Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
«Οχημα» ευρύτερων αντιλαϊκών σχεδιασμών

Ατυπη συνεδρίαση υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ

ΒΙΕΝΝΗ.--

«Οχημα» ευρύτερων αντιλαϊκών σχεδιασμών αποτελεί το Μεταναστευτικό, όπως επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Ινσμπρουκ. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του Ελληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΥΜΕΠΟ) Δημήτρη Βίτσα, που τόνισε ότι θα πρέπει να αναληφθούν «ειρηνευτικές» πρωτοβουλίες και για την παροχή «αναπτυξιακής» βοήθειας για τις χώρες από όπου φεύγουν μετανάστες και πρόσφυγες. Οσον αφορά τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου και επιστροφών, ο Ελληνας υπουργός είπε ότι δεν θα πρέπει να διεξάγονται αποκλειστικά στα κράτη - μέλη πρώτης εισόδου και ανέφερε πως η Ελλάδα είναι θετική στην ενίσχυση της Frontex και της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο). Ακόμα, σε σχέση με την πρόταση για κέντρα εκτός της ΕΕ, εξέφρασε τη γνώμη ότι «πρέπει να εξετάσουμε όλες τις σχετικές περιστάσεις. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι κάθε χώρα από μόνη της θα πρέπει να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις».

Τους ευρύτερους σχεδιασμούς για τους οποίους αξιοποιείται το Μεταναστευτικό ανέδειξε και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, που εξήγησε ότι προτεραιότητες θα πρέπει ανάμεσα σε άλλα να είναι: Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παρέμβαση στη Λιβύη και κεφάλαια για την Αφρική, ώστε να μειωθούν οι αποπλεύσεις μεταναστών, ο επαναπατρισμός όσων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου και η στήριξη των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Από τη μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, τόνισε ότι στο πλαίσιο και της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιούνη, το ζήτημα είναι «η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης» και να σταματήσει «η παράνομη μετανάστευση», ενώ επανέλαβε ότι αναμένει «δύσκολες συνομιλίες».

Στο μεταξύ, Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία σκοπεύουν να συνεργαστούν πιο στενά - ενδεχομένως και με διμερείς συμφωνίες - προκειμένου να επιβάλουν «την τάξη» στην μετανάστευση προς στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών των τριών χωρών, Ζεεχόφερ, Σαλβίνι και Χέμπερτ Κικλ, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης. Η Αυστρία - σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ - εμφανίστηκε πρόθυμη να λάβει πίσω όσους πρόσφυγες έκαναν αίτηση ασύλου εκεί, αλλά στη συνέχεια εισήλθαν στη Γερμανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι φράχτες για τους ξεριζωμένους(2021-12-10 00:00:00.0)
Αφορμή για νέα ευρω-τουρκικά παζάρια(2019-10-04 00:00:00.0)
Διαμορφώνεται αντιμεταναστευτικό κλίμα στη Βαυαρία(2019-01-04 00:00:00.0)
Φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και ενίσχυση της Frontex(2018-06-14 00:00:00.0)
Συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση του κεφαλαίου(2018-03-13 00:00:00.0)
Επικυρώθηκαν τα σχέδια για τη βαθύτερη εκμετάλλευσή τους(2009-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ