Οι εκδηλώσεις άνοιξαν το Σάββατο πρωί, με την παρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία», αναδεικνύοντας ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, η δράση των κομμουνιστών είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντίσταση της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.
Ακολούθησε παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια και για τη θέση του Κόμματος για τον πόλεμο στα Γερμανικά, για να συζητηθούν αυτά τα καίρια ζητήματα και με τους Γερμανούς επισκέπτες του διημέρου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση για τη συνεισφορά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με Ελληνες μετανάστες και μετανάστριες. Συζητήθηκε το ποια πρέπει να είναι η στάση του πρωτοπόρου εργάτη μέσα στο σωματείο του, πώς να παλεύει για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ακόμα κι αν βρίσκεται σε ξένη χώρα. Κατά τη συζήτηση ήρθε σημαντική εμπειρία και από μαθητές για τη δουλειά για την οργάνωση αγώνων στα σχολεία της Γερμανίας, όπως και από φοιτητές για το φοιτητικό κίνημα.
Με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση παρακολούθησαν οι επισκέπτες του διημέρου τις ξεναγήσεις στην έκθεση για τη ζωή και δράση του Κόμματος και της Νεολαίας σε διάφορες χρονικές περιόδους, από τα τέλη της δεκαετίας του '40 έως τις μέρες μας. Οι φωτογραφίες και τα ιστορικά τεκμήρια έδωσαν μια ζωντανή εικόνα για τη ζωή των παιδιών της πολιτικής προσφυγιάς στη ΓΛΔ, για τη συμβολή τους στη σοσιαλιστική οικοδόμηση και από την πάλη των κομμουνιστών στην ΟΔ Γερμανίας.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με χαιρετισμούς εκπροσώπων της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP), με την προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και ομιλία του Αρη Ευαγγελίδη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
Στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις |
Η ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης ήταν η παρουσία του συντρόφου Νίκου Μοσχοβάκη, ο μοναδικός σήμερα επιζών εκείνου του εγχειρήματος, ο οποίος τότε ήταν νεαρό μέλος του πληρώματος του καϊκιού που συνόδευσε τους αντάρτες από την Ικαρία προς τον Αυλώνα Αλβανίας.
Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, αλλά και στη συγκέντρωση μετά στο Καρκινάγρι, εξιστόρησε με κάθε λεπτομέρεια το σχεδιασμό και την υλοποίηση της απόδρασης, τις δυσκολίες και την 7ήμερη διάρκεια του ταξιδιού, την αγωνία για την επιτυχία του. Τονίστηκε η υλική και ηθική υποστήριξη που είχαν από τους ντόπιους, παρ' όλη την κρατική τρομοκρατία της αστικής τάξης, που προχωρούσε σε συλλήψεις, βασανισμούς, πλιάτσικο περιουσιών, αλλά και σε δελεαστικές επικηρύξεις για τους διωκόμενους. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε: «Είκοσι εκατ. για τον καταδότη, τριάντα για τον φονιά. Ο φονιάς θα έπαιρνε τα περισσότερα γιατί θα κινδύνευε την ώρα που θα εκτελούσε το "εθνικό του καθήκον", αποκεφαλίζοντας "τους εχθρούς της πατρίδας"...».
Στην εκδήλωση μίλησαν η Γεωργία Λαρδά, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ικαρίας, και ο Μάριος Τσαντίρης, Γραμματέας της ΚΟΒ Ραχών, που αναφέρθηκαν στους ηρωικούς αγώνες του ΚΚΕ στην 100χρονη πορεία του και τη δράση του ιδιαίτερα στο νησί.
Τέλος, έγινε αναφορά στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ικαρία για τον μήνα Ιούνη, με τίτλο «Στο Μαύρο τους! Απαντάμε: Κόκκινο! Θα νικήσουμε».
Συγκεκριμένα:
Κόντρα στην κακοκαιρία και την πολύωρη βροχή όλη τη μέρα, το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιούνη, το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Γιάννενα εντέλει πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, μαζική συμμετοχή από τη νεολαία, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, στην πλατεία Μαβίλη.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν με παρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ «Στιγμές από τη ζωή και δράση της ΚΝΕ στην παρανομία», από την Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Ταυτόχρονα, καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο χώρο πραγματοποιούνταν ξεναγήσεις σε ψηφιακή έκθεση με tablet: «50 χρόνια ΚΝΕ και φοιτητικό κίνημα» από την ΟΒ Ιστορικού - Αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», με τις ΟΒ των Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών να διακινούν τη νέα έκδοση με τις Θέσεις του Κόμματος για την Προσχολική Αγωγή.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άνοιξε με επίδειξη γυναικείων παραδοσιακών χορών και χορών latin σε ρυθμούς cha-cha, salsa και bachata από ομάδες φοιτητριών που κάνουν μαθήματα στον Πολυχώρο Νεανικής Δημιουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων και της Επιτροπής Αγώνα της Εστίας στο Πανεπιστήμιο.
Ακολούθησαν έντεχνα τραγούδια από την Μόνικα και στη συνέχεια ροκ συναυλία από φοιτητικά συγκροτήματα, τους «Claim the Crown» και τους «Lion eye». Το Φεστιβάλ έκλεισε με λαϊκό γλέντι, όπου όλοι ξεφάντωσαν, χορεύοντας μέχρι το ξημέρωμα.
Ξεχωριστή θέση είχε η «Γωνιά Μουντιάλ», όπου πλέον με πρωτοβουλία της ΚΝΕ στα Γιάννενα, το καθιερωμένο Θερινό Σινεμά της Οργάνωσης θα ξεκινήσει με προβολές των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων από το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία.