ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συνάντηση Τραμπ - Κιμ σήμερα στη Σιγκαπούρη

Στο φόντο σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό και γενικότερα

Από τη συνάντηση των ηγετών της Σιγκαπούρης και της Β. Κορέας

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση των ηγετών της Σιγκαπούρης και της Β. Κορέας
Σήμερα έχει κανονιστεί, στη Σιγκαπούρη, η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία έχει χαρακτηριστεί «ιστορική» και πραγματοποιείται σε μια περίοδο γοργής και πολύπλευρης όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρά γεωπολιτικά και μονοπωλιακά συμφέροντα. Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου, η ίδια η διοργάνωσή της επιβεβαιώνει καταρχήν το ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ να δυναμώσουν την επιρροή τους στην περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού (όπου τα τελευταία χρόνια η Ουάσιγκτον έχει «στρέψει» την προσοχή της, καθόλου τυχαία), στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης» αντίπαλων δυνάμεων, με πρώτες την Κίνα και τη Ρωσία, για τις οποίες επίσης έχει μεγάλο βάρος ο συσχετισμός δύναμης στην περιοχή, για αυτό άλλωστε και αυξάνουν με μεγάλη αποφασιστικότητα τους δικούς τους σχεδιασμούς (επενδυτικούς, στρατιωτικούς κ.τ.λ.).

Ο Αμερικανός Πρόεδρος - που πριν ελάχιστες βδομάδες είχε ακυρώσει τη Σύνοδο αναδεικνύοντας τις βαθιές αντιθέσεις - χαρακτήρισε ξανά τη Σύνοδο «μια μοναδική ευκαιρία», η οποία «δεν θα παρουσιαστεί ποτέ» ξανά, ωστόσο μεταξύ άλλων σχολίασε: «Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δούμε αν είναι σοβαροί ή όχι; Πιστεύω ίσως από το πρώτο λεπτό... Ποιος ξέρει; Μπορεί να μην προχωρήσει. Υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να μην προχωρήσει. Και μια πιο ισχυρή πιθανότητα να πάρει κάποιο χρόνο. Θα είναι μια διαδικασία».

Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ισχυρίστηκε ότι οι προετοιμασίες που προηγήθηκαν «προσδοκούμε ότι θα έχουν τη λογική τους κατάληξη ακόμα και νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε». Συμπλήρωσε ότι η Σύνοδος παρέχει «μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την αλλαγή τροχιάς στις σχέσεις μας (με τη Β. Κορέα) και την ειρήνη και ευημερία (στη Βόρεια Κορέα)», αλλά και ότι «η σκληρή δουλειά θα ακολουθήσει μετά (τη Σύνοδο)». Εμφάνισε ως ζητούμενο την «πλήρως διαπιστωμένη» και «χωρίς επιστροφή» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση των ΗΠΑ να «προσφέρουν εγγυήσεις» στην Πιονγιάνγκ, αλλά και να τη στηρίξουν οικονομικά. Εντούτοις, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ακόμα ότι «αν η διπλωματία δεν λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση (...) οι κυρώσεις (προς την Πιονγιάνγκ) θα ενισχυθούν».

Στην Πιονγιάνγκ, το κρατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι Τραμπ και Κιμ πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με έναν «μόνιμο και διαρκή μηχανισμό διατήρησης της ειρήνης», με «ευρείες και βαθιές απόψεις για την εγκαθίδρυση νέων σχέσεων Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ», την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, όπως και άλλα «ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που τίθενται από τη νέα εποχή». Ακόμα, το πρακτορείο σχολίαζε ότι πρόκειται για την πρώτη του είδους διμερή Σύνοδο και θα διεξαχθεί «κάτω από τη μεγάλη προσοχή και προσδοκία ολόκληρου του κόσμου».

Χτες και προχτές, επίσης, έγιναν συναντήσεις των δύο ηγετών με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιεν Λούνγκ, ο οποίος δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της συνάντησης ότι αυτή «θα κοστίσει κάτι περισσότερο ή λιγότερο από περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια». Πρόσθεσε επίσης πως «είναι πιθανό ότι ίσως ανακτήσουμε κάποιο μικρό μέρος του ποσού αυτού, αλλά νομίζω ότι είναι ένα κόστος που θέλουμε να πληρώσουμε και είναι η συνεισφορά μας σε μία διεθνή επιδίωξη, που είναι φανερό ότι εξυπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον».

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις δύο πολυμελείς αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας που βρίσκονται στη Σιγκαπούρη, στο σημείο έφτασαν και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, αλλά και της Ιαπωνίας, δεδομένων των προεκτάσεων που έχει το παζάρι στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλωστε, πρέπει να είναι καθαρό ότι πολύ στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Κίνα, που εκτός από στενότερος (οικονομικός και όχι μόνο) εταίρος της Πιονγιάνγκ μέχρι σήμερα, είναι η ισχυρότερη δύναμη στη «γειτονιά» της Χερσονήσου και δεν μένει θεατής στις πιθανές αλλαγές στις «ισορροπίες» της περιφέρειας. Ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση να εξελιχθεί ομαλά, να φέρει θετικά αποτελέσματα και να διευκολύνει τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης και πολιτικής επίλυσης του κορεατικού ζητήματος.

IΤΑΛΙΑ
Διήμερη επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ολοκλήρωσε χτες τις επίσημες διήμερες επαφές του στη Ρώμη, όπου διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της λυκοσυμμαχίας να διατηρήσει τον ισχυρό της ρόλο και «εισέπραξε» την απόφαση της νέας κυβέρνησης των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» - «Λέγκα» να πρωτοστατήσει σε μια σειρά επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διαπραγματευόμενη σκληρά και πολύπλευρα την αναβάθμιση των μονοπωλίων που εκπροσωπεί.

«Η Ιταλία αποτελεί έναν ΝΑΤΟικό σύμμαχο με υψηλή αξία. Διαδραματίζετε ουσιαστικό ρόλο στην κοινή μας ασφάλεια, συνεισφέροντας σε μια σειρά διαφορετικές αποστολές και επιχειρήσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο Στόλτενμπεργκ, επιδοκιμάζοντας ειδικά το ρόλο της Ρώμης σε Κόσσοβο, Αφγανιστάν, Μαυροβούνιο κ.α., αλλά και ειδικότερα το Κοινό Στρατηγείο που φιλοξενείται στη Νάπολη, με ρόλο που θα αναβαθμιστεί περαιτέρω (όπως αναμένεται να ανακοινωθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη), στην όξυνση της αναμέτρησης με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, που έγινε ενόψει της Συνόδου του Ιούλη, «όπου η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα είναι ένα κρίσιμο θέμα», και υποστήριξε ότι «η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσαρμογής του ΝΑΤΟ για τις απειλές από το Νότο».

Από τη μεριά του, ο Τζ. Κόντε, επικεφαλής μιας κυβέρνησης έτοιμης να παζαρέψει πιο σκληρά τη συνεργασία της με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, επέλεξε να σημειώσει ότι «το ΝΑΤΟ έχει επιλέξει τη διπλή προσέγγιση προς τη Ρωσία, αυτήν της σταθερότητας (από τη μια μεριά) και του διαλόγου (από την άλλη)» και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε πρωταθλητές αυτής της προσέγγισης και ελπίζουμε να δούμε αυτήν τη γραμμή να εφαρμόζεται σταθερά στις σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία».

Ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε και με τον νέο Ιταλό ΥΠΕΞ Εντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος κάλεσε τη λυκοσυμμαχία να συνεχίσει το διάλογο με τη Ρωσία και χαρακτήρισε το Συμβούλιο NATO - Ρωσίας το σημαντικότερο φόρουμ διαλόγου μεταξύ Μόσχας - Δύσης, υποστηρίζοντας την ανάγκη να συνεδριάζει συχνότερα.

Στο μεταξύ, τη σημασία που συνεχίζει να έχει για τα ιταλικά μονοπώλια η ΕΕ ξεκαθάρισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, που δήλωσε ότι η Ιταλία δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά και ότι στόχος της νέας κυβέρνησης δεν είναι «να επαναφέρουμε την ανάπτυξη μέσω των ελλειμματικών δαπανών». Ακόμα, τόνισε, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για μείωση της αναλογίας μεταξύ χρέους και ΑΕΠ. Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς εμφανίστηκε σίγουρος ότι «η Ιταλία δεν θα αποτύχει. Η νέα κυβέρνηση ναι μεν βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, παρά ταύτα μπορούμε να το βλέπουμε αυτό με ηρεμία». Εκτίμησε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας ή εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη «δεν είναι πραγματικός» αλλά και ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάσει ούτε τη Γερμανία ούτε την ΕΕ. «Το υψηλό χρέος της χώρας όμως είναι για κάθε κυβέρνηση μια πρόκληση», συμπλήρωσε, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός στη στήριξη χωρών «που βρίσκονται σε κρίση», και με δάνεια αν χρειαστεί. Μίλησε τέλος για την ανάγκη να δημιουργηθεί μια «απαραίτητη δυνατότητα» σε αυτήν την κατεύθυνση και ότι χρειάζονται στην Ευρώπη «κοινές αρχές», στις οποίες συγκαταλέγονται η ίδια ευθύνη και οι «δυνατότητες αλληλεγγύης και συνοχής».

«Μπαλάκι» ένα πλοίο με εκατοντάδες κατατρεγμένους

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτικά της «βεντάλιας» των παζαριών που θα ανοίξουν στις πλάτες εκατομμυρίων κατατρεγμένων από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών είναι τα «πήγαινε - έλα» που μέχρι και χτες συνέχιζε στη Μεσόγειο το πλοίο «Aquarius», φορτωμένο με πάνω από 600 μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα και 7 έγκυες. Το πλοίο το διαχειρίζεται μια ΜΚΟ, που δηλώνει ότι διέσωσε τους μετανάστες το Σαββατοκύριακο από διάφορα πλοιάρια με τα οποία απέπλευσαν από τη Λιβύη.

Η κυβέρνηση Κόντε αρνήθηκε να επιτρέψει να αγκυροβολήσει το καράβι σε ιταλικό λιμάνι, με τον πρωθυπουργό να μιλά για την «απόλυτη μοναξιά» με την οποία η χώρα του αντιμετωπίζει τις μεγάλες ροές μεταναστών, ενώ έσπευσε να ταχθεί «υπέρ της υιοθέτησης όλων των πρωτοβουλιών που μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά ως προς τη μείωση των αναχωρήσεων των μεταναστών». Ειδικό ρόλο ανέλαβε ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της αντιδραστικής «Λέγκας», διαμηνύοντας ότι «η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Αυτήν τη φορά υπάρχει κάποιος που λέει "όχι". Κλείνουμε τα λιμάνια». Ακολούθησαν διάφορες αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε Ιταλία και Μάλτα για το ποιος έχει ευθύνη να υποδεχθεί το πλοίο και να «συνεργαστεί» καλύτερα στο Μεταναστευτικό. Προχτές το απόγευμα, η δημοτική αρχή του Παλέρμο ζήτησε να υποδεχθεί το πλοίο, το οποίο όμως, όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, θα κατευθυνόταν στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Στο πλευρό των απολυμένων της επιχείρησης «REAL MARKET - MEDIA MARKT»

Την αλληλεγγύη του στους 1.700 απολυμένους της επιχείρησης «REAL MARKET - MEDIA MARKT» στην Τουρκία εκφράζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, που προχωρούν σήμερα σε κινητοποιήσεις μαζί με εργαζόμενους των ταξικών συνδικάτων της Τουρκίας, μελών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στα καταστήματα της «MEDIA MARKT», και απαιτεί την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων τους.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αναφέρει: «Οπως και στην Ελλάδα, έτσι και σε άλλες χώρες, οι εργοδότες δεν διστάζουν σε τίποτα για την διασφάλιση των κερδών τους. Τα παραδείγματα είναι πολλά στον κλάδο μας, όπου εμποροϋπάλληλοι πήγαιναν το πρωί για δουλειά, μόνο και μόνο για να δουν τις πόρτες των καταστημάτων κλειστές και τα αφεντικά εξαφανισμένα. Και αυτό τη στιγμή που μπορεί να τους χρωστούσαν πολλά μηνιάτικα, αποζημιώσεις, χωρίς ούτε καν το χαρτί της απόλυσης για να μπουν στον ΟΑΕΔ κ.τ.λ.

Αυτή η τακτική δεν είναι προνόμιο των Ελλήνων μεγαλεμπόρων, αλλά καθημερινή πρακτική των πολυεθνικών ομίλων σε όλες τις χώρες. Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα των εργαζομένων στα "REAL MARKET" στην Τουρκία, που εδώ και μήνες βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος "MEDIA MARKT" - "Begendik Group" στην Τουρκία εξαγόρασε τα "REAL MARKET" το 2014. Τον Ιούλη του 2017, ο όμιλος κήρυξε πτώχευση στα "REAL MARKET" και έκλεισε όλα τα καταστήματα πετώντας στο δρόμο τους 1.700 εργαζόμενους, χωρίς καν να δώσει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους 700 από αυτούς. Από τότε μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι στα "REAL MARKET" οργανώνουν κινητοποιήσεις διεκδικώντας την καταβολή των αποζημιώσεων ή την επαναπρόσληψη των απολυμένων από τα "MEDIA MARKT"».

Υπογραμμίζει ακόμα πως οι εμποροϋπάλληλοι στην Ελλάδα, που βιώνουν αντίστοιχες αντεργατικές πρακτικές από την εργοδοσία, στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους και απαιτούν από την εργοδοσία των «MEDIA MARKT» να αποδεχτεί και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. «Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και στην Τουρκία έχουμε κοινό αντίπαλο, τους εργοδότες και τις πολυεθνικές», καταλήγει.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ