ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2η ΕΜΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να εξασφαλιστούν τώρα οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στέγασής της

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή

Σε επίπεδο ...μελετών παραμένει ακόμα η επίλυση του σοβαρότατου στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η 2η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, απαντώντας στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι πρόκειται για μία μονάδα που έχει να κάνει με τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, που σημαίνει ότι έχει ανάγκη από «ένα πλήρως εξοπλισμένο κτίριο ανάλογο των αναγκών και των υπηρεσιών που καλείται να προσφέρει» και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με βάση το κόστος.

Σημείωσε ότι από το 1994 που ιδρύθηκε η 2η ΕΜΑΚ, παραμένει, υποτίθεται ... «προσωρινά», σύμφωνα με τις κατά καιρούς εξαγγελίες των αρμοδίων, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε το αεροδρόμιο (όπως και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια) η «Fraport», ως νέος ιδιοκτήτης, αυτό που έκανε ήταν να εξασφαλίσει στην υπηρεσία εγκαταστάσεις ακατάλληλες, με έλλειψη στεγασμένων χώρων για τη στάθμευση των οχημάτων, κτίριο που πέφτουν σοβάδες λόγω της υγρασίας, με ελλείψεις σε χώρους υγιεινής για το προσωπικό, αλλά και εκπαίδευσης, που είναι πολύ σημαντική για μια τέτοια υπηρεσία, η οποία, όπως είπε, «μας έχει κάνει πολλές φορές να νιώσουμε χαρά και υπερηφάνεια». Τώρα η «Fraport» απαιτεί τη μετεγκατάσταση της ΕΜΑΚ για να ανακαινίσει το αεροδρόμιο.

Ζήτησε από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και αν προτίθεται να αυξήσει τις πιστώσεις που ανέρχονται για το 2018 στις 405.000 ευρώ για τις ανάγκες συνολικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Ν. Τόσκας ανέφερε τις προτάσεις που εξετάζονται για τη μετεγκατάσταση, ενώ ο Γ. Δελής στη δευτερολογία του επισήμανε: «Εμείς προτείνουμε ως βέλτιστη λύση το οικόπεδο της Πυλαίας. Πρόκειται για οικόπεδο 18 στρεμμάτων όπου ήδη βρίσκεται εκεί η συγγενική υπηρεσία του ΕΚΑΒ», ενώ επειδή είναι δίπλα στην περιφερειακή οδό σημαίνει και γρήγορη μετακίνηση όπου υπάρχει ανάγκη. Ζήτησε να γίνει από την αρχή η ανέγερση των εγκαταστάσεων ώστε να πληρούν όλες τις προδιαγραφές, ωστόσο σημείωσε ότι «η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής», να δίνει ψίχουλα για τις λαϊκές ανάγκες προκειμένου να εξασφαλίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, «δεν μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι».

Ο Ν. Τόσκας έκανε λόγο για «δύσκολους καιρούς με διατιθέμενα μικρά ποσά», δεσμεύτηκε ωστόσο, προφανώς για τα «μάτια του κόσμου» ότι θα στείλει και μια επιτροπή να εξετάσει καλύτερα την περίπτωση της Πυλαίας.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι σε νέα διόδια - Κατάργηση όλων των διοδίων

Σε αγώνα ενάντια στην εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για εγκατάσταση μετωπικών διοδίων στο Ωραιόκαστρο και για την τοποθέτηση πλευρικών σταθμών διοδίων σε Μάλγαρα και Χαλάστρα, στη Θεσσαλονίκη, καλεί το λαό της περιοχής η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του μετωπικού σταθμού διοδίων της Εγνατίας Οδού στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το αργότερο το Σεπτέμβρη.

Πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τη δημιουργία πλευρικών σταθμών διοδίων στους κόμβους Μαλγάρων και Χαλάστρας, που έχουν ως στόχο να ανακόψουν την «έξοδο» των οχημάτων στην παλαιά Εθνική οδό προς αποφυγή καταβολής των διοδίων στο μετωπικό σταθμό των Μαλγάρων, το κόστος των οποίων αναμένεται να εκτοξευθεί το 2019, από το 1,20 που είναι σήμερα στα 3 ευρώ.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες να κινητοποιηθούν και να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για νέα διόδια στο Ωραιόκαστρο και για την τοποθέτηση πλευρικών σταθμών διοδίων στα Μάλγαρα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πιστή στις ευρωενωσιακές Οδηγίες, όχι μόνο διατηρεί τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, τους οποίους υποκρινόταν ότι θα καταργήσει, αλλά τους επεκτείνει, επιβαρύνοντας και με αυτόν τον τρόπο τους εργαζόμενους.

Η απόφαση αυτή αν υλοποιηθεί θα είναι ένα ακόμα χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα και θα πλήξει χιλιάδες εργαζόμενους, που θα αναγκάζονται να πληρώνουν διόδια προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους, θα είναι ένα ακόμα πλήγμα στην ελεύθερη μετακίνηση.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούν τις αποπροσανατολιστικές προτάσεις δημάρχων για "ελεύθερη διέλευση" των κατοίκων του δήμου Δέλτα, ούτε τους κυβερνητικούς ελιγμούς για περίοδο χάριτος.

Μόνη, πραγματικά φιλολαϊκή λύση είναι να καταργηθούν όλα τα διόδια, να μην ξαναπληρώσει ο λαός για δημόσια έργα για τα οποία έχει φορολογηθεί. Το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες για ασφαλή μετακίνηση του λαού, να είναι συντηρημένο, με σημάνσεις και επαρκή φωτισμό όπου απαιτείται. Αντίστοιχα μέτρα να παρθούν και για το αγροτικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο συνολικά να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποτελεί λαϊκή περιουσία».

Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στον κλάδο της Υγείας - Πρόνοιας. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιώργος Νάνος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Υγεία - Πρόνοια.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Το βιομηχανικό προλεταριάτο, πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα Τυμπακίου Ηρακλείου, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος.

Το Σάββατο 21 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Ιθάκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στην πλατεία στο Βαθύ, με ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης έκθεση από την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ, έκθεση βιβλίου, καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Την Κυριακή 22 Ιούλη:

-- Στις 11.30 π.μ., η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ διοργανώνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Αμφιλοχίας (αίθουσα ΔΣ) εκδήλωση με θέμα: «Οι παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας για την κάλυψη της διατροφής του λαού. Οι εξελίξεις στην κτηνοτροφία. Η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ και το παράρτημα Αρκαδίας ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Κοσμά Κυνουρίας, στις 11 π.μ., στο μνημείο. Στις 12 μ., θα πραγματοποιηθεί ομιλία στην κεντρική πλατεία του χωριού από την Βασιλική Γκιόκα, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ., η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει στη Στυμφαλία εκδήλωση αφιερωμένη στη Μάχη της σοδειάς στη Στυμφαλία. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στην πηγή Κεφαλαρίου.

-- Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στην εκδήλωση τιμής για τη μάχη της Χώρας. Στις 10 π.μ. θα γίνουν κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών στο Μνημείο της μάχης, στο γεφύρι του Μανούσου. Στις 11.30 π.μ. ομιλία στο Πυργάκι από τον Σαράντο Κουκούμη (λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 8.30 π.μ. από την πλατεία της Υπαπαντής).

Την Παρασκευή 27 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αλικαρνασσού Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Οταν το σκουπίδι γίνεται χρυσός για τους λίγους και δυσβάστακτο κόστος για το λαό. Διαχείριση απορριμμάτων από ποιον για ποιον;». Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ.

ΚΟ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τον Νίκο Τριανταφύλλου

Την Κυριακή 29 Ιούλη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ευπαλίου, η ΚΟ Φωκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον ταγματάρχη του ΔΣΕ, Νίκο Τριανταφύλλου. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει στις 12.30 μ.μ. αποκάλυψη μαρμάρινης τιμητικής πλάκας στον Ν. Τριανταφύλλου. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρουμελιώτικα αντάρτικα και λαϊκά τραγούδια. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο, όπου θα υπάρχει το βιβλίο - βιογραφία: «Νίκος Τριανταφύλλου - συνταγματάρχης του ΔΣΕ. Ενας φλογερός επαναστάτης» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

  • Η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή δρομολογεί πούλμαν από την Αθήνα για συμμετοχή στην εκδήλωση στο Ευπάλιο, με αναχώρηση από την πλ. Καραΐσκάκη - Μεταξουργείο στις 7 π.μ. (κρατήσεις θέσεων στο 6972005040).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ