Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Μαζική σύσκεψη με επίκεντρο τον αγώνα ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη
Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη
Σύσκεψη σωματείων και Ομοσπονδιών επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων, με θέμα την οργάνωση του αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, πραγματοποιήθηκε προχτές με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων, ενώσεων και Ομοσπονδιών.

Μέσα από τη σύσκεψη, η ΟΒΣΑ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση στις 21 Φλεβάρη, μαζί με εργατικά Σωματεία και μαζικούς φορείς, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την Ομόνοια και θα καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών. Ηδη, 15 σωματεία αυτοαπασχολούμενων έχουν αποφασίσει και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους, αξιοποιώντας και την αφίσα που ετοίμασε η ΟΒΣΑ.

«Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί ανησυχούμε πολύ για το θέμα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης, προσθέτοντας ότι την ώρα που «χιλιάδες συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι, ΕΒΕ οδηγούνται στα λουκέτα και τη χρεοκοπία», την ώρα που «σφίγγει όλο και περισσότερο στο λαιμό μας η θηλιά της πίεσης από το Ταμείο, την Εφορία, τις τράπεζες και τη ΔΕΗ», την ίδια ώρα «απειλούνται άμεσα το σπίτι, τα εργαλεία, τα μαγαζιά και οι λογαριασμοί μας».

Στάθηκε ακόμα στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ, που απέρριψε την πρόταση που έθεσαν οι αντιπρόσωποι της ΟΒΣΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο, για συμμετοχή στην κινητοποίηση. «Καλά εντοπίζει και αναλύει η ΓΣΕΒΕΕ τα προβλήματα, αλλά τις λύσεις τις βλέπει στους διαλόγους με τα υπουργεία, στα διαβήματα και τις συναντήσεις», επισήμανε. Η συζήτηση στα τραπέζια των διαλόγων αυτών, υπογράμμισε, είναι μακριά από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων. Η ΓΣΕΒΕΕ συζητά για κίνητρα, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, «παζαρεύει "μερίδια" για μια χούφτα μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, στη σκιά των μονοπωλίων».


«Οι μικροί που θα πληρώσουν το μάρμαρο, μόνο τους αγώνες έχουν στα χέρια τους», τόνισε και κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να πάρουν τη θέση τους στις κινητοποιήσεις μαζί με τους «εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που έχουμε τους ίδιους αντίπαλους, που έχουμε κοινά συμφέροντα».

Στη σύσκεψη μίλησαν εκπρόσωποι σωματείων και Ενώσεων που αναφέρθηκαν σε κρούσματα κατασχέσεων σε ακίνητα και οχήματα συναδέλφων τους. Κατέθεσαν επίσης προτάσεις δράσης, ώστε καθένα από τα ανάλογα περιστατικά, που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, να συναντήσει απέναντί του την οργάνωση και τον αγώνα των αυτοαπασχολούμενων. Συνόψισαν τις προσπάθειες που κάνουν με εξορμήσεις, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις. Υπογράμμισαν ότι όταν έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές για κάθε πρόβλημα που προκύπτει, όταν απευθύνονται πλατιά στους συναδέλφους τους και παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τότε μετρούν αποτελέσματα στη συσπείρωση περισσότερων δυνάμεων. Παρεμβάσεις ενάντια σε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δήμους ήταν ορισμένα από τα παραδείγματα που ανέφεραν.

Την πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ χαιρέτισε ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ενώ ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ διαβεβαίωσε πως οι συνταξιούχοι θα δώσουν το δικό τους «παρών» στις κινητοποιήσεις.

Τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες που πήραν μέρος

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Ομοσπονδίες: Ξύλου, Βιβλιοπωλών, Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως, Υποδηματοποιών, η Ομοσπονδία και η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Μια σειρά σωματεία και Ενώσεις: Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων (ΣΙΣΕΜΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Φρένων Αυτοκινήτων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής αντλιών πετρελαιοκινητήρων, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και προαστίων, ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών «Η αδελφότης», η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων Αθήνας και περιχώρων «Η Αναγέννηση», η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου, το Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας (ΣΒΥΑ), ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών θερμικών και κλιματιστικών έργων, το Σωματείο Ελαφρών Φορτηγών, το Σωματείο Συντηρητών καυστήρων «Ο Ηφαιστος», το Σωματείο Βιβιοχαρτοπωλών Αθήνας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Α' Αθήνας, οι Ενώσεις ΕΒΕ Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αχαρνών, Ν. Ερυθραίας, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Καλλιθέας, Καισαριανής, Αγ. Αναργύρων, Βύρωνα, Μεταμόρφωσης, Περιστερίου, Ν. Ιωνίας, Αιγάλεω και ο Εμπορικός Σύλλογος Π. Φαλήρου.

Συμμετείχαν επίσης οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί, Εκτελωνιστών και ΕΒΕ Αλίμου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org