Από την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας |
Το πόσο σύνθετο και σκληρό είναι το παζάρι που θα κλιμακωθεί γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο επιβεβαιώνουν οι τελευταίες εξελίξεις, με τη ματαίωση συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων Βόρειας και Νότιας Κορέας, που είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο της υλοποίησης αποφάσεων της «Διακήρυξης του Πανμουτζόμ για την Ειρήνη, την Ευημερία και την Ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», που οι δύο πλευρές υπέγραψαν στις 27 Απρίλη 2018. Συγκεκριμένα, η συνάντηση που τελικά δεν έγινε θα αφορούσε την προώθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο πλευρών, όπως και άλλα σχέδια για τη διμερή (δια-κορεατική) οικονομική συνεργασία.
Χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Κιμ Κιε-γκουάν δήλωσε ότι «θα πρέπει να ξανασκεφτούμε αν θα ανταποκριθούμε στην προσεχή Σύνοδο Πιονγιάνγκ - Ουάσιγκτον (σ.σ. που έχει προγραμματιστεί να γίνει 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη) αν οι ΗΠΑ μας στριμώχνουν στη γωνία, πιέζοντάς μας μονομερώς να εγκαταλείψουμε τα πυρηνικά όπλα». Οπως μετέδωσε και το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Κιμ επέκρινε προσπάθειες που κάνουν οι ΗΠΑ για την υπογραφή μιας σειράς «ισχυρών και μονομερών» συμφωνιών ως αντάλλαγμα στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. «Οι ΗΠΑ "κάνουν θόρυβο" υποστηρίζοντας ότι θα προσφέρουν οικονομική αποζημίωση και οφέλη (...) αλλά εμείς ποτέ δεν αναπτύξαμε την οικονομία μας με προσδοκίες για οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και τα πράγματα θα συνεχίσουν έτσι και στο μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος.
Είχε προηγηθεί, πριν την επίσημη ματαίωση της χτεσινής συνάντησης, εκτενές ρεπορτάζ του κρατικού βορειοκορεατικού πρακτορείου KCNA με έντονη κριτική σε κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, που τη χαρακτηρίζει «σκόπιμη στρατιωτική πρόκληση ενάντια στο Βορρά», αλλά και «κραυγαλέα πρόκληση για τη Διακήρυξη του Πανμουτζόμ», ενώ μεταξύ άλλων κατηγορούσε και τη Σεούλ για τη διεξαγωγή «ριψοκίνδυνων» - όπως έλεγε - «πολεμικών ασκήσεων ενάντια στην Πιονγιάνγκ».
Η συγκεκριμένη αμερικανο-κορεατική άσκηση, με τον κωδικό «Max Thunder», ξεκίνησε στις 11 Μάη και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μάη.
Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είπε ότι «διατηρούμε πάντα την ελπίδα ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και ενεργούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε συνείδηση του γεγονότος πως μπορεί να είναι δύσκολες συνομιλίες... Είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη συνάντηση και, αν γίνει, θα είναι πολύ καλά, αν όχι, θα δούμε».
Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ δήλωσε - σύμφωνα με το «Σινχουά» - ότι η κατάσταση στη Χερσόνησο κατευθύνεται προς το «διάλογο» και τη «βελτίωση», μιλώντας για «κατάσταση που κερδήθηκε σκληρά» σε συμφωνία «με τα κοινά συμφέροντα όλων των πλευρών». Οι εμπλεκόμενες πλευρές, ειδικά ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, πρέπει να εργαστούν από κοινού και να δείξουν καλή θέληση και ειλικρίνεια για τη δημιουργία (κατάλληλων) συνθηκών για τη Σύνοδο (της 12ης Ιούνη), είπε ο Λου, εκφράζοντας ελπίδα Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ να σεβαστούν η μία τις ανησυχίες της άλλης, οικοδομώντας εμπιστοσύνη, ενώ κάλεσε και σε αποφυγή βημάτων που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν εντάσεις.
ΡΩΜΗ.--
Με σταθερή προτεραιότητα την ολόπλευρη υπεράσπιση των συμφερόντων του ιταλικού κεφαλαίου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα 5 Αστέρων» («M5S») και «Λέγκα» στην Ιταλία.
Χτες, ο ηγέτης της «Λέγκας» Ματέο Σαλβίνι δήλωνε χαρούμενος επειδή «δεν επιχειρηματολογούμε για ονόματα (μελών του υπουργικού συμβουλίου) αλλά μόνο για το μέλλον της Ιταλίας και επιχειρηματολογούμε με το "M5S" με έναν ορθό, εποικοδομητικό και θετικό τρόπο». Ενώ, ο ηγέτης του «M5S» Λουίτζι ντι Μάγιο σημείωνε ότι θα ήθελε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, εκείνος και ο Σαλβίνι θα μείνουν εκτός υπουργικού συμβουλίου.
Στο μεταξύ, ενδεικτικό ήταν χτεσινό δημοσίευμα της ιταλικής έκδοσης της «Huffington Post», που υποστήριζε ότι έχει στη διάθεσή της αντίγραφο του «προγράμματος για μια κυβέρνηση αλλαγής» που επεξεργάζονται τα δύο κόμματα. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναφερόταν:
«Επιβεβαιώνουμε ότι ανήκουμε στην ατλαντική συμμαχία, με τις ΗΠΑ ως σύμμαχο προνομιούχο, με ένα άνοιγμα προς τη Ρωσία, βλέποντάς την όχι ως απειλή, μα σαν εμπορικό και οικονομικό εταίρο. Παρεμπιπτόντως θεωρούμε χρήσιμη την άμεση απόσυρση των κυρώσεων στη Ρωσία, να την επαναθέσουμε ως στρατηγικό συνομιλητή με στόχο την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων (Συρία, Λιβύη, Υεμένη)». Συμπληρώνεται ότι είναι απαραίτητο «να δώσουμε προσοχή στο μέτωπο του Νότου. Οχι θεωρώντας τη Ρωσία ως στρατιωτική απειλή αλλά σαν δυνητικό εταίρο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Ακόμα, σημειώνεται ότι στη Μεσόγειο «η Ιταλία θα έπρεπε να ισχυροποιήσει τη συνεργασία με χώρες που μάχονται την τρομοκρατία».
Οσον αφορά την ΕΕ, τονίζεται ότι «είναι απαραίτητη η εκ νέου συζήτηση των Συνθηκών της ΕΕ και του βασικού νομοθετικού πλαισίου. Οι τροποποιήσεις που πρέπει να προχωρήσουν πρέπει να δομηθούν γύρω από μια σειρά σημεία κλειδιά που έχουν προσδιοριστεί. Πρώτα από όλα, είναι απαραίτητο να αυξηθεί το επίπεδο δημοκρατίας στην ΕΕ μέσω της συμμετοχής και του δημοκρατικού ελέγχου των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Χρειάζεται πρώτα και κύρια να ενισχυθούν ο ρόλος και οι εξουσίες του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εφόσον πρόκειται για τον μόνο θεσμό που έχει άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση...». Ενώ, αναφέρεται και ότι «πρέπει να εισαχθούν συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες οικονομικής και νομικής φύσεως, που να επιτρέπουν στα κράτη - μέλη να αποσυρθούν από τη νομισματική ένωση (ευρώ) και άρα να επαναφέρουν τη νομισματική τους κυριαρχία ή να παραμείνουν εκτός μέσω μιας ρήτρας μόνιμου "opt out", με σκοπό να επιτραπεί στα κράτη - μέλη να μπορούν να αρχίσουν μια κοινή πορεία μιας συμφωνημένης εξόδου σε περίπτωση που είναι μία καθαρή λαϊκή θέληση». Πάντως, αργότερα πηγές του «Μ5S» έλεγαν ότι το ζήτημα εξόδου από το ευρώ δεν είναι στο τραπέζι.
Επίσης, ορισμένα δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι «M5S» - «Λέγκα» εξετάζουν και αίτημα για «κούρεμα» του ιταλικού χρέους κατά 250 δισ. ευρώ. Μάλιστα, χτεσινή ανάλυση της γερμανικής «Welt» σημείωνε ότι «η Ιταλία σοκάρει με απαίτηση για ελάφρυνση του χρέους». Ακόμα, ο ιδρυτής του «Μ5S», Μπέπε Γκρίλο, σημείωσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί η ιδέα των δύο νομισμάτων ευρώ, ένα του Βορρά και ένα του Νότου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-
Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, τα αστικά κόμματα στην Τουρκία εντείνουν τις προσπάθειές τους για να στρατεύσουν το λαό σε σχέδια εχθρικά προς τα δικά του συμφέροντα, με δεδομένη και την ανάγκη του ντόπιου κεφαλαίου να «αποκρούσει» ανταγωνιστές αλλά και «συμμάχους».
Σε αυτήν τη βάση, η κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ δηλώνει υπέρμαχος των μουσουλμάνων (και των Παλαιστινίων), αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες δήθεν για την εκτόνωση της κατάστασης στη Γάζα, κάτι που βέβαια επίσης γίνεται στόχος για τη διασφάλιση συμμαχιών ευνοϊκών για τα σχέδια της τουρκικής αστικής τάξης. Χτες, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ινδονησίας, του Σουδάν και του Κατάρ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις όσο και η αντιπολίτευση «αξιοποιούν» τις - δήθεν - ευαισθησίες τους για τους Παλαιστίνιους και μπροστά στις εκλογές της 24ης Ιούνη, με το βλέμμα βέβαια στραμμένο στις διεθνείς συμμαχίες που θεωρούν πιο ωφέλιμες για τα τουρκικά μονοπώλια και γενικά για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της καπιταλιστικής Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, τη δική του μάχη δίνει το ΚΚ Τουρκίας, που αν και αποκλείστηκε από τις εκλογές (για τη συμμετοχή στις οποίες ισχύουν μια σειρά απαράδεκτοι όροι), στηρίζει ανεξάρτητους υποψηφίους σε πολλές επαρχίες, χρησιμοποιώντας το δρόμο προς τις κάλπες για τη συσπείρωση δυνάμεων σε αγωνιστική, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση της σκοτσέζικης βουλής το βράδυ της Τρίτης να μην εγκρίνει τη συμφωνία της κυβέρνησης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit). Το γεγονός αυτό διευρύνει την ενδοαστική αντιπαράθεση, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι δεν έχει καταγραφεί προηγούμενο κατά το οποίο το κοινοβούλιο ενός εκ των μελών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία, Β. Ιρλανδία) να καταψηφίσει νομοσχέδιο που εγκρίνει η Βουλή των Κοινοτήτων.
Χτες, πάντως, ο υπουργός της κυβέρνησης Μέι που είναι αρμόδιος για τη Σκοτία, Ντέιβιντ Μάντελ, είπε ότι το Λονδίνο θα εξακολουθήσει να προωθεί το νομοσχέδιο, αφήνοντας «ανοιχτό ένα παράθυρο» για περαιτέρω συζητήσεις.
Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που ελέγχει και τη σκοτσέζικη κυβέρνηση μειοψηφίας της Νίκολα Στάρτζεον, θεωρεί «εξωφρενικό» να επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση το επίμαχο νομοσχέδιο για το Brexit στη Σκοτία. Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού στο Λονδίνο ανακοίνωσε πως τον Ιούνη η Μέι θα δημοσιοποιήσει μία νέα «Λευκή Βίβλο», που θα καταγράφει το όραμά της για το Brexit.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην προσωρινή επαναφορά της σιδηροδρομικής γραμμής Ανατολικής Ακτής (East Coast Mainline) Λονδίνο - Εδιμβούργο προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση, καθώς η ιδιωτική εταιρεία «Virgin Trains», που την είχε αναλάβει από το 2015, είχε αραιώσει πολύ τα δρομολόγια για να μειώσει το κόστος. Πάντως, από το 2020 θα επιδιωχθεί να βρεθεί εκ νέου κάποια σύμπραξη με ιδιώτη.
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Παρατάθηκε χτες, για ακόμη ένα 24ωρο, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των επίσημων τελικών αποτελεσμάτων από την Εκλογική Επιτροπή του Ιράκ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου. Τα τελικά αποτελέσματα, που αρχικά αναμενόταν να ανακοινωθούν το βράδυ της Δευτέρας, αναμένεται να καθυστερήσουν κι άλλο, καθώς χτες το απόγευμα εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής ανακοίνωσε πως εισέβαλαν σε γραφείο της υπηρεσίας στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ ένοπλοι άνδρες, κρατώντας ομήρους εργαζόμενους της επιτροπής οι οποίοι καταμετρούσαν αποτελέσματα.
Ο εκλογικός επίτροπος του Ιράκ, Ριάντ αλ Μπαντράν, δήλωσε πως στο κτίριο στο Κιρκούκ βρίσκονται 186 κάλπες των οποίων τα ψηφοδέλτια δεν είχαν καταμετρηθεί έως χτες.