ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Κάλπικες υποσχέσεις και δηλώσεις προσήλωσης στην αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Από κάλπικες υποσχέσεις περί «νέας μεταμνημονιακής εποχής», που συνδυάζεται με τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και από δηλώσεις προσήλωσης και συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής, σημαδεύτηκε η χτεσινή τελετή ορκωμοσίας του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία, ενώ σήμερα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από παλιά πρόσωπα που είναι δοκιμασμένα στην αντιλαϊκή πολιτική και από νέα που είναι αφοσιωμένα στις προτεραιότητες και στις ανάγκες του κεφαλαίου. Παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να εκπέμψει το μήνυμα της εισόδου τάχα σε μια «νέα εποχή», το νέο σχήμα θα διαχειριστεί το «μεταμνημονιακό μνημόνιο» και τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ακολουθήσουν, αυτό είναι άλλωστε το χαρτοφυλάκιο νέων και παλιών υπουργών.

«Εχουμε επίγνωση των απαιτήσεων και των δυσκολιών. Συνεχίζουμε τη δουλειά με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και ένταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, προσερχόμενος στην ορκωμοσία, σηματοδοτώντας ακριβώς την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την αντιλαϊκή «επόμενη μέρα».

Από την πλευρά της, η ΝΔ επικέντρωσε το σχολιασμό της για τον ανασχηματισμό στο γεγονός ότι «ο κ. Τσίπρας δε μετακίνησε κανέναν από τους βασικούς συντελεστές των πιο καταστροφικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, επιβραβεύοντάς τους», ανατροφοδοτώντας την κάλπικη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση πάνω σε θέματα που αφορούν τα πρόσωπα και τον τρόπο διαχείρισης, δεδομένου ότι στρατηγικά συμπλέουν.

Ο ξένος Τύπος

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ο τρόπος που διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν το θέμα του ανασχηματισμού και της ορκωμοσίας, δίνοντας το στίγμα της συνέχισης της πολιτικής της κυβέρνησης, του ανακατέματος της τράπουλας στο πολιτικό σκηνικό και των προσπαθειών της να φιλοτεχνήσει το κλίμα της δήθεν «νέας εποχής».

«Τον κεντρώο χώρο προσπαθεί να διεκδικήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». «Με νεότερους υπουργούς ανανεώνει την άτονη κυβέρνηση στην πορεία για τις επόμενες κρίσιμες εκλογές του 2019. Στο μεταξύ η δημοτικότητά του έχει πέσει λόγω των μέτρων λιτότητας... Ο Τσίπρας τώρα προσπαθεί να ξανακερδίσει έδαφος κάνοντας την κυβέρνησή του περισσότερο ελκυστική», συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Ο Τσίπρας διατήρησε στη θέση του τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που επέβλεψε την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, που διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας για την ονομασία της "Μακεδονίας"», σημειώνει το «Reuters». To «Αssociated Press» αναφέρει ότι «ο Τσίπρας τοποθέτησε σε κυβερνητικές θέσεις μια ανεξάρτητη βουλευτή που είχε εκλεγεί με τη ΝΔ και μια πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ».

To Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως «πραγματοποιώντας ένα ελαφρύ άνοιγμα, ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε πολλά νέα στελέχη του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνησή του, καθώς και πρόσωπα που προέρχονται από το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ...».

H γαλλική «La Tribune» γράφει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, προετοιμαζόμενος για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους».

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας σχηματίζει την ομάδα του για τη "μητέρα των μαχών"», δανειζόμενος έκφραση του Ελληνα πρωθυπουργού για τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «προσπαθεί με τον ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου να δώσει στην κυβέρνησή του τη νέα ώθηση που χρειάζεται». «Είναι απίθανο - αναφέρει - η μερικώς ανανεωμένη ομάδα να δώσει τη μεγάλη ώθηση που χρειάζεται πραγματικά η κυβέρνηση. (...) Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι με μερικές αλλαγές προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο δεν θα γυρίσει σελίδα (σ.σ. ανατρέποντας τις αρνητικές δημοσκοπήσεις)».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αμερικανική κινητικότητα ενόψει ΔΕΘ

Συναντήσεις του πρέσβη και του πρόξενου των ΗΠΑ με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη

Συναντήσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είχαν χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και ο νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

Ως αντικείμενο των συναντήσεων παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουν δήμος και Περιφέρεια από κοινού με την πρεσβεία, το προξενείο και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, στη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ, όπου οι ΗΠΑ είναι «τιμώμενη χώρα». Γεγονός που αξιοποιείται στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που προχωρά η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων και κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο, Πάιατ και Φλέγκερ προανήγγειλαν την παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ. Επίσης ενημερώθηκαν για την πορεία της ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης και ανέφεραν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία με το αντίστοιχο ίδρυμα της Ουάσιγκτον.

Ο Γιάννης Μπουτάρης στάθηκε στις «άριστες σχέσεις του δήμου με το αμερικάνικο προξενείο, καθώς και με την πρεσβεία των ΗΠΑ», που επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση. Επίσης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Παιδείας στη ΔΕΘ και τη δυνατότητα που παρουσιάζεται «ως προς την ενίσχυση του θεσμού των summer schools στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της πόλης».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έδωσε διαβεβαιώσεις για τη «σταθερή βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας για ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» και παρουσίασε τις «επενδυτικές δυνατότητες» που προσφέρει η Κεντρική Μακεδονία. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Απ. Τζιτζικώστας με δηλώσεις του επέμεινε στο στόχο «να επιτευχθούν συνεργασίες ανάμεσα σε ελληνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις», αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ είναι «στρατηγικός εταίρος» και «διαχρονικός σύμμαχος».

Τρελίτσα ή ζαλάδα;

'Η το έχουν ρίξει στην «τρελίτσα» εκεί στην «ΕΦΣΥΝ» ή είναι για τα καλά ζαλισμένοι από τα «ανοίγματα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή τους να πείσουν (αλήθεια ποιους;) ότι «το ΚΚΕ δεν έχει μέτωπο στον αντικομμουνισμό»! Ποιο; Το ΚΚΕ που δέχεται τόνους λάσπης και επίθεσης ακριβώς για αυτόν το λόγο, επειδή υπερασπίζεται την Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, για το γεγονός ότι δεν χειροκρότησε την αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλισμού, όπως έκαναν τότε οι ΣΥΡΙΖΑίοι. Φαίνεται μάλλον για την «ΕΦΣΥΝ» ότι αντιπαλεύει κανείς τον αντικομμουνισμό μόνο αν υπερασπίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ, που δέχεται επίθεση από τη ΝΔ για το «κομμουνιστικό παρελθόν» στελεχών του. Που σημαίνει ότι η υπεράσπιση του κομμουνισμού περνάει μέσα από την υπεράσπιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του, δηλαδή βάζοντας πλάτη στην προσπάθεια που κάνουν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ να στήσουν έναν κάλπικο καβγά, όπως δυο γάιδαροι που τσακώνονται σε ξένο αχυρώνα.

Και επειδή η «ΕΦΣΥΝ» κάνει ειδική αναφορά στα όσα είπε ο Αδωνης Γεωργιάδης για την «Ανοιξη της Πράγας», υποστηρίζοντας ότι έμειναν δήθεν αναπάντητα από το ΚΚΕ (άραγε σε τέτοιες απόψεις δεν απαντάνε το αφιέρωμα που είχε ο «Ριζοσπάστης» και το άρθρο στελέχους του Κόμματος, που φιλοξένησε η ίδια η «ΕΦΣΥΝ»;), ας μας εξηγήσουν: Πόσο μεγάλη είναι η απόσταση ανάμεσα στον ωμό, ανοιχτό αντικομμουνισμό, τύπου Γεωργιάδη, και στη ραφιναρισμένη εκδοχή του, που στο όνομα του «σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία» καταλήγει στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα με τον Γεωργιάδη και κάθε Γεωργιάδη; Γιατί στην κύρια αρθρογραφία που εκφράζει τη γνώμη των εφημερίδων, στην «ΕΦΣΥΝ» και στην «Αυγή», αυτά που είδαμε να αναμασιούνται είναι τα περί «Σοβιετικής εισβολής», περί «αντιδημοκρατικών καθεστώτων» και «καταπίεσης», ντυμένα με τα ψευδεπίγραφα περί «ανανέωσης του σοσιαλισμού», παρόλο που οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της «Ανοιξης» έχουν ομολογήσει ότι στόχος τους ήταν να φέρουν τον καπιταλισμό. Εφτασαν δε στο σημείο να συγκρίνουν την «Ανοιξη της Πράγας» με το Μάη του 1968 και τις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ στις ΗΠΑ...

Ο λαός μας λέει σοφά, «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», πολύ περισσότερο αν έχεις ήδη αποκηρύξει τα «πρώτα»... Το παρελθόν τους οι «ανανήψαντες πρώην κομμουνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάψει να το υπερασπίζονται οι ίδιοι εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που στο όνομα της «ανανέωσης» αποκήρυξαν μετά βδελυγμίας το κομμουνιστικό κίνημα, τις παραδόσεις του εργατικού κινήματος, την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών. Το αποκήρυξαν πολλές φορές και ακόμα μια φορά όταν έγιναν κυβέρνηση για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αγαπημένο παιδί των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, όταν εισπράττουν τα συχαρίκια από την ΕΕ και αποφάσισαν να γίνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ... Η προσπάθειά τους να φορέσουν τη μάσκα του «αριστερού» προκαλεί ζημιά, λερώνει τις παραδόσεις του εργατικού κινήματος, του κομμουνισμού, της αριστεράς και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όσοι άνθρωποι και αγωνιστές έχουν τέτοιες αναφορές και δεσμούς.


Δ.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσιάζει την έκδοση για την απεργία στη ΛΑΡΚΟ

Την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης της έκδοσης της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, με τίτλο: «ΛΑΡΚΟ '77: Το χρονικό των 110 συγκλονιστικών ημερών της μεγάλης απεργίας στη ΛΑΡΚΟ. Γενάρης - Μάης 1977». Θα μιλήσει ο Χρήστος Οικονόμου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά τη διάρκεια της απεργίας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως, Λ. Καβάλας δίπλα στο Παλατάκι).

ΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο

Την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής του ΚΚΕ καλεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), σε εκδήλωση για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο, με θέμα: «Ζούμε για να δουλεύουμε ή δουλεύουμε για να ζούμε;». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ