Το αίτημα για την ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Από τους 298 παρόντες βουλευτές, «υπέρ» του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου ψήφισαν 154 βουλευτές και 144 «κατά».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, μέσα σε 4 χρόνια θα αρπάξουν από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις λαϊκές οικογένειες άλλα 18,5 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από τις μειώσεις στις συντάξεις, την παραπέρα άγρια φοροληστεία, τη μείωση του αφορολόγητου και πάει λέγοντας, για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα «ριχτούν» για τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου. Αλλωστε, για τους επιχειρηματικούς ομίλους όχι μόνο δεν προβλέπεται το παραμικρό μέτρο, αλλά αντίθετα πέρα από τις δεκάδες αναδιαρθρώσεις και τις δεσμεύσεις προς όφελός τους, ο νόμος προβλέπει ακόμα και ένα μέρος των λεγόμενων «αντίμετρων» να σπρωχτούν απευθείας στις τσέπες τους ως κίνητρα, χρηματοδότηση για την «ενεργητική απασχόληση» - τσάμπα εργασία και φοροελαφρύνσεις.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή καταψήφισαν μεν το νομοσχέδιο ενώ την ίδια ώρα έκαναν αβάντα στην κυβέρνηση για την ανάγκη στήριξης του κεφαλαίου και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Αλλωστε, οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων αυτών με την κυβέρνηση αναλώθηκαν και αυτήν τη φορά στο διαχειριστικό μείγμα που συμφέρει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου, συνοδευόμενες από τη γνωστή προσπάθεια χειραγώγησης του λαού.
Μόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ τοποθετήθηκαν από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, απευθύνοντας το κάλεσμα στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα να βγουν στο προσκήνιο με την οργάνωση της πάλης τους, αποτρέποντας τα αντιλαϊκά μέτρα και βάζοντας μπροστά τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών τους.
«Επειδή όλοι σας συμφωνείτε με την ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ και θεωρείτε το ΝΑΤΟ παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας, ξεχνώντας τη σφαγή της Γιουγκοσλαβίας και τη δημιουργία του προβλήματος, κάντε μια σύσκεψη με τον κ. Στόλτενμπεργκ και με τον κ. Πάιατ, που έχει αναγορευτεί σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για να βρείτε μια κοινή λύση και μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό δημιουργώντας ψεύτικες αντιπαραθέσεις», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Συνεχίζοντας να αναδεικνύει τις ...«διαφορές» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει το νήμα από το σημείο που σταμάτησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έχει πάρει μάλιστα τέτοια φόρα που «η ΝΔ έχει πάθει», ενώ από την άλλη η ΝΔ πουθενά δεν αναφέρει ότι θα καταργήσει αυτά που περνάει σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα αυτό που βλέπει είναι να την προσπερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ «από τα δεξιά» και αντί «για αριστερή παρένθεση, σας βγαίνει μια αμερικανοΝΑΤΟική αριστερά», σχολίασε.
Πιο ειδικά για το πολυνομοσχέδιο, αναδεικνύοντας το μέγεθος της απάτης από την πλευρά της κυβέρνησης με τα περί «εξόδου από τα μνημόνια», καταρχήν υπενθύμισε ότι τα μνημόνια «ήταν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, να πληρώσει, δηλαδή, την κρίση ο λαός, και η δημιουργία κυρίως προϋποθέσεων, δηλαδή θεσμικού πλαισίου για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας». Η κυβέρνηση διατήρησε τα δύο μνημόνια, ψήφισε τρίτο, ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους, τα προαπαιτούμενα των «αξιολογήσεων», που όλα αυτά θα είναι σε πλήρη ισχύ και μετά την «έξοδο», γιατί «υπηρετούν ακριβώς αυτήν τη στρατηγική, δηλαδή τη δημιουργία ενός εδάφους για να ανακάμψουν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών».
Οσον αφορά το πολυνομοσχέδιο, τα προαπαιτούμενα και τα «αντίμετρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από το τσάκισμα μισθών, συντάξεων, τη φοροληστεία, τη μείωση αφορολόγητου κ.λπ. από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, συγκεντρώνονται 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα χρόνια και την ίδια ώρα από τους κεφαλαιοκράτες η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει τίποτα, αλλά τους προσφέρει από τα περιβόητα «αντίμετρα»: «1,2 δισ. ευρώ την τριετία από φοροελαφρύνσεις, δηλαδή μείωση από το 29% στο 26% από το 2020. Ενα δισ. από αναπτυξιακά κίνητρα, επενδυτικός νόμος και 1 δισ. ευρώ από προγράμματα "ενεργητικής απασχόλησης". Επιδοτείτε τους βιομήχανους, τους εργοδότες, αντί να επιδοτήσετε τους εργαζόμενους. Σύνολο: 3,2 δισεκατομμύρια». Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα 14 δισ. «αντίμετρα», από τα οποία τα 3,2 θα πάνε κατευθείαν στο κεφάλαιο, «τα πληρώνει ο συνταξιούχος των 500 ευρώ με τη μείωση του αφορολόγητου. Τα πληρώνουν οι συντάξεις πάνω και κάτω από τα 1.000 ευρώ».
Και δεν είναι μόνο αυτά. «Είναι και τα πέντε χρόνια απαλλαγή φορολογίας εργοδοτικών εισφορών κατά 150%. Βρε, οι πάμπτωχοι τραπεζίτες και βιομήχανοι!», χώρια τα 103 εκατ. την 5ετία που προσφέρει στους καναλάρχες από τη μείωση της φορολογίας στα έσοδα των διαφημίσεων, τη μείωση των τελών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ μόνο στους επιχειρηματίες και πάει λέγοντας. «Φορολογείτε τα 5.600 ευρώ ετήσιο εισόδημα και μειώνετε τον φόρο στα δισεκατομμύρια και στον αμύθητο πλούτο».
«Ο λαός - κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ - στο δρόμο της ανατροπής! Δεν του δίνετε τίποτα. Ούτε πρόκειται να του δώσετε. Μην πιστεύει τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ. Να αγωνιστεί».
Μπορεί να υπάρχουν πολλά κόμματα στη Βουλή, όμως οι «στρατηγικές είναι δύο», ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής, αναδεικνύοντας με την τοποθέτησή της για το πολυνομοσχέδιο ότι όσες διαφορές μπορεί να έχουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, η «ραχοκοκαλιά είναι ίδια», γιατί έχουν «κοινή στρατηγική και η στρατηγική είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, είναι η θέση απέναντι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Οπως ανέφερε, πρόκειται «για διαφορές και ανταγωνισμούς που υπάρχουν, που τις προκαλεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια, με την πολυπλοκότητα που έχει, με τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις και τις δυσκολίες που έχει για χειρισμούς, διαχείριση κ.λπ. Η ουσία δεν αλλάζει». «Εάν διαβάσει κανείς - πρόσθεσε - το εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΣΥΡΙΖΑ μόνο η "σάλτσα" διαφέρει. Και αυτές οι διαφορές που έχετε μεταξύ σας και που σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνουν και μεγάλη φραστική οξύτητα, αποτελούν μέχρι σήμερα και μεσοπρόθεσμα σωτηρία για το σύστημα. Υπηρετείτε και με τις διαφορές σας το σύστημα».
Χαρακτηριστικά, όπως σημείωσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, «είστε επικίνδυνοι - όχι περισσότερο από τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα - ακριβώς γιατί σας εμφανίζουν ως μαρξιστές, κομμουνιστές και αριστερούς και έτσι παγιδεύετε πολύ περισσότερο τμήμα του λαού, όσο διάστημα θα το παγιδεύετε». Ενώ υπενθύμισε συγκεκριμένα παραδείγματα, πως το 2012 όταν παρουσιάστηκαν οι πρώτες ρωγμές για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, λύθηκε αμέσως το πρόβλημα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την «αντιδογματική ανανεωτική Αριστερά», ή το 2015 το σύστημα διασώθηκε με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
«Οταν διασώζεται το πολιτικό σύστημα - σημείωσε - το εμφανίζετε σαν σωτηρία του λαού. Οταν λέτε για σωτηρία της Ελλάδας, εννοείτε να μην ταρακουνηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας, δηλαδή τα ταξικά συμφέροντα, της αστικής τάξης, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».
Μάλιστα, σχολιάζοντας τα περί «ανάδειξης της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια», που διατυμπανίζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με αφορμή και τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι «αυτό είναι 100% εθνικιστικός κοσμοπολιτισμός» και ανέδειξε ότι αυτό σημαίνει προώθηση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, όπως έγινε με τη Συρία, το Ιράκ, πριν τη Γιουγκοσλαβία, όπου η Ελλάδα με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συμμετείχε με την παροχή διευκολύνσεων και τις βάσεις, «υπονομεύοντας την εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών».
«Εχετε πάρει μέρος - επισήμανε - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε όλη αυτή την εκστρατεία, που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε αλλαγή συνόρων, αλλά σε αλλαγή συνόρων μέσω εμπλοκής και της Ελλάδας σε έναν ακόμα πιο επικίνδυνο πόλεμο», για να τονίσει πως «ο πατριωτισμός δεν αφορά εμένα και τα σύνορά μου, αφορά και τον σεβασμό της πατρίδας και της εδαφικής ακεραιότητας και των άλλων λαών». «Τέτοια αναβάθμιση θέλετε; Σας τη χαρίζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα. «Γιατί να μη σας δώσουν, λοιπόν, συγχαρητήρια» ο γγ του ΝΑΤΟ ή οι εκπρόσωποι της ΕΕ, «γιατί να μην εύχονται στις εκλογές να είσαστε ξανά κυβέρνηση; Αν μπορείτε να τα βρείτε και με τη ΝΔ και με το Κίνημα Αλλαγής, ακόμα καλύτερα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Στηλιτεύοντας ακόμα τις αναφορές του Αλ. Τσίπρα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ «στη θέση του Λένιν για τον αυτοπροσδιορισμό», σημείωσε: «Δεν πρόκειται να απαντήσω γιατί ούτε καν τη λέξη "αυτοπροσδιορισμό" δεν έλεγε ο Λένιν. Το μόνο που σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή αυθορμήτως ήταν, καλά, δεν προφυλάσσετε αυτόν τον άνθρωπο να μην λέει ασυναρτησίες και με περισπούδαστο ύφος;».
Οσο για τη ΝΔ, σημείωσε ότι «συνεχίζει τον αναλφάβητο αντικομμουνισμό της. Ο αντικομμουνισμός, βέβαια, είναι σύμφυτος με τη ΝΔ», ωστόσο «είναι αναλφάβητος, γιατί όταν λέτε μαρξιστές και κομμουνιστές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνετε όχι μόνο αντικομμουνιστές αλλά και αναλφάβητοι. Αν θέλετε να πολεμήσετε τον ταξικό σας αντίπαλο, να τον μελετάτε».
Η Διαμάντω Μανωλάκου, αναδεικνύοντας την ταξικότητα του πολυνομοσχεδίου, έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 70, το οποίο προβλέπει ότι οι δραστηριότητες εταιρειών, όπως για παράδειγμα οι δεξαμενές πετρελαιοειδών ή «τα καζάνια του θανάτου», όπως τα χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι, θα μπορούν να συνεχιστούν στην περιοχή τουλάχιστον για 20 χρόνια, ακόμα και αν η γη στην οποία βρίσκονται αυτές οι εγκαταστάσεις αλλάξει χρήση! Οπως επισήμανε, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών αγωνίζονται για την απομάκρυνση των δεξαμενών εκτός οικιστικού ιστού, γιατί βρίσκονται δίπλα στα σπίτια τους, στα σχολεία των παιδιών τους, με τον κίνδυνο για σοβαρό βιομηχανικό ατύχημα να παραμονεύει ανά πάσα στιγμή και το ενδεχόμενο του ντόμινο να απειλεί να τινάξει και άλλες περιοχές στον αέρα. «Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά ζητούν - σημείωσε η Δ. Μανωλάκου - να απαλλοτριωθούν οι περιοχές των καζανιών, εξάλλου λήγουν και οι άδειες, προκειμένου να γίνουν χώρος πρασίνου και αναψυχής. Αντί γι' αυτό, έρχεστε με το άρθρο 70 για να εξασφαλίσετε ισόβια εγκατάσταση σε βάρος της ζωής και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων σε αυτές τις λαϊκές περιοχές. Είναι ντροπή και πρόκληση και ίσως ισχύει και για άλλες περιοχές και εταιρείες».
«Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξή σας. Εχει γνώμονα την αύξηση των κερδών των ομίλων και είναι σε αντίθεση με τις ανάγκες προστασίας της υγείας και της ζωής των λαϊκών στρωμάτων», υπογράμμισε.
Ο Γιώργος Λαμπρούλης, δίνοντας μια εικόνα για τα λεγόμενα «αντίμετρα» της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη «μηδενική συμμετοχή με την επιλογή του γενόσημου φαρμάκου» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, εξηγώντας ότι αυτό που δε λέει η κυβέρνηση είναι ότι «οι ασθενείς θα πληρώνουν. Διότι ισχύει και εδώ η ασφαλιστική τιμή, η οποία δεν ταυτίζεται με τη λιανική τιμή και τη διαφορά θα την πληρώνει ο ασθενής. Οπότε, είναι άλλο 0% συμμετοχή και άλλο το δωρεάν φάρμακο. Ομως, ακόμα και η κάλυψη των περίπου 5 εκατομμυρίων, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του νομοσχεδίου, για το συγκεκριμένο "αντίμετρο", δεν καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά είτε από άλλα έσοδα του ΕΟΠΥΥ είτε πιθανόν από το χαράτσι στους φαρμακοποιούς». Αλλο παράδειγμα είναι τα μέτρα που προβλέπονται για τα άτομα με αναπηρία και η έννοια της λειτουργικότητας που προβλέπεται, η οποία θα λειτουργήσει «ως ένα επιπλέον εργαλείο περικοπής των αναπηρικών επιδομάτων, παροχών κ.τ.λ. Αφού κριτήριο για το αν και σε τι ύψος θα παίρνουν επίδομα ή σύνταξη οι ανάπηροι δεν θα είναι μόνο το ποσοστό αναπηρίας, αλλά θα συνυπολογίζεται και η δυνατότητα του ανάπηρου να δουλέψει». «Αυτό το περιεχόμενο, συνέχισε, εμπεριέχει η λεγόμενη "αποϊατρικοποίηση" του κριτηρίου παροχής αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων».
Ανέφερε ότι αυτά «αποτελούν τη γενικότερη κατεύθυνση, όπως αναφέρονται και μέσα από τα επίσημα κείμενα» της ΕΕ, του ΟΟΣΑ αλλά και την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2006 «για την ολοένα και μεγαλύτερη περιστολή των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών των βαριά ανάπηρων και των πιο εξαθλιωμένων». «Να, λοιπόν, τι έχουν να περιμένουν τα άτομα με αναπηρία, όπως και οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα από τα μέτρα και την απάτη των λεγόμενων αντίμετρων», τόνισε.
Την ίδια στιγμή που το πολυνομοσχέδιο προαναγγέλλει τη νέα άγρια επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, συνολικά του λαού, σφραγίζοντας τις θυσίες διαρκείας και τη μονιμοποίηση όλων των μνημονιακών μέτρων, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ανέβηκε χτες στο βήμα της Ολομέλειας για να δώσει «πανηγυρικό» τόνο στη συνεδρίαση, λέγοντας ότι «σήμερα η συνεδρίαση και η ψηφοφορία αυτή έχουν έναν ιστορικό χαρακτήρα». Το δικαιολόγησε ισχυριζόμενος ότι «είναι τελευταία φορά, ψηφίζουμε τα τελευταία μέτρα, της τελευταίας αξιολόγησης, του τελευταίου προγράμματος στήριξης της χώρας...».
Συνεχίζοντας την καλλιέργεια αυταπατών επανέλαβε τα κυβερνητικά παραμύθια ότι «βρισκόμαστε σήμερα στην τελευταία στροφή πριν από το τέλος αυτής της μακράς περιόδου που θα θέλει ο καθένας από μας και ο τελευταίος Ελληνας πολίτης να ξεχάσει».
Παρουσίασε τον αντιλαϊκό απολογισμό της κυβέρνησής του, προσπαθώντας μέσα από αυτόν αφενός να διαφημίσει στο κεφάλαιο την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να προωθήσει πάση θυσία τις επιταγές του, αλλά και τις ικανότητες που έχει στην αναπαραγωγή αυταπατών. Οπως ανέφερε, η κυβέρνησή του παρέλαβε μια χώρα «με άδεια ταμεία, στο χείλος της χρεοκοπίας» και κατάφερε να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της και να υπάρχει «υπεραπόδοση» έναντι των δημοσιονομικών στόχων και του πρωτογενούς πλεονάσματος και πως «προχωρήσαμε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, πολλές από αυτές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και άλλες που εμπεριείχαν το σπέρμα της αδικίας».
Πρόσθεσε ακόμα ότι σήμερα «βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο όπου σημαντικότατες δομικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, που δεν είχαν προχωρήσει ποτέ σε αυτόν τον τόπο, με γενναίες αποφάσεις και βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ στη λίστα των χωρών με το σημαντικότερο μεταρρυθμιστικό έργο».
Ως σημαιοφόρος των επικίνδυνων για όλους τους λαούς σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή που καίγεται από τους ανταγωνισμούς, πρόσθεσε στα θετικά του κυβερνητικού έργου ότι «παραλάβαμε μια χώρα που βίωνε διεθνή απομόνωση και σήμερα αποκαθιστά τον διεθνή, τον ηγετικό της ρόλο τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην εύθραυστη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Οι προτάσεις στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις και των άλλων αρχηγών των αστικών κομμάτων.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη - Κίνημα Αλλαγής), Φ. Γεννηματά, παραπονέθηκε για το ότι η κυβέρνηση δεν δίνει αρκετό «ζεστό» χρήμα στους μεγαλοεργοδότες για να απασχολούν τζάμπα εργατικό δυναμικό. Οπως είπε, «αποδεικνύεστε ανίκανοι ακόμα και για την αντιγραφή των προτάσεών μας. Εχουμε καταθέσει εδώ και έναν χρόνο πρόταση για επιδότηση της εργασίας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και να απορροφηθούν άνεργοι (...) Το κίνητρο που εμείς προτείναμε το φθάνετε μόνο στο ένα τρίτο της δικής μας πρότασης...». Η αναφορά της είναι για το άρθρο που αφορά την πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις εργοδοτικές εισφορές για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους. Συνεχίζοντας να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν βρίσκεται «στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε ότι «η ανάπτυξη υπονομεύεται από τους φόρους, τις περικοπές, τα υπερπλεονάσματα, αλλά και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος όλων των μεγάλων επενδύσεων».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σημείωσε ότι την ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει «να απογειώσει μία επενδυτική επιχείρηση», αναλώνεται «σε ρουσφετάκια», εκφράζοντας τον «φόβο» ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν αυξηθεί έως τις εκλογές, για να προσθέσει ότι «ο ανορθολογισμός, οι ιδεοληψίες, ο ερασιτεχνισμός φωλιάζουν στα σπλάχνα του σχήματος που μας κυβερνάει» καθώς δεν προχωράει σε «αποφάσεις για την παραγωγική, ανταγωνιστική χώρα που θέλουμε» ώστε «κάποιοι θα θέλουν να επενδύσουν σε αυτή».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, απαίτησε τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που «απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση» για την προσέλκυση των επενδύσεων.
Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, ουσιαστικά σιγοντάρισε την κυβέρνηση και την πολιτική της. Ηταν χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στο χρέος που δημιούργησε η καπιταλιστική κερδοφορία και φορτώθηκε στο λαό να το πληρώσει, παρότρυνε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σκληρά σημειώνοντας πως «δεν λέμε ανεύθυνα ότι μπορούμε αύριο το πρωί να καταγγείλουμε το σύνολο του χρέους ως επαχθές και να το διαγράψουμε, λέμε όμως να το διαπραγματευτούμε». Από εκεί και πέρα κυριάρχησαν τα περί «πολιτικών απατεώνων» κ.ο.κ.
Ως την πιο σταθερή δύναμη που έχει ανάγκη η αστική τάξη για την προώθηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας παρουσίασε τη ΝΔ από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της κοκορομαχίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης.
Επιχειρώντας να προσπεράσει ότι ο πυρήνας της στρατηγικής της ΝΔ είναι κοινός με αυτόν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εστίασε στους φόρους, που «πνίγουν τους Ελληνες», περιγράφοντας με άλλα λόγια όσα επαναλαμβάνει διαρκώς για νέες φοροαπαλλαγές που πρέπει να απολαύσει το κεφάλαιο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει μια Ελλάδα οικονομικά στάσιμη και στερημένη από ρευστότητα, εννοώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους. Με το ίδιο άγχος είπε ότι η κυβέρνηση «τιμωρεί κάθε επιχειρηματική επιτυχία».
Θέλοντας, πάντως, να δείξει ότι η ΝΔ είναι το γνήσιο κόμμα που μπορεί να εμπιστευτεί η αστική τάξη, σημείωσε ότι «εδώ και τρία χρόνια η ΝΔ ασκεί αντιπολίτευση με ευθύνη απέναντι στους θεσμούς και με απόλυτη συναίσθηση ότι αυτό το οποίο προέχει είναι το συμφέρον της πατρίδας μας», δηλαδή του κεφαλαίου. Αλλωστε, όπως είπε, «το αποδείξαμε σε δύσκολες στιγμές, χωρίς να μετρήσουμε το πολιτικό κόστος. Οταν το 2015 παίζατε την Ελλάδα στα ζάρια, εμείς βάλαμε πλάτη και σώσαμε την πατρίδα μας», εννοώντας το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα του οποίου οι εφαρμοστικοί νόμοι περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο που τώρα η κυβέρνηση προώθησε και ο ίδιος καταγγέλλει.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο είπε: «Ο,τι ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με ωμό ψέμα και με ανεδαφικές υποσχέσεις καταλήγει τώρα σε δεσμεύσεις που θα βαραίνουν τη χώρα για δεκαετίες. Δικαιωθήκαμε απόλυτα, όταν για πρώτη φορά πριν από δυο χρόνια ζητήσαμε εκλογές. Αν αυτές είχαν διεξαχθεί τότε, θα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα».