Eurokinissi |
Σε κάθε περίπτωση, η ενδοαστική συζήτηση αφορά στη μορφή των μνημονίων της «επόμενης μέρας» - που βρίσκεται και στο «μενού» της 4ης «αξιολόγησης». Αλλωστε, όπως επισημαίνεται και από την ΤτΕ, «η ευρωπαϊκή κανονικότητα συνεπάγεται δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων, την άσκηση συνετής οικονομικής πολιτικής μετά το πρόγραμμα και τη συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέχρι την ολοκλήρωσή τους».
Την ίδια ώρα, η επάνοδος στην «κανονικότητα» του ευρωπαϊκού κεφαλαίου έχει όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων, ενώ τα «κρίσιμα ζητήματα» - πέρα από τις μορφές των μνημονίων - που ιεραρχεί η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ είναι:
Με αφορμή τη διατύπωση αυτή, συνέχεια στο αντιλαϊκό «γαϊτανάκι», γύρω από τις μορφές των μνημονίων, δόθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης. Οπως δήλωσε ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φρ. Κουτεντάκης, «τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο Γιούρογκρουπ ότι η διαδικασία εξόδου θα υποστηριχθεί από τη συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων, μια πρακτική που εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε άλλες χώρες κατά την έξοδό τους από παρόμοια προγράμματα». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, «η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».
«Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο σε μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές», προειδοποιεί, για μια ακόμη φορά, η ΤτΕ, προτάσσοντας βέβαια το ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης των «μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι «οι τράπεζες επιβάλλεται να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τη συντονισμένη αντιμετώπιση των οφειλετών με πολλαπλούς πιστωτές, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις». Ουσιαστικά, πρόκειται για το μπαράζ των αναδιαρθρώσεων που θα κλιμακωθούν με μοχλό τα «κόκκινα» δάνεια.
Επιπλέον, τα διαχειριστικά ζόρια των τραπεζών σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων και την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος φέρνουν στο προσκήνιο και νέα υποστηρικτικά εργαλεία, όπως τη διαμόρφωση «κακών τραπεζών» (bad bank), στις οποίες θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια. Οπως αναφέρεται, «μετά τη δημοσίευση σχετικών κατευθύνσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε έναν ή περισσότερους κεντρικούς φορείς που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό». Επίσης, οι τράπεζες καλούνται να αναθεωρήσουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη νέων εργασιών και στην περαιτέρω περιστολή του λειτουργικού τους κόστους.
Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, εντοπίζονται «κίνδυνοι και πηγές αβεβαιότητας», που βέβαια με τη σειρά τους θα επηρεάσουν και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, σε επίπεδο ΕΕ, εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «προβλήματα», αφορούν στην προετοιμασία του Brexit καθώς επίσης και στην «ανάγκη για εξεύρεση κοινά αποδεκτής συμφωνίας ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης στο πλαίσιο της προσεχούς αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου τον Ιούνιο του 2018».
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι «κίνδυνοι» εντοπίζονται σε τυχόν «καθυστερήσεις των προσδοκώμενων αλλαγών» για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. «Καθυστερήσεις» που, όπως λένε, «ενδέχεται να ενισχύσουν τις αβεβαιότητες».
Τέλος, σε διεθνές επίπεδο, γίνεται αναφορά σε «αναταράξεις που προκαλούνται από την επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Β. Κορέα και το Ιράν».
Στα «γεμάτα» ξεκίνησε χτες στην Αθήνα ο 4ος κύκλος «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα «προ των πυλών» εμφανίζεται και η νέα φουρνιά των αντιλαϊκών μέτρων.
Η ατζέντα των χτεσινών συναντήσεων της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του «κουαρτέτου» εστίασε στα ζητήματα της Ενέργειας, καθώς και στην «επισκόπηση» του αντιλαϊκού προγραμματισμού αναφορικά με τα επιπλέον 88 προαπαιτούμενα που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση. Οπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, στα μέσα Μάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται οι «εκκρεμότητες» που αφορούν το περαιτέρω άνοιγμα στην αγορά λιανικού ρεύματος, καθώς βέβαια και την εκχώρηση σε ιδιώτες κρατικών μετοχικών πακέτων στις εταιρείες ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ.
Σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ο Γ. Σταθάκης επεσήμανε ότι υπάρχει σε εξέλιξη η «αποτίμηση της μέχρι τώρα προόδου», ενώ αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ σημείωσε πως θα υπάρξει συνάντηση των «θεσμών» με τη διοίκηση της εταιρείας.
Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι στόχος είναι ο εντοπισμός δυνητικών «προβλημάτων» στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, με στόχο βέβαια την «επίλυσή» τους στη συνέχεια. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, εντοπίζονται «αντικειμενικές δυσκολίες» σε ζητήματα που αφορούν την κρατική διοίκηση, ειδικότερα στην τοποθέτηση νέων μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών, όπου αναμένεται πως θα χρειαστεί αρκετά περισσότερος χρόνος σε σχέση με το ορόσημο του Ιούνη.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η υποδόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, θα εκταμιευθεί μέσα στο Μάρτη.
Τέλος, σε αυτήν τη φάση, η αποστολή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα θα διαρκέσει μέχρι μεθαύριο Πέμπτη, ενώ ο επόμενος γύρος προγραμματίζεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα.
Στο μεταξύ, η «πρέσα» διαρκείας στα κονδύλια που απομένουν για την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της φοροληστείας του λαού, αποτυπώνεται και στα νέα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το μήνα Γενάρη του 2018 τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό έφτασαν σε 1,85 δισ. ευρώ (από περίπου 1 δισ. το Γενάρη του 2017) και μάλιστα με «υπέρβαση» από τον αντιλαϊκό στόχο ύψους 722 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) καρατομήθηκαν στα 3,1 δισ. ευρώ (από περίπου 3,3δισ. πέρυσι), και μάλιστα είναι χαμηλότερες ακόμη και από το στόχο κατά 123 εκατ.
Την ίδια ώρα, τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε περίπου 3,98 δισ. ευρώ και μάλιστα με υπέρβαση από το στόχο ύψους 235 εκατ.