Μετά από πολλά μπρος - πίσω, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα διεξαχθεί όπως προβλεπόταν αρχικά, στις 12 Ιούνη, στη Σιγκαπούρη. Μετά τη συνάντησή του, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με τον απεσταλμένο της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας και αντιπρόεδρο του Κόμματος Εργατών, Κιμ Γιονγκ Τσολ, δήλωσε πως «πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία», ενώ αναφερόμενος στην επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν που του παρέδωσε ο τελευταίος, πρόσθεσε ότι είναι «πολύ ενδιαφέρον γράμμα και πιστεύω πως ο Κιμ είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του». Σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, «βοήθησε αρκετά» ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Κιμ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, σκοπεύει να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα για να συναντηθεί με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA. Ο Σύρος Πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας, Μουν Γιονγκ Ναμ, όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο: «Ο κόσμος χαιρετίζει τα σπουδαία γεγονότα που εκτυλίχθηκαν πρόσφατα στη Χερσόνησο της Κορέας χάρη στην εξαιρετική προσωπικότητα και τη σοφία του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν».
Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για τον έλεγχο στρατηγικών περασμάτων της περιοχής του Ειρηνικού οξύνεται. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, στη διάρκεια μιας συνόδου για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη, κατηγόρησε το Σάββατο την Κίνα ότι η ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεών της στα διαφιλονικούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και η εγκατάσταση εξελιγμένων όπλων κατά μήκος αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου στρατηγικής σημασίας έχουν ως στόχο να «εκφοβίσουν» και να «καταναγκάσουν» τους γείτονές της. Σημείωσε ότι η Κίνα έχει αναπτύξει όπλα όπως συστοιχίες πυραύλων κατά πλοίων και αντιαεροπορικά, καθώς και συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών, στα τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κι έχει δημιουργήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανάμεσα τους διαδρόμους προσγειώσεων βομβαρδιστικών, για να υποστηρίξει τις εδαφικές διεκδικήσεις της. Οι κινήσεις αυτές ανησυχούν τις ΗΠΑ, που επίσης έχουν δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή γι' αυτό και διαμηνύουν μέσω του εν λόγω υπουργού ότι θα εμπλακούν σε έναν «σκληρό ανταγωνισμό» μαζί της αν χρειαστεί. Πάντως, ο Μάτις είπε ότι σκοπεύει σύντομα να επισκεφθεί την Κίνα.
Ανεπίσημα στους 56 οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης
Copyright 2018 The Associated |
Το ηφαίστειο «Φουέγο» |
Τουλάχιστον 56 άνθρωποι, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, έχασαν τη ζωή τους και 1,7 εκατομμύρια έχουν πληγεί μετά την έκρηξη του ηφαιστείου «Φουέγο» την Κυριακή το βράδυ, 40 χλμ. από την πόλη της Γουατεμάλας. Η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο έντονη είναι η κριτική προς τις αρχές γιατί δεν εκκένωσαν έγκαιρα την περιοχή.
Στην περιοχή ρέει λάβα, σπίτια έχουν πάρει φωτιά και υπάρχει συνεχής πτώση ηφαιστειακής τέφρας. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου θεωρείται η σοβαρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης και διένειμε η αστυνομία, καταγράφουν συγκλονιστικές εικόνες: Ανθρώπους καλυμμένους από την ηφαιστειακή τέφρα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, πτώματα, τραυματίες. Τα τεράστια νέφη ηφαιστειακής τέφρας είναι ορατά σχεδόν απ' όλη τη χώρα και μεγάλες ποσότητες στάχτης πέφτουν σαν βροχή σε τέσσερις επαρχίες. Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, «ένας ποταμός λάβας υπερχείλισε και έθαψε το χωριό Ελ Ροδέο» και «δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο χωριό Λα Λιμπερτάδ, εξαιτίας της λάβας» και «ίσως υπάρχουν και εκεί νεκροί».
Το Σεπτέμβρη του 2012, μια ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου «Φουέγο» είχε αναγκάσει τις αρχές να απομακρύνουν 10.000 κατοίκους από τις εστίες τους. Πολλά άλλα ηφαίστεια είναι επίσης ενεργά στη Γουατεμάλα.
ΑΜΑΝ.--
Σε παραίτηση υποχρεώθηκε χτες το μεσημέρι ο Ιορδανός πρωθυπουργός Χάνι Μούλκι, καθώς το νέο νομοσχέδιο που προώθησε στη Βουλή, με στόχο τη νέα αύξηση της φορολογίας των ατομικών εισοδημάτων κατά τουλάχιστον 5% και των εταιρειών μεταξύ 20 και 40%, προκάλεσε τις έξι τελευταίες νύχτες μαζικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμάν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Το επίμαχο νομοσχέδιο δεν ήταν παρά η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» της βαριάς φορολογίας και των σκληρών μέτρων λιτότητας, μετά από το δάνειο ύψους 723 εκατ. δολαρίων που πήρε το 2016 η Ιορδανία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Αξίζει να αναφερθεί πως οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί πέντε φορές από την αρχή της χρονιάς και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 55% από το Φλεβάρη.
Η επιβολή της νέας φορολογίας και η ακρίβεια σε καύσιμα και τρόφιμα (ιδιαίτερα μετά από τον τερματισμό της κρατικής επιδότησης του ψωμιού) προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών και τον ξεσηκωμό σε πολλά συνδικάτα, που ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου νέας αύξησης των φόρων. Οι κινητοποιήσεις πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις το Σάββατο, όταν ο Μούλκι αρνήθηκε να αποσύρει σχέδιο νόμου που αυξάνει τη φορολογία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δηλώνοντας ότι επαφίεται στο Κοινοβούλιο να αποφασίσει. Αυτό μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τις διαμαρτυρίες και τελικά ο πρωθυπουργός προτίμησε να παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκε από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό (έως πρότινος υπουργό Παιδείας και πρώην υπάλληλο της Παγκόσμιας Τράπεζας) Δρ. Ομάρ Ρατζάζ. Ωστόσο, για την Τετάρτη 6 Ιούνη έχει κηρυχθεί από τα συνδικάτα νέα 24ωρη απεργία. Η Ιορδανία είναι μία χώρα με πληθυσμό περίπου 9,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, με σημαντικό αριθμό προσφύγων από τη Συρία και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Πάνω από το 20% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 18,5% του εργατικού δυναμικού (ιδιαίτερα οι νέοι) είναι άνεργοι, ενώ ο βασιλιάς της χώρας δηλώνει υπέρμαχος «ενός ειλικρινούς διαλόγου».
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σημαντικές αυξήσεις ακόμη και ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα προβλέπουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Βρετανία, σε περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει το Μάρτη του 2019 από την ΕΕ δίχως συμφωνία που να ρυθμίζει τις διμερείς σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών. Νωρίτερα, Βρετανοί αξιωματούχοι έβαλαν εμμέσως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ενδεχόμενο να δοθεί διπλή «υπηκοότητα ΕΕ και Βρετανίας» στους κατοίκους της Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να αποφευχθούν οι μελλοντικοί αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα με την Ιρλανδία. Ωστόσο, ο Ιρλανδός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σάιμον Κοβένεϊ κάλεσε τη Βρετανία να δώσει «γραπτές προτάσεις» για τα σύνορα Ιρλανδίας - Β. Ιρλανδίας μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 τρέχοντος μηνός.
ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η γαλλική τράπεζα «Σοσιετέ Ζενεράλ» προτίμησε να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με λιβυκό κρατικό επενδυτικό ταμείο και να του καταβάλει 250 εκατ. ευρώ για να μην δικαστεί στη Γαλλία μεταξύ άλλων και για «διαφθορά ξένου κρατικού παράγοντα».
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής συναντήθηκαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής, στο πλαίσιο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής ηγετών των χωρών της ομάδας BRICS τον επόμενο μήνα στη Ν. Αφρική. Οι χώρες της ομάδας BRICS αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30% του διεθνούς ΑΕΠ.
ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--
Ο Σλοβένος Πρόεδρος Μπορούτ Παχόρ ανακοίνωσε χτες πως θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γιάνεζ Γιάνσα, 59χρονο αρχηγό του ξενοφοβικού - αντιμεταναστευτικού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) και πρώην πρωθυπουργό, καθώς το κόμμα του βγήκε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, παίρνοντας το 25% των ψήφων περίπου 1,9 εκατ. ψηφοφόρων και εκλέγοντας 25 βουλευτές στην 90μελή Βουλή.
Η κοινοβουλευτική πρωτιά του Γιάνσα και η σημαντική υποστήριξη που πήρε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτωρ Ορμπαν φαίνεται πως δεν αρκούν για να του εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας, καθώς η ρητορική μίσους που προέβαλε έντονα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν τον κάνει ελκυστικό κυβερνητικό εταίρο για τα περισσότερα από τα άλλα οκτώ κόμματα που εισήλθαν στη νέα σλοβένικη Βουλή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ξεκινά ένας κύκλος - πιθανώς μακράς διάρκειας - μετεκλογικών ενδοαστικών παζαριών.
Τη δεύτερη θέση στο κοινοβούλιο, πίσω από το αντιμεταναστευτικό SDS, κατέλαβε το κόμμα του «ανεξάρτητου» Μάριαν Σάρετς, με 12,6% και 13 έδρες, διαδραματίζοντας ρόλο «καταλύτη» στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Το κεντροαριστερό Κόμμα του Σύγχρονου Κέντρου (SMC), του απερχόμενου πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ, πήρε 9,7%, και το Κόμμα των Συνταξιούχων 4,9%.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία διεξήχθησαν για πρώτη φορά εδώ και μία 10ετία με φόντο σημαντική καπιταλιστική ανάπτυξη και αισθητή μείωση της ανεργίας, που επιτεύχθηκε μετά από πολυετείς πολιτικές λιτότητας και περαιτέρω φτωχοποίησης των λαϊκών νοικοκυριών.