ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Απαιτήσεις συνδιαχείρισης σε Αιγαίο - Κύπρο, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ

«Η θεμελιώδης πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο συνολικά ελληνική θάλασσα», λέει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας
«Η θεμελιώδης πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο συνολικά ελληνική θάλασσα», λέει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας
Τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης για «συνδιαχείριση» του ενεργειακού πλούτου σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ επανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο «Βήμα», και δίνοντας το «ζουμί» της τουρκικής επιθετικότητας όπως αυτή εκδηλώνεται εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Οπως είπε, «η θεμελιώδης πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο συνολικά ελληνική θάλασσα, παραγνωρίζοντας τα νομικά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους. Η αποτροπή της έντασης στο Αιγαίο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις προσπάθειες της Τουρκίας. Η κάθε πλευρά γνωρίζει τις ευαισθησίες της άλλης».

Επαναφέροντας εξάλλου τις αμφισβητήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, συμπλήρωσε πως «φυσικά, το καθεστώς ορισμένων γεωγραφικών μορφωμάτων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί στην Ελλάδα με έναν αναμφισβήτητο και ξεκάθαρο τρόπο εντάσσεται στον κατάλογο των διαφορών στο Αιγαίο».

Επιβεβαιώνοντας πάντως πως οι σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις συνυπάρχουν και είναι εξίσου επικίνδυνες για τους δύο λαούς, πρόσθεσε ότι «έχουμε μια στενή σχέση εργασίας με τον πρωθυπουργό Τσίπρα (...) Οι μεταφορές έχουν επίσης αποδειχθεί τομέας συνεργασίας - "κλειδί" τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές μας εργάζονται επί μεγάλων έργων μεταφορών. Εχουμε επίσης κοινά συμφέροντα στην Ενέργεια. Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ θα λειτουργήσει τον επόμενο μήνα. Οταν ολοκληρωθεί ο ΤΑΡ το 2020, η Ελλάδα θα αποκτήσει μια εναλλακτική οδό τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο. Πρέπει επομένως να εστιάσουμε σε έργα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος παρά σε εκείνα που μας χωρίζουν. Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες και η οικονομική αλληλεξάρτηση θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε μια ατμόσφαιρα πιο ευνοϊκή για την επίλυση των προβλημάτων μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι «ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν την πολιτική ισότητα με τους Τουρκοκύπριους». Ενώ για τους υδρογονάνθρακες υποστήριξε ότι «το θέμα αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της κοντόφθαλμης ελληνοκυπριακής προσέγγισης. Συνεχίζουν να δρουν σαν το νησί να τους ανήκει αποκλειστικά. Αγνοούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ξεκαθαρίζοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά τους, καθώς και τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παραπέρα, έβαλε ξεκάθαρα θέμα παράδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά Ερντογάν κατέφυγαν στην Ελλάδα: «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης με τις οποίες αρνήθηκε την έκδοση των πραξικοπηματιών αρκετές φορές». «Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «εκτιμούμε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου». Την ίδια ώρα, απέκλειε ταχεία αποφυλάκιση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη λέγοντας πως «οι νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν εναντίον τους είναι οι ίδιες για όποιον παραβιάζει τους τουρκικούς νόμους. Είναι παράλογο να αναμένεται προνομιακή μεταχείριση για τους στρατιώτες αυτούς».

Τέλος, για τις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ είπε: «Το ιστορικό μας επί 66 χρόνια στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών επιχειρήσεων, μιλάει από μόνο του. Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην αξία της Τουρκίας ως συμμάχου με σημαντική συνεισφορά. Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα αναφορικά με τη συνεισφορά μας στις συμμαχικές επιχειρήσεις και στην πρώτη οκτάδα στην οικονομική συνεισφορά. Διαδραματίζουμε ουσιαστικό ρόλο στην υποστήριξη στενότερων σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και εταίρων. Αυτό ισχύει κυρίως στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι «είμαστε υπεύθυνα και αξιόπιστα μέλη της ευρωατλαντικής κοινότητας και του ΝΑΤΟ. Και θα παραμείνουμε».

«Προειδοποιήσεις» Ακάρ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, δήλωνε ότι «αν είναι σημαντικό, θα εκπληρώσουμε κάθε καθήκον που θα μας τεθεί στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, χωρίς δισταγμό. Κανείς δεν πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμούς σχετικά με αυτό».

Κατά την επίσκεψή του στο πολεμικό πλοίο «Γκαζιαντέπ», που συμμετείχε στη στρατιωτική άσκηση με τον κωδικό «Λευκή Θύελλα» (στη Μεσόγειο), ο Ακάρ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να διεξαγάγει και νέες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» ενώ, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Αυτό που είναι ουσιαστικό είναι οι καλές σχέσεις γειτονίας, φιλίας και σεβασμού (...) Διατυπώνουμε τις απόψεις μας σχετικά στις κατάλληλες "πλατφόρμες" συζήτησης. Αλλά έχουμε επισημάνει ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα εφόσον ο διάλογος και η συνεργασία δεν δουλέψουν...».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στην ατζέντα επικίνδυνα σχέδια και ρόλοι

Ολα τα θέματα που «καίνε» τις ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε σχέση με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που αναλαμβάνει σε αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βρίσκονταν σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που είχε χτες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ξεκινώντας και επισήμως την ολιγοήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Οι συζητήσεις με τον Πομπέο εστίασαν σε θέματα της λεγόμενης διμερούς συνεργασίας και στο πώς προχωρούν οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, σχεδιασμοί στους οποίους η κυβέρνηση έχει αναδειχθεί «σημαιοφόρος», εξυπηρετώντας τους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση. Διόλου τυχαία, άλλωστε, η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» γιατί ο Ν. Κοτζιάς είναι ο δεύτερος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών, μετά τον Βρετανό, που υποδέχεται ο Πομπέο στον περιορισμένο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σημειωτέον, ο Ελληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε νωρίτερα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος έχει υπό την επίβλεψή του την περιοχή, εξ ου και το Μάρτη περιόδευσε διαδοχικά σε Πρίστινα, Σκόπια, Βελιγράδι, Αθήνα και Λευκωσία.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ελληνικές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ, δίνοντας το στίγμα των επαφών στις ΗΠΑ, η Ελλάδα βρίσκεται «ψηλά στην ατζέντα» της νέας ηγεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αντιλαμβάνεται «τον εδραιωμένο και αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως κύριου παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου», με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επικίνδυνες αποστολές που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση, εν μέσω σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Στο ίδιο μοτίβο, σήμερα Τρίτη ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ενώ θα έχει επίσης επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τους συμπροέδρους του «Congressional Hellenic Caucus» και της «Congressional Hellenic - Israeli Alliance» (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αύριο Τετάρτη, ο Ν. Κοτζιάς θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, θέμα για το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση επιδεικνύει ιδιαίτερο «ενδιαφέρον», στην προοπτική ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Δραστηριότητα για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Με το συμβολικό αριθμό «100», πραγματοποιούνται 100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλη και θα πυκνώσουν το Μάη και τον Ιούνη. Μεταξύ άλλων, για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται:

Την Πέμπτη 24 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Ηράκλειο Κρήτης στο θεατρικό σταθμό, η ΚΟ Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στην κομμουνίστρια παιδαγωγό και πεζογράφο Ελλη Αλεξίου, τη «δασκάλα του λαού».

Την Παρασκευή 25 Μάη, η ΤΕ Αρκαδίας καλεί στην εκδήλωση, στις 8 μ.μ. στην Τρίπολη (Σκακιέρα στα Κλωνατζίδικα), με θέμα «Ενεργειακή πολιτική και φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών». Θα μιλήσει ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου, και θα προβληθεί βίντεο για τα 100χρονα του Κόμματος. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφιών και βιβλίου.

ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Ανακοίνωση για τα πλοία του αμερικάνικου και του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που αγκυροβόλησαν στο νησί

Την παρουσία στο νησί πλοίων του αμερικανικού και γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν στις περιπολίες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του Κόμματος, υπενθυμίζοντας ότι ανήκουν στις «δυνάμεις των χωρών που πριν λίγες μέρες προχώρησαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση εναντίον του λαού της Συρίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, και με τη στρατιωτική παρουσία τους στη Μεσόγειο, είναι αυτοί που δίνουν αέρα στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ να σκοτώνει δεκάδες Παλαιστινίους τις τελευταίες μέρες και να τραυματίζει χιλιάδες».

Η ΤΕ του Κόμματος καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συμμετέχει ενεργά στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς, ενώ σημειώνει τις ευθύνες τόσο του περιφερειάρχη που μόλις τον περασμένο Μάρτη συναντήθηκε με αξιωματικούς ΝΑΤΟικών πλοίων που βρέθηκαν στην Κέρκυρα, όσο και της δημοτικής αρχής που στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο αρνήθηκε ψήφισμα που κατατέθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταδίκαζε τη δολοφονία των Παλαιστινίων και στηλίτευε τη συνεργασία της κυβέρνησης με το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ.

Καλεί το λαό «να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ. Η μάχη για να σπάσουμε τις αλυσίδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να μην επαναχαραχτούν τα σύνορα με το αίμα των λαών, δίνεται μαζί με τη μάχη για να ζει ο λαός καλύτερα, νοικοκύρης στον τόπο του, ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».

ΕΔΥΕΘ
Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη (Ερμού και Βενιζέλου) θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη 22 Μάη, στις 12 μ., η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), καθώς σήμερα συμπληρώνονται 55 χρόνια από τη δολοφονία του. Η ΕΔΥΕΘ καλώντας σε μαζική συμμετοχή σημειώνει ότι «η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι η συνέχιση του αγώνα για τα ιδανικά, για τα οποία θυσιάστηκαν αυτός και τόσοι άλλοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ