ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Ρωσία διεισδύει βαθύτερα στο πολύπλευρο παζάρι

Ενδεικτικές οι συνομιλίες Πούτιν - Νετανιάχου

Μια μέρα μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Πούτιν δέχτηκε ανώτατο αξιωματούχο του Ιράν (φωτ.)
Μια μέρα μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Πούτιν δέχτηκε ανώτατο αξιωματούχο του Ιράν (φωτ.)
ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ενδεικτικά του πολυεπίπεδου παζαριού που στήνουν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα για όλη τη Μέση Ανατολή είναι τα όσα συζήτησαν στην προχτεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με φόντο την όξυνση των διεργασιών σε μια σειρά ζητήματα που θα είναι καθοριστικά για τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα: Τη μεταπολεμική Συρία, το ρόλο του Ιράν στην περιφέρεια, την αναβάθμιση των κουρδικών δυνάμεων κ.ά.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο Νετανιάχου αποχωρώντας από τη Μόσχα: «Δεν είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς Ασαντ, για 40 χρόνια δεν έχει πέσει ούτε μία σφαίρα στα υψώματα του Γκολάν... Το πρόβλημά μας είναι με το "Ισλαμικό Κράτος" και τη "Χεζμπολάχ", και αυτό δεν έχει αλλάξει. Βασικά ζητήματα για μας είναι: Πρώτον, η διατήρηση της ελευθερίας δράσης ενάντια σε οποιονδήποτε ενεργήσει εναντίον μας. Δεύτερον, η απομάκρυνση των Ιρανών από τη συριακή επικράτεια».

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της ισραηλινής «Χααρέτζ», ο Νετανιάχου ζήτησε την πλήρη απομάκρυνση του Ιράν από τα σύνορα του Ισραήλ «και την ίδια στιγμή, σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα εμπλακεί στις προσπάθειες του Ασαντ να ανακαταλάβει τις περιοχές στη μεθόριο, κάτι που είναι σημαντικό για τους Ρώσους».

Να σημειωθεί ότι μετά τον Νετανιάχου, χτες ο Πούτιν υποδέχτηκε στη Ρωσία και τον σύμβουλο του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί. Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, ο Βελαγιατί επισήμανε ότι οι σχέσεις Μόσχας - Τεχεράνης είναι «στρατηγικές» και ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί.

Ο Τραμπ για το Ιράν

Πάντως, η ετοιμότητα του Ισραήλ να συνδιαλλαγεί ακόμα στενότερα με τη Ρωσία ενδέχεται να ανακαθορίσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τη συνεργασία του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, με τις οποίες - όπως ξεκαθάρισε ο Νετανιάχου - συζητάμε «με πλήρη διαφάνεια».

Σημαντική βαρύτητα για το μέλλον της περιοχής θα έχει και η τύχη της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε χτες από τις Βρυξέλλες ότι «μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση ανάμεσα σε μας και τους Ιρανούς», υποστηρίζοντας ότι το Ιράν τώρα «μας συμπεριφέρεται με πολύ περισσότερο σεβασμό από ό,τι στο παρελθόν», αλλά και ότι «κάποια στιγμή το Ιράν θα μας ζητήσει μια συμφωνία, και τότε θα έχουμε συμφωνία».

Ισραηλινοί πύραυλοι στην Κουνέιτρα

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσαν στο συριακό πρακτορείο SANA ότι προχτές η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απέκρουσε ισραηλινούς πυραύλους στην επαρχία Κουνέιτρα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου βρίσκονται και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν. «Η αεροπορία του ισραηλινού εχθρού εκτόξευσε πυραύλους εναντίον πολλών θέσεων του στρατού», προκαλώντας πάντως μόνο υλικές ζημιές, δήλωσε Σύρος αξιωματούχος.

Το Ισραήλ φέρεται να απάντησε έτσι στον εντοπισμό μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) στα υψώματα του Γκολάν, για την κατάρριψη του οποίου εκτοξεύτηκε ισραηλινός πύραυλος «Patriot». Το Τελ Αβίβ ισχυρίστηκε αμέσως ότι το UAV ήταν συριακό και ο Νετανιάχου - από τη Μόσχα όπου συναντούσε τον Πούτιν - διαμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε απειλή ενάντια στον εναέριο χώρο της, αλλά και γενικά την ασφάλειά της.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
«Η Ρωσία δεν είναι εχθρός, είναι ανταγωνιστής»

Την επόμενη Δευτέρα η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η συνάντηση που θα έχει στις 16 Ιούλη με τον Ρώσο ομόλογό του θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κάτι πολύ παραγωγικό», υποστήριξε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν είναι εχθρός μου... Είναι ένας ανταγωνιστής».

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύοντας ότι η συνάντηση στο Ελσίνκι είναι προϊόν ανάγκης να εξεταστούν συμβιβασμοί, χωρίς όμως να μπορούν να προσπεραστούν οι βαθιές αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, ο Τραμπ συμφώνησε ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για τη Δύση και είπε μάλιστα ότι για να σταματήσει να είναι, «έχουμε το ΝΑΤΟ».

Κατά τα άλλα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι στο Ελσίνκι θα είναι γεμάτη με όλα τα «φλέγοντα» θέματα, από τη Συρία και την Ουκρανία μέχρι το Κορεατικό. Ανέφερε ακόμα ότι «θα συζητήσουμε (και) για τη (ρωσική) παρέμβαση (στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016)».

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, στελέχος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», ο βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ, υποστήριξε ότι «το γεγονός ότι θα γίνει η συνάντηση Πούτιν - Τραμπ ομολογεί ένα πράγμα: Οτι παρά όλη τους την υστερία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απομονώσουν ή να αγνοήσουν τη Ρωσία».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η συνάντηση στο Ελσίνκι δεν πρόκειται «να περιπλακεί» από τις δηλώσεις Τραμπ, με τις οποίες κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ...κρατά «όμηρο» τη Γερμανία. Για το θέμα αυτό, μάλιστα, ο Πεσκόφ σχολίασε ότι Μόσχα και Βερολίνο εξαρτώνται εξίσου ο ένας από τον άλλον, αλλά και επέκρινε ως «αθέμιτο ανταγωνισμό» δηλώσεις ενάντια στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» μεταξύ Ρωσίας - Γερμανίας.

«Πρόκειται για μία προσπάθεια να αναγκαστούν οι Ευρωπαίοι πελάτες να αγοράσουν πιο ακριβά φυσικό αέριο από άλλες πηγές», είπε καθαρά και συνέχισε: «Οι προμήθειες του φυσικού αερίου δεν οδηγούν σε εξάρτηση τη μία χώρα από την άλλη, αλλά στην ολοκλήρωση μίας αμοιβαίας εξάρτησης. Αυτό αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη». Ακόμα, είπε ότι εδώ και δεκαετίες η Ρωσία έχει αποδείξει πως είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής Ενέργειας στην Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι πελάτες της πρέπει να επιλέξουν από πού θέλουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Συνολικές» και όχι επιλεκτικές διαπραγματεύσεις θέλει η Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν από το σημείο, στο οποίο είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαιώνοντας ότι αναθερμαίνονται διεργασίες γύρω από ένα φλέγον μέτωπο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που αλληλεπιδρά με ενεργειακούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς ισχυρών συμφερόντων.

Ο Κύπριος ηγέτης είπε ακόμα ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει όχι επιλεκτικά, αλλά συνολικά για όλα τα σημεία - θέματα που είχαν εξεταστεί στον τελευταίο γύρο συνομιλιών που έγινε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Θυμίζουμε ότι το λεγόμενο «πλαίσιο Γκουτέρες» περιελάμβανε, μεταξύ άλλων: «Αντικατάσταση» του σημερινού συστήματος ασφάλειας, ώστε «όλοι οι Κύπριοι να νιώθουν ασφάλεια». Νέο «μηχανισμό εφαρμογής» της όποιας συμφωνίας, ο οποίος «θα εμπλέκει και κάτι εκτός Κύπρου». Μείωση των (τουρκικών κατοχικών) στρατευμάτων από την αρχή αλλά και συζήτηση για το αν θα υπάρξει «ρήτρα επανεξέτασης» ή «οριστικής κατάληξης». «Αποτελεσματική συμμετοχή» των δύο πλευρών στη διακυβέρνηση με συζήτηση και της εκ περιτροπής προεδρίας κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, στα τέλη Ιούλη αναμένεται στη Λευκωσία η Τζέιν Χολ Λουτ, η νέα (Αμερικανίδα αυτήν τη φορά) ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο έναρξης νέου γύρου συνομιλιών. Εκτός από την Κύπρο, η Λουτ θα έχει επαφές και σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως και στις Βρυξέλλες, όπου είναι η έδρα της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι προχτές, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε πως «οι σχέσεις μας με τη Ρωσία συνεχίζουν να έχουν τους ίδιους θερμούς δεσμούς που είχαν και τα προηγούμενα χρόνια», ενώ αρνήθηκε ότι η συνομιλία του με τον Λαβρόφ συνδέεται και με το διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα υποχώρηση της λίρας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, ενώ από τις αρχές του έτους το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 22% της αξίας του έναντι του αμερικανικού. Συγκεκριμένα, χτες η ισοτιμία τουρκικής λίρας - δολαρίου έφτασε στις 4,9767 λίρες. Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες για την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Ο αμερικανικός οίκος «πιστοληπτικής αξιολόγησης» «Moody's» εξέφρασε νέες ανησυχίες για τις προοπτικές της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, μετά από τη συγκέντρωση περισσότερων αρμοδιοτήτων στην εκτελεστική εξουσία (και ειδικά στον Πρόεδρο της χώρας).

Στο μεταξύ, οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση 16 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Τουρκία, επειδή αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις», μεταξύ άλλων με το ΡΚΚ. Από αυτούς οι τρεις είναι Γάλλοι υπήκοοι.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ