«Είναι γνωστές οι ελλείψεις που υπάρχουν σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία σε όλη τη χώρα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά και χρήματα, ακόμα και για τις μετακινήσεις. Το έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης είναι ιδιαίτερα ορατό στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων τόσο στα περιφερειακά μνημεία που παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού φύλαξης και ελλιπούς συντήρησης των χώρων, αλλά και στα μουσεία και μνημεία που τα επισκέπτονται χιλιάδες, όπως το Μουσείο Ηρακλείου, η Κνωσός και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι.
Επιπλέον, αναμένεται ο περιβόητος διαγωνισμός για μόνιμο προσωπικό φύλαξης - μια από τις πρώτες "δεσμεύσεις" του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τις ελάχιστες 200 θέσεις για όλη τη χώρα, την ώρα που η ΠΕΥΦΑ μιλάει για πάνω από 1.000 κενά. Μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου φέτος προσέλαβε 90 συμβασιούχους για να καλύψει τις ανάγκες του. Μάλιστα, υπάρχει έντονη ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους ΙΔΟΧ για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει αυτός ο διαγωνισμός, αλλά και για τους λόγους καθυστέρησης στην έκδοση ΦΕΚ και προκήρυξης του εν λόγω διαγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ακόμα προκηρύξεις για εποχικό προσωπικό στην καθαριότητα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Για παράδειγμα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου κινδυνεύει να μείνει χωρίς προσωπικό καθαριότητας μέσα στο καλοκαίρι.
Μάλιστα, οι καθυστερήσεις αυτές μαζί με τον πολύ μικρό αριθμό, που φημολογείται ότι θα προκηρυχθεί για το προσωπικό φύλαξης, δημιουργούν βάσιμες ανησυχίες για την παράδοση από την κυβέρνηση της φύλαξης και της καθαριότητας σε εργολάβους.
Αυτή η πολιτική του κατακερματισμού των εργασιακών σχέσεων (μόνιμοι, 5μηνοι, 7μηνοι, πιστοποιημένοι, μη πιστοποιημένοι κ.λπ.) οδηγεί σε κοινωνικό αυτοματισμό, ενώ η αδιοριστία με μαθηματική ακρίβεια δίνει χώρο σε εργολάβους για να αναλάβουν τις νευραλγικές υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας.
Ερωτάται η κα. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
Αμεσα να προσληφθούν όλοι οι ΙΔΟΧ μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ οι προσλήψεις μόνιμης σχέσης να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών εφορειών και μουσείων.
Εργαζόμενοι ΙΔΟΧ, που δουλεύουν για χρόνια στη φύλαξη, να αναλάβει το κράτος την έγκαιρη και δωρεάν εκμάθηση της ξένης γλώσσας, εφόσον αυτή είναι απαιτούμενη για την πρόσληψή τους».
Το έργο βασίζεται στο βιβλίο «Φαχισέ Τσίκα», του βραβευμένου συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη. Πρόκειται για πραγματική καταγραφή γεγονότων και αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα μυθιστορηματικής βιογραφίας.
Η Ευθαλία είναι το κορίτσι από την Κερασούντα, το ορφανό του πολέμου που κατάφερε να επιβιώσει, μέσα στην προσφυγιά, τη γενοκτονία, με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Μια περιπέτεια, μια ζωή που καθρεφτίζει την ταραγμένη εποχή του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας και της Κωνσταντινούπολης. Η Ευθαλία της Πόλης ξεδιπλώνει το νήμα της ταραγμένης μνήμης της και καταλήγει να αφηγείται το χτες, ενώνοντας κομμάτια της ζωής της. Οδηγεί με συναισθηματική ένταση τον θεατή μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια του Γαλατά, όπου όλες οι φυλές σμίγουν, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό από γεύσεις, χρώματα, αρώματα, μουσικές και τραγούδια.
Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 6 Ιούνη στις 20.00, Πέμπτη 7, Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιούνη στις 21.00, Κυριακή 10 Ιούνη στις 20.00.
Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης, έξω από την έδρα της επιχείρησης «Αθηναϊκά Θέατρα» |
Το πρόγραμμα δράσης του ΣΕΗ έχει ως εξής:
Αύριο Πέμπτη, στη 1 μ.μ., το ραντεβού δίνεται έξω από το υπουργείο Πολιτισμού. Την Τετάρτη 6 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση έξω από την έδρα της επιχείρησης «Θεατρικές Σκηνές». Το Σάββατο 9 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση του κοινού στο Φεστιβάλ Αθηνών, όπως και τη Δευτέρα 2 Ιούλη στο Θέατρο Βράχων. Την Πέμπτη 14 και την Πέμπτη 21 Ιούνη θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις στην έδρα των θεατρικών επιχειρήσεων Μαροσούλη και στην έδρα της επιχείρησης «People Entertainment», αντίστοιχα.
Η Χαρακτική είναι μια παμπάλαια τέχνη με μοντέρνες εφαρμογές και μια σύγχρονη γλώσσα, γιατί πέρα από τα παραδοσιακά μέσα έχει εξελίξει και εξελίσσει απίστευτα τις δυνατότητές της, ιδιαίτερα μετά τα μέσα του 20ού αιώνα.
Η αντίσταση του υλικού από το οποίο προέρχεται η μήτρα εκτύπωσης, η ανάγκη της ακρίβειας του σχεδίου και της σύνθεσης, η απαίτηση της οικονομίας υλικών και χρόνου οδηγούν στην πειθαρχία των φοιτητών, που με τη σειρά τους δαμάζουν σιγά - σιγά το υλικό τους.
Μέσα από την έρευνα ανακαλύπτουν νέα υλικά, αναμειγνύουν μεθόδους, ανταλλάσσουν και εφαρμόζουν γνώσεις και εικαστικές αναφορές από τα κύρια εργαστήριά τους, βρίσκουν ευφάνταστες και πρωτοποριακές λύσεις και τελικά φτάνουν στο ίδιο εικαστικό αποτέλεσμα από έναν διαφορετικό δρόμο, διευρύνοντας συγχρόνως τα εκφραστικά τους μέσα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ωρες λειτουργίας: Τετάρτη - Παρασκευή: 6 μ.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο: 12 μ. - 8 μ.μ., Κυριακή: 12 μ. - 3 μ.μ.
Αύριο Πέμπτη στις 8.30 μ.μ., ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων διοργανώνει εκδήλωση - συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» και τη συμμετοχή της χορωδίας και της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου, με θέμα «Μετανάστες - Πρόσφυγες - Πόλεμος - Φασισμός - Παλαιστίνη».
Η εκδήλωση - συναυλία θα γίνει στο ανοιχτό θεατράκι, Φλώρου και Λάμψα (πίσω από το Γηροκομείο Αθηνών, Αμπελόκηποι, πλησίον σταθμού μετρό «Πανόρμου»).
Στον πρώτο όροφο, ξεδιπλώνεται ο κόσμος της Μαρίας Ζιάκα με περισσότερα από 50 έργα, ζωγραφικά και χαρακτικά. Ανάμεσά τους ζωγραφικά έργα - τοιχογραφίες - πολύπτυχα εμπνευσμένα από τη Νικόπολη και την Πέτρα της Ιορδανίας, σε πολλά από τα οποία η δημιουργός, πέρα από τα παραδοσιακά μέσα (λάδι, ακριλικό), πειραματίζεται με υλικά όπως το ρετσίνι και η άμμος.
Στην έκθεση του Αγγελου Βλάσση (ισόγειο) παρουσιάζονται περί τα 65 γλυπτά και ανάγλυφα και πολλά προσχέδια. «Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη με πλούσιο έργο, μεγάλο μέρος του οποίου ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό», σύμφωνα με την επιμελήτρια του Τελλόγλειου, Χριστίνα Τσαγκάλια. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται: Προτομές και ανδριάντες του Σεφέρη, του Καβάφη, του Βενιζέλου, του Λαμπράκη, μνημεία σχετιζόμενα με την Εθνική Αντίσταση, αγάλματα εμπνευσμένα από την ελληνορωμαϊκή παράδοση, συνθέσεις με γυναικείες μορφές.