Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Συνολικές» και όχι επιλεκτικές διαπραγματεύσεις θέλει η Λευκωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν από το σημείο, στο οποίο είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαιώνοντας ότι αναθερμαίνονται διεργασίες γύρω από ένα φλέγον μέτωπο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που αλληλεπιδρά με ενεργειακούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς ισχυρών συμφερόντων.

Ο Κύπριος ηγέτης είπε ακόμα ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει όχι επιλεκτικά, αλλά συνολικά για όλα τα σημεία - θέματα που είχαν εξεταστεί στον τελευταίο γύρο συνομιλιών που έγινε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Θυμίζουμε ότι το λεγόμενο «πλαίσιο Γκουτέρες» περιελάμβανε, μεταξύ άλλων: «Αντικατάσταση» του σημερινού συστήματος ασφάλειας, ώστε «όλοι οι Κύπριοι να νιώθουν ασφάλεια». Νέο «μηχανισμό εφαρμογής» της όποιας συμφωνίας, ο οποίος «θα εμπλέκει και κάτι εκτός Κύπρου». Μείωση των (τουρκικών κατοχικών) στρατευμάτων από την αρχή αλλά και συζήτηση για το αν θα υπάρξει «ρήτρα επανεξέτασης» ή «οριστικής κατάληξης». «Αποτελεσματική συμμετοχή» των δύο πλευρών στη διακυβέρνηση με συζήτηση και της εκ περιτροπής προεδρίας κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, στα τέλη Ιούλη αναμένεται στη Λευκωσία η Τζέιν Χολ Λουτ, η νέα (Αμερικανίδα αυτήν τη φορά) ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο έναρξης νέου γύρου συνομιλιών. Εκτός από την Κύπρο, η Λουτ θα έχει επαφές και σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως και στις Βρυξέλλες, όπου είναι η έδρα της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι προχτές, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε πως «οι σχέσεις μας με τη Ρωσία συνεχίζουν να έχουν τους ίδιους θερμούς δεσμούς που είχαν και τα προηγούμενα χρόνια», ενώ αρνήθηκε ότι η συνομιλία του με τον Λαβρόφ συνδέεται και με το διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρετώδεις διεργασίες για το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών(2019-09-06 00:00:00.0)
Ενα «κλικ» πιο πάνω η αντιπαράθεση στην Ανατ. Μεσόγειο(2018-12-08 00:00:00.0)
Συναντήσεις και διαφωνίες(2018-11-30 00:00:00.0)
Προσπάθειες νέων επαφών για να βρεθεί συμβιβασμός(2018-07-24 00:00:00.0)
Περιπλοκή παζαριού και επαφές Λαβρόφ στη Λευκωσία(2017-05-18 00:00:00.0)
Προς συμφωνία διευκολύνσεων στρατιωτικής συνεργασίας(2013-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ