Η πρόταση της κυβέρνησης Μέι εστιάζει και στο συντονισμό για εξωτερική πολιτική και άμυνα
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και τις σχέσεις της με το μπλοκ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, παρουσίασε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων τις διαπραγματευτικές προτάσεις της κυβέρνησης («Λευκή Βίβλος»), που εστιάζουν μεταξύ άλλων και σε μια «σύμπραξη στον τομέα της ασφάλειας».
Μεταξύ άλλων, η πρόταση αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος των υπηρεσιών Europol και Eurojust και θα αναπτύξει συμφωνίες «συντονισμού» πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Οι τρέχουσες αναπτύξεις «επιχειρησιακών δυνατοτήτων» των δύο πλευρών θα διατηρηθούν.
Ο νέος Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο «καινοτόμο».
Οσον αφορά την οικονομική συνεργασία ΕΕ - Βρετανίας, σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο» το Λονδίνο επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα «ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για τα εμπορεύματα», με στόχο να διατηρηθεί ένα εμπόριο «χωρίς τριβές» μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ. Αυτή η ζώνη θα επιτρέψει, μέσω μίας «απλοποιημένης τελωνειακής διευθέτησης», «να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας», κάτι που αποτελεί αντικείμενο σκληρού παζαριού με τις Βρυξέλλες.
Αναφορικά με την κυκλοφορία των προσώπων, το Λονδίνο θέλει να αναπτύξει ένα «νέο πλαίσιο που να σέβεται τους βρετανικούς μεθοριακούς ελέγχους», επιτρέποντας παράλληλα στους πολίτες να μεταβαίνουν «στις αντίστοιχες χώρες τους». Επίσης θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι οι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη, και να προσαρμόσει καλύτερα την πολιτική μετανάστευσης στις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε πως αναλύει τη βρετανική πρόταση και πως «ανυπομονεί να διαπραγματευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο την ερχόμενη βδομάδα». Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν στη γενική ιδέα που θα αποτελέσει τη βάση του παζαριού: «Η προσφορά της ΕΕ: Φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και αποτελεσματική συνεργασία σε ευρεία σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης και μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης στην ασφάλεια».
Από τη μεριά της, η Βρετανίδα Τερέζα Μέι είπε ότι «αυτό που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής από άλλους ηγέτες και από τις Βρυξέλλες είναι μια θετική απάντηση, ότι πρόκειται για μια πρόταση που ανεβάζει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων».
Από την πλευρά του ο νέος Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζέρεμι Χαντ, τόνισε πως παρά τις έντονες συζητήσεις στο κοινοβούλιο, «η πρωθυπουργός έχει βρει έναν τρόπο να προχωρήσουμε».
Ο - εκτεταμένος στη Βρετανία - τομέας των υπηρεσιών θα αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας συμφωνίας, η οποία θα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο «την ελευθερία να χαράξει τον δικό του δρόμο στους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας του». Η «Λευκή Βίβλος», πάντως, αναγνωρίζει ότι «θα υπάρχουν περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση της Βρετανίας στην αγορά της ΕΕ από ό,τι σήμερα» για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά ιεραρχεί ως προτεραιότητα τη διατήρηση δεσμών με την ΕΕ για τα εμπορεύματα.
Το «Σίτι» του Λονδίνου κάνει λόγο για «πραγματικό χτύπημα» στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας από τη «Λευκή Βίβλο». «Με πιο χαλαρούς δεσμούς με την ΕΕ, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και οι σχετικές με αυτόν υπηρεσίες θα έχουν μικρότερη δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να παράγουν φόρους και να στηρίξουν την ανάπτυξη στην ευρύτερη οικονομία», δήλωσε η Κάθριν ΜακΓκίνες, η επικεφαλής πολιτικής του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου.
Αντίθετα, εκπρόσωποι βιομηχανικών και επιχειρηματικών βρετανικών κολοσσών «καλωσόρισαν» την κυβερνητική γραμμή διαπραγμάτευσης.
Ατυπη συνεδρίαση υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ
ΒΙΕΝΝΗ.--
«Οχημα» ευρύτερων αντιλαϊκών σχεδιασμών αποτελεί το Μεταναστευτικό, όπως επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Ινσμπρουκ. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του Ελληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΥΜΕΠΟ) Δημήτρη Βίτσα, που τόνισε ότι θα πρέπει να αναληφθούν «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες και για την παροχή «αναπτυξιακής» βοήθειας για τις χώρες από όπου φεύγουν μετανάστες και πρόσφυγες. Οσον αφορά τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου και επιστροφών, ο Ελληνας υπουργός είπε ότι δεν θα πρέπει να διεξάγονται αποκλειστικά στα κράτη - μέλη πρώτης εισόδου και ανέφερε πως η Ελλάδα είναι θετική στην ενίσχυση της Frontex και της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο). Ακόμα, σε σχέση με την πρόταση για κέντρα εκτός της ΕΕ, εξέφρασε τη γνώμη ότι «πρέπει να εξετάσουμε όλες τις σχετικές περιστάσεις. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι κάθε χώρα από μόνη της θα πρέπει να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις».
Τους ευρύτερους σχεδιασμούς για τους οποίους αξιοποιείται το Μεταναστευτικό ανέδειξε και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, που εξήγησε ότι προτεραιότητες θα πρέπει ανάμεσα σε άλλα να είναι: Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παρέμβαση στη Λιβύη και κεφάλαια για την Αφρική, ώστε να μειωθούν οι αποπλεύσεις μεταναστών, ο επαναπατρισμός όσων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου και η στήριξη των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Λιβύης στη Μεσόγειο.
Από τη μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, τόνισε ότι στο πλαίσιο και της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιούνη, το ζήτημα είναι «η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης» και να σταματήσει «η παράνομη μετανάστευση», ενώ επανέλαβε ότι αναμένει «δύσκολες συνομιλίες».
Στο μεταξύ, Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία σκοπεύουν να συνεργαστούν πιο στενά - ενδεχομένως και με διμερείς συμφωνίες - προκειμένου να επιβάλουν «την τάξη» στην μετανάστευση προς στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών των τριών χωρών, Ζεεχόφερ, Σαλβίνι και Χέμπερτ Κικλ, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης. Η Αυστρία - σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ - εμφανίστηκε πρόθυμη να λάβει πίσω όσους πρόσφυγες έκαναν αίτηση ασύλου εκεί, αλλά στη συνέχεια εισήλθαν στη Γερμανία.
Μια «φιλόδοξη διμερή συνεργασία» προσδοκά η Μέι
Copyright 2018 The Associated |
Από την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου στο Λονδίνο |
«Δεν υπάρχει ισχυρότερη συμμαχία από αυτήν την ιδιαίτερη σχέση που μοιραζόμαστε με τις ΗΠΑ και δεν θα υπάρξει πιο σημαντική συμμαχία κατά τα προσεχή έτη», δήλωσε η Τερέζα Μέι και πρόσθεσε ότι αναμένει «συζητήσεις σχετικά με το πώς θα δημιουργήσουμε μια ενισχυμένη, φιλόδοξη και αδιάλειπτη εμπορική συνεργασία». Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν στις σχέσεις με τη Ρωσία, το εμπόριο, το Brexit και τη Μέση Ανατολή.
Σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Μέι για το «Brexit», ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Δεν είναι αρμοδιότητά μου να πω. Θα ήθελα να δουλέψουν γρήγορα πάνω σε αυτό. Ο κόσμος ψήφισε για "χωρισμό" (σ.σ. ΕΕ - Βρετανίας), οπότε φαντάζομαι ότι αυτό θα κάνουν. Αλλά ίσως παίρνουν λίγο διαφορετικό δρόμο, επομένως δεν ξέρω αν ψήφισαν γι' αυτό».
Την αντικομμουνιστική - αντισοβιετική πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης της Πολωνίας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), με αφορμή τα σχέδια της πολωνικής κυβέρνησης να κατεδαφίσει άλλα 75 μνημεία προς τιμήν των μαχητών του Κόκκινου Στρατού, που απελευθέρωσε την Πολωνία από τους χιτλερικούς ναζί. Για την απελευθέρωση της Πολωνίας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 500.000 μαχητές του Κόκκινου Στρατού.
Η πολωνική κυβέρνηση αξιοποιεί και σχετικές προτάσεις διαφόρων αντικομμουνιστικών κέντρων, όπως του λεγόμενου «Εθνικού Ινστιτούτου Μνήμης», ενώ αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες.
«Στοχεύει στην παραχάραξη και πλαστογράφηση της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχει ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό. Επιχειρούν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών ό,τι θυμίζει την τεράστια και ηρωική συμβολή της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, αλλά και την περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Ενώ, την ίδια ώρα, ενισχύουν και υμνούν τους συνεργάτες των ναζί και τα φασιστικά και εθνικιστικά τάγματα που πολέμησαν τους κομμουνιστές, όλους τους αντιφασίστες και τους απελευθερωτές των λαών από τη φασιστική - ναζιστική βαρβαρότητα. Ολα αυτά συμβαίνουν ιδιαίτερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και στην Πολωνία», σημειώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καταγγέλλει «την αποκρουστική θεωρία των "δύο άκρων", φασισμού - κομμουνισμού, που αθωώνει το φασισμό. Σε αυτήν τη βάση υλοποιούνται οι πρακτικές της αντιδραστικής πολωνικής κυβέρνησης, όπως και των άλλων κυβερνήσεων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες». Απαιτεί από την πολωνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο νέο ανοσιούργημα της βεβήλωσης των αντιστασιακών μνημείων.
Η Ομοσπονδία Αντιστασιακών - Αντιφασιστών Αγωνιστών, η FIR, «θεωρεί ότι η δράση των πολωνικών αρχών κατά των σοβιετικών μνημείων είναι παράνομη και ιστορικά ανήθικη», συμπληρώνεται στην καταγγελία.
Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε χτες ότι ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, μπορεί να εκδοθεί στην Ισπανία με την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιων πόρων, όμως απέρριψε αίτημα να εκδοθεί με την αιτιολογία ότι εξεγέρθηκε κατά της εξουσίας της Μαδρίτης.