ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Μεγάλη παμπατραϊκή κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών

Συγκέντρωση και συναυλία σήμερα στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου

Μεγάλη παμπατραϊκή κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς διοργανώνει σήμερα, Τρίτη 22 Μάη, ο δήμος Πάτρας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι στέκεται δίπλα στις διεκδικήσεις των ταξικών Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Ενώσεων των ΕΒΕ, στους φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες, που δέχονται μια ανελέητη επίθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από το πρωί σήμερα και θα κορυφωθούν με τη συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, όπου θα γίνει ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οπως είναι γνωστό, από την 1η Μάη και οι δήμοι πλέον μπορούν να βγάλουν «στο σφυρί» περιουσιακά στοιχεία εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που έχουν χρέη ακόμα και για πρόστιμα από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, για χρέη στους παιδικούς σταθμούς, για απλήρωτους λογαριασμούς νερού και αποχέτευσης. Ο δήμος Πάτρας απέναντι σε αυτήν την κατάσταση παίρνει νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που ξεκινούν από τη σημερινή κινητοποίηση και συνεχίζονται και τον Ιούνη, με τη διοργάνωση συγκέντρωσης ενάντια στην ανεργία στις 17 του επόμενου μήνα. Οι κινητοποιήσεις γίνονται από κοινού με σωματεία εργαζομένων, Συλλόγους και Ενώσεις ΕΒΕ και φτωχών αγροτών.

Χτες, αντιπροσωπεία του δήμου Πάτρας συναντήθηκε με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων στη Βουλή (πλην της Χρυσής Αυγής) καθώς και με αντιπροσωπεία της Βουλής. Σήμερα, μέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών, θα γίνουν συναντήσεις με φορείς, σωματεία και συλλόγους της πόλης: Στις 10 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στις 11 π.μ. στην Α' ΔΟΥ Πατρών. Στις 12 μ. στην Εθνική Τράπεζα (πλατεία Γεωργίου). Στη 1 μ.μ. στον ΕΦΚΑ.

Ο δήμος διεκδικεί από την κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν ούτε έχουν να πληρώσουν.

Ηδη, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας έχει αποφασίσει να προχωρήσει στα εξής:

  • Πλήρης διαγραφή χρεών σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ.
  • Πλήρης διαγραφή χρεών σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000 ευρώ, μία κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
  • Πλήρης διαγραφή χρεών σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και μία κατοικία.
  • Από 12.000 έως 25.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.
  • Από 25.000 έως 50.000 ευρώ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από το νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αλλαγές για Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο αποτελεσματική στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Για την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση που δρομολογεί η κυβέρνηση στην Τοπική Διοίκηση συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να μην κρύβει ότι πρόκειται για προσαρμογές αναγκαίες ώστε να διαμορφωθούν εκείνα τα σχήματα που σε τοπικό επίπεδο θα υπηρετήσουν το στόχο της ανάκαμψης του κεφαλαίου και της περιβόητης παραγωγικής ανασυγκρότησης: «Αυτόν το μεγάλο στόχο, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου, μόνο αυτοδιοικητικά σχήματα πλατιά προοδευτικά, δημοκρατικά, μπορούν με αξιοπιστία να υπηρετήσουν».

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του σχεδίου «Κλεισθένης 1», ο Αλ. Τσίπρας ιεράρχησε ως πρώτο τη θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος διενέργειας των εκλογών στην Τοπική Διοίκηση, ομολογώντας ότι για την κυβέρνηση συνιστά εργαλείο επίτευξης αναγκαίων συγκλίσεων: «Είναι όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων, που ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητες, καθώς πρόκειται για ένα πεδίο όπου το είδος και το μέγεθος των προβλημάτων επιβάλλει βέλτιστες λύσεις, άρα και τις συναινέσεις για να επιτευχθούν οι βέλτιστες λύσεις».

Ως δεύτερη σημαντική αλλαγή παρουσίασε τον ορισμό των αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων «στη βάση της νέας πλειοψηφίας που θα προκύπτει στα αντίστοιχα Συμβούλια», γεγονός που, όπως είπε, σημαίνει ότι «οι συνεργασίες που αναπτύσσονται θα πρέπει να μπορούν να αποτυπωθούν και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης από την πλευρά όλων των συνεργαζόμενων, χωρίς τους μέχρι τώρα περιορισμούς».

Τρίτη αλλαγή, το μέτρο για κοινότητες με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, όπου θα εκλέγεται πρόεδρος και το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο.

Και τέταρτη αλλαγή η ενεργοποίηση του θεσμού των δημοψηφισμάτων και η επέκτασή του σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε να «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις διαλόγου μέσα στην κοινωνία, αλλά και συνυπευθυνότητας στις αποφάσεις».

Ενόψει των εκλογών του χρόνου το φθινόπωρο, ο Αλ. Τσίπρας υπέδειξε στον κομματικό μηχανισμό να δουλέψει με «στόχο να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας» και να «βοηθήσουμε να αποτυπωθούν οι οργανικές μας σχέσεις με τα τοπικά και τα θεματικά κινήματα, να επιδιώξουμε συγκλίσεις με ζωντανές, δημιουργικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αυτοδιοίκησης».

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της παρέμβασής του στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, που βεβαίως αφορά το σύνολο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα και γι' αυτό εκδηλώνονται έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα αστικά κόμματα, ωστόσο αυτές οι αντιπαραθέσεις λειτουργούν και αποπροσανατολιστικά για το λαό και κρύβουν την πραγματική στόχευση της «μεταρρύθμισης». Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον φόρους, με την ένταξη των Υπηρεσιών Πρασίνου στην κατηγορία των ανταποδοτικών, που από το 2019 θα οδηγήσει σε αύξηση των τελών πάνω από 50%, δίπλα στις πληρωμές για την καθαριότητα και τον φωτισμό, που ήδη είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες. Ανοίγει και με αυτόν τον τρόπο ο δρόμος για τη σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και για τη νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Μέσα σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η διαδικασία αποσύνδεσης της χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος, ενώ αντίστροφα η ανταποδοτικότητα και η επιχειρηματικότητα αναδεικνύονται σε κύριες πηγές εσόδων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει τις πρωτοβουλίες του δήμου Πάτρας κατά των πλειστηριασμών

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Bουλή. Συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, και εκ μέρους της δημοτικής αρχής Πάτρας ο Παναγιώτης Μελάς, αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο Δημήτρης Πελεκούδας αντιδήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας - Πρασίνου, και ο Στέφανος Πολίτης από το γραφείο Τύπου του δήμου.

Η αντιπροσωπεία από το δήμο Πάτρας βρίσκεται στην Αθήνα για συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, όπου θα παρουσιάσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την προστασία των λαϊκών οικογενειών από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε τα εξής: «Υποστηρίζουμε απόλυτα τις πρωτοβουλίες του δημάρχου Πατρέων και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.

Απαιτείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, που να καταργεί τους πλειστηριασμούς και να απαγορεύει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Το ΚΚΕ, με βάση και την πρόταση του δήμου Πάτρας, θα καταθέσει στη Bουλή ρύθμιση τέτοια, τροπολογία, αμέσως, για να έχει το δικαίωμα το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει διαγραφή οφειλών για όσες οικογένειες, για όσους ανθρώπους δεν έχουν τη δυνατότητα, ούτε μπορούν, ούτε δύνανται αυτήν τη στιγμή, να πληρώσουν τα χρέη προς τους δήμους, που βεβαιώνονται στην εφορία. Από αυτήν τη σκοπιά, και βεβαίως με προϋποθέσεις που μπορούν να τεθούν, υπάρχει μία πρόταση συγκεκριμένη του δημάρχου Πάτρας, την οποία θα λάβουμε σοβαρά υπόψη και θα την καταθέσουμε, έτσι ώστε να απαλλαγούν εντελώς οι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρίες, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, γενικότερα άνθρωποι και λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα αυτήν τη στιγμή, και στην Πάτρα και σε όλες τις πόλεις της πατρίδας μας.

Βρισκόμαστε στο πλευρό του λαού της Πάτρας και στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν, αλλά και βεβαίως από τη σκοπιά μας ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, με οποιεσδήποτε ενέργειες χρειάζεται στη Βουλή, προς την κυβέρνηση, για να επιλυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα που αφορά χιλιάδες οικογένειες της χώρας μας».

Αντίστοιχα ο Κ. Πελετίδης δήλωσε: «Συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, να τον ενημερώσουμε για την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να έχουμε απαλλαγή στα λαϊκά στρώματα, σε αυτούς που δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν χρέη τους προς τον δήμο Πατρέων. Φυσικά αυτό εντάσσεται στη γενικότερη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να μην επιτρέπουμε πλειστηριασμούς για τη λαϊκή οικογένεια από το Δημόσιο αλλά και από τις τράπεζες. Είναι χαρά μας που η πρότασή μας υιοθετήθηκε από το ΚΚΕ, το οποίο θα πάρει πρωτοβουλίες ενίσχυσής της ώστε να υπάρχει μία νομοθετική ρύθμιση που θα μας δίνει τη δυνατότητα σαν Δημοτικό Συμβούλιο να παίρνουμε αποφάσεις οι οποίες θα παίρνουν υπόψη τους την οικονομική κατάσταση των πολιτών της πόλης μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ