ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2018 - Κυριακή 29 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων

Στο «hot spot» στη Μόρια βρέθηκε την Παρασκευή ο Θανάσης Παφίλης

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο «hot spot» στη Μόρια
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο «hot spot» στη Μόρια
Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης ή αλλιώς (κατά τη διεθνή ορολογία) «hot spot» στη Μόρια, όπου στοιβάζονται σχεδόν 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες, βρέθηκε την Παρασκευή 27/4 αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Θανάση Παφίλη, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στο νησί.

Μέσα στο στρατόπεδο ζουν άνθρωποι που την περασμένη Κυριακή ήταν θύματα δολοφονικής επίθεσης ακροδεξιών φασιστικών ομάδων στην πλατεία Σαπφούς, επειδή διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια. Σε έναν χώρο που καθημερινά «απλώνεται» λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ροών, που τα τμήματά του χωρίζονται από στρατιωτικά συρματοπλέγματα και ψηλούς φράχτες, έναν χώρο όπου ζουν και αναπνέουν σχεδόν οι διπλάσιοι από όσους κανονικά έπρεπε να «φιλοξενεί». «Βγάλαμε το χειμώνα με ηρεμία, χωρίς να πεθάνει κανείς», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής κατά τη διάρκεια της «ξενάγησης» του Θ. Παφίλη και του κλιμακίου του ΚΚΕ στις εγκαταστάσεις του «hot spot».

Ποια είναι η πραγματικότητα στον καταυλισμό; Στις αυτοσχέδιες σκηνές και τα κοντέινερ ζουν 6.983 πρόσφυγες και μετανάστες, αντί των 3.000 που χωρούν. Και πώς αντιμετωπίστηκε ο υπερπληθυσμός; Με μετακινήσεις γραφείων, ενώ 674 άτομα ζουν εκτός εγκατάστασης, ανάμεσα στις ελιές, στο πλάι της μάντρας. Και συνέχισε: «Εχουν γεμίσει όλοι οι χώροι με σκηνές και αναγκαστικά έχουμε απλωθεί κι έξω».

Κουμάντο κάνουν οι ΜΚΟ...

Με κατοίκους του χωριού μίλησε ο Θ. Παφίλης
Με κατοίκους του χωριού μίλησε ο Θ. Παφίλης
Στο χώρο κουμάντο κάνουν οι ΜΚΟ. Συνολικά, 17 τέτοιες οργανώσεις δραστηριοποιούνται στο χώρο και λόγω έλλειψης προσωπικού αναλαμβάνουν τα πάντα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ είναι πολλές και δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το ρόλο που παίζουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα περιέγραψαν οι αρμόδιοι, υπάρχει σημαντική αργοπορία στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Συγκεκριμένα, ο χρόνος αναμονής μετά την πρώτη συνέντευξη είναι 2 - 4 μήνες, ενώ η δεύτερη γίνεται μετά από άλλους δύο μήνες. Η ίδια καθυστέρηση παρατηρείται και στα αιτήματα για τα τεχνικά ζητήματα του χώρου. «Για να αλλαχθεί ένα τζάμι, κάνουμε εμείς το αίτημα, το παίρνει ο στρατός, προχωρά ιεραρχικά, φτάνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και μετά από δύο μήνες γίνεται η αλλαγή του...». Καθυστέρηση παρουσιάστηκε ακόμα και στην πληρωμή των συμβασιούχων υπαλλήλων του χώρου, που έφτασε και τους τέσσερις μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο διοικητής έκανε αναφορά και στην «εγκληματικότητα» που παρουσιάζεται από διάφορες ομάδες μέσα στο στρατόπεδο, λέγοντας πως «ο χώρος φιλοξενεί 58 διαφορετικές εθνικότητες. Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η χρήση αλκοόλ, η κλοπή κινητών και η παρενόχληση γυναικών». Δεν θέλησε να σχολιάσει αν υπάρχει πρόβλημα και εκτός «hot spot», υπογραμμίζοντας πως «ξέρω τι γίνεται εδώ μέσα. Για έξω άλλοι είναι οι αρμόδιοι. Παρ' όλα αυτά, η αστυνομία δεν επαρκεί για το χώρο, ενώ υπάρχουν και χωριά που δεν έχουν ούτε έναν αστυνομικό». Τέλος, αναφέρθηκε στο βιολογικό καθαρισμό του χώρου, επισημαίνοντας πως στην αρχή ήταν για 800 άτομα και όχι για όσα έχουν φτάσει τώρα...

Περιοδεία στο χωριό

Στη συνέχεια, ο Θ. Παφίλης βρέθηκε στη Μόρια, όπου συνομίλησε με κατοίκους αλλά και με τον πρόεδρο της Κοινότητας, Νίκο Τρακέλη. Ο τελευταίος κατήγγειλε πως ούτε ο δήμος ούτε η Περιφέρεια έχουν δώσει έστω ένα ευρώ για ψεκασμούς για τα κουνούπια, με το πρόβλημα να γίνεται ολοένα και χειρότερο.

Μάλιστα, στάθηκε στο γεγονός πως οι κάτοικοι περιμένουν ακόμα να αποζημιωθούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις όποιες καταστροφές έχουν υποστεί και πως οι γειτονικοί χείμαρροι δεν καθαρίζονται όσο συχνά θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς συσσωρεύονται σκουπίδια και άλλα αντικείμενα. Τώρα μάλιστα που έρχεται το καλοκαίρι, είπε, υπάρχει και το θέμα της έλλειψης των αντιπυρικών ζωνών.

Υπήρξαν και κάτοικοι που συνομιλώντας με τον Θ. Παφίλη και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ έκαναν αναφορά στα πρόσφατα επεισόδια στην πόλη της Μυτιλήνης - όπου φασίστες και αστυνομία επιτέθηκαν σε μετανάστες στην πλατεία Σαπφούς - λέγοντας πως σε αυτήν την πλατεία «έπρεπε να πάμε όλοι για να σταθούμε δίπλα» στους κατατρεγμένους.

Σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης

Για όσα αντίκρισε στο «hot spot» αλλά και για όσα του κατήγγειλαν οι κάτοικοι της Μόριας μίλησε ο Θ. Παφίλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής. Αρχικά, καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο «την οργανωμένη επίθεση φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών. «Πρόκειται για προσχεδιασμένη ενέργεια διαφόρων κύκλων, με ιδιαίτερη αγριότητα και με πολλαπλή στόχευση», είπε. «Στόχευση είναι καταρχήν ο αποπροσανατολισμός του λαού. Στοχοποιούν τα θύματα και όχι τους θύτες, θέλοντας να παρουσιαστούν ως δύναμη που με τέτοιες δολοφονικές ενέργειες μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα που προκύπτουν από τη συσσώρευση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, και στη Μυτιλήνη και σε άλλα μέρη».

«Υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει στο νησί», συνέχισε, «κυβερνητικές και γενικότερες, για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε απαράδεκτες συνθήκες, παρά τις φιλότιμες και τεράστιες προσπάθειες που κάνουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο "hot spot". Είναι υπερδιπλάσιοι απ' όσους χωράνε και δημιουργείται μία ασφυξία και συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που είναι θύματα πολέμου και της συνολικότερης κατάστασης που υπάρχει».

«Το ΚΚΕ», υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, «βάζει θέμα να προωθηθούν άμεσα στην ηπειρωτική χώρα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, και να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για κάποιες ζημιές που έχουν γίνει στην περιοχή, και παρότι έχει ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία, θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε να συντομεύσει η αποζημίωση».

Στάθηκε ακόμα στο ότι «δεν είναι δυνατόν να μην δίνει ούτε ο δήμος ούτε η Περιφέρεια 500 ευρώ ώστε να ψεκαστούν τα ρέματα και να μην υπάρχουν κουνούπια. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα έκτακτο κονδύλι για να αντιμετωπιστούν ζητήματα καθαριότητας του χειμάρρου ή και άλλα που προκαλούνται όταν έχεις 7.000 ανθρώπους συσσωρευμένους μέσα σε ένα στρατόπεδο. Αυτά είναι άμεσα θέματα που πρέπει να λυθούν και δείχνουν τις τεράστιες και προκλητικές ευθύνες που υπάρχουν, και εμείς δεσμευόμαστε σαν Κόμμα να πιέσουμε και κεντρικά και τοπικά, ώστε τέτοια θέματα να αντιμετωπιστούν».

Είπε πως ο κόσμος έχει συγκεντρωμένη εμπειρία από το Προσφυγικό και τον κάλεσε να μην κλείνει τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει και σε αυτό που θα συμβεί στο μέλλον. «Ποιος φταίει που φεύγουν οι άνθρωποι από τις χώρες τους; Ποιοι εξαπολύουν τους πολέμους και για ποιο σκοπό; Δεν φταίει το ΝΑΤΟ, η ΕΕ; Το ενδιαφέρον της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι υποκριτικό. Η κυβέρνηση συμμετέχει και εγκρίνει τους πολέμους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου

Το Σάββατο 28/4 η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έχει το εξής πρόγραμμα:

-- Στις 10 π.μ., επίσκεψη στους εργαζόμενους στον «Τοξότη», οι οποίοι είναι μήνες απλήρωτοι και έχουν κάνει επίσχεση εργασίας.

-- Αμέσως μετά, επίσκεψη στους εργαζόμενους στο κατάστημα αγροτικών προϊόντων «Αγροτική Στέγη» και περιοδεία στην αγορά της Καλλονής.

-- Στις 12 μ., συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παράκτιας Επαγγελματικής Αλιείας του δήμου Λέσβου, Παναγιώτη Νανίδη.

-- Στις 8 μ.μ., ομιλία στην αγορά της Αγιάσου.

Συγκέντρωση καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης

Συγκέντρωση καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης που έγινε από φασιστικές - ακροδεξιές ομάδες την περασμένη Κυριακή κατά προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Σαπφούς διοργάνωσε την Παρασκευή το απόγευμα το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, με συνθήματα όπως «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Ο Γιάννης Ζαφειρίου, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, κάλεσε «όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη δράση των ακροδεξιών - φασιστικών - εθνικιστικών ομάδων που καλλιεργούν το μίσος και το ρατσισμό ανάμεσα στους λαούς. Με την πρακτική τους στην ουσία συντηρούν το πρόβλημα. Παράλληλα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να φανούν αντισυστημικοί, ενώ στην ουσία είναι άξιοι υποστηρικτές της ίδιας συνολικής αυτής πολιτικής, που και τη φτώχεια βαθαίνει και διευρύνει, και τους λαούς ματώνει και γεννά προσφυγιά».

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Μυρτώ Καββαδία από το ΜΑΣ και ο Δημήτρης Στεφανής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Διαβάστηκε ανακοίνωση καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης από το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ και ακολούθησε πορεία. Παρευρέθηκε ο Θανάσης Παφίλης.

Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στη Χίο

Τη Χίο θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 30 Απρίλη η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στις 6 μ.μ., θα επισκεφθεί το «hot spot» της ΒΙΑΛ και μετά το γειτονικό χωριό Χαλκειός.

Καταδικάστηκαν πρόσφυγες

Σε φυλάκιση 26 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν από το μεικτό ορκωτό δικαστήριο Χίου οι 32 από τους συνολικά 35 κατηγορουμένους πρόσφυγες και μετανάστες, για επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου τον Ιούλη του 2017. Και οι 32 θα αφεθούν ελεύθεροι, ενώ άσκησαν έφεση κατά της ποινής τους. Στις απολογίες τους κατήγγειλαν την άσκηση αστυνομικής βίας τόσο κατά τη σύλληψή τους, όσο και αργότερα, ακόμη και μέσα στο αστυνομικό τμήμα Μυτιλήνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ