ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάνω από 130 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα μέσα σε λίγες ώρες

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
Στη μονίμως απροστάτευτη Πάρνηθα, στο παρθένο της κομμάτι, ξέσπασε η πυρκαγιά που έκαιγε επί πολλές ώρες και ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου. Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Αυλώνα, σε δύσβατο σημείο με πυκνή βλάστηση μέσα σε χαράδρα στη θέση Βούτημα, και στο σημείο επιχείρησαν 55 άνδρες της Πυροσβεστικής με 24 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ δύο καναντέρ προσπάθησαν να ρίξουν νερό, κάτι που δεν έγινε λόγω των ισχυρών ανέμων.

Συνολικά 130 ήταν οι αγροτοδασικές φωτιές που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα (από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής), ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ο μεγάλος αριθμός τους υποχρέωσε την Πυροσβεστική να εκδώσει ανακοίνωση, ζητώντας την αυξημένη προσοχή των πολιτών και κυρίως των αγροτών. Από τις 130 πυρκαγιές οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, αλλά οι πιο σοβαρές ήταν πέντε, οι οποίες όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν ήταν ανησυχητικές. Πάντως, για άλλη μια φορά αναδείχθηκαν οι τραγικές ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, φωτιά ξέσπασε στα Αγνάντα Ηλείας. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε κοντά στον οικισμό. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Ωστόσο, ο πρώτος συναγερμός στην Πυροσβεστική σήμανε στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου, όταν ενημερώθηκε για πυρκαγιά στα Στύλια Κορινθίας. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαράδρα και στο σημείο επιχείρησαν 42 άνδρες της Πυροσβεστικής με 16 οχήματα.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες και στα Χανιά, όπου στις 11.48 το πρωί του Σαββάτου ξέσπασε πυρκαγιά στον Κίσσαμο. Στο σημείο επενέβησαν δέκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.

Φωτιά σημειώθηκε και στην Φοινικιά Ηρακλείου, όπου κάηκαν καλάμια και ένα θερμοκήπιο. Στο σημείο επιχείρησαν τέσσερα οχήματα με οκτώ άνδρες. Οι υπόλοιπες φωτιές ήταν στον Πατσό Αμαρίου και στην Αχλάδα Ηρακλείου.

Παράλληλα, πυρκαγιές ξέσπασαν στη Λάστρο Σητείας, στο Μουρί του Κισσάμου αλλά και στο Αμάρι Ρεθύμνου. Φωτιές σημειώθηκαν επίσης στην περιοχή Λύρα Μονεμβασιάς και στη Ρίζα Ξυλοκάστρου.

Στο μεταξύ, τρεις άνδρες ηλικίας 70, 68 και 34 ετών αντίστοιχα, συνελήφθησαν από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων του δήμου Πύργου, στα Ασπρα Σπίτια και στην Αρχαία Πίσα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ
Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας μέχρι την καταβολή του μισθού του Φλεβάρη οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου, επιμένοντας στο αίτημά τους για αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. Εκπρόσωποι του σωματείου είχαν συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, τονίζοντάς του πως «παρά τις κινητοποιήσεις του σωματείου και παρά τις ρητές υποσχέσεις του υπουργείου για ομαλοποίηση των πληρωμών, αυτό όχι μόνο δεν επετεύχθη, αλλά βρεθήκαμε για ακόμη μία φορά, στις αρχές του Μαρτίου, οι 200 περίπου συμβασιούχοι να είμαστε απλήρωτοι επί τρεις μήνες». Επιπλέον, όπως τονίζουν, ζήτησαν «τη ρητή δέσμευση για την καταβολή του μισθού σε συγκεκριμένη ημερομηνία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, «πρότεινε να εξεταστεί άμεσα το ενδεχόμενο να προπληρωθεί εκτάκτως ο μισθός του Φεβρουαρίου, ώστε μέχρι την επόμενη βδομάδα να μας έχει εξοφληθεί, (...) να υπογραφεί μία συμφωνία βάσει της οποίας οι μισθοί του Μαρτίου και του Απριλίου θα καταβληθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες». Επίσης, ο Δ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι «κατά το χρόνο της επίσχεσης, η Υπηρεσία εξακολουθεί να οφείλει το μισθό».

Συνοδοί του Μιχαλολιάκου εκφόβισαν δημοσιογράφο

Δύο μπράβοι, συνοδοί του υπόδικου αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, «συνέλαβαν» αργά το απόγευμα της Κυριακής, στην Εύβοια, δημοσιογράφο που έκανε τη δουλειά του. Σύμφωνα με την καταγγελία του ίδιου και τα όσα έγιναν γνωστά, συστήθηκαν ως αστυνομικοί και επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο τοπικής ιστοσελίδας, επειδή τράβηξε μακρινό βίντεο από τα εγκαίνια των νέων γραφείων των φασιστοειδών. Στη δημοσιότητα ήρθε και σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο.

Εκείνη την ώρα μιλούσε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, με παρόντα φυσικά και τον πρώην αστυνομικό διευθυντή εύβοιας, Λάμπρο Χουλιαρά, που πήρε τη θέση του υπόδικου Ν. Μίχου, πρώην στελέχους της ΧΑ. Ο δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ τράβηξε ένα ολιγόλεπτο μακρινό βίντεο. Τότε, δύο άτομα από τη συνοδεία του Μιχαλολιάκου κατευθύνθηκαν προς το μέρος του και τον ακολούθησαν τρέχοντας. Ο δημοσιογράφος τούς είδε μπροστά του όταν ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του και εκείνοι του έκαναν νόημα να σταματήσει.

«Αστυνομία», φώναξε ο ένας φουσκωτός, ο οποίος δεν τον άφηνε να βγει από το αυτοκίνητο. Ελάχιστα μέτρα πιο πίσω, βρισκόταν συμβατικό φορτηγάκι της Ασφάλειας Χαλκίδας και οι επιβαίνοντες αστυνομικοί παρακολουθούσαν το περιστατικό. Πιστεύοντας ότι είναι αστυνομικοί, τους εξήγησε ότι είναι δημοσιογράφος. Μάλιστα, τους επέδειξε άμεσα την πολιτική και δημοσιογραφική του ταυτότητα.

Ωστόσο οι δύο χρυσαυγίτες, με μόνο στόχο να τον εκφοβίσουν, συνέχιζαν να τον ανακρίνουν με ερωτήσεις, ψάχνοντας μάλιστα το αυτοκίνητό του και φωτογραφίζοντας με τα κινητά τους τηλέφωνα τα έγγραφα και τις πινακίδες του αυτοκινήτου. Λίγη ώρα μετά, καθώς οι δύο χρυσαυγίτες δεν άφηναν τον δημοσιογράφο να φύγει και τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν άγρια τροπή, εμφανίστηκε στο σημείο περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Χαλκίδας, από το οποίο βγήκαν τέσσερις αστυνομικοί, ανάμεσά τους και ο διοικητής της Αμεσης Δράσης. Ο δημοσιογράφος αφέθηκε τελικά ελεύθερος, ενώ κατήγγειλε τα όσα έζησε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

ΚΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξόρμηση σε εργασιακούς χώρους και χωριά

Πλατιά εξόρμηση σε εργασιακούς χώρους, χωριά, γειτονιές της Ξάνθης προγραμματίζει τις επόμενες μέρες η Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του ΚΚΕ, ενάντια στην προσπάθεια μετατροπής της Ξάνθης σε απέραντη φυτεία κάνναβης.

Η πανεξόρμηση θα κορυφωθεί με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου (ΠΡΟΚΑΤ).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Παναγιώτης Γεωργάκας, ψυχίατρος - νευρολόγος, πρώην υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος «ΑΡΓΩ», μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ). Χρήστος Τρέλλης, γεωπόνος, περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Μπάμπης Φωτιάδης, φαρμακοποιός, μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης. Γιώτα Ρόιδου, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης.

Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει ενάντια στην προσπάθεια καλλιέργειας της ανοχής στη ναρκωκουλτούρα, στα σχέδια των επενδυτών - μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, στην πολιτική που θέλει να μας έχει ναρκωμένους και υποτακτικούς στα γενικότερα σχέδιά τους για τη «διαιώνιση» της κυριαρχίας τους.

Νέα προσφυγή για το «Mega»

Νέα προσφυγή κατά του «μαύρου» στο «Mega» υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΠΟΣΠΕΡΤ, η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής και 120 εργαζόμενοι (τεχνικοί και διοικητικοί) στον τηλεοπτικό σταθμό.

Η προσφυγή στρέφεται κατά της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) που διατάσσει την υποχρέωση τερματισμού λειτουργίας του σταθμού. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, με προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου, «πάγωσε» η απόφαση του ΕΣΡ με την οποία αποφασίστηκε να σταματήσουν οι εκπομπές στο «Mega» μετά από αίτηση της «Τηλέτυπος ΑΕ». Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει κατατεθεί. Η αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 4 Μάη.

Παρέμβαση για το σκεπτικό της αθώωσης Αμβρόσιου

Για το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης για τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, που κατηγορήθηκε για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και υποκίνηση μίσους κατά των ομοφυλόφιλων βάσει του αντιρατσιστικού νόμου, ζήτησε προχτές ενημέρωση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής.

«Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά με βάση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και το ρεπορτάζ, για το λόγο αυτό αύριο (σ.σ. χτες) θα ζητήσω να μου διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στα οποία περιλαμβάνεται και το σκεπτικό της απόφασης, για να ξέρω ακριβώς τι έγινε και πώς κατέληξε το δικαστήριο σε αυτήν την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, σε βάρος του οποίου είχε κατατεθεί μήνυση (16 Γενάρη 2016) για σύνταξη και ανάρτηση κειμένου μίσους και προτροπής σε βία σε βάρος των ομοφυλόφιλων στο προσωπικό του ιστολόγιο, κρίθηκε αθώος από το Δικαστήριο Αιγίου, που εξέτασε την υπόθεση.

Από την αρχή η δίκη

Από την αρχή ξεκινά η δίκη για τα λεγόμενα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μετά από 1,5 χρόνο δίκης και ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εξέταση του πρώτου μάρτυρα, έγινε δεκτό το αίτημα αποχής που κατέθεσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Κουτέρη. Από τη στιγμή που δεν είχε οριστεί αντικαταστάτης της, η δίκη αναβλήθηκε για τις 3-12-2018, όπου θα δικαστεί από την αρχή με νέα σύνθεση.

Συλλυπητήρια

Η Διεύθυνση και οι εργαζόμενοι στη «Σύγχρονη Εποχή» και τον «Ριζοσπάστη» εκφράζουν στη συντρόφισσα Ειρήνη Σαλουβάρδου συλλυπητήρια για το θάνατο της μητέρας της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ