ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενδείξεις επιδείνωσης της σύγκρουσης

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Με μεγάλες τιμές έγινε την Κυριακή η κηδεία του δολοφονημένου Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, προέδρου της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (ο όρος είναι παραπλανητικός αφού πρόκειται για αστικό καθεστώς, με πολιτοφυλακές που αντέδρασαν στο φιλοδυτικό πραξικόπημα κατά του Β. Γιανουκόβιτς το 2014 και προσβλέπουν σε σύνδεση με τη Ρωσία). Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή το απόγευμα ο 42χρονος Ζαχαρτσένκο τραυματίστηκε θανάσιμα από ισχυρή έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού στο εστιατόριο «Σεπάρ» στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, όπου σκοτώθηκε και ο σωματοφύλακάς του και τραυματίστηκαν άλλα 12 άτομα, ανάμεσά τους και λεγόμενοι υπουργοί της κυβέρνησης. Οι αρχές των πολιτοφυλάκων ανέφεραν ότι έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δολοφονία είναι έργο της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, ενώ καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο έως τώρα αντιπρόεδρος Ντμίτρι Τραπέζνικοφ.

Η ρωσική κυβέρνηση, αποστέλλοντας συλλυπητήριο μήνυμα του Βλ. Πούτιν για το χαμό του Ζαχαρτσένκο, τόνισε ότι πίσω από τη δολοφονία «βρίσκονται όσοι δεν θέλουν να προχωρήσει η ειρηνική και πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία», «φωτογραφίζοντας» την κυβέρνηση του Κιέβου.

Ο Ντένις Πουσίλιν, που είναι ο διαπραγματευτής στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής του Μινσκ, σημείωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση «προχωράει σε άλλη μια επίθεση στο πλαίσιο μιας γεωπολιτικής ατζέντας που γίνεται όλο και πιο επιθετική ενάντια σε ό,τι πολιτισμένο» και πρόσθεσε ότι «συνεχίζει να καταστρέφει το λαό του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) για πολλά χρόνια. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλα τα μέσα».

Ταυτόχρονα, η διοίκηση των πολιτοφυλακών κατήγγειλε χτες νέες επιθέσεις του ουκρανικού στρατού με πυρά πυροβολικού σε συνοικισμούς όπως η Γκορλόφκα, παρά την υποτιθέμενη εκεχειρία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επίσης καταγράφουν και μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων κοντά στη λεγόμενη γραμμή επαφής, που σύμφωνα με τη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένη και να μην υπάρχουν βαρέα όπλα, πράγμα που δείχνει προετοιμασίες για μεγαλύτερη κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων τις επόμενες μέρες.

Κόντρα και με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Σχετική με τη νέα επιδείνωση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία είναι και η αντιπαράθεση που διευρύνεται ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Ρωσίας, με αφορμή το αίτημα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Πατριαρχείο Κιέβου (που θεωρείται σχισματική από τη Ρωσία) να γίνει αυτοκέφαλη εκκλησία. Η κίνηση αυτή, που όπως όλα δείχνουν ενθαρρύνεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για ευνόητους λόγους, έχει οξύνει τα πράγματα. Ετσι χωρίς συμφωνία κατέληξε η συνάντηση που είχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. Το Πατριαρχείο Μόσχας αναγνωρίζει μόνο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που είναι υπό τη δικαιοδοσία του, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο εμφανίζεται θετικό στο αίτημα της Ουκρανίας αλλά προς το παρόν δεν δίνει την «αυτοκεφαλία». Φυσικά η αντιπαράθεση Οικουμενικού Πατριαρχείου και αυτού της Ρωσίας κρατάει από παλιά και αφορά στη λεγόμενη πρωτοκαθεδρία στην Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο, που αποτελεί θεσμό του αστικού κράτους με σημαντική επιρροή.

ΡΩΣΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Από διαδήλωση στη Μόσχα
Από διαδήλωση στη Μόσχα
Λαϊκές αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης της Ρωσίας να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που υπάρχουν σήμερα και προέρχονται από τις κατακτήσεις που έχουν απομείνει από την περίοδο του σοσιαλισμού (60 χρόνια για άνδρες και 55 για γυναίκες). Ετσι, την Κυριακή διοργανώθηκαν στη Μόσχα και πολλές πόλεις της χώρας διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση των ορίων στα 65 και 60 ή 63 χρόνια για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα. Ειδικά για τις γυναίκες, γίνεται προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει ότι θα επιδιώξει να μην υπάρξει υπερβολική αύξηση. Πάντως χαρακτήρισε τις αλλαγές «αναγκαίες για τη σημερινή οικονομική κατάσταση».

Στις διαδηλώσεις πρωταγωνιστούσαν μέλη και στελέχη του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. Από τη Μόσχα ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ χαρακτήρισε τη «μεταρρύθμιση κανιβαλιστική» και κάλεσε σε ενίσχυση των διαμαρτυριών. Αντίστοιχα, στελέχη του ΚΕΚΡ τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν πιο αποφασιστικά οι διαμαρτυρίες, για να σταματήσουν το κυβερνητικό σχέδιο.

ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΙΝΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Υποσχέσεις Σι για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με φιλόδοξους στόχους για ακόμη μεγαλύτερη προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της Κίνας στην Αφρική, στο κάδρο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ολοκληρώνεται σήμερα στο Πεκίνο η Σύνοδος Κορυφής ηγετών του διήμερου Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αφρικής (FOCAC).

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, εκφωνώντας την κεντρική ομιλία του στις εργασίες του Φόρουμ, υποσχέθηκε νέα άτοκα ή προνομιακά δάνεια σε αφρικανικές χώρες, αναπτυξιακή βοήθεια και επενδύσεις πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εξήρε τα έως τώρα αποτελέσματα της έντονης δραστηριοποίησης κινεζικών (κρατικών και ιδιωτικών) ομίλων σε αφρικανικές χώρες, επισημαίνοντας σημαντικά έργα υποδομής που έχουν ολοκληρώσει μέσα στις τελευταίες 2,5 δεκαετίες κινεζικές εταιρείες. Αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια αύξηση του διμερούς όγκου των εμπορικών συναλλαγών, που από τα 10 δισ. δολάρια που ήταν το 2000, σήμερα ξεπερνούν τα 200 δισ. δολάρια. Διέκρινε τις ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες που προσφέρουν «οι προοπτικές βελτίωσης» της ήδη πολύπλευρης συνεργασίας της Κίνας με δεκάδες αφρικανικές χώρες, επισημαίνοντας πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος αφρικανικών χωρών τουλάχιστον τα τελευταία εννιά χρόνια.

Σε άλλο σημείο, υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα έργα διασύνδεσης των υποδομών Κίνας - Αφρικής, τονίζοντας ότι η οικονομική συνεργασία για «ένα κοινό μέλλον μπορεί να λειτουργήσει ευρύτερα ως μοντέλο οικονομικής συνεργασίας». Διαβεβαίωσε ότι η βοήθεια που έχει προσφέρει και θα αυξήσει περισσότερο στο μέλλον η Κίνα σε χώρες της Αφρικής, δεν συνοδεύεται από ανάμειξη στα εσωτερικά των χωρών της ηπείρου, γιατί επιδιώκει τάχα «να δώσει ευτυχία σε όλους» και «απόλαυση πολιτιστικής ευημερίας». Επιδιώκοντας περισσότερες συμμαχίες με αφρικανικές χώρες ώστε να αλλάξει προς όφελος του Πεκίνου τους περιφερειακούς ή και διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων, ζήτησε να αυξηθεί ο πολιτικός διάλογος Κίνας - Αφρικής. Πρότεινε ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και υποστήριξη θεμάτων που αφορούν «συμφέροντα - κλειδιά κάθε πλευράς», ώστε να προωθηθεί ο συντονισμός ενεργειών «σε μείζονα διεθνή και περιφερειακά θέματα». Ζήτησε να ευθυγραμμιστούν οι στόχοι της μεγαλεπήβολης πρωτοβουλίας της κυβέρνησής του «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (των σύγχρονων εμπορικών δρόμων) με τους στόχους της Ατζέντας 2063 της Αφρικανικής Ενωσης, την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις στρατηγικές ανάπτυξης αφρικανικών χωρών.

Υποσχέθηκε πως η Κίνα θα κάνει μελλοντικά ακόμη περισσότερα για να εφαρμόσει οκτώ μεγάλες πρωτοβουλίες με αφρικανικές χώρες μέσα στην επόμενη τριετία σε τομείς της βιομηχανίας, της συνδεσιμότητας υποδομών, της διευκόλυνσης του εμπορίου και της πράσινης ανάπτυξης. Ανήγγειλε τη θέσπιση μίας Οικονομικής και Εμπορικής Εκθεσης Κίνας - Αφρικής, ενθάρρυνση των σινικών επενδύσεων σε αφρικανικές χώρες, την αποστολή έκτακτης ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας αξίας 147.000.000 δολαρίων και 500 Κινέζων ειδικών γεωπόνων για την αντιμετώπιση κρίσεων σε αφρικανικές χώρες.

Στο φόρουμ συμμετέχουν δεκάδες Αφρικανοί ηγέτες, ανάμεσά τους οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Σομαλίας, της Κένυας, της Αιθιοπίας, του Τζιμπουτί (όπου φτιάχτηκε η πρώτη κινεζική στρατιωτική βάση στο εξωτερικό), της Ερυθραίας, της Νιγηρίας, της Ν. Αφρικής.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κλιμακώνονται τα βίαια ρατσιστικά επεισόδια στο Κέμνιτς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κλιμακώνονται τα βίαια επεισόδια και οι επιθέσεις κατά μεταναστών και άλλων από ακροδεξιές - νεοναζιστικές ομάδες στην ανατολικογερμανική πόλη Κέμνιτς στο κρατίδιο της Σαξονίας. Το περασμένο Σάββατο 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν - μεταξύ τους και τρεις αστυνομικοί - στα επεισόδια κατά τη διάρκεια των «κινητοποιήσεων» ακροδεξιών και «αντιδιαδηλώσεων», όπως ανακοίνωσε η αστυνομία την Κυριακή. Σύμφωνα με την αστυνομία, «διαπράχθηκαν τουλάχιστον 37 αδικήματα και κακουργήματα, όπως προκλήσεις σωματικών βλαβών, φθορά περιουσίας και παραβάσεις της νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις».

Συνολικά περίπου 11.000 άνθρωποι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας - 8.000 οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), της αντιισλαμιστικής οργάνωσης PEGIDA και της ακροδεξιάς οργάνωσης «Pro Chemnitz» και περίπου 3.000 «αντιδιαδηλωτές», ανάμεσά τους και στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και της «Αριστεράς» (Die Linke). Στο Κέμνιτς είχαν συγκεντρωθεί 1.800 αστυνομικοί απ' όλη τη Γερμανία.

Η συζήτηση για τα επεισόδια από ακροδεξιές - νεοναζιστικές ομάδες, με συνθήματα κατά των ξένων αλλά και κατά της κυβέρνησης και της καγκελαρίου, συνεχίζεται μεταξύ των κομμάτων. Με δήλωσή του στην κυριακάτικη «Bild» ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας (SPD), καλεί όλους στη Γερμανία να συμβάλουν ενεργά στην καταπολέμηση του ρατσισμού: «Στην κοινωνία μας δυστυχώς έχει πάρει διαστάσεις μια χαλαρότητα που θα πρέπει να την ξεπεράσουμε. Θα πρέπει κάποτε να σηκωθούμε από τον καναπέ και να ανοίξουμε το στόμα μας». Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο χριστιανικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές), Φόλκερ Κάουντερ, επιρρίπτει ευθύνες «για την κλιμάκωση της ακροδεξιάς βίας» στην AfD.

Για χτες είχε προγραμματιστεί στο Κέμνιτς αντιρατσιστική συναυλία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι αστυνομικές αρχές της Βαυαρίας διεξάγουν έρευνα σε βάρος δύο αστυνομικών που φέρεται να χαιρέτισαν ναζιστικά και να φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών μέσα σε μπιραρία στην πόλη Ρόζενχαϊμ, την Πέμπτη. Οι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

  • Φωτιά ξέσπασε το Σάββατο το πρωί μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε διυλιστήριο της νότιας Γερμανίας, κοντά στο Ινγκολσταντ, προκαλώντας τον τραυματισμό 10 ανθρώπων και την απομάκρυνση σχεδόν 2.000 κατοίκων των περιοχών Βόχμπουργκ και Ιρσινγκ από τα σπίτια τους. Η έκρηξη σημειώθηκε σε τομέα παραγωγής υγραερίου και βενζίνης της εταιρείας «Bayernoil». Ανάμεσα στους τραυματίες τρεις φέρουν τραύματα «μέτριας και μεγάλης βαρύτητας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ