ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Μαζική σύσκεψη με επίκεντρο τον αγώνα ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη
Σύσκεψη σωματείων και Ομοσπονδιών επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων, με θέμα την οργάνωση του αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, πραγματοποιήθηκε προχτές με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων, ενώσεων και Ομοσπονδιών.

Μέσα από τη σύσκεψη, η ΟΒΣΑ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση στις 21 Φλεβάρη, μαζί με εργατικά Σωματεία και μαζικούς φορείς, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την Ομόνοια και θα καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών. Ηδη, 15 σωματεία αυτοαπασχολούμενων έχουν αποφασίσει και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους, αξιοποιώντας και την αφίσα που ετοίμασε η ΟΒΣΑ.

«Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί ανησυχούμε πολύ για το θέμα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης, προσθέτοντας ότι την ώρα που «χιλιάδες συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι, ΕΒΕ οδηγούνται στα λουκέτα και τη χρεοκοπία», την ώρα που «σφίγγει όλο και περισσότερο στο λαιμό μας η θηλιά της πίεσης από το Ταμείο, την Εφορία, τις τράπεζες και τη ΔΕΗ», την ίδια ώρα «απειλούνται άμεσα το σπίτι, τα εργαλεία, τα μαγαζιά και οι λογαριασμοί μας».

Στάθηκε ακόμα στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ, που απέρριψε την πρόταση που έθεσαν οι αντιπρόσωποι της ΟΒΣΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο, για συμμετοχή στην κινητοποίηση. «Καλά εντοπίζει και αναλύει η ΓΣΕΒΕΕ τα προβλήματα, αλλά τις λύσεις τις βλέπει στους διαλόγους με τα υπουργεία, στα διαβήματα και τις συναντήσεις», επισήμανε. Η συζήτηση στα τραπέζια των διαλόγων αυτών, υπογράμμισε, είναι μακριά από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων. Η ΓΣΕΒΕΕ συζητά για κίνητρα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, «παζαρεύει "μερίδια" για μια χούφτα μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, στη σκιά των μονοπωλίων».

«Οι μικροί που θα πληρώσουν το μάρμαρο, μόνο τους αγώνες έχουν στα χέρια τους», τόνισε και κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να πάρουν τη θέση τους στις κινητοποιήσεις μαζί με τους «εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που έχουμε τους ίδιους αντίπαλους, που έχουμε κοινά συμφέροντα».

Στη σύσκεψη μίλησαν εκπρόσωποι σωματείων και Ενώσεων που αναφέρθηκαν σε κρούσματα κατασχέσεων σε ακίνητα και οχήματα συναδέλφων τους. Κατέθεσαν επίσης προτάσεις δράσης, ώστε καθένα από τα ανάλογα περιστατικά, που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, να συναντήσει απέναντί του την οργάνωση και τον αγώνα των αυτοαπασχολούμενων. Συνόψισαν τις προσπάθειες που κάνουν με εξορμήσεις, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις. Υπογράμμισαν ότι όταν έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές για κάθε πρόβλημα που προκύπτει, όταν απευθύνονται πλατιά στους συναδέλφους τους και παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τότε μετρούν αποτελέσματα στη συσπείρωση περισσότερων δυνάμεων. Παρεμβάσεις ενάντια σε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δήμους ήταν ορισμένα από τα παραδείγματα που ανέφεραν.

Την πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ χαιρέτισε ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ενώ ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ διαβεβαίωσε πως οι συνταξιούχοι θα δώσουν το δικό τους «παρών» στις κινητοποιήσεις.

Τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες που πήραν μέρος

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Ομοσπονδίες: Ξύλου, Βιβλιοπωλών, Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως, Υποδηματοποιών, η Ομοσπονδία και η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Μια σειρά σωματεία και Ενώσεις: Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Φρένων Αυτοκινήτων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής αντλιών πετρελαιοκινητήρων, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και προαστίων, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η αδελφότης», η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων Αθήνας και περιχώρων «Η Αναγέννηση», η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου, το Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας (ΣΒΥΑ), ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών θερμικών και κλιματιστικών έργων, το Σωματείο Ελαφρών Φορτηγών, το Σωματείο Συντηρητών καυστήρων «Ο Ηφαιστος», το Σωματείο Βιβιοχαρτοπωλών Αθήνας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Α' Αθήνας, οι Ενώσεις ΕΒΕ Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αχαρνών, Ν. Ερυθραίας, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Καλλιθέας, Καισαριανής, Αγ. Αναργύρων, Βύρωνα, Μεταμόρφωσης, Περιστερίου, Ν. Ιωνίας, Αιγάλεω και ο Εμπορικός Σύλλογος Π. Φαλήρου.

Συμμετείχαν επίσης οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί, Εκτελωνιστών και ΕΒΕ Αλίμου.

ΠΑΜΕ
Κινητοποιήσεις στις 21 Φλεβάρη ενάντια στους πλειστηριασμούς

Στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, η συγκέντρωση στην Αθήνα

Σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς καλεί στις 21 Φλεβάρη το ΠΑΜΕ, ενάντια στα σχέδια των αρπακτικών, κυβέρνησης, τραπεζιτών, μεγαλοεπιχειρηματιών «που θέλουν να βγάλουν στο σφυρί και να αρπάξουν το βιος και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για να τσεπώσουν ζεστό χρήμα, πετώντας μας στο δρόμο».

Στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Αντίστοιχα, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκεντρώσεις, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Θεράποντα και στην πλατεία Δημαρχείου στον Εύοσμο. Την προηγούμενη μέρα, Τρίτη 20/2, στις 9 π.μ., μαζί με τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης.

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου καλεί σε σύσκεψη στις 12/2, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του, απευθυνόμενο στις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Επαγγελματοβιοτεχνών, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου, τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου. Το θέμα της σύσκεψης είναι: «Η κοινή δράση και η δημιουργία μετώπου ενάντια στους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις - Πρόταση για κινητοποίηση στις 21 Φλεβάρη, ώρα 11 π.μ. στην Εφορία Αγρινίου».

  • Στις κινητοποιήσεις στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις καλούν επίσης η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
  • Για την προετοιμασία της συμμετοχής τους στην κινητοποίηση, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και η ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 14/2, στις 10.30 π.μ.
Συνελεύσεις σωματείων
  • Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση θα πραγματοποιήσει αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ., το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, στο Εργατικό Κέντρο.
  • Σε στάση εργασίας (1 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) και Γενική Συνέλευση στο χώρο του εργοταξίου θα προχωρήσουν την Τετάρτη 14/2 οι εργαζόμενοι στο έργο του Φαλήρου, με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) την Πέμπτη 15/2, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27), με θέμα τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.
ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση τη μέρα της δίκης των 35 συνδικαλιστών

Συγκέντρωση στα δικαστήρια Ευελπίδων, την Τρίτη 20/2, στις 9 π.μ., με σύνθημα «Κάτω τα ξερά σας από τα Συνδικάτα», οργανώνει το ΠΑΜΕ, με αφορμή τη νέα δίκη 35 στελεχών του, που διώκονται για κινητοποίηση που οργανώθηκε το Γενάρη του 2013 στο υπουργείο Εργασίας.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την καταστολή και τις διώξεις, εναντίον των συνδικάτων και των εργαζομένων που δεν σκύβουν το κεφάλι», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Οπως υπενθυμίζει, παρότι οι 35 συνδικαλιστές έχουν ήδη περάσει από μια δίκη, επί κυβέρνησης ΝΔ, στην οποία καταρρίφθηκε το κατηγορητήριο, «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη επανέρχεται με νέα δίκη».

Οπως υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, «πρόκειται για δίωξη εναντίον προέδρων, μελών ΔΣ Ομοσπονδιών, Συνδικάτων, δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων που σέρνονται για μια ακόμη φορά στα δικαστήρια για κινητοποίηση που οργάνωσαν στις 30/1/2013 στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προκλητικές δηλώσεις για το Ασφαλιστικό, που είχε κάνει ο τότε υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, της ΝΔ.

Η δίκη εναντίον των στελεχών του ΠΑΜΕ έχει ξεκάθαρο στόχο να συντηρήσει το κλίμα καταστολής και τρομοκρατίας που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι χιλιάδων εργαζομένων οδηγούνται ξανά σε δίκη γιατί έκαναν το ταξικό τους καθήκον. Απάντησαν στην τρομοκρατία και την επίθεση των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ