Ισως γίνει αργότερα, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδεχόμενος στην Ουάσιγκτον τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του
Copyright 2018 The Associated |
Από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του |
Σε μία περίοδο στην οποία φουντώνουν οι ανταγωνισμοί αλλά και τα παζάρια γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν τζε-ιν βρέθηκε χτες στην Ουάσιγκτον και συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μάλιστα άφησε κι αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο τα πράγματα «να "μη δουλέψουν" για τις 12 Ιούνη», αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να έχει ο ίδιος με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με το CNN, συναντώντας τον Μουν ο Τραμπ είπε ότι οι προετοιμασίες για τη 12η Ιούνη «συνεχίζονται», αλλά υπέθεσε ότι ίσως δεν υπάρξει αρκετός χρόνος οι δυο πλευρές να συμφωνήσουν στις παραμέτρους των συνομιλιών και σχολίασε πως «αν δεν γίνει (η συνάντηση της 12ης Ιούνη) ίσως γίνει αργότερα». Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε πει ότι δεν του αρέσει η αλλαγή στάσης της Βόρειας Κορέας.
Στο μεταξύ, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε - σύμφωνα με το δίκτυο «Fox» - πως «αναμφίβολα» ο Τραμπ είναι διατεθειμένος να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κιμ, σχολιάζοντας ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος από μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν να νομίσει πως μπορεί να χειραγωγήσει τον Ντόναλντ Τραμπ». Ο ίδιος είπε ακόμα ότι «είδαμε μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους μήνες», ωστόσο απάντησε θετικά στο αν παραμένει «στο τραπέζι» η «στρατιωτική επιλογή». Ακόμα, είπε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτε στην πολιτική των ΗΠΑ. Δεν έχουν υπάρξει παραχωρήσεις που να έχουν προσφερθεί, ούτε που να έχουν δοθεί».
Την περασμένη βδομάδα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της βορειοκορεατικής κυβέρνησης επέκριναν κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας και κατήγγειλαν την Ουάσιγκτον για άσκηση πίεσης με στόχο «μονομερείς» υποχωρήσεις της Πιονγιάνγκ, αναδεικνύοντας και έτσι ότι η όποια διευθέτηση του κορεατικού ζητήματος δεν θα είναι «περίπατος», αφού είναι δεδομένο ότι σε αυτήν επενδύουν μεγάλα μονοπωλιακά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Ανεξάρτητα από την τροχιά που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία σε Ασία - Ειρηνικό. Χτες, έφτασε στο ιαπωνικό λιμάνι Γιοκοσούκα το πλοίο «Μίλιους» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ένα από τα πιο σύγχρονα αντιτορπιλικά, εξοπλισμένο με την «τελευταία λέξη» της πολεμικής βιομηχανίας, ώστε να μπορεί να «αποκρούσει» κάθε πυραυλική επίθεση. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το «Μίλιους» - που φέρεται έτοιμο να καταρρίψει στόχους ακόμα και στο Διάστημα - «θα είναι μέρος μιας ναυτικής δύναμης αντιτορπιλικών που θα είναι στην πρώτη γραμμή (άμυνας) απέναντι σε κάθε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα». Η διοικητής του πλοίου, Τζένιφερ Πόντιους, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο πλοίο «δημιουργεί αυξημένη ικανότητα για αποστολές σε διάφορους τομείς όπως η βαλλιστική αεράμυνα» αλλά και «ο ηλεκτρονικός πόλεμος».
Την ώρα που συνεχίζεται το δύσκολο έργο της περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος που συνέβη στις 18 Μάη στην Κούβα λίγο έξω από το αεροδρόμιο της Αβάνας, έγινε γνωστό ότι μία από τις τρεις επιζήσασες γυναίκες, 23 χρόνων, εξέπνευσε χτες στο νοσοκομείο «Γκαλίξτο Γκαρσία». Ετσι ο απολογισμός έφτασε τους 111 νεκρούς από τους συνολικά 113 (107 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα). Οι άλλες δύο γυναίκες βρίσκονται ακόμα σε πολύ κρίσιμη κατάσταση με εκτεταμένα εγκαύματα και δίνεται υπεράνθρωπη μάχη να κρατηθούν στη ζωή.
Θυμίζουμε ότι το αεροσκάφος, τύπου «Boeing 737-200», το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο από την πρωτεύουσα Αβάνα προς το Ολγκίν και είχε ενοικιάσει η Κουβανική Αεροπορία από τη μεξικανική εταιρεία «Global Air» ή «Aerolineas Damojh», που έκανε πτήσεις τσάρτερ, κατέπεσε για άγνωστη έως τώρα αιτία λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του. Εως τώρα έχει βρεθεί ο καταγραφέας δεδομένων του αεροσκάφους και αναζητείται ο καταγραφέας πτήσης, που μπορεί να δώσει πιο καθαρές απαντήσεις. Στη διερεύνηση των αιτιών της πτώσης συμμετέχουν εκτός από τις κουβανικές αρχές και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας αμερικανικής εταιρείας αλλά και της μεξικανικής διαχειρίστριας εταιρείας του αεροσκάφους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Κουβανού υπουργού Μεταφορών, Αντέλ Ισκιέρντο, που εξήγησε τους λόγους του δανεισμού αεροσκαφών, «το εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, που συνεχίζεται, έχει κοστίσει μόνο μέσα στο 2017 στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Κουβανική Αεροπορία πάνω από 70 εκατομμύρια δολάρια».
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στο αεροσκάφος είχε διενεργηθεί η τελευταία επιθεώρηση ασφαλείας στις 21 - 24 Νοέμβρη του 2017 και ήταν ηλικίας 39 χρόνων.
Η Ρωσία εκσυγχρονίζει το οπλοστάσιό της, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει ανακοινωθεί για τα επόμενα χρόνια. Ετσι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΤΑΣΣ προχτές, μετά το 2023 θα κατασκευαστούν έξι πυρηνικά στρατηγικά υποβρύχια τύπου «Borei-A». Ο τύπος αυτός υποβρυχίων φέρει οπλισμό μέχρι 16 διηπειρωτικών πυραύλων, ενώ αναμένεται ο συνολικός στόλος αυτών των υποβρυχίων να φτάσει τα 14 και θα ενσωματωθούν κυρίως στο βόρειο στόλο και αυτόν του Ειρηνικού. Είναι φανερό ότι οι κινήσεις αυτές θα προκαλέσουν μια ακόμα κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών, σε μια περίοδο που δυναμώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στις αρχές της βδομάδας έφτασε στο βόρειο λιμάνι του Μούρμανσκ ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός της κρατικής εταιρείας «Rosatom» με την επωνυμία «Akademic Lomonosov» (Ακαδημαϊκός Λομονόσοφ). Εκεί θα γίνουν όλες οι σχετικές προετοιμασίες για την αποστολή του στο άλλο άκρο της Ρωσίας, στον Βερίγγειο Πορθμό. Ο ενεργειακός κολοσσός υποστηρίζει ότι ο σταθμός μπορεί να είναι μια νέα πηγή Ενέργειας για απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, ωστόσο το εγχείρημα κρύβει αρκετά ρίσκα. Στο Μούρμανσκ ο συγκεκριμένος σταθμός αναμένεται να εφοδιαστεί με πυρηνικό καύσιμο και μετά να ρυμουλκηθεί έως την πόλη Πεβέκ, που βρίσκεται στην περιοχή της ρωσικής Απω Ανατολής Τσουκότκα, η οποία απέχει από την Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών 86 χιλιόμετρα και εκτείνεται κατά πλάτος του Βερίγγειου Πορθμού. Ο πλωτός πυρηνικός σταθμός, όπως ανακοίνωσε η «Rosatom», θα αντικαταστήσει έναν άλλο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί με άνθρακα, ενώ έχει προγραμματίσει την κατασκευή παρόμοιων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για απομακρυσμένες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι μικροί αυτοί σταθμοί έχουν σχεδιαστεί να μπορούν να λειτουργούν αδιαλείπτως χωρίς ανεφοδιασμό για διάστημα 3-5 χρόνων.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, που στις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 24ης Ιούνη «κατεβάζουν» υποψήφιο τον Ρ. Τ. Ερντογάν, παραμένουν μπροστά στις δημοσκοπήσεις (ως «Λαϊκή Συμμαχία»), αφού με βάση νέα έρευνα που έκανε το κέντρο «Πολίτικς» στο διάστημα 25/4 - 17/5, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα συγκεντρώνει 52,2%. Ακολουθεί ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, με 25,5%, η Μεράλ Αξενέρ του φιλελεύθερου «Καλού Κόμματος» (IYI) με 12,3% και τέταρτος εμφανίζεται ο Σελαχατίν Ντερμιρτάς του σοσιαλδημοκρατικού HDP με 8,5%.
Αλλη δημοσκόπηση που διενήργησε το κέντρο «Σονάρ» στο διάστημα 7-17/5, δίνει αντίστοιχα στους παραπάνω υποψήφιους 42% - 21,9% - 12,3% - 8,5%.
Θυμίζουμε ότι στην τελευταία δημοσκόπηση που είχε κάνει το «Remres» (στο διάστημα 6 - 9 Μάη), ο Ερντογάν έπαιρνε 42,1%, ο Ιντζέ 24,1%, η Αξενέρ 17,1%, ο Ντεμιρτάς 12,6%.
Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιγίτ Μπουλούτ υποστήριξε πως όσοι ισχυρίζονται ότι η τουρκική οικονομία έχει πρόβλημα, δεν λένε αλήθεια και μίλησε για «ορισμένα πρόσωπα και ομίλους ΜΜΕ» που στήνουν επιχείρηση παραπλάνησης, καλώντας τους αναγνώστες του «να μη δίνετε καμία προσοχή» σε τέτοιες αναλύσεις.
Πάντως, χτες, ο αμερικανικός «οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης» «S&P» εκτίμησε ότι τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι αρχές της χώρας δεν μπορέσουν να ανακόψουν την πίεση στην τουρκική λίρα και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης.
Τέλος, ενδεικτική είναι η σύλληψη συμβούλου της Μεράλ Αξενέρ, υποψήφιας Προέδρου της χώρας και προέδρου του νεοσύστατου αντιπολιτευόμενου «Καλού Κόμματος» (IYI) Κερίμ Κορακλίκ, που κατηγορείται για «προπαγάνδιση τρομοκρατικών ιδεών».
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--
Μια 20σέλιδη μπροσούρα με οδηγίες επιβίωσης προς τους πολίτες σε περίπτωση πολέμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης (φυσική καταστροφή κ.λπ.) εξέδωσε η σουηδική κυβέρνηση, η οποία θα αποσταλεί στα 4,8 εκατ. σουηδικά νοικοκυριά τις επόμενες βδομάδες. Η μπροσούρα τιτλοφορείται «Σε περίπτωση κρίσεων ή πολέμου» και αντίστοιχη είχε εκδοθεί τελευταία φορά το 1961.
Αν και «η Σουηδία είναι ασφαλέστερη από πολλές άλλες χώρες, εξακολουθεί να υπάρχει απειλή για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία μας», σημειώνεται στο κείμενο. Αυτή η κίνηση «προετοιμασίας» του σουηδικού λαού για κάποια «κρίση» δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητη από την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή και την οξυμένη αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της σύγκρουσης στην Ουκρανία, έχει αυξηθεί η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στα σύνορα της τελευταίας με την ΕΕ. Επίσης, πέρυσι στη Σουηδία επανήλθε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, που είχε ανασταλεί από το 2010, με αιτιολόγηση την αλλαγή της «κατάστασης ασφαλείας» από τη δράση της Ρωσίας.