ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέα κυβέρνηση στην υπηρεσία του κεφαλαίου

ΡΩΜΗ.--

Η συγκυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και «Λέγκα» αναμένεται να αναλάβει και επίσημα τα ηνία της Ιταλίας τις επόμενες μέρες, με επικεφαλής τον 54χρονο καθηγητή νομικής Τζουζέπε Κόντε, «με εμπειρία στις επιχειρήσεις», όπως σχολίαζαν χτες πολλά ιταλικά και άλλα ΜΜΕ. Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων, Λουίτζι ντι Μάγιο και Ματέο Σαλβίνι, συνάντησαν χτες τον Πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, αφού το Σαββατοκύριακο δήλωναν ότι «έχει κλείσει» το νέο σχήμα που θα δώσει «σάρκα και οστά» στην «κυβέρνηση της αλλαγής», με αποκλειστικό στόχο, ασφαλώς, την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό άλλωστε και στο κυβερνητικό πρόγραμμα εξαγγέλλεται η χαμηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις και τους μεγαλοεισοδηματίες, η παραμονή στο ΝΑΤΟ, η προώθηση του «Made in Italy» (της στήριξης των ντόπιων βιομηχάνων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών που κοντράρονται για το μοίρασμα της ιταλικής αγοράς - και όχι μόνο), αλλά και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, το αποφασιστικότερο παζάρι με την ΕΕ, η αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία κτλ.

Ο ντι Μάγιο χαρακτήρισε τον Κόντε «μεγάλο επαγγελματία» που «χαρακτηρίζεται από αποφασιστικότητα και μεγάλη ηθική ισχύ», ενώ σχολιάζοντας δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων είπε ότι «σε όσους στην ΕΕ μάς κριτικάρουν, τους λέω, πρώτα αφήστε μας να ξεκινήσουμε και μετά κάντε μας κριτική». Ο δε Σαλβίνι δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται», προσθέτοντας ότι «έστω κι αν η χώρα θα σεβαστεί όσο γίνεται περισσότερο τις σχετικές δεσμεύσεις, η ιταλική οικονομική πολιτική θα αλλάξει, με κύριο στόχο την ανάπτυξη».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, υποστήριξε ότι «αν η νέα κυβέρνηση έπαιρνε το ρίσκο να μη σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος, το έλλειμμα, όπως και για την εξυγίανση των τραπεζών, όλη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης μπορεί να απειληθεί». Από τη μεριά του, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε ότι M5S και «Λέγκα» «παίζουν με τη φωτιά», με το επιχείρημα ότι «η Ιταλία είναι υπερχρεωμένη» και ότι «παράλογες και λαϊκίστικες ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη».

ΙΣΡΑΗΛ
Αντιδρά στην αποστολή του ΟΗΕ για τη σφαγή στη Γάζα

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την Παρασκευή στη Γενεύη, να συγκροτήσει διεθνή διερευνητική αποστολή, με 29 ψήφους υπέρ, 14 αποχές και 2 κατά (ΗΠΑ, Αυστραλία), για την πρόσφατη σφαγή δεκάδων Παλαιστίνιων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Είναι σαφές σε όλους ότι σκοπός αυτός του Συμβουλίου δεν είναι η διερεύνηση της αλήθειας αλλά η υπονόμευση του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ και η δαιμονοποίηση του εβραϊκού κράτους», σχολίασε η υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Χοτοβέλι.

Ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε χτες με τους πρέσβεις της Ισπανίας, της Σλοβενίας και του Βελγίου, που ψήφισαν υπέρ της διερευνητικής αποστολής για τα δεκάδες θύματα στη Γάζα, για να... διαμαρτυρηθεί.

Με φόντο την αιματοχυσία στη Γάζα, αλλά και την προ πέντε μηνών απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για αύξηση της 10ετούς αμερικανικής στρατιωτικής «βοήθειας» στο Ισραήλ, μερίδα του ισραηλινού Τύπου προέβαλε χτες την έντονη δυσαρέσκεια ισραηλινών μονοπωλίων πολεμικής βιομηχανίας, που εκτιμούν ότι από τη «βοήθεια» των ΗΠΑ θα χάσουν σημαντικές μπίζνες από την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς θα υποστούν ετήσια «χασούρα» άνω του 1,3 δισ. δολαρίων.

Το ίδιο 24ωρο, αυτοκίνητο του αμερικανικού προξενείου στο Ισραήλ στο Μπέιτ Τζάλα της Δυτικής Οχθης δέχθηκε καταιγισμό αυγών που πέταξαν Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, ως αντίδραση στην απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, μικρή βελτίωση φάνηκε να παρουσιάζει χτες η κατάσταση της υγείας του 82χρονου Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, που την Κυριακή, για τρίτη φορά μέσα σε μια βδομάδα, εισήχθη στο Αραβικό Νοσοκομείο «Ιστιχάρι», εξαιτίας υψηλού πυρετού που παρουσίασε μετά την υποβολή του σε χειρουργική επέμβαση στο αυτί την περασμένη Τρίτη.

Τέλος, την Κυριακή εξέπνευσε ακόμη ένας Παλαιστίνιος κρατούμενος που εξέτιε ποινή στις ισραηλινές φυλακές, υπό κάκιστες συνθήκες και βία από τους φύλακες. Ο 53χρονος Αζίζ Εουιστάτ κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από καρδιακή προσβολή στις αρχές του μήνα, ενώ κρατούνταν σε ισραηλινή φυλακή στην οποία εξέτιε από το 2015 30ετή ποινή κάθειρξης. Ο Σύλλογος Παλαιστινίων Φυλακισμένων υπολογίζει ότι αρκετές δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει στις ισραηλινές φυλακές μετά τον πόλεμο του 1967.

ΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμική κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Από την κινητοποίηση στη Λευκωσία
Από την κινητοποίηση στη Λευκωσία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κάλεσμα συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό και αντίστασης στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών απηύθυνε η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ, με κινητοποίηση που οργάνωσε έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία, ενάντια στη λειτουργία της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, όπως και ενάντια στη νέα επίθεση του ισραηλινού κράτους με στόχο τον Παλαιστινιακό λαό.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ακης Πούλος, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, που ακολουθούν πολιτική ίσων αποστάσεων, εξομοιώνοντας το θύτη με το θύμα, ενώ είναι απαράδεκτη η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, την ώρα της οργανωμένης σφαγής των Παλαιστινίων, καλεί σε "αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών", αναβαθμίζοντας την ίδια στιγμή τις σχέσεις της με το κράτος του Ισραήλ».

Τέλος, απαίτησε: «Να πάρουν θέση τώρα η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

-- Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67.

-- Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού στην Ιερουσαλήμ.

-- Το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

-- Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

-- Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

-- Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, συμπεριλαμβανομένων των Υψωμάτων του Γκολάν και της περιοχής Σεμπάα του Νότιου Λιβάνου.

-- Καμία συμμετοχή ή υποστήριξη κάθε είδους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.

-- Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

-- Αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

ΗΠΑ
Κόντρες με τις έρευνες FBI και υπουργείου Δικαιοσύνης...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διευρύνεται η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την ομάδα ερευνητών του Ρόμπερτ Μιούλερ, που ερευνά τυχόν ανάμειξη της Ρωσίας στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, του 2016. Χτες, ο Τραμπ δήλωσε πως θα ζητήσει από το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει αν το FBI ή το υπουργείο Δικαιοσύνης επί διακυβέρνησης Ομπάμα είχαν παρέμβει ή παρακολουθούσαν παράνομα τις κινήσεις του προεκλογικού επιτελείου του για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Επανέλαβε τις κατηγορίες εναντίον του Μιούλερ για «κυνήγι μαγισσών». Νωρίτερα ο νέος προσωπικός δικηγόρος του Προέδρου Τραμπ (πρώην δήμαρχος της Ν. Υόρκης), Ρούντολφ Τζουλιάνι, ανακοίνωσε πως η έρευνα του Μιούλερ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την 1η Σεπτέμβρη για να μη φανεί πως συνδέεται με τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της CIA στη Βιρτζίνια η ορκωμοσία ως επικεφαλής της Τζίνα Χάσπελ, η οποία συμμετείχε ενεργά στη χρήση βασανιστηρίων σε υπόπτους για τρομοκρατία την τελευταία 15ετία.

Σχετικά με το νέο μακελειό που σημειώθηκε την Παρασκευή σε Λύκειο του Τέξας, δράστης φέρεται ο 17χρονος ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Παγουρτζής που σκότωσε οκτώ μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να είχε ακροδεξιές απόψεις ενώ τα όπλα υπήρχαν στο οικογενειακό του περιβάλλον και φαίνεται να είχε «μελετήσει» παλαιότερες μαζικές δολοφονίες προτού εξαπολύσει την επίθεσή του.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Προσωρινή «ανακωχή» στο εμπόριο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι υψηλόβαθμες διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Κίνας αποφάσισαν επί του παρόντος να «παγώσουν» την επιβολή μεταξύ τους δασμών σε δεκάδες προϊόντα, συμφωνώντας παράλληλα σε δέσμη μέτρων για τη μείωση του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ έναντι του Πεκίνου, που ξεπερνά τα 330 δισ. δολάρια.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επικρότησε την έκβαση των τελευταίων διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι «οι μέχρι στιγμής συνομιλίες έχουν ήδη αποδώσει απτά οφέλη». Προέβλεψε αύξηση των εξαγωγών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα φέτος, μεταξύ 35 και 45%. Βεβαίως, δεν δίστασε την επόμενη στιγμή να απειλήσει με «μαστίγιο», τονίζοντας ότι αν η Κίνα δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της «και τα πράγματα δεν διορθωθούν», τότε «οι δασμοί θα επιβληθούν». Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, Λίου Χε, επιβεβαίωσε πως Κίνα και ΗΠΑ αποφάσισαν «να αποφύγουν τον εμπορικό πόλεμο» και την επιβολή νέων δασμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ