ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Με συνελεύσεις, συσκέψεις, κινητοποιήσεις ξεδιπλώνουν ένα πολύμορφο σχέδιο ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την καμπάνια για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την καμπάνια για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για οργάνωση της πάλης στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) ανταποκρίνονται Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, παίρνοντας πολύμορφες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με στόχο η κρίσιμη αυτή μάχη να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργατών.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας προκήρυξε πανελλαδική πανοικοδομική απεργία για τις 14 Μάρτη, καλώντας τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα, τους ανέργους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος, διεκδικώντας υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/3, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), για την προετοιμασία της απεργίας και την καλύτερη οργάνωση της μάχης για τις ΣΣΕ που ήδη έχει ξεκινήσει σε κάποια εργοτάξια και πρέπει να γενικευτεί. Επίσης, με απόφαση του Συνδικάτου, οι εργαζόμενοι στο έργο Φαλήρου προχωρούν σήμερα σε στάση εργασίας (1 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας), προκειμένου να κάνουν Γενική Συνέλευση στο χώρο του εργοταξίου.

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) κυκλοφορεί μια πολυσέλιδη ανακοίνωση για την ενημέρωση των εργαζομένων. Σε αυτή σημειώνει ότι η εργοδοσία στον κλάδο «προτείνει στους εργαζόμενους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων να ξεχάσουν τις μέχρι σήμερα μισθολογικές και θεσμικές κατακτήσεις τους, να "γκρεμιστούν" στη βάση των μεικτών 586 και 511 ευρώ και πάνω σε αυτή να συζητήσουν για "κάποιες βελτιώσεις"». «Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη», υπογραμμίζει, και καλεί «όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου σε έναν αποφασιστικό και καλά οργανωμένο ταξικό αγώνα για τη διεκδίκηση της κλαδικής μας ΣΣΕ, απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση. Με ευθύνη, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε, μέσα από μαζικές, συλλογικές διαδικασίες, τα αγωνιστικά μας βήματα στην κατεύθυνση αυτή».

Αλλες δράσεις
  • Στην Αττική

Θα συνεδριάσει σήμερα η κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, με τη συμμετοχή των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου στο νομό. Σήμερα επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ προχωρούν στις 10.30 π.μ. σε οργανωτική σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Γενικές Συνελεύσεις προγραμματίζουν η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), αύριο Πέμπτη 15/2, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27), το Σωματείο Ξενοδοχείου «Metropolitan» στις 21/2, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων στις 25/2, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως) και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής στις 26/2, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

  • Στην Αχαΐα

Εχουν προγραμματιστεί Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου «ELITE» («Πατραϊκή Χαρτοποιία») σήμερα, με την παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας στις 4/3 και του Σωματείου Οικοδόμων Πάτρας στις 7/3.

  • Στη Ζάκυνθο

Θα πραγματοποιήσει σύσκεψη το Σωματείο Τραπεζοϋπαλλήλων στις 16/2. Θα κάνουν Γενικές Συνελεύσεις τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 28/2 και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στις 3/3.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Στο 30% παγιώνεται η μερική απασχόληση, με μισθούς κάτω από 400 ευρώ μεικτά

Τη σταθεροποίηση σε υψηλά ποσοστά της μερικής απασχόλησης, και κατά συνέπεια τον περιορισμό του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών σε ποσά που δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για το Μάη του 2017, σύμφωνα με τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις και δημοσιοποιήθηκαν χτες.

Σύμφωνα με αυτά, 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονταν τον περασμένο Μάη με μερική απασχόληση και ο μέσος μισθός τους είναι μόλις 389,65 ευρώ μεικτά. Επιβεβαιώνεται έτσι η σχετική τάση και των προηγούμενων μηνών του 2017, που δείχνει ότι η αύξηση των απασχολούμενων είναι αποτέλεσμα κυρίως της επέκτασης της μερικής απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, το Μάη του 2017 ο αριθμός των απασχολούμενων με μερική απασχόληση ανήλθε σε 636.424 μισθωτούς (29,66% του συνόλου) και η μέση απασχόληση ήταν 16,59 ημέρες ασφάλισης. Στα ίδια επίπεδα ήταν η μερική απασχόληση και τους προηγούμενους μήνες του 2017: Τον Απρίλη ο αριθμός των μισθωτών με μερική απασχόληση ανήλθε σε 611.614 άτομα (29,98%), το Μάρτη σε 582.041 (30,6%), το Φλεβάρη σε 557.102 (30,7%) και το Γενάρη σε 554.679 (30,7%). Αντίστοιχα χαμηλές ήταν και οι αποδοχές τους: Στα 389,81 ευρώ μεικτά τον Απρίλη, 407,15 ευρώ το Μάρτη, 378,96 ευρώ το Φλεβάρη και 394,13 ευρώ το Γενάρη.

Βέβαια, στην πραγματικότητα η υποαπασχόληση των μισθωτών είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι μισθωτοί που εργάζονται μόλις μερικές μέρες τη βδομάδα (εκ περιτροπής εργασία), αλλά έχουν πλήρες ωράριο, καταγράφονται στις ΑΠΔ ως εργαζόμενοι «με πλήρη απασχόληση», ανεξάρτητα από τις ημέρες που εργάστηκαν.

Συνολικό χτύπημα στους μισθούς

Σε χαμηλά επίπεδα, και μάλιστα με τάση μείωσης, διαμορφώνονται και οι μισθοί των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση.

Ετσι, το Μάη του 2017, με μέση απασχόληση τις 23,23 ημέρες ασφάλισης, ο μέσος μισθός των 1.511.369 μισθωτών ήταν 1.152,19 ευρώ μεικτά. Δηλαδή ο μέσος μισθός, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών (16%) και του φόρου που αναλογεί, διαμορφώνεται κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το Γενάρη του ίδιου έτους, με μέση απασχόληση 23,39 ημέρες ασφάλισης, ο μέσος μισθός ήταν 1.203,98 ευρώ μεικτά, που σημαίνει ότι το Μάη ο μέσος μισθός υποχώρησε κατά τουλάχιστον 50 ευρώ, επιβεβαιώνοντας την πτωτική τάση των μισθών και με πλήρη απασχόληση.

Την ίδια πορεία ακολουθεί και ο μέσος μισθός συνολικά των μισθωτών, είτε εργάζονται με μερική είτε με πλήρη απασχόληση. Ο μέσος μισθός του συνόλου των 2.145.565 μισθωτών το Μάη του 2017 ήταν μόλις 927,25 ευρώ μεικτά, από 956,34 ευρώ μεικτά το Γενάρη του ίδιου έτους. Δηλαδή, οι μέσες αποδοχές παρουσίασαν στη διάρκεια μερικών μηνών μια μείωση 3,04%.

Πρόταση ΣΣΕ από τη ΔΑΣ ΟΤΑ

Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), που να καλύπτει τους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου (ΙΔΑΧ) αλλά και ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) στους δήμους, ζητά με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Προσθέτει ακόμα ότι η συνδικαλιστική κάλυψη των εργαζομένων ΙΔΟΧ πρέπει να επεκταθεί, όχι μόνο ως μέλη των Συλλόγων - μελών της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ) αλλά και ως ισότιμα μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ. Την πρόταση αυτή, που κατέθεσε στην Ομοσπονδία, καλεί τα σωματεία να την υιοθετήσουν και να οργανώσουν τον αγώνα για τη διεκδίκησή της.

Στην πρότασή της καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση γιατί «διατηρεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που έφτιαξαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και δεν δίνουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε οικονομικά ζητήματα στη ΣΣΕ αλλά μόνο θεσμικά». «Ο αγώνας για τη δυνατότητα των συνδικάτων να διαπραγματεύονται τους όρους αμοιβής στην εργασία συνεχίζεται», επισημαίνει.

Οι βασικοί άξονες της πρότασης της ΔΑΣ ΟΤΑ για τη ΣΣΕ είναι:

1. Επέκταση του πεδίου εφαρμογής σε όλες τις δραστηριότητες των ΟΤΑ όπως προέκυψαν από τον «Καλλικράτη» (δήμοι, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΑΕ, ΦΟΣΔΑ, Κέντρα Διαλογής, Ανακύκλωσης, Πράσινα Σημεία κ.λπ.), καθώς και σε όλες τις μορφές εργασιακών σχέσεων που προκύπτουν από τη συμμετοχή των ΟΤΑ σε διάφορα προγράμματα (ΟΑΕΔ, μαθητεία, αντίτιμο, συμβάσεις έργου).

2. Επέκταση της ειδικής ΣΣΕ για το μόνιμο προσωπικό (ωράριο, άδειες) και στους ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ, με πρόσθεση ειδικοτήτων, π.χ. μάγειρες, οικογενειακοί βοηθοί, τεχνίτες κομπρεσέρ, χειριστές γεωργικών ελκυστήρων κ.λπ.

3. Πλήρης ενσωμάτωση του καθεστώτος ειδικών αδειών των μόνιμων και ΙΔΑΧ υπαλλήλων και για τους ΙΔΟΧ (άδεια ασθένειας τέκνου, υπεύθυνες δηλώσεις κ.λπ.).

4. Εξομοίωση του ωραρίου των εργαζομένων παιδαγωγών σε βρεφικούς σταθμούς που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ με το ωράριο του υπολοίπου παιδαγωγικού προσωπικού.

5. Εφαρμογή του εκπαιδευτικού ωραρίου στους γυμναστές.

6. Ενταξη και άλλων κατηγοριών στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (μάγειροι, οικογ. βοηθοί, οικοδόμοι, ψυκτικοί κ.λπ.).

7. Αναγνώριση εργατικού ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας με πλήρη κάλυψη σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. Τεχνικοί ασφαλείας και γιατροί εργασίας σε όλους τους ΟΤΑ.

8. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού με νομοθετική ρύθμιση.

9. Για τις συμβάσεις των εργαζομένων ΙΔΟΧ, οι οποίοι εργάζονται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του νόμου 4479/2017, να ισχύουν οι προβλέψεις του άρθρου 40 του νόμου 3986/11.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων

Γενική εκλογοαπολογιστική Συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Πέμπτη, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας, στις 8.30 π.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Για τη διευκόλυνση των μελών να πάρουν μέρος στη Συνέλευση, κηρύχθηκε στάση εργασίας (7 π.μ. - 12 το μεσημέρι). Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Καθημερινά και ακούραστα οργανώνουμε την πάλη στους τόπους δουλειάς, ώστε να βγούμε στην αντεπίθεση. Να αποσπάσουμε αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της κρατικής αντιδραστικής "αξιολόγησης"».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση για την ακύρωση απόλυσης

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας (Πατησίων 37) την Παρασκευή 16/2, στις 10.30 π.μ., την ώρα που έχει οριστεί η συζήτηση της εργατικής διαφοράς για την απόλυση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου και εργαζόμενου στο κατάστημα «The Mart» μέσω του «δουλεμπορικού» «InGroup». Ο Σύλλογος, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του, απαιτεί την ακύρωση της απόλυσης, την οποία καταγγέλλει ως «παράνομη, καταχρηστική και εκδικητική». Οπως επισημαίνει, «η εργοδοσία του κλάδου και οι σύγχρονοι δουλέμποροι θα πάρουν την απάντησή τους από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ