ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σε εφαρμογή το «ιδιώνυμο» για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς

Εισαγγελική δίωξη σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλων 6 ατόμων, με βάση την άθλια νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση

Από την κινητοποίηση στις 10 Γενάρη έξω από το Ειρηνοδικείο Λάρισας
Από την κινητοποίηση στις 10 Γενάρη έξω από το Ειρηνοδικείο Λάρισας
Κυβέρνηση, τράπεζες και μηχανισμοί του αστικού κράτους κλιμακώνουν την επίθεσή τους ενάντια στην κατοικία των χρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών: Μία μέρα μετά το αστυνομικό χτύπημα, κατ' εντολή της κυβέρνησης, σε βάρος κινητοποίησης εργατικών σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών έξω από συμβολαιογραφείο στην Αθήνα όπου διενεργούνταν πλειστηριασμοί, χτες έγινε γνωστό ότι τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή η αντιλαϊκή νομοθεσία που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το Δεκέμβρη, με την οποία οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας καθίστανται «ιδιώνυμο» αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα.

Η αρχή έγινε από τη Λάρισα, όπου η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε δίωξη σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσου Τσιαπλέ, και άλλων 6 ατόμων, για τη συμμετοχή τους σε λαϊκή κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών έξω από τα δικαστήρια στης Λάρισας στις 10/1/2018.

Στη δικογραφία της Αστυνομίας, η οποία στάλθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας στις 15 Γενάρη, η κατηγορία που προσάπτεται εναντίον των 7 κατηγορουμένων είναι για «παραβίαση οικιακής ειρήνης» (άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα). Αναφέρεται, δε, ότι «την 10 - 01 - 2018 και από ώρες 15:00 έως 17:00 ανωτέρω κατηγορούμενοι, μαζί με άλλα περίπου εξήντα (60) άτομα κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, εμπόδισαν τρεις (3) συμβολαιογράφους, που ήταν υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, να εισέλθουν εσωτερικά του Δικαστικού μεγάρου για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Να σημειώσουμε εδώ, βέβαια, ότι στην κατάθεσή του ο μάρτυρας αστυνομικός αναφέρει κατά λέξη ότι «η είσοδος ήταν ελεύθερη, δεν εμποδιζόταν από κανέναν και μπορούσε να εισέλθει ο καθένας μετά την επίδειξη της ταυτότητάς του κι αφού του γινόταν ο σχετικός σωματικός έλεγχος»... Οι δε συμβολαιογράφοι παραδέχονται στις καταθέσεις τους ότι τους υποδείχτηκε από την αστυνομία να εισέλθουν στο Δικαστικό μέγαρο από άλλη είσοδο και το αρνήθηκαν, καθώς και ότι δεν έγινε κάτι από τους συγκεντρωμένους εναντίον τους. Συγκεκριμένα, μια συμβολαιογράφος καταθέτει: «Δεν έγινε κάποιο επεισόδιο μεταξύ μας, ούτε τελέστηκε κάποια αξιόποινη πράξη σε βάρος μας ως άτομα, εξύβριση, απειλή ή σωματική βλάβη»...

Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Απαντάμε με πιο μαζικό αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), αναφερόμενο στη στάση της κυβέρνησης, σημειώνει: «Είναι προφανές ότι ο σκοπός της είναι να τιμωρήσει το ΕΚΛ και όσους αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική της, να εκφοβίσει τον κόσμο, ώστε να μην αντιδρά στην αρπαγή των σπιτιών του και της περιουσίας του. Μόλις χτες ξανά επιστράτευσε την αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών στην Αθήνα, που αντιδρούν στη συνέχιση των πλειστηριασμών».

Και συνεχίζει: «Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας δεν εκφοβίζεται και δεν πρόκειται να σταματήσει τους αγώνες του για την υπεράσπιση του δίκιου του εργαζόμενου λαού που υποφέρει από τις αντιλαϊκές πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, επιβάλλουν άγρια φοροληστεία στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τώρα αρπάζουν τα σπίτια και το βιος του εργαζόμενου λαού, για τα κέρδη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και γενικότερα των καπιταλιστών. Να για ποιον δουλεύει και αυτή η κυβέρνηση, να για ποιους είναι η ανάπτυξη που επαγγέλλεται».

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην φοβηθούν από την κυβερνητική καταστολή, αλλά, μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, να συμμετάσχουν πιο μαζικά στον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, παλεύοντας για:

-- Να σταματήσουν όλες οι διώξεις και η ποινικοποίηση των αγώνων.

-- Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί εργατικών - λαϊκών κατοικιών, λαϊκών καταθέσεων και εργαλείων δουλειάς αυτοαπασχολούμενων.

-- Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Καταγγέλλουν την καταστολή

Τον αυταρχισμό και την καταστολή με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, μετά την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια κινητοποίησης έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο, την περασμένη Τετάρτη.

Σε σχετικές καταγγελίες έχουν προχωρήσει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Απόλυση πρωτοπόρου εργαζόμενου στη «Pharmex»

Να ανακληθεί άμεσα απαιτεί το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής

Την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου από την εταιρεία «Pharmex» του ομίλου Παπάζογλου απαιτεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, μέλος του οποίου ήταν ο απολυμένος.

Η εργοδοσία ανακοίνωσε προφορικά στον εργαζόμενο την απόλυσή του, με το πρόσχημα ότι οι πωλήσεις του παιδιατρικού τμήματος - στο οποίο εργαζόταν - δεν ήταν οι αναμενόμενες, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες απολύσεις, τη στιγμή μάλιστα που η κερδοφορία της εταιρείας αυξάνεται.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο, ωστόσο, ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι «η στάση του συναδέλφου όλο το προηγούμενο διάστημα. Ειδικά όταν στις 14 Δεκέμβρη και στις 12 Γενάρη άσκησε το δικαίωμά του να συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις, απέναντι στα αντεργατικά μέτρα της συγκυβέρνησης που τσακίζουν τη ζωή μας».

Την περασμένη Δευτέρα, το Συνδικάτο πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο, ζητώντας και τελικά πετυχαίνοντας να πραγματοποιήσει συνάντηση με την εργοδοσία, από την οποία απαίτησε ανάκληση της απόλυσης. Η διοίκηση ζήτησε «χρόνο μέχρι την Τρίτη», ενώ μία μέρα μετά, το Συνδικάτο απάντησε με δεύτερη κινητοποίηση, κάνοντας σαφές ότι «θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να παρθεί πίσω η απόλυση».

«Η στάση της συγκεκριμένης επιχείρησης δείχνει ότι δεν θέλει εργαζόμενους που στο πλαίσιο του Συνδικάτου αγωνίζονται και διεκδικούν (...) Θέλουν να υπάρχει σιγή νεκροταφείου για να μπορούν να υλοποιούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που νομοθετούν για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και προσθέτει:

«Την ίδια στιγμή που οι εργοδότες του κλάδου αρνούνται να υπογράψουν κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, απαιτούν να συμβιβαστούμε με τα νέα δεδομένα των κουτσουρεμένων μισθών, των ελαστικών ωραρίων, των "ευέλικτων" μορφών εργασίας, με κύριο στόχο την αύξηση ή τη διατήρηση της κερδοφορίας. Θέλουν να βάλουμε πλάτη στις επιδιώξεις τους, και όταν δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις τους προχωρούν σε απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, χωρίς να λογαριάζουν τις δικές μας ανάγκες. Αυτή είναι η περιβόητη "δίκαιη ανάπτυξη", που θα πατάει στα τσακισμένα δικαιώματά μας».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το Συνδικάτο Φαρμάκου καλεί όλους τους εργαζόμενους της «Pharmex» να αντιδράσουν, να διεκδικήσουν την ανάκληση της απόλυσης, να οργανωθούν στο Συνδικάτο, τονίζοντας ότι «αν αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των απολύσεων των συναδέλφων μας ως παθητικοί δέκτες, τότε θα πρέπει να περιμένουμε και τη δική μας σειρά».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση στη «Σαβοϊδάκης»

Σε κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια τη Δευτέρα 5/3, στις 9 π.μ., καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, οπότε εκδικάζεται η αγωγή «για την ακύρωση της παράνομης τρομοκρατικής απόλυσης συναδέλφισσας και μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου από την επιχείρηση "Σαβοϊδάκης ΑΕ"».

Στην κινητοποίηση καλεί επίσης η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους.

Το κλαδικό Συνδικάτο αναφέρει ότι η απόλυση «ήρθε ως αποτέλεσμα της συνδικαλιστικής δράσης της εργαζόμενης και του Συνδικάτου, που διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο συνολικά και στην επιχείρηση ειδικότερα».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του, απέναντι σε συνθήκες εντατικοποίησης, μη καταβολής προσαυξήσεων για Κυριακές και αργίες κ.ά., «το σωματείο μας ανέδειξε αυτά τα ζητήματα και απαίτησε από την επιχείρηση οι εργαζόμενοι να έχουν δουλειά με δικαιώματα (...) Η εταιρεία όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε αλλά προχώρησε στην παράνομη και εκδικητική απόλυση της εκλεγμένης συνδικαλίστριας προκειμένου να ενισχυθεί η τρομοκρατία και να μην οργανωθούν οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο τους, ενώ έκανε και μήνυση στο ΔΣ του Συνδικάτου επιδιώκοντας τον οικονομικό του στραγγαλισμό».

Αναφέρει ακόμα ότι «μόνο τα τελευταία 10 χρόνια τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην εταιρεία για υπερωρίες, μη καταβολή αδειών και επιδομάτων, μη καταβολή ρεπό ανέρχονται στα 118.000 ευρώ, με 33 συνολικά πρόστιμα σε ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας. Αποκορύφωμα της προκλητικής στάσης της είναι η απαξιωτική άρνησή της να προσέλθει στην τριμερή που είχε οριστεί στο υπουργείο, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Το Συνδικάτο μάλιστα καταγγέλλει ότι η εργοδοσία προχώρησε πρόσφατα και σε απόλυση εργαζόμενης και μητέρας 3 παιδιών, «ενώ παράλληλα εργαζόμενοι συνεχίζουν να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον γιατί δεν αντέχουν σε αυτές τις συνθήκες εντατικοποίησης».

Μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο διεκδικεί: Αμεση ανάκληση των απολύσεων, να μπει τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους κ.ά.

Ψήφισμα με αντίστοιχο περιεχόμενο, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την απόλυση, υπογράφουν από κοινού η Ομοσπονδία του κλάδου, το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής, τα Σωματεία Εργαζομένων ΦΑΓΕ, TASTYFOODS, ΕΒΓΑ και το Σωματείο στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χωρίς όρους προστασία της λαϊκής κατοικίας, όχι στους εκβιασμούς κυβέρνησης - τραπεζών

Παρεμβαίνοντας σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την «Τραπεζική Ενωση», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλος, τόνισε:

«Οι τελευταίες αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι σαφείς: 11.000 πλειστηριασμοί μόνο για φέτος στην Ελλάδα.

Τραπεζική Ενωση σημαίνει περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, που στην Ελλάδα σημαίνει 3 μνημόνια, απολύσεις, δραματικές μειώσεις μισθών, συντάξεων κ.λπ. δίχως τέλος και μετά την τυπική λήξη του μνημονίου.

Τώρα πια και με απώλεια της λαϊκής στέγης και της πρώτης κατοικίας, για την ανάκτηση τραπεζικών κεφαλαίων. Με χιλιάδες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων στα κοράκια των funds, με έναν και μοναδικό σκοπό: Να χρηματοδοτηθούν οι "βιώσιμες", δηλαδή οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Μια ακόμα τεράστια κλοπή λαϊκής περιουσίας για το κεφάλαιο.

Είναι τόσο πιεστική αυτή η ανάγκη του συστήματος που η λαϊκή αντίσταση στους πλειστηριασμούς τιμωρείται ως "ιδιώνυμο" έγκλημα, χτυπιέται με δακρυγόνα και ΜΑΤ, όπως χτες στην Αθήνα.

Ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση ας το πάρουν χαμπάρι: Ο λαός δεν πρόκειται πλέον να κάνει πίσω. Χωρίς όρους προστασία της λαϊκής κατοικίας, όχι στους εκβιασμούς των τραπεζών και του κράτους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ