ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΑΚΡ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συγχαρητήρια που αντανακλούν αντιθέσεις και διεργασίες

Ενώ τα εκλογικά αποτελέσματα δίνουν ώθηση στις ενδοαστικές ανακατατάξεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία «να κάνει βήματα για την ενίσχυση της δημοκρατίας και να συνεχίσει την πρόοδο προς την επίλυση θεμάτων στη διμερή μας σχέση», δήλωσε προχτές η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, στην πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον για την επανεκλογή του Ρ. Τ. Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας και την επικράτηση του εκλογικού συνασπισμού του ΑΚΡ (Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) στη νέα 600μελή Βουλή. Η Σάντερς πρόσθεσε ότι αναμενόταν και τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ερντογάν, για «να επιβεβαιωθεί ο ισχυρός δεσμός» των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε ότι «σεβόμαστε την απόφαση των Τούρκων ψηφοφόρων και θα επιδιώξουμε μια εποικοδομητική σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς αντιμετωπίζουμε μαζί κοινές προκλήσεις», συμπληρώνοντας: «Ενθαρρύνουμε όλους τους αιρετούς αξιωματούχους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ερντογάν, να αντιπροσωπεύσουν τις διαφορετικές απόψεις των Τούρκων πολιτών και να ενισχύσουν τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Πάντως, σε μία παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει τις αντιθέσεις των δύο πλευρών, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουές Μίτσελ δήλωσε χτες ότι η χώρα του «θα επιβάλει μονομερείς κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων "S-400"», επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει ποιοτικές αλλαγές στις διμερείς σχέσεις.

Συγχαρητήρια στον Ερντογάν έδωσε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος - σύμφωνα με αξιωματούχο από το Μέγαρο Ηλυσίων Πεδίων - «ευχήθηκε στους Τούρκους πολίτες επιτυχία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας τους και για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών τους». Επιπλέον, όλο νόημα για τη σημασία που έχει το παζάρι Βρυξελλών - Αγκυρας, ο Μακρόν υπογράμμισε «τη σημασία ενός ψυχραιμότερου διαλόγου ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ» αλλά και «υπενθύμισε τη δέσμευσή του για στενό και ειλικρινή διάλογο με τον Τούρκο Πρόεδρο αναφορικά με τις περιφερειακές κρίσεις, και κυρίως τη Συρία και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ - αφού ο εκπρόσωπός της είχε σημειώσει ότι το Βερολίνο «παρακολούθησε στενά τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και έλαβε υπόψη της το αποτέλεσμά τους» - εξέφρασε την ανυπομονησία της κυβέρνησής της «για να εργαστούμε μαζί για την περαιτέρω στήριξη και εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες» και πρόσθεσε ότι «οι αναταραχές στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή και οι προσφυγικές ροές που προκύπτουν επηρεάζουν ουσιαστικά τα δύο μας κράτη», αλλά και ότι η Τουρκία έχει επιδείξει «μεγάλη υπευθυνότητα» στη διάρκεια της «προσφυγικής κρίσης».

Παρέμβαση βιομηχάνων και εξελίξεις στην αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη εργοδοτική ένωση στην Τουρκία, η TUSIAD, κάλεσε απευθείας τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» που θα αποκαταστήσουν «διαιρέσεις στην κοινωνία», εννοώντας προφανώς καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν περαιτέρω τη συγκέντρωση του κεφαλαίου και την προσαρμογή του κρατικού αστικού μηχανισμού στις σύγχρονες ανάγκες της εγχώριας αστικής τάξης, που καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ραγδαίων ανακατατάξεων σε όλη την περιοχή. Η TUSIAD κάλεσε ακόμα σε υιοθέτηση ενός οικονομικού προγράμματος που θα αντιμετωπίσει τα διψήφια ποσοστά του πληθωρισμού και το σημερινό έλλειμμα. Επίσης, ζήτησε άμεση «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», δηλαδή νέα φορολογικά βάρη στο λαό, για να μεγαλώσουν τα περιθώρια για νέες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και άλλα μέτρα στήριξης στο μεγάλο κεφάλαιο.

Χτες αναμενόταν να συνεδριάσει η ηγεσία του ΑΚΡ για να καθοριστούν τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης και η σύνθεση του νέου σχήματος, με τα δεδομένα που δημιουργεί και η εκλογική συνεργασία με το εθνικιστικό ΜΗΡ, η οποία φυσικά δεν μπορεί να θεωρείται ούτε δεδομένη, ούτε και «εύκολη». Ηδη ο ηγέτης του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει δηλώσει ότι αν το ΑΚΡ επαναλάβει «λάθη του παρελθόντος» η στήριξη σε αυτό θα σταματήσει, ενώ τόνισε ότι θα επιμείνει ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τη συμμετοχή του κόμματός του στη νέα κυβέρνηση. Πάντως, στελέχη του ΑΚΡ και του ΜΗΡ ήδη διαφωνούν ως προς την ανάγκη νέας παράτασης του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», με το ΑΚΡ να εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης του και το ΜΗΡ να ζητά συνέχισή του «για λίγο περισσότερο».

Αλλαγές στον αστικό πολιτικό χάρτη της χώρας προμηνύει όμως και η κατάσταση στο σοσιαλδημοκρατικό CHP, μετά τις πολύ θετικές επιδόσεις που είχε ο υποψήφιος του κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ στις προεδρικές εκλογές (ξεπερνώντας το 30%, κάτι που το CHP είχε να πετύχει σχεδόν 4 δεκαετίες) αλλά και τα ποσοστά του στις βουλευτικές, που παρέμειναν «καθηλωμένα» λίγο πάνω από το 20%. Ηδη μια σειρά στελέχη ζητούν ανοιχτά την παραίτηση του ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος είχε αναμετρηθεί με τον Ιντζέ στο περσινό συνέδριο του CHP. Στη συνέχεια, αν και ο Κιλιντσάρογλου επανεξελέγη πρόεδρος, δεν πήρε αυτός το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές, αλλά ο Ιντζέ.


ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η οργάνωση του λαού είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ζωής του

Πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών

Από την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στη Σμύρνη
Από την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στη Σμύρνη
«Η πιο σημαντική αλήθεια που αποκαλύφθηκε στις εκλογές στις 24 Ιούνη είναι ότι απλά κάποια εκλογική προσπάθεια δεν θα μπορέσει ποτέ να προσφέρει διέξοδο» για το λαό, σημειώνει η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, σε ανακοίνωση με την οποία κάνει μια πρώτη εκτίμηση των εκλογών, όπου μεταξύ άλλων προσθέτει ότι «καθένας χρειάζεται να αντιληφθεί ότι η οργάνωση είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η παραμικρή βελτίωση στην Τουρκία».

Αναλύοντας το πλαίσιο των εκλογών, το ΚΚ Τουρκίας σημειώνει: «Πριν τις εκλογές της 24ης Ιούνη, τα διεθνή μονοπώλια έφτιαξαν έναν συνασπισμό που ξεκίνησε από το CHP, επεκτάθηκε ύστερα στο ΙΥΙΡ (Αξενέρ) για να αγκαλιάσει στο τέλος το "Κόμμα της Ευτυχίας" φτιάχνοντας έτσι τον συνασπισμό της "Εθνικής Συμμαχίας", όπου παρότι το HDP έμεινε εκτός αυτού, έστρεψαν μεγάλη μάζα ψηφοφόρων σε αυτόν. Αναγκαία προϋπόθεση για να ξεπεράσει ο Ερντογάν αυτήν τη δύναμη, ήταν να θυμίσει στην αστική τάξη ότι κανένα από τα πλεονεκτήματα που κέρδισε κατά τη θητεία του δεν θα ανασταλεί. Κι ενώ, όπως είναι φυσικό, οι δημιουργοί του Ερντογάν δημιούργησαν μία εναλλακτική στον Ερντογάν, ο ίδιος κινήθηκε βάσει των δικών τους φόβων και συμφερόντων. Από τη σκοπιά της αστικής τάξης, οι φόβοι που υπήρχαν δεν υφίστανται πλέον και τα αφεντικά εγγυώνται ότι η πολιτική τους θα συνεχίζει να εφαρμόζεται με ή χωρίς τον Ερντογάν. Περάσαμε μία περίοδο στην οποία τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Τουρκίας, η αστική τάξη είχε έντονες εσωτερικές αντιθέσεις, που ωστόσο δεν ακυρώνουν τα κοινά συμφέροντα της τάξης των εκμεταλλευτών.

Ηδη το ζήτημα του εκμηδενισμού των διαφορών μεταξύ του ΑΚΡ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυριαρχούσε στις εκλογές, με βασικό εκφραστή την τάξη των κεφαλαιοκρατών. Τα βασικά στοιχεία της πολιτικής που ασκεί το ΑΚΡ εδώ και 16 χρόνια έχουν αφομοιωθεί, στην εφαρμογή μίας "ξεπλυμένης κοσμικότητας", στο συνασπισμό που χτίστηκε με την εξαρτημένη από τον TUSIAD (ΣΕΒ της Τουρκίας) Αξενέρ και τον ακροδεξιό Καραμολάογλου, στη βαθιά πίστη να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα οι συζητήσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τα πράγματα είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που ο Μουχαρέμ Ιντζέ είχε το δικαίωμα να διορίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο υπουργούς ακόμα και από το ΑΚΡ!».

Συνεχίζει: «Για μεγάλη περίοδο, η αντιπολίτευση στον Ερντογάν, που ηγούνταν στην τουρκική κοινωνία και που έφτασε στο αποκορύφωμά της στην "εξέγερση του πάρκου Γκεζί" και πίεζε την κοινωνία προς τα άκρα, έγινε πλέον ανάξια του ίδιου της του εαυτού. Αντίθετα, ο ανταγωνισμός με τον Ερντογάν έφερε την κοινωνία σε απελπιστική κατάσταση και δημιουργήθηκε δίδυμο αδερφάκι του Ερντογάν.

Θεμέλιο ενάντια σε αυτό το καθεστώς είναι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την εκμετάλλευση και την οπισθοδρομική σκέψη. Ομοίως, είναι υποχρεωτικός ο απεγκλωβισμός από το δίπολο του αστικού - εκσυγχρονιστικού CHP και του συντηρητικού ΑΚΡ. Στο τέλος των 16 ετών κυριαρχίας, ο σκοταδισμός του ΑΚΡ συμπληρώνεται από τον αστικό εκσυγχρονισμό των αντιπολιτευόμενων CHP και HDP. Η διανόηση και οι πατριωτικές δυνάμεις στην Τουρκία εκφράζονται πλέον με μία νέα ταυτότητα με εργατικά - λαϊκά χαρακτηριστικά και μαζί με το σύνολο του λαού θα ξεσηκωθούν».

Και μεταξύ άλλων η ΚΕ καταλήγει: «Στις εκλογές της 24ης Ιούνη το ΚΚΤ επωμίστηκε την ευθύνη του να είναι η φωνή της εργατικής τάξης, του λαού και της αλλαγής αυτής της κοινωνικής τάξης. Ο λόγος που έφερε στις εκλογές το ΚΚΤ δεν ήταν μάταιος, αλλά μέσω της αντιπροσώπευσής του με ανεξάρτητους υποψήφιους άφησε το στίγμα του στην τουρκική κοινωνία. Γνωρίζαμε ότι από κάθε άποψη αυτό το ίχνος δεν θα μπορούσε να υπερβεί τις μεγάλες αυταπάτες που περιβάλλουν εκατομμύρια ανθρώπους και πολύ περισσότερο τις δυσκολίες στην προπαγάνδα που υπάρχουν μέχρι το σημείο να κατεβαίνει κανείς ως ανεξάρτητος. Ωστόσο, το ΚΚΤ δεν επέτρεψε να περάσουν οι εκλογές χωρίς να αναδειχθεί η σοσιαλιστική προοπτική, ήρθε σε επαφή με μεγάλο αριθμό νέων εργατών και βρέθηκε έγκαιρα προετοιμασμένο για τις εκλογές της 24ης Ιούνη.

Το ΚΚΤ συνεχίζει να οργανώνει και να αγωνίζεται με μεγάλη ενεργητικότητα. Τις επόμενες μέρες, οι επιτροπές του Κόμματος θα δώσουν στη δημοσιότητα έναν συνεκτικό οδικό χάρτη για το πώς θα βγουν οι εργάτες και ο λαός από τα αδιέξοδα και την απελπισία. Το Κόμμα μας είναι η μοναδική ελπίδα εκείνων που λένε "έχετε δίκιο αλλά πρέπει να κάνετε μία επιλογή..." και με αυτήν την ευθύνη θα ενεργήσει».


ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις για τον έλεγχο της επαρχίας Ντεράα

Ενώ το Ισραήλ επανέλαβε τις πυραυλικές επιθέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέο κύμα εκτοπισμένων Σύρων αμάχων - 50.000 περίπου - προκαλούν οι σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του συριακού στρατού στη νοτιοανατολική επαρχία Ντεράα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, στο πλαίσιο των προσπαθειών των κυβερνητικών δυνάμεων να ανακτήσουν τον χαμένο από το 2015 έλεγχο μίας σημαντικής έκτασης.

Το περασμένο 24ωρο, ισχυρές δυνάμεις της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροβολικού πραγματοποίησαν διαδοχικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή, προσπαθώντας να αποκόψουν το δρόμο που συνδέει τα σύνορα της Ιορδανίας με τα εδάφη που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί, μετά την πρόσφατη ανακατάληψη των παρακείμενων εδαφών Μπούσρα αλ Χαρίρ και Μλίχατ αλ Ατάς.

Εν μέσω των συγκρούσεων, η κυβέρνηση της Ιορδανίας ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να δεχθεί άλλα κύματα Σύρων προσφύγων και κάλεσε υπηρεσίες του ΟΗΕ να επωμιστούν το βάρος φροντίδας των δεκάδων χιλιάδων νέων εκτοπισμένων αμάχων από την Ντεράα. Ωστόσο ο Γενς Λάερκε, από το Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, αρκέστηκε σε διαπιστώσεις και στην έκφραση «βαθιάς ανησυχίας» για την τύχη των αμάχων.

Πριν από τη νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων, δύο ισραηλινοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού. Σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», στόχοι των πληγμάτων ήταν αποθήκες όπλων της «Χεζμπολάχ» και άλλων «μη συριακών παραστρατιωτικών οργανώσεων πιστών στο καθεστώς» της Συρίας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ