Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η οργάνωση του λαού είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ζωής του

Πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών

Από την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στη Σμύρνη
Από την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας στη Σμύρνη
«Η πιο σημαντική αλήθεια που αποκαλύφθηκε στις εκλογές στις 24 Ιούνη είναι ότι απλά κάποια εκλογική προσπάθεια δεν θα μπορέσει ποτέ να προσφέρει διέξοδο» για το λαό, σημειώνει η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, σε ανακοίνωση με την οποία κάνει μια πρώτη εκτίμηση των εκλογών, όπου μεταξύ άλλων προσθέτει ότι «καθένας χρειάζεται να αντιληφθεί ότι η οργάνωση είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η παραμικρή βελτίωση στην Τουρκία».

Αναλύοντας το πλαίσιο των εκλογών, το ΚΚ Τουρκίας σημειώνει: «Πριν τις εκλογές της 24ης Ιούνη, τα διεθνή μονοπώλια έφτιαξαν έναν συνασπισμό που ξεκίνησε από το CHP, επεκτάθηκε ύστερα στο ΙΥΙΡ (Αξενέρ) για να αγκαλιάσει στο τέλος το "Κόμμα της Ευτυχίας" φτιάχνοντας έτσι τον συνασπισμό της "Εθνικής Συμμαχίας", όπου παρότι το HDP έμεινε εκτός αυτού, έστρεψαν μεγάλη μάζα ψηφοφόρων σε αυτόν. Αναγκαία προϋπόθεση για να ξεπεράσει ο Ερντογάν αυτήν τη δύναμη, ήταν να θυμίσει στην αστική τάξη ότι κανένα από τα πλεονεκτήματα που κέρδισε κατά τη θητεία του δεν θα ανασταλεί. Κι ενώ, όπως είναι φυσικό, οι δημιουργοί του Ερντογάν δημιούργησαν μία εναλλακτική στον Ερντογάν, ο ίδιος κινήθηκε βάσει των δικών τους φόβων και συμφερόντων. Από τη σκοπιά της αστικής τάξης, οι φόβοι που υπήρχαν δεν υφίστανται πλέον και τα αφεντικά εγγυώνται ότι η πολιτική τους θα συνεχίζει να εφαρμόζεται με ή χωρίς τον Ερντογάν. Περάσαμε μία περίοδο στην οποία τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Τουρκίας, η αστική τάξη είχε έντονες εσωτερικές αντιθέσεις, που ωστόσο δεν ακυρώνουν τα κοινά συμφέροντα της τάξης των εκμεταλλευτών.

Ηδη το ζήτημα του εκμηδενισμού των διαφορών μεταξύ του ΑΚΡ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυριαρχούσε στις εκλογές, με βασικό εκφραστή την τάξη των κεφαλαιοκρατών. Τα βασικά στοιχεία της πολιτικής που ασκεί το ΑΚΡ εδώ και 16 χρόνια έχουν αφομοιωθεί, στην εφαρμογή μίας "ξεπλυμένης κοσμικότητας", στο συνασπισμό που χτίστηκε με την εξαρτημένη από τον TUSIAD (ΣΕΒ της Τουρκίας) Αξενέρ και τον ακροδεξιό Καραμολάογλου, στη βαθιά πίστη να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα οι συζητήσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τα πράγματα είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που ο Μουχαρέμ Ιντζέ είχε το δικαίωμα να διορίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο υπουργούς ακόμα και από το ΑΚΡ!».

Συνεχίζει: «Για μεγάλη περίοδο, η αντιπολίτευση στον Ερντογάν, που ηγούνταν στην τουρκική κοινωνία και που έφτασε στο αποκορύφωμά της στην "εξέγερση του πάρκου Γκεζί" και πίεζε την κοινωνία προς τα άκρα, έγινε πλέον ανάξια του ίδιου της του εαυτού. Αντίθετα, ο ανταγωνισμός με τον Ερντογάν έφερε την κοινωνία σε απελπιστική κατάσταση και δημιουργήθηκε δίδυμο αδερφάκι του Ερντογάν.

Θεμέλιο ενάντια σε αυτό το καθεστώς είναι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την εκμετάλλευση και την οπισθοδρομική σκέψη. Ομοίως, είναι υποχρεωτικός ο απεγκλωβισμός από το δίπολο του αστικού - εκσυγχρονιστικού CHP και του συντηρητικού ΑΚΡ. Στο τέλος των 16 ετών κυριαρχίας, ο σκοταδισμός του ΑΚΡ συμπληρώνεται από τον αστικό εκσυγχρονισμό των αντιπολιτευόμενων CHP και HDP. Η διανόηση και οι πατριωτικές δυνάμεις στην Τουρκία εκφράζονται πλέον με μία νέα ταυτότητα με εργατικά - λαϊκά χαρακτηριστικά και μαζί με το σύνολο του λαού θα ξεσηκωθούν».

Και μεταξύ άλλων η ΚΕ καταλήγει: «Στις εκλογές της 24ης Ιούνη το ΚΚΤ επωμίστηκε την ευθύνη του να είναι η φωνή της εργατικής τάξης, του λαού και της αλλαγής αυτής της κοινωνικής τάξης. Ο λόγος που έφερε στις εκλογές το ΚΚΤ δεν ήταν μάταιος, αλλά μέσω της αντιπροσώπευσής του με ανεξάρτητους υποψήφιους άφησε το στίγμα του στην τουρκική κοινωνία. Γνωρίζαμε ότι από κάθε άποψη αυτό το ίχνος δεν θα μπορούσε να υπερβεί τις μεγάλες αυταπάτες που περιβάλλουν εκατομμύρια ανθρώπους και πολύ περισσότερο τις δυσκολίες στην προπαγάνδα που υπάρχουν μέχρι το σημείο να κατεβαίνει κανείς ως ανεξάρτητος. Ωστόσο, το ΚΚΤ δεν επέτρεψε να περάσουν οι εκλογές χωρίς να αναδειχθεί η σοσιαλιστική προοπτική, ήρθε σε επαφή με μεγάλο αριθμό νέων εργατών και βρέθηκε έγκαιρα προετοιμασμένο για τις εκλογές της 24ης Ιούνη.

Το ΚΚΤ συνεχίζει να οργανώνει και να αγωνίζεται με μεγάλη ενεργητικότητα. Τις επόμενες μέρες, οι επιτροπές του Κόμματος θα δώσουν στη δημοσιότητα έναν συνεκτικό οδικό χάρτη για το πώς θα βγουν οι εργάτες και ο λαός από τα αδιέξοδα και την απελπισία. Το Κόμμα μας είναι η μοναδική ελπίδα εκείνων που λένε "έχετε δίκιο αλλά πρέπει να κάνετε μία επιλογή..." και με αυτήν την ευθύνη θα ενεργήσει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ