ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΡΚΕΛ - ΣΑΝΤΣΕΘ
Συνάντηση για Μεταναστευτικό και «μεταρρυθμίσεις»

Ο Π. Σάντσεθ και η Αγκ. Μέρκελ

Copyright 2018 The Associated

Ο Π. Σάντσεθ και η Αγκ. Μέρκελ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, συναντήθηκε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, όπου συζήτησαν τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο και μεθαύριο.

Σύμφωνα με την Μέρκελ, στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ και Ευρωζώνη, αλλά και η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Επίσης, θα συζητηθεί το εμπόριο με τις ΗΠΑ και «η κοινή απάντηση που πρέπει να δοθεί από την ΕΕ».

Για τη μετανάστευση η καγκελάριος σημείωσε πως το βασικό ζήτημα είναι «πώς θα μειώσουμε τις αφίξεις μεταναστών - κυρίως από την Αφρική - στην Ευρώπη». Οταν πρόκειται για «χώρες όπως η Λιβύη, το Μαρόκο ή η Αλγερία, η Σενεγάλη, τότε πρέπει να τις βοηθήσουμε, να τις υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε την ανάπτυξή τους», είπε υπογραμμίζοντας ότι «κάτι παίρνεις - κάτι δίνεις, όπως έχει δείξει και η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τη μετανάστευση». Η Μέρκελ εκτίμησε πως δεν αναμένει μια συνολική λύση για την πολιτική ασύλου στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Δύο από τις εφτά «κατευθύνσεις» εξακολουθούν να είναι «ανοιχτές», είπε. Αυτές είναι η Οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου και ο νέος Κανονισμός του Δουβλίνου 4. «Θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος», πρόσθεσε.

Ετσι, η Μέρκελ υποστήριξε για ακόμη μια φορά τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ ορισμένων κρατών της ΕΕ και χωρών προέλευσης και διέλευσης. Ταυτόχρονα, μεμονωμένα κράτη θα πρέπει να μπορούν να διαπραγματεύονται εξ ονόματος ολόκληρης της ΕΕ.

Ο Σάντσεθ χαιρέτισε τις γαλλογερμανικές προτάσεις για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντάς τες ένα σημαντικό βήμα προς την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Σχετικά με την τραπεζική ένωση και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, δήλωσε την προθυμία της ισπανικής κυβέρνησης να συμβάλει. Υπογράμμισε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ισπανία θα κρατήσει μια «εποικοδομητική στάση» και «θα κάνει προτάσεις», ενώ συμφώνησε με την καγκελάριο ότι χρειάζεται «ευρωπαϊκή λύση» και για το Μεταναστευτικό. Ενδεικτικά, σε ερώτηση για το πλοίο «Lifeline» γερμανικής ΜΚΟ, που είναι γεμάτο μετανάστες και περιφέρεται στη Μεσόγειο, ο Ισπανός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει αν θα γίνει δεκτό στη χώρα του, τονίζοντας ότι χρειάζεται «κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση». Τέλος, δήλωσε πως η ισπανική κυβέρνηση θα ταχθεί υπέρ μιας κοινής εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, που θα υποστηρίζει την «πολυμέρεια».

ΗΠΑ
Πιέζουν για σταμάτημα εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν μετά την επιλογή της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων της χώρας του σε βάρος των σχεδιασμών ανταγωνιστών.

Χτες, ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Ασία να μηδενίσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου έως τις 4 Νοέμβρη, οπότε λήγει η «περίοδος χάριτος» πριν θέσει σε εφαρμογή σκληρά οικονομικά αντίποινα, όπως αποπομπή εταιρειών και χωρών από το αμερικανικό διεθνές τραπεζικό σύστημα συναλλαγών κ.ά.

Την ίδια ώρα, στο Ιράν πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες με αιτήματα που σχετίζονται με την οικονομική αβεβαιότητα και τη σημαντική υποτίμηση του νομίσματος της χώρας στις «μαύρες αγορές» συναλλάγματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου, που «εξανεμίζει» τα λαϊκά εισοδήματα. Η ισοτιμία στις «μαύρες αγορές» συναλλάγματος διαμορφώνεται (κατά σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες») πλέον στα 90.000 ιρανικά ριάλ ανά δολάριο. Στις ΗΠΑ πάντως ποντάρουν και ελπίζουν πως τυχόν επιδείνωση της ήδη δύσκολης οικονομικής κατάστασής στο Ιράν θα προκαλέσει αλυσίδα γεγονότων που ίσως οδηγήσουν σε ενδοαστικές αλλαγές και ανατροπή κυβέρνησης που θα ευνοήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν την Κυριακή, προκαλώντας το κλείσιμο δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων στην Τεχεράνη, συνεχίστηκαν και χτες σε μικρότερη έκταση. Αν και παραμένει άγνωστο ποιος τις διοργανώνει, είναι εντούτοις φανερό πως ανησυχούν την κυβέρνηση του Προέδρου Χασάν Ροχανί. Ο Ροχανί χτες προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι υποκινούν εναντίον του Ιράν οικονομικό πόλεμο. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να νικήσουν τη χώρα. Οι εχθροί μας δεν μπορούν να μας γονατίσουν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ομως, ο πρόεδρος της Βουλής, Αλί Λαριτζανί, δεν καθησύχασε, παρατηρώντας δηκτικά ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα...

ΗΠΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Η σκληρή πολιτική διευρύνεται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δικαίωση» για τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του και «νίκη για τον αμερικανικό λαό» χαρακτήρισε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επικυρώσει με 5 ψήφους υπέρ, έναντι 4 κατά, το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ το Γενάρη του 2017 για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη και Σομαλία, για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Παράλληλα, στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας φύλαξης των νότιων συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό διαπιστώνουν, μέσα στο τελευταίο εννιάμηνο, αύξηση κατά 55% του θανάτου μεταναστών που επιχειρούν να μπουν στις ΗΠΑ, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί λόγω των αυστηρών μεθοριακών ελέγχων επιλέγουν να περάσουν από πιο δύσβατα μονοπάτια, σε συνθήκες μεγάλες ζέστης. Επιπλέον, η υπηρεσία φύλαξης συνόρων κατέγραψε αύξηση 12% στις συλλήψεις μεταναστών σε διάστημα οκτώ μηνών, έως τις 31 Μάη, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι περισσότεροι μετανάστες που συλλαμβάνονται είναι από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Ασκηση απόκρουσης μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα

ΒΙΕΝΝΗ.--

Μεγάλη άσκηση για την απόκρουση ομάδων μεταναστών και προσφύγων οργάνωσε χτες η Αυστρία στα σύνορά της με τη Σλοβενία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών και στρατιωτών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο, Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε (FPO - Κόμμα Ελευθερίας), παρουσιάστηκε και η νέα μονάδα αστυνομικής προστασίας των συνόρων, «Puma», η οποία περιλαμβάνει 600 αξιωματικούς και ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο ίδιος σημείωσε ότι η άσκηση πραγματοποιείται εξαιτίας «της τρέχουσας κατάστασης στη βαλκανική οδό».

Επίσης, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς (OVP - Λαϊκό Κόμμα), μετά τη «μίνι» Σύνοδο της ΕΕ για το Μεταναστευτικό την Κυριακή, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς υποστηρίχθηκε η πρόταση να μεταφέρονται σε χώρες εκτός ΕΕ οι «παράνομοι» μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο. Επίσης αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο για «εντονότερη συνεργασία με τη λιβυκή ακτοφυλακή».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών «Harley-Davidson» ότι χρησιμοποιεί τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με τους δασμούς ως πρόσχημα, για να μεταφέρει την παραγωγή της για τους Ευρωπαίους πελάτες της σε άλλες χώρες. Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ προειδοποίησε ότι η ΕΕ «θα ανταποδώσει» ξανά εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν νέους πρόσθετους εισαγωγικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως τα αυτοκίνητα.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Χιλιάδες κάτοικοι της βόρειας Καλιφόρνιας εγκατέλειψαν χτες τα σπίτια τους εξαιτίας νέων μεγάλων πυρκαγιών που κατακαίουν από το τέλος της περασμένης βδομάδες τεράστιες εκτάσεις δασικής και χορτολιβαδικής γης. Χτες ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν, κήρυξε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» την περιοχή γύρω από τη λίμνη Κάουντι, όπου το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μία έκταση 190 χλμ., βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η δοτή κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ κάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μπλοκάρει τις παράνομες, όπως τις χαρακτήρισε, εξαγωγές πετρελαίου από την παράλληλη κυβέρνηση που έχει συγκροτηθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στηρίζεται από τον στρατηγό ε.α. του λεγόμενου «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» Χαλίφα Χάφταρ.

ΚΙΝΑ
Πολυήμερη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο κόσμος περνάει από βαθιές αλλαγές και η Κίνα θα ήθελε να εργαστεί μαζί με τη Γαλλία για να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο της διμερούς στρατηγικής εταιρικής τους σχέσης, δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, υποδεχόμενος στο Πεκίνο τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, ο οποίος χτες ολοκλήρωσε μια επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή.

Ο Σι κάλεσε σε ενίσχυση της διμερούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της ισότιμης αντιμετώπισης, τονίζοντας ότι κάθε πλευρά πρέπει να σέβεται τα βασικά συμφέροντα και τις μέγιστες ανησυχίες της άλλης. Ανάμεσα σε άλλα, εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμηση της Κίνας για τη συμμετοχή της Γαλλίας στην οικοδόμηση των νέων «δρόμων του μεταξιού» (του σχεδίου OBOR - «One Belt One Road»), επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο θα ήθελε «σύνδεση» της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με τις αναπτυξιακές στρατηγικές όλης της ΕΕ.

Από τη μεριά του, σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Φιλίπ είπε ότι η Γαλλία επιθυμεί συνεργασία ειδικά σε τομείς όπως η πυρηνική ενέργεια, η αεροδιαστημική και η αεροναυπηγική, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο OBOR συνδέεται με τα συμφέροντα όλης της ανθρωπότητας. Ακόμα, τόνισε ότι η Γαλλία θέλει σύσφιξη των σχέσεών της με την Κίνα και για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.

Στη διάρκεια της επίσκεψης Φιλίπ υπογράφτηκαν τουλάχιστον 13 συμφωνίες συνεργασίας, σε κλάδους όπως η πυρηνική ενέργεια αλλά και η αγροτική παραγωγή.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, το Πεκίνο ενδιαφέρεται για τη ενίσχυση της συνεργασίας με εταιρείες όπως η «Airbus». Ενώ ανάμεσα σε άλλα ο Λι είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις αυξανόμενες αβεβαιότητες στη διεθνή οικονομική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών που γεννά ο εμπορικός προστατευτισμός.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κόντρες και μετά την επικύρωση του νόμου για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπό τις συνεχιζόμενες ενδοαστικές κόντρες ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα εξουσίας και τις συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα σε ανταγωνιστικά μονοπώλια, η βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας επικύρωσε χτες το νόμο για το Brexit, έπειτα από θυελλώδεις συζητήσεις στη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων, σε σύνολο 250 ωρών. Ως εκ τούτου, δρομολογείται η επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μάρτη 2019, στις 23.00 (ώρα Γκρίνουιτς).

Το λόμπι των αυτοκινητοβιομηχάνων στη Βρετανία (SMMT) διαπίστωσε χτες μείωση κατά 55% των επενδύσεων σε αυτόν τον κλάδο της βιομηχανίας, κρίνοντας «ανεδαφικά» τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τις εμπορικές συναλλαγές όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει εγκαταλείψει την ΕΕ. Η αυτοκινητοβιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο απασχολεί 800.000 ανθρώπους, έχοντας έσοδα άνω των 110 δισ. δολαρίων.

Η όξυνση των αντιθέσεων και τα παζάρια αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, καθώς Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν φτάσει σε συμφωνία για τις μελλοντικές τους σχέσεις μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβρη, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για την επικύρωσή της μέχρι το Μάρτη του 2019.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ