ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μόνιμη η μνημονιακή επιτροπεία, σημαντική η προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος

Σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και για τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ακολουθούν τα σχετικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

-- Παρότι κάνετε προσπάθειες για τη συγκρότηση ενός μεγάλου εργατικού κινήματος, αυτό δεν φαίνεται να ευοδώνεται...

-- Στην ελληνική κοινωνία είναι ζωντανές και δραστήριες οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που αγωνιούν, που κινητοποιούνται σε καθημερινή βάση. Στο εργατικό κίνημα, αυτήν την ώρα που μιλάμε, σε εκατοντάδες εργατικούς χώρους, σε κλάδους, σε δεκάδες πόλεις της χώρας γίνονται καθημερινά απεργίες, στάσεις εργασίας, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, καταλήψεις χώρων, πορείες.

Στο αγροτικό κίνημα, εκτός από τη βδομάδα των μπλόκων και των τρακτέρ, καθημερινά γίνονται συγκεντρώσεις σε χωριά, συνελεύσεις αγροτικών επιτροπών και μπλόκων, συμμετοχή σε εκδηλώσεις άλλων φορέων του κινήματος, ετοιμάζουν την εκδήλωση του Κιλελέρ σε 2 βδομάδες κ.ά.

Αντίστοιχα συμβαίνουν σε άλλους φορείς και τμήματα του λαού, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι με τη συμμετοχή τους στην πάλη κατά των πλειστηριασμών. Αναμφίβολα, αυτά δεν έχουν χαρακτηριστικά εξέγερσης σήμερα. Ούτε κάποιος στα σοβαρά μπορεί να ισχυριστεί ότι βρισκόμαστε σε περίοδο επαναστατικής κατάστασης.

Ομως, σε συνθήκες συνολικά αρνητικού συσχετισμού δύναμης και ιστορικού πισωγυρίσματος, που βιώνουμε αυτά τα χρόνια, είναι σημαντική η προετοιμασία δυνάμεων, η προσπάθεια ανασύνταξής τους, το κράτημα αναμμένης της σπίθας μπορεί να γίνει τελικά φλόγα και φως ανάστασης.

-- Επίσης, για το κίνημα των πλειστηριασμών, μπήκατε δυναμικά πρόσφατα στη μάχη, ενώ άλλες δυνάμεις πρωταγωνιστούσαν έως τώρα.

-- Ειλικρινά μακάρι και «άλλες δυνάμεις να πρωτοστατούσαν». Αν κάποιος είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την απόκρουση μέτρων και την ανακούφιση του λαού μας από τα άμεσα και καθημερινά του προβλήματα, αυτό είναι οπωσδήποτε το ΚΚΕ. Αλλά και στο συγκεκριμένο ερώτημά σας: Το Σεπτέμβρη του 2012 ξαναφέραμε στη Βουλή τις δυο παλιότερες προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που προέβλεπαν προστασία από τους πλειστηριασμούς. Ενώ, το 2013 καταθέσαμε τροπολογία - και ξανά το Σεπτέμβρη του 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ - με τη ρητή πρόβλεψη για «απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών». Τον Ιούλη του 2015, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε μεγαλειώδη συγκέντρωση την ώρα που συζητιόταν στη Βουλή η γενίκευση των πλειστηριασμών και δεκάδες ήταν οι αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα εκείνες τις μέρες. Και τότε τα πολύ γνωστά πρόσωπα αυτών των σημερινών αντιπολιτευόμενων δυνάμεων στρογγυλοκάθονταν στους υπουργικούς θώκους. Αρα μάλλον άλλους θα έπρεπε να ρωτήσετε γιατί άργησαν τόσο να συμπαραταχθούν με όσα ξεκίνησε να κάνει το ΚΚΕ και μάλιστα όχι συμβολικά με 50 και 100 άτομα, αλλά μαζικά και καθημερινά σε όλη τη χώρα, ασταμάτητα από τότε...

Αδίστακτη η κυβέρνηση

-- Βλέπετε έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι;

-- Πραγματική έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν πλήξει το λαϊκό εισόδημα για 8 συνεχή χρόνια τώρα. Αυτά και μετά το φετινό καλοκαίρι θα είναι σε ισχύ. «Εξοδος» επίσης σημαίνει ότι δεν θα υλοποιηθούν, θα ληφθούν πίσω τα μέτρα που ψηφίστηκαν τελευταία και θα ψηφίζονται μέχρι τον Αύγουστο, που θα ισχύουν μετά το υποτιθέμενο τέλος των μνημονίων.

Αλλωστε, οι ίδιοι οι κυβερνώντες έχουν συμφωνήσει έως το 2060 σε μόνιμα μνημονιακή επιτροπεία και άλλα σχετικά.

Βέβαια, για να είμαστε και δίκαιοι με τους κυβερνώντες θα αλλάξει το όνομα. Δεν θα ονομάζεται πλέον μνημόνιο, αλλά «πρόγραμμα», «μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως πριν η τρόικα έγινε κουαρτέτο ή «θεσμοί», σε δουλειά να βρισκόμαστε.

-- Εχετε μιλήσει σκληρά για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση. Τελικά τι κυβέρνηση έχει σήμερα η χώρα μας;

-- Σκληρή και αντιλαϊκή είναι η πολιτική του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του και όχι οι πολιτικοί επιθετικοί προσδιορισμοί που χρησιμοποιεί κάποιος για να χαρακτηρίσει αυτήν την πολιτική.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μια αστική κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, με τον οπορτουνισμό να τον κουβαλάει στο DNA της, απολύτως πλέον αποφασισμένη να συμβιβαστεί με όλες τις επιταγές όσων έχουν πραγματικά την εξουσία σε αυτήν τη χώρα, εγχώριους και ξένους, αδίστακτη στο να γονατίζει το λαό για να αυξάνονται τα κέρδη των λίγων, αλλά και επικίνδυνα ευέλικτη στο να αξιοποιεί τις προοδευτικές ιστορικές καταβολές και μνήμες, ενσωματώνοντας και αποπροσανατολίζοντας λαϊκές δυνάμεις.

-- Πότε, αλήθεια, βλέπετε εκλογές;

-- Στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, μπορεί να αξιοποιηθεί η πείρα που λέει πως η επιλογή του μικρότερου κακού οδήγησε στο μεγαλύτερο. Κι αντί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων να δώσουν άφεση αμαρτιών στον ΣΥΡΙΖΑ ή συγχωροχάρτι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να βαδίσουν μπροστά, να δυναμώσουν παντού το ΚΚΕ. Γιατί είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία που μπορεί να ηγηθεί της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της προώθησης της συμμαχίας των αντικαπιταλιστικών - αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία, να οικοδομήσει τη νέα κοινωνία που δεν μπορεί παρά να είναι σοσιαλιστική - κομμουνιστική.


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Σήμερα διαδηλώνουν σωματεία και φορείς

Στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη

Από την αγωνιστική «υποδοχή» που επιφύλαξαν σωματεία και φορείς προ ημερών στην αντίστοιχη κυβερνητική φιέστα στην Πάτρα
Από την αγωνιστική «υποδοχή» που επιφύλαξαν σωματεία και φορείς προ ημερών στην αντίστοιχη κυβερνητική φιέστα στην Πάτρα
Με συγκέντρωση απόψε, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη απαντούν συνδικάτα και φορείς της Πελοποννήσου στην «αναπτυξιακή» φιέστα που στήνει η κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα.

Στο κάλεσμά τους σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα της περιοχής μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά, το έχουμε ζήσει στο πετσί μας, τι σημαίνει επενδύσεις και επιχειρηματικότητα, ξέρουμε καλά ότι κανένας επιχειρηματίας δεν επενδύει για να δώσει θέσεις εργασίας και εισόδημα στους εργαζόμενους. Επενδύει για να βγάλει κέρδη. Για να γίνουν "ανταγωνιστικές" οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις είναι όρος οι εργαζόμενοι να γίνουν ακόμη πιο φθηνοί, πιο ευέλικτοι, πιο υποταγμένοι.

Το συνέδριο αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ενέργειας, τους tour operators, τους μεγαλοξενοδόχους, τους μεγαλοεξαγωγείς αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊόντων, τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Γι' αυτό θα συνωστιστούν όλοι τους σ' αυτή τη φιέστα.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από αυτή την "ανάπτυξη" και πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα, για τη διεκδίκηση των απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Στο συλλαλητήριο καλούν μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Μεσσηνίας, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό τομέα νομού Μεσσηνίας, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Λακωνίας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας, η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου, το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών - Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Ν. Αρκαδίας.

Ακόμη, η Επιτροπή Αγώνα Μεγαλόπολης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Γορτυνίας, η ΕΛΜΕ Αρκαδίας, το Σωματείο Συνταξιούχων Ν. Αρκαδίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ - Παράρτημα Ανατολικής-Κεντρικής Πελοποννήσου, η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Αργολίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό Αργολίδας, ο Σύνδεσμος Ξυλουργών Αργολίδας, το Σωματείο Δασκάλων Αργολίδας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, η Ομάδα Γυναικών Αργους, ο Σύλλογος ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Κορινθίας.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ).

  • Λεωφορεία για την Τρίπολη θα ξεκινήσουν στις 4.15 μ.μ. από τη ΔΕΗ στο Ναύπλιο, στις 4.40 μ.μ. από το σταθμό του ΟΣΕ στο Αργος, στις 4 μ.μ. από την πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα, στις 4 μ.μ. από την Πυροσβεστική στη Σπάρτη και στις 4 μ.μ. από τα Περιβολάκια Κορίνθου.
«Βήμα» ανανέωσης δεσμεύσεων στο εγχώριο κεφάλαιο

Τις εργασίες του συνεδρίου που ολοκληρώνεται σήμερα με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, άνοιξαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, ενώ χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης και ο δήμαρχος Τρίπολης Δ. Παυλής.

Το συνέδριο δίνει συνέχεια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «εξειδικεύσει» περαιτέρω - με τη συμβολή και των τοπικών αρχών - τη στρατηγική του κεφαλαίου σε κάθε περιφέρεια, στο πλαίσιο και της διαμόρφωσης της λεγόμενης «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».

Απ' το βήμα του επαναδιατυπώνονται οι γνωστές δεσμεύσεις στο κεφάλαιο για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της ανάκαμψής του, εμπλουτισμένα με εξειδικευμένα μέτρα κατά περιοχή. Ολα αυτά πλαισιωμένα απ' την απάτη της δίκαιης ανάπτυξης, την καλλιέργεια προσμονής στο λαό για καλύτερες δήθεν μέρες, προκειμένου να στρατευτεί στα σχέδια του κεφαλαίου, που για τον ίδιο σημαίνουν νέο γύρο χτυπήματος των δικαιωμάτων του.

Επισήμως, σκοπός του συνεδρίου είναι «η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, προκειμένου να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης».

«Με αυτά τα συνέδρια θέλουμε να αποκτήσουμε μια καθαρή εικόνα για τον αναπτυξιακό πλούτο που βρίσκεται διασπαρμένος σε ολόκληρη την επικράτεια και ανεκμετάλλευτος. Για να μπορέσουμε, στη συνέχεια, να ενσωματώσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου σε μία συνεκτική πολιτική οικονομικής ανασυγκρότησης με αμφίδρομα, αλλά και πολλαπλασιαστικά χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδημητρίου, δεσμευόμενος ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει στο κεφάλαιο την απαραίτητη στήριξη μέσω καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, με απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης αδειών, με περαιτέρω αναθεώρηση του νομικού πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων με την επιτάχυνση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την παροχή περαιτέρω επενδυτικών κινήτρων, με οργάνωση της εξωστρέφειας, με θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης ιδιωτικών χρεών, με διευκόλυνση των οφειλετών, με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, με το νέο νόμο για το καθεστώς λειτουργίας των Ανώνυμων Εταιρειών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ