ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Νέος κύκλος αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με τον «Κλεισθένη 1»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη

Με το εκλογικό σύστημα και την επιχειρηματικότητα να βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, συνεδρίασε χτες η Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, όπου ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης παρουσίασε το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Κλεισθένης 1», στο οποίο περιέχεται νέος κύκλος αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στα ζητούμενα του κεφαλαίου και σε αυτήν τη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, θυσιάζοντας στο βωμό της κερδοφορίας του και άλλες λαϊκές ανάγκες.

Τίτλος της συνεδρίασης ήταν «Τοπική Διοίκηση από τον "Καλλικράτη" στον "Κλεισθένη"», όπου τόσο ο Κ. Πουλάκης όσο ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Θεσσαλίας) Κ. Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, επιδόθηκαν σε έναν ακόμα γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης για τον εκλογικό νόμο, κάνοντας οι δεύτεροι λόγο για ακυβερνησία, συμφωνώντας την ίδια ώρα στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου τους οποίους παρουσίασε ο Κ. Πουλάκης, με πρώτο και κύριο «τη δυνατότητα των δήμων να συνιστούν αυτοτελώς ή να συμμετέχουν σε αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες με αντικείμενο, δραστηριότητες στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών και μεταφορών, του τουρισμού και εν γένει της αξιοποίησης τοπικών, φυσικών πόρων ή περιοχών ή εγκαταστάσεων σημαντικής τουριστικής ή αναπτυξιακής αξίας», προσφέροντας προφανώς νέα πεδία δράσης στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα της «εξασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ».

Αλλωστε, ένας από τους φόβους που εξέφρασε ο Γ. Πατούλης ήταν ότι με την απλή αναλογική και τη χαοτική κατάσταση που θα επέλθει, θα υπάρξουν συνέπειες και στην επιχειρηματικότητα, για την οποία αναρωτήθηκε «αν μπορεί να υπάρξει με αυτόν τον τρόπο». Ιδιου περιεχομένου ήταν συνολικά η αντιπαράθεση και ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαιτέρως ...βολική η αντιπαράθεση

Σχολιάζοντας τον καβγά, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι «η αντιπαράθεση, σήμερα, ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ στην Επιτροπή λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Οσο κορυφώνεται η συζήτηση για τον "Κλεισθένη 1", στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην Ολομέλεια, μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου, τόσο θα οξύνεται η αντιπαράθεση, βολική για όλους». Οπως εξήγησε, το σκηνικό της αντιπαράθεσης είχε αρχίσει να στήνεται από πέρσι, όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες (π.χ. συγκρότηση Επιτροπής αναθεώρησης του «Καλλικράτη»), με κύριο άξονα το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, αποκρύπτοντας μέσα από αυτήν «το κύριο ζήτημα, αυτό των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση και που συμφωνούν όλες οι αστικές δυνάμεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο».

Τόνισε ότι αυτό που επιδιώκεται με τις αναδιαρθρώσεις είναι «οι περιφερειακοί κρίκοι του ενιαίου κρατικού μηχανισμού να συνδράμουν και να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά και για λογαριασμό του κεφαλαίου κεντρικές λειτουργίες, πόρους και αναπτυξιακές δυνατότητες που ιεραρχεί το κεφάλαιο. Να αποκτήσουν την ικανότητα και την ευελιξία διασύνδεσης με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με τα όργανα της ΕΕ, να συνδράμουν στη χειραγώγηση και ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας».

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ανάμεσα σε άλλα υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και της Υπηρεσίας Πρασίνου, κάτι που σημαίνει ότι και αυτό το οικονομικό βάρος θα το φορτωθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Συγκρότηση του Επόπτη Νομιμότητας ως ξεχωριστής υπηρεσίας από τη σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους. Καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων. Υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης. Δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα της Κοινής Ωφέλειας και άλλων επιχειρηματικών σχημάτων, σύσταση μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου Αρμοδιοτήτων με τη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα μέσω της Frontex

Την αύξηση της παρουσίας συνοριοφυλάκων της Frontex στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ανακοίνωσε η Κομισιόν, με αφορμή την Εκθεση για το Μεταναστευτικό. «Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή υποστηρίζει τους εθνικούς συνοριοφύλακες με περίπου 1.350 εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες σε όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές. Λόγω της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι έτοιμος να ενισχύσει την παρουσία του στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, η Κομισιόν για τις συνθήκες στην Ελλάδα αναφέρει πως εξακολουθούν να προκαλούν «σοβαρή ανησυχία, με έντονες πιέσεις στα νησιά και αργούς ρυθμούς των διαδικασιών ασύλου που παρεμποδίζουν την επιστροφή στην Τουρκία». Για το λόγο αυτόν, η Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά με την υποστήριξη της ΕΕ, να επιταχύνει άμεσα το ρυθμό των επιστροφών και να οριστικοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αυξημένες αφίξεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, γενικά, περισσότερα πρέπει να γίνουν για την αύξηση των επιστροφών των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ, καθώς μόλις το 36,6% των εντολών επιστροφής εκτελέστηκαν το 2017. Επιπλέον, η Επιτροπή ζητάει από τα κράτη - μέλη να πραγματοποιήσουν το 50% των επανεγκαταστάσεων προσφύγων για τις οποίες έχουν δεσμευτεί (20 κράτη - μέλη έχουν προσφέρει 50.000 θέσεις) στο πλαίσιο του οικειοθελούς προγράμματος μέχρι τον Οκτώβρη του 2018. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 4.252 μεταφορές.

Αναβάθμιση και στο ευρωφακέλωμα

Την αναβάθμιση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) πρότεινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή της βάσης δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικές με τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση Σένγκεν, με πρόσχημα την καλύτερη αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας αλλά και της μετανάστευσης, όπως και της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τα στοιχεία αυτά, μαζί και με σειρά άλλων προσωπικών δεδομένων που καταχωρούνται στο Σύστημα Πληροφοριών VIS, που έχει ήδη θεσπίσει, η ΕΕ φιλοδοξεί να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη βάση προσωπικών δεδομένων απροκάλυπτου φακελώματος όλων των πολιτών τρίτων χωρών.

Κατά την Κομισιόν, η προτεινόμενη αναβάθμιση της βάσης δεδομένων VIS θα ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια και θα βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων, ανάμεσα στα άλλα, με μέτρα όπως: Πιο αποτελεσματικές διαδικασίες επιστροφής και καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών.

ΛΑΡΙΣΑ
Νέο θανατηφόρο τροχαίο στην «καρμανιόλα» της οδού Βόλου!

Κινητοποίηση κατοίκων σήμερα το μεσημέρι

Ενα ακόμα θανατηφόρο τροχαίο, το τρίτο στο διάστημα του τελευταίου διμήνου, συνέβη πριν από μερικές μέρες στην οδό Βόλου στην πόλη της Λάρισας, με θύμα, αυτή τη φορά, μια 82χρονη γυναίκα, η οποία παρασύρθηκε από νταλίκα στην προσπάθειά της να διασχίσει το δρόμο και κατέληξε, σε λίγη ώρα, στο νοσοκομείο της πόλης. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 7 του περασμένου Μάρτη, στον ίδιο δρόμο - και συγκεκριμένα στη διασταύρωσή του με την περιφερειακή οδό Καραμανλή - είχε χάσει τη ζωή της μια 29χρονη γυναίκα, όταν νταλίκα παρέσυρε το ποδήλατό της. Στο ίδιο σημείο, πριν από δύο βδομάδες, νταλίκα συγκρούστηκε με το μηχανάκι 26χρονου ντελιβερά, πατέρα ενός παιδιού, ο οποίος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και, μετά από μερικές μέρες, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Θανατηφόρα τροχαία στο συγκεκριμένο μέρος έχουν γίνει κι άλλα στο παρελθόν, κυρίως επειδή από εκεί περνούν πολλά φορτηγά, τα οποία χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη οδό για να μετακινηθούν προς το Βόλο και την Αθήνα κι αντίστροφα, προκειμένου ν' αποφύγουν τα πανάκριβα διόδια επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Αντιδρώντας οι κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου, απ' όπου περνάει η οδός - καρμανιόλα, οργανώνουν, για μια ακόμα φορά, σήμερα το μεσημέρι, πορεία διαμαρτυρίας στην οδό Καραμανλή.

Να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι της συνοικίας και μαζικοί φορείς της Λάρισας έχουν πολλές φορές επισημάνει στους αρμοδίους αυτό το πρόβλημα - σχετική Ερώτηση στη Βουλή έχει καταθέσει το ΚΚΕ - ζητώντας να απαγορευτεί διά νόμου η διέλευση βαρέων οχημάτων από την οδό Βόλου. Μετά το θάνατο της 29χρονης ποδηλάτισσας και κάτω από τη συνεχή πίεση των λαϊκών αντιδράσεων, η δημοτική αρχή Λάρισας (πρόσκειται σε ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΠΑΣΟΚ) εδέησε να ασχοληθεί με το πρόβλημα κι οργανώθηκε μια σύσκεψη στο δημαρχείο - συμμετείχαν η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, τοπικοί βουλευτές κι εκπρόσωποι άλλων φορέων - στην οποία αποφασίστηκε να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Ο καιρός πέρασε, αλλά λύση ακόμα δεν έχει δοθεί, με αποτέλεσμα τα θανατηφόρα δυστυχήματα να συνεχίζονται και να αυξάνονται...

Παρέμβαση εισαγγελέα για «ριάλιτι» - σκουπίδι

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το ριάλιτι του ΑΝΤ1 «Game of Love». Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίος, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί ασέμνων από τους υπευθύνους του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και τα μέλη του ΕΣΡ καθώς θα ελεγχθεί το ενδεχόμενο να έχουν διαπράξει παράβαση καθήκοντος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ