμαι περήφανος γι' αυτή μου την ιδιότητα.
Κατηγορούμαι για την Κομματική Οργάνωση Αθήνας.
Είμαι μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ. Είμαι περήφανος για την ΚΟΑ. Θεωρώ καθήκον μου να υπερασπιστώ την ΚΟΑ. Και αναλαμβάνω απέναντι στο λαό οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη για τη δράση της.
Κύριοι στρατοδίκες. Είμαστε αθώοι. Οι ένοχοι είναι άλλοι. Ενοχοι είναι αυτοί που μας διώκουν, μας συλλαμβάνουν, μας βασανίζουν, μας φυλακίζουν, μας παραπέμπουν σε δίκες και απεργάζονται με όλα τα μέσα την εξόντωσή μας, γιατί είμαστε πολιτικοί τους αντίπαλοι.
(...) Στο εδώλιο του κατηγορουμένου καθόμαστε σήμερα εμείς. Στο εδώλιο όμως της συνείδησης του λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης αυτήν τη στιγμή είναι στημένοι οι θλιβεροί δικτάτορες, οι επίορκοι συνταγματάρχες, οι φασίστες ψευτοεπαναστάτες της 21ης Απριλίου.
(...) Κύριοι στρατοδίκες, πέρασε η εποχή που μπορούσαν να θεωρούν τον κομμουνιστή μίασμα. Σήμερα η ιδιότητα αυτή είναι ο υπέρτατος τίτλος τιμής.
Οι εχθροί μας (...) δεν μπορούν να αμφισβητήσουν το γεγονός ότι είμαστε παλικάρια. Μας έφεραν εδώ για να μας καταδικάσουν, κι αν μπορέσουν, να μας βγάλουν από τη μέση με το εκτελεστικό απόσπασμα.
(...) Κύριοι στρατοδίκες, τα πολιτικά κόμματα δεν τα κρίνουν τα στρατοδικεία και τα δικαστήρια. Τα κρίνει ο λαός. Εμείς για τη δράση μας δίνουμε λόγο μόνο στο λαό. Και ο λαός γνωρίζει και εγκρίνει τη δράση μας.
Εμείς είμαστε λεύτεροι άνθρωποι. Ανθρωποι με ανώτερα ιδανικά. Μπορούν να μας συλλάβουν, να μας βασανίσουν, να μας καταδικάσουν, να μας φυλακίσουν. Μπορούν και να μας σκοτώσουν. Αλλά δεν μπορούν να μας υποτάξουν. Εμείς δεν προσκυνάμε.
(...) Σχετικά με την κατηγορία για ανατροπή του κοινωνικού συστήματος δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο χειρότερος συνήγορος υπεράσπισης αυτού του συστήματος είναι η δικτατορία.
(...) Για την ώρα κανείς μας δεν χρησιμοποίησε βία. Ο λαός μας και οι κομμουνιστές παλεύουν με όλες τις άλλες μορφές για την ώρα. Και θα ήταν ευχής έργο να ανατραπεί η δικτατορία με ειρηνικές μορφές πάλης (...) αν η πάλη αυτή στην ανάπτυξή της θα φτάσει και σε ένοπλες μορφές, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και πάντως όχι μόνο - ούτε τόσο - από μας. Κυρίως θα εξαρτηθεί από τη στάση της ίδιας της χούντας.
Και θα είναι νόμιμο το δικαίωμα του λαού, αν χρειαστεί, να καταφύγει στα όπλα και να πολεμήσει τη χούντα με τα ίδια μέσα που αυτή τον πολεμά και τον καταδυναστεύει».
Με συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο του Γιώργη Μωραΐτη, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη στους οικείους του, ιδιαίτερα στην συντρόφισσά του Ολγα.
Οπως αναφέρεται: «Ο σύντροφος Γιώργης Μωραΐτης, αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, με πολλά χρόνια φυλακές, ενώ είχε καταδικαστεί δυο φορές σε θάνατο, υπήρξε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, Αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και μέλος του Προεδρείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Ηταν Επίτιμο μέλος του Προεδρείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών - Αντιφασιστών (FIR).
Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Γιώργη Μωραΐτη στο τελευταίο του ταξίδι και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίζουμε τον αγώνα για τα ιδανικά και τα οράματα της ΕΑΜικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και του ΚΚΕ, για τα οποία ο ίδιος αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή.
Καλό κατευόδιο σύντροφε Γιώργη».
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του δημοσιογράφου Γιώργη Μωραΐτη, ιστορικού στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και εμβληματικής μορφής της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.
Ο Ν. Βούτσης δήλωσε: «Ο Γιώργης Μωραΐτης ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα. Εδωσε το "παρών" σε κάθε προσκλητήριο μάχης που έλαχε στη γενιά του, από την Εθνική Αντίσταση μέχρι τον Αντιδικτατορικό Αγώνα. Ως στέλεχος του ΚΚΕ και δημοσιογράφος του "Ριζοσπάστη" υπερασπίστηκε αταλάντευτα τις αξίες του, τηρώντας πάντα τις αρχές της δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Αφήνει μια παρακαταθήκη συνέπειας ανάμεσα στις ιδέες και τη στάση ζωής. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».
Μου το είχες πει και σου είχα υποσχεθεί πως, σαν έλθει η ώρα, θα το γράψω: Η μαντινάδα που σε αντιπροσωπεύει, ως άνθρωπο, περισσότερο από όλες είναι αυτή: «Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όντε καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όντε θα ξεπεζέψεις».
Τώρα μπορώ να το πω, για δεν είσαι εδώ να μου το απαγορέψεις: Αν κάποιος θέλει να ξέρει τι σημαίνει καλός κομμουνιστής και γνήσιος άνθρωπος, δεν έχει παρά να μάθει για τη ζωή σου...
Παύλος Ριζαργιώτης
Στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΩΡΓΗ ΜΩΡΑΪΤΗ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Βύρωνα, 100 ευρώ.
Αγγελική Μίχου
***
Ο Γιώργος Κακουλίδης, προσφέρει στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΩΡΓΗ ΜΩΡΑΪΤΗ 100 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.