Copyright 2018 The Associated |
Τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης «υπενθύμισε» ξανά χτες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ |
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο, αναφορικά με το προνομοθετημένο μέτρο για τη νέα καρατόμηση των συντάξεων και για τα μηνύματα επανάπαυσης και προσμονής που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβερνητική προπαγάνδα, χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Δεν θα κρίνω προθέσεις πολιτικής (...). Αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και, ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδό της από το πρόγραμμα με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο. Το πισωγύρισμα δεν αποτελεί επιλογή».
Σε κάθε περίπτωση, το αντιλαϊκό πλαίσιο της επόμενης περιόδου έχει «κλειδώσει» και στην πρόσφατη συμφωνία σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, ενώ σε ειδικό προσάρτημα της συμφωνίας καταγράφονται οι άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής, με τις αναδιαρθρώσεις και τα «ορόσημα» μέχρι και το 2022.
Από την πλευρά του ο Μ. Σεντένο, μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τι να κάνει», με έμφαση στα «πεδία των μεταρρυθμίσεων» που αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική, την «κοινωνική πρόνοια», τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις αγορές εργασίας και προϊόντων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση. Ερωτηθείς για το ζήτημα του κατώτατου μισθού, ο Μ. Σεντένο ουσιαστικά υπενθύμισε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων: «Ο εκτροχιασμός της πορείας σταθερότητας και ανάπτυξης δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου ως τον δρόμο μπροστά για την Ελλάδα».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ επανέλαβε πως «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παραμείνουμε στην ίδια πορεία και να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί θα συνεχίσουν να αποφέρουν καλά αποτελέσματα». Μάλιστα, «μέτρο επιτυχίας στην περίοδο μετά το πρόγραμμα», όπως είπε, είναι η ανάληψη της ιδιοκτησίας αυτής της πολιτικής από τις ελληνικές κυβερνήσεις «με έναν έγκυρο τρόπο, για να αντανακλά τις νέες πολιτικές προτιμήσεις, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στη χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ, επιβραβεύοντας τις κυβερνήσεις και των τριών μνημονίων επανέλαβε ότι καμία χώρα δεν έκανε τόσο μεγάλες «μεταρρυθμίσεις» σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο η Ελλάδα, ενώ ως προς το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της επόμενης περιόδου ισχυρίστηκε εκ νέου ότι δεν αποτελεί «τέταρτο πρόγραμμα» και ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό κάποιοι Ελληνες πολιτικοί.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σημείωσε:
«Κύριε Σεντένο, κύριε Μοσκοβισί, καθένας που μιλάει για το "τέλος των μνημονίων", όπως οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκαλεί το λαό με απίθανα ψέματα.
Στο Γιούρογκρουπ συναποφασίστηκε ένα "μεταμνημονιακό" μνημόνιο. Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" κατά την ευρωενωσιακή "κανονικότητα", που υπόσχεται στους βιομήχανους και τους δανειστές πως όλα τα μνημόνια θα ισχύουν και θα προστίθενται και νέα αντιλαϊκά μέτρα δίχως τέλος.
Με μισθούς - ψίχουλα, Συλλογικές Συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, θυσία στα επιχειρηματικά κέρδη, ματωμένα πλεονάσματα επί 40 χρόνια για το χρέος και την ενίσχυση του κεφαλαίου, τσεκούρωμα κοινωνικών παροχών, ένταση πλειστηριασμών.
Είναι άθλια η κυβερνητική κοροϊδία, όχι εάν αλλά πότε θα εφαρμοστεί η 24η νομοθετημένη περικοπή συντάξεων και μείωση αφορολόγητου.
Η εποπτεία, όχι μόνο των θεσμών, κυρίως του κεφαλαίου, δεν καταργείται, μονιμοποιείται.
Ο λαός να μην εγκλωβιστεί σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δήθεν "προόδου" και "συντήρησης". Το σύστημα βρήκε και θα ξαναβρεί τον επόμενο "χρήσιμο" για τη συνέχιση της ίδιας βαρβαρότητας, όπου όλοι συμφωνούν.
Ο λαός να βρει το δικό του δρόμο για κατάργηση των μνημονίων και ανάκτηση των απωλειών. Με οργάνωση και αγώνα, με συμπόρευση με το ΚΚΕ».
Οι περαιτέρω εξειδικεύσεις της αντιλαϊκής συμφωνίας για την επόμενη περίοδο αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 12 Ιούλη, χωρίς για την ώρα να έχει γίνει γνωστή η ατζέντα της συνεδρίασης.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο», που θα περιλαμβάνει τριμηνιαίες «αξιολογήσεις», ενώ ταυτόχρονα το «ευέλικτο πλαίσιο» θα «ανανεώνεται ανά εξάμηνο», ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες που θα επικρατούν κάθε φορά και τις εκάστοτε προτεραιότητες της αντιλαϊκής πολιτικής, με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Υπό συζήτηση είναι και η χρονική διάρκεια του προγράμματος της εποπτείας, με αρχική διάρκεια 2 ετών αλλά και με σενάρια που βλέπουν 4ετή ενισχυμένη «παρακολούθηση» μέχρι και το 2022.
Από την πλευρά του ο ESM, σχετικά με την εποπτεία του «ειδικού λογαριασμού για το μαξιλάρι ρευστότητας», ετοιμάζει έναν μηχανισμό εποπτείας και με «επαρκή ευελιξία» όσον αφορά τη χρήση του ταμειακού αποθέματος.
Επιπλέον, στη βάση των «θετικών αξιολογήσεων» θα αποδίδονται στο ελληνικό κράτος τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης από τα «ακούρευτα» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου μετά την αναδιάρθρωση του 2012, ως ένα ακόμα «κίνητρο» για να «τρέχουν» γρηγορότερα οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί την Ικαρία, την Πέμπτη 12 Ιούλη, και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Εύδηλο, στις 9 το βράδυ. Την Παρασκευή 13 Ιούλη θα περιοδεύσει στη Σάμο και θα μιλήσει στο Καρλόβασι, στην Πορφυριάδα, στις 9 το βράδυ.