ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Οχι στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικής βάσης!

Την Κυριακή, στις 11 π.μ., στο δημαρχείο της πόλης, το συλλαλητήριο που οργανώνουν Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς της περιοχής

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στη δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, καλούν οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σωματεία και φορείς της περιοχής.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, καθώς και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας.

Καθημερινά ο κατάλογος των φορέων που παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο μεγαλώνει. Χτες, τη συμμετοχή τους ανακοίνωσαν οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, ο Σύλλογος Γονέων Αλεξανδρούπολης, ενώ στη συγκέντρωση των Επιτροπών Ειρήνης καλεί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, καθημερινά πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε στρατόπεδα, σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές και στα χωριά, μέσα από τις οποίες εκφράζεται η ανησυχία του λαού της περιοχής για την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους κινδύνους που εγκυμονεί για το λαό.

Στον Εβρο, χτες Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στο στρατόπεδο «Κανδηλάπτη», στα χωριά Μάκρη, Χιλή, Δίκελλα, Μεσημβρία, καθώς και στους εργαζόμενους σε ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΔΕΥΑ και ΕΚΑΒ.

Σήμερα οργανώνονται περιοδείες στο στρατόπεδο «Ιωάννου», στα χωριά της Ορεστιάδας, στο παζάρι του Σουφλίου και στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου.

Αύριο, Σάββατο, προγραμματίζονται περιοδείες στα χωριά του Διδυμότειχου και στο Ελληνοχώρι, στα σούπερ μάρκετ και την αγορά και μαζικές εξορμήσεις με αφετηρία την πλατεία της Ορεστιάδας και το δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Οι Επιτροπές Ειρήνης, τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, καταγγέλλουν την κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τη μετατροπή της περιοχής σε μεταφορικό κόμβο, με τα σχέδια για σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία, την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, αλλά και σε ενεργειακό κόμβο, με την κατασκευή του ΤΑΡ, του IGB, των πλωτών σταθμών για το LNG.

Προειδοποιούν ότι «όπως συμβαίνει με τις ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία, που υπάρχουν χρόνια τώρα στη χώρα μας, έτσι και αυτή η βάση στην Αλεξανδρούπολη θα αξιοποιηθεί για να βελτιώσουν τη θέση τους μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στη μοιρασιά της πίτας που προέρχεται από τη ληστεία των λαών και για να ενισχυθεί η θέση του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ηδη η βάση ελικοπτέρων Αλεξανδρούπολης αξιοποιήθηκε δύο φορές από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα».

Οι Επιτροπές Ειρήνης καλούν το λαό να συμμετάσχει στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη, για να απαιτήσει:

-- Οχι στην εγκατάσταση της ΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.

-- Οχι στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ.

-- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

-- Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

-- Οχι στην πολιτική που μετατρέπει τις μειονότητες σε εργαλείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Οι μειονότητες γέφυρες φιλίας των λαών.

-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι άλλες ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.

-- Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

-- Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα - Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

-- Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Αναχωρήσεις λεωφορείων

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής του λαού της περιοχής οργανώνεται μετακίνηση με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από:

Δράμα, στις 8 π.μ., από την κεντρική πλατεία.

Καβάλα, στις 8.30 π.μ., από το Δημοτικό Κήπο.

Ξάνθη, στις 9 π.μ., από την πλατεία Ελευθερίας.

Κομοτηνή, στις 9.30 π.μ., από το δημαρχείο Κομοτηνής.

Στρατευμένοι στηρίζουν την κινητοποίηση

Στο μεταξύ, πληθαίνουν καθημερινά οι επιστολές με τις οποίες στρατευμένοι που υπηρετούν σε μονάδες της περιοχής εκφράζουν τη στήριξή τους στην κινητοποίηση της Κυριακής και τα αιτήματά της.

Σε επιστολή τους, φαντάροι που υπηρετούν στον 3ο Λόχο Μηχανικού / 3ο Λόχο Εφοδιασμού Μεταφορών, στον Βάλτο Ορεστιάδας, σημειώνουν:

«Στέλνουμε αυτή την επιστολή για να εκφράσουμε την εναντίωσή μας στη συμφωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Γνωρίζουμε πως η δημιουργία της βάσης αυτής, καθώς και συνολικά η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, δεν έχει καμιά σχέση με την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αντιθέτως, θέλουν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως γίνεται και με τη ΝΑΤΟική βάση στη Σούδα της Κρήτης, ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, με αποτέλεσμα νέα δεινά για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής μας.

Επίσης, θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας όσον αφορά την προσπάθεια που γίνεται να στοιχηθεί ένα κομμάτι του ελληνικού λαού πίσω από εθνικιστικά - αλυτρωτικά συνθήματα, με αφορμή την ονομασία της ΠΓΔΜ, γεγονός που θεωρούμε πολύ επικίνδυνο. Τέτοιου είδους συνθήματα καλλιεργούν το μίσος μεταξύ των λαών. Εμείς έχουμε ξεκάθαρο πως δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με κανένα λαό. Αυτοί που προσπαθούν συνεχώς να χωρίζουν τους λαούς είναι οι πραγματικοί μας αντίπαλοι.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ Αλεξανδρούπολης και των υπόλοιπων φορέων να διοργανώσουν κινητοποίηση στις 11/2 ενάντια στη δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης στο λιμάνι της πόλης και πιστεύουμε πως κάθε φαντάρος πρέπει να στηρίξει με την παρουσία του αυτήν την προσπάθεια».

Εξάλλου, σε αντίστοιχη επιστολή, στρατευμένοι που υπηρετούν στον 7ο Λόχο Διαβιβάσεων σημειώνουν:

«Την ίδια στιγμή που οι φαντάροι ζητάμε λεφτά από τις οικογένειές μας για να τα βγάλουμε πέρα στη θητεία μας, που οι τραπεζίτες έχουν απλώσει τα χέρια τους σε λαϊκά σπίτια, που ετοιμάζεται το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, η κυβέρνηση μαζί με τους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους θέλουν να αυξήσουν την παρουσία τους στην περιοχή.

Εμείς, φαντάροι του 7ου Λόχου Διαβιβάσεων, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη και στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ. Οι κινήσεις αυτές δεν μας εφησυχάζουν. Μας ανησυχεί η ενίσχυση της παρουσίας των ΝΑΤΟικών φονιάδων στην περιοχή μας. Γνωρίζουμε ότι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών οι λαοί ήταν πάντα οι χαμένοι. Οτι ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τα σχέδια που έχουν για την περιοχή μας.

Δεν ξεχνάμε τον αιματοκύλισμα των λαών των Βαλκανίων και συνολικά της υφηλίου από την πολεμική μηχανή που ονομάζεται ΝΑΤΟ.

Θα μας βρουν απέναντί τους!

Στηρίζουμε την κινητοποίηση στις 11/2, στην Αλεξανδρούπολη, που καλούν Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς της περιοχής.

Θα είμαστε εκεί!

Στρατιώτες του 7 ΛΔΒ».

Με τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη και ώρα 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στην ετήσια συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που θα γίνει την Κυριακή 11 Φλεβάρη στη 1 μ.μ., σε αίθουσα του ξενοδοχείου «STANLEY» (Οδυσσέως 1, πλ. Καραϊσκάκη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ