ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Νίκη Ορμπαν και υποκρισία της ΕΕ

Για τρίτη φορά πρώτο κόμμα το αντιδραστικό «Φίντες» με αντιμεταναστευτική ρητορική

Ο Β. Ορμπαν ξανά στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης

MTVA - Media Service Support a

Ο Β. Ορμπαν ξανά στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης
Νικητής για τρίτη συνεχόμενη φορά αναδείχτηκε ο σημερινός αντιδραστικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Ουγγαρία την περασμένη Κυριακή, 8 Απρίλη, με την εκλογική συμμαχία του κόμματός του «Φίντες» και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος του Λαού να παίρνει 48,9% και 134 έδρες στη Βουλή των 199 εδρών (από 44,73% που είχε το 2014), προβάλλοντας κατεξοχήν την αντιμεταναστευτική ρητορική και την προστασία της «χριστιανικότητας της χώρας και της Ευρώπης».

Δεύτερο κόμμα αναδείχτηκε το αντιδραστικό κόμμα «Γιομπίκ», με επίσης αντιμεταναστευτικό και ρατσιστικό λόγο, που πήρε 19,33% και 25 έδρες, τρίτο κόμμα το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 12,2% και 20 έδρες. Το κόμμα «Η πολιτική μπορεί να γίνει καλύτερη», που είναι αυτό των «Πρασίνων» (LMP), συγκεντρώνει το 6,9% των ψήφων και 8 έδρες, ενώ η «Δημοκρατική Συμμαχία» του πρώην πρωθυπουργού Φέρενς Γκιουρτζάνι με 5,54% παίρνει 9 έδρες (λόγω του μεικτού εκλογικού συστήματος - πανεθνική λίστα και μονοεδρικές).

Το Ουγγρικό Κόμμα Εργατών, που έδωσε την εκλογική μάχη με πολλές δυσκολίες και ουσιαστικά αποκλεισμό από την τηλεόραση, είχε 0,29% και 28.372 ψήφους.

Η συμμετοχή έφτασε στο 69,26% (με άνοδο 7% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2014) και στους 5.391.192 ψηφοφόρους.

Χτες, ο πρόεδρος του αντιδραστικού κόμματος «Γιομπίκ», Γκάμπορ Βόνα, δήλωσε την παραίτησή του, ενώ το ίδιο δήλωσε ότι θα κάνει και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκιούλα Μόλνερ.

Υποκρισία από την ΕΕ

Τη νίκη του Ορμπαν και του «Φίντες», που ανήκει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, από την ίδια ομάδα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς σχολίασε σχετικά: «Ο ουγγρικός λαός εξέφρασε χτες τη βούλησή του. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία ένωση δημοκρατιών και αξιών. Ο πρόεδρος Γιούνκερ και η Επιτροπή φρονούν πως η προάσπιση αυτών των αξιών και αυτών των αρχών είναι μια κοινή υποχρέωση όλων των κρατών - μελών χωρίς εξαίρεση», απαντώντας σε ερώτηση για νόμους που αποφάσισε πρόσφατα η Ουγγαρία υπό την κυβέρνηση του Ορμπαν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε το Δεκέμβρη στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας για το νόμο της για τις ΜΚΟ, καθώς και για το θέμα της νέας νομοθεσίας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Η ΕΕ υποκριτικά αντιπαρατίθεται με την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας για δήθεν θέματα δημοκρατίας και από κοινού βαθαίνουν τον αντικομμουνισμό και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας με την εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού και τη συκοφάντηση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Ουγγαρία, που κυριαρχούν στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ευρώπης.

Ενθερμα χαιρέτισε τη νίκη Ορμπαν ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, του βαυαρικού συντηρητικού κόμματος CSU, εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να εγκαταλείψει μια «πολιτική αλαζονείας και πατροναρίσματος» απέναντι σε μικρότερα κράτη - μέλη όπως η Ουγγαρία.

Επίσης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, συνεχάρη τον Ορμπαν.

Ακόμα πιο ένθερμη ήταν η αντίδραση του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις (είναι υπηρεσιακός) και του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και απεσταλμένος της Πολωνίας στην ΕΕ, Κόνραντ Σιμάνσκι, δήλωσε ότι «η νίκη του Ορμπαν αποτελεί επιβεβαίωση της πολιτικής χειραφέτησης της Κεντρικής Ευρώπης». Οι αστικές κυβερνήσεις των χωρών αυτών, μαζί της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, συγκροτούν τη λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ, που αντιδρά στην ποσόστωση για τη φιλοξενία των προσφύγων, μια διαδικασία που έτσι και αλλιώς φανερώνει την υποκρισία της ΕΕ, συνυπεύθυνης για τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Επίσης, τα συχαρίκια της στον Ορμπαν έδωσε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, που ισχυρίστηκε: «Η ανατροπή των αξιών και η μαζική μετανάστευση που υποστηρίζονται από την ΕΕ απορρίπτονται και πάλι». Στο ίδιο πνεύμα ήταν οι αντιδράσεις και του Ολλανδού ρατσιστή βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» και του Βρετανού ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ ο ηγέτης της «Λέγκας» στην Ιταλία, με επίσης ρατσιστική αντιμεταναστευτική ρητορική, Ματέο Σαλβίνι, μίλησε για την «Ουγγαρία που αψήφησε τις απειλές των Βρυξελλών ψηφίζοντας με την καρδιά και το μυαλό».

Στο ζήτημα, πάντως, της δράσης των μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από τον μεγαλοκαπιταλιστή Σόρος (ουγγρικής καταγωγής), ο Ορμπαν δηλώνει ότι θα αυστηροποιήσει τη νομοθεσία καταφέρνοντας να χειραγωγεί λαϊκό κόσμο. Στο όνομα της προστασίας από τη «μουσουλμανική επέλαση», τον εγκλωβίζει στις επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης, χάνοντας το κύριο, που είναι η ουσία του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετεί μαζί και με τα αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα. Η όποια αντι-ΕΕ ρητορική του και οι αντιθέσεις που εκδηλώνονται, δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τα παζάρια μεταξύ αστικών τάξεων.

ΙΤΑΛΙΑ
«Λέγκα» και «Πέντε Αστέρια» σε σκληρό παζάρι

ΡΩΜΗ.--

Ο ηγέτης της ευρωσκεπτικιστικής «Λέγκας» Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε ότι δίνει ένα ποσοστό 51% στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του κεντροδεξιού συνασπισμού (που δημιουργήθηκε πριν τις τελευταίες εκλογές, με βασικές συνιστώσες τη «Λέγκα» και τη «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι) με το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» («M5S»), που ως κόμμα βγήκε πρώτο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το Μάρτη.

Από τη μεριά του, βέβαια, το «M5S» συζητά την πιθανότητα συνεργασίας με τη «Λέγκα» αλλά χωρίς τη «Φόρτσα Ιτάλια», όπως και άλλες δυνάμεις του «παλιού κατεστημένου», διεκδικώντας ρόλο ριζικής ανανέωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και υπεράσπισης των συμφερόντων του ιταλικού κεφαλαίου με αποφασιστικότητα, προσπαθώντας να αναβαθμίσει το ρόλο του σε Ευρώπη και γενικότερα.

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του υποψήφιου πρωθυπουργού (και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του επίσης ευρωσκεπτικιστικού «M5S») Λουίτζι Ντι Μάγιο, που είπε ότι οι πιθανότητες συγκυβέρνησης ανάμεσα στο κόμμα του και το συνασπισμό ως σύνολο είναι μηδενικές, για να εισπράξει την απάντηση του Σαλβίνι ότι «αυτήν τη στιγμή, ο Ντι Μάγιο με ενδιαφέρει λιγότερο από καθόλου». Πρόσθεσε πάντως: «Εγώ θέλω να κάνω διάλογο, δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός, με κάθε κόστος είμαι προετοιμασμένος να συζητήσω για προγράμματα, αλλά αν από την άλλη πλευρά εισπράττουμε απλά "όχι", ας ψηφίσουμε (ξανά) κι ας δώσουν οι Ιταλοί την ψήφο τους σε εκείνους που εμπιστεύονται περισσότερο...».

Την ίδια στιγμή, το «Μ5S» απευθύνει πρόταση συνομιλιών και σε δυνάμεις του (μέχρι πρότινος κυβερνώντος) PD, επιβεβαιώνοντας και έτσι πόσο περιπλέκεται το ενδοαστικό παζάρι. Από τη μεριά του, βέβαια, ο Σαλβίνι σχολίασε ότι ίσως ο Ντι Μάγιο δεν «θέλει να λογικευτεί» και επέκρινε έντονα τις πληροφορίες που θέλουν τον επικεφαλής του «M5S» να έχει «ανοιχτούς διαύλους» και με τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι (που μετά τον εκλογικό καταποντισμό του PD παραιτήθηκε από την ηγεσία του).

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Προετοιμασίες για συναντήσεις με Σεούλ αλλά και Ουάσιγκτον

Στη Μόσχα βρέθηκε ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση των κρίσιμων συναντήσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για την Κορεατική Χερσόνησο, με πρώτο σταθμό τη συνάντηση των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας στις 27 Απρίλη.

Οπως μετέδωσε και η εφημερίδα «Ροντόνγκ Σινμούν» (όργανο της ΚΕ του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Β. Κορέας), προχτές Δευτέρα, συνεδρίασε το ΠΓ της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, μαζί με μέλη του υπουργικού συμβουλίου της χώρας και υπό την προεδρία του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, συζητώντας και τις τελευταίες εξελίξεις για «την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο». Στη σχετική έκθεση που παρουσίασε ο Κιμ, σύμφωνα με τη «Ροντόνγκ Σινμούν», «αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής Βορρά - Νότου και στις συναντήσεις που πρόκειται να διεξαχθούν στον "Οίκο της Ειρήνης" στη νότια πλευρά του Πανμουτζόμ (σ.σ. βορειοκορεατικό χωριό στη μεθόριο με τη Νότια Κορέα)». Επίσης, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αναφέρθηκε για πρώτη φορά επίσημα «στην προοπτική του διαλόγου ΛΔ Κορέας - ΗΠΑ και διασαφήνισε θέματα στρατηγικής και τακτικής που θα ακολουθήσει η ΛΔ Κορέας συμπεριλαμβανομένων των διεθνών σχέσεων».

Από τη μεριά του, προχτές, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε για τη συνάντηση με τη βορειοκορεατική ηγεσία ότι θα γίνει «κάποια στιγμή το Μάη ή στις αρχές Ιούνη. Και πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα δείξουν μεγάλο σεβασμό και ελπίζω να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Ετσι έχουν δηλώσει. Ετσι έχουμε δηλώσει κι εμείς. Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια σχέση πολύ διαφορετική από αυτή που υπήρχε για πολλά, πολλά χρόνια».

Στο μεταξύ, χτες βρέθηκε στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ της Β. Κορέας Ρι Γιονγκ-χο. Σε συνάντηση που είχε μαζί του ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, στάθηκε ιδιαίτερα στο πόσο «ενεργητικά» συνεχίζει να εργάζεται η Διακυβερνητική Επιτροπή που έχουν στήσει οι δύο χώρες για την εμπορική, οικονομική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, διαμηνύοντας την «ετοιμότητα» της Μόσχας για να εφαρμοστούν «τριμερή σχέδια» με τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Φυσικά, οι δύο υπουργοί συζήτησαν σε βάθος για τη διεθνή κατάσταση, αλλά και ειδικότερα για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και την «ειρήνη και ασφάλεια στη Βορειοανατολική Ασία».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ