ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αυξάνει κατακόρυφα τις στρατιωτικές της δαπάνες

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε δραστική αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών προχωρά η ιμπεριαλιστική Γαλλία, όπου χτες το Υπουργικό Συμβούλιο αναμενόταν να εξετάσει σχέδιο νόμου για το «στρατιωτικό προγραμματισμό».

Οπως επανέλαβε χτες και ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, μέχρι το 2025 η κυβέρνηση στοχεύει να διαθέσει περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ για την εθνική άμυνα. Τα σχέδια αυτά - για τα οποία ο Μακρόν περηφανευόταν πριν ακόμα εκλεγεί στην ηγεσία της χώρας τον περασμένο Μάη - αντανακλούν την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλο τον πλανήτη, αλλά και ειδικότερα σε περιοχές όπως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, όπου το γαλλικό κεφάλαιο διεκδικεί αυξημένο ρόλο, προσπαθώντας να ανακτήσει το έδαφος που έχασε, ειδικά μετά την εκδήλωση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης του 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το υπό εξέταση σχέδιο προβλέπει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες, από το 2018 μέχρι το 2022, θα αυξάνονται ετησίως κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ από το 2023 μέχρι το 2025 στόχος είναι η ετήσια αύξηση να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται δημιουργία 6.000 πρόσθετων θέσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις, βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας των στρατιωτικών, βελτίωση του στρατιωτικού εξοπλισμού, επιτάχυνση των προετοιμασιών για αντικατάσταση του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» κ.λπ.

Ολα τα παραπάνω εντάσσονται και στην «ανάγκη» οι στρατιωτικές δαπάνες να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ, με βάση και τις υποχρεώσεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Ολα αυτά σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η κόντρα της Δύσης με αντίπαλες δυνάμεις, πρώτα από όλα τη Ρωσία, αλλά εντείνονται οι διεργασίες και στο εσωτερικό «εταίρων» για τον πρώτο λόγο στις ανακατατάξεις που «ψήνονται» σε πολλές περιοχές, όπως Συρία, Λιβύη, Ουκρανία κ.α.

Επίσκεψη Μακρόν στην Κορσική

Στο μεταξύ, ο Μακρόν επισκέφτηκε στις αρχές της βδομάδας την Κορσική, όπου τον τελευταίο καιρό έχουν ενισχυθεί δυνάμεις υπέρ της παραχώρησης περισσότερης αυτονομίας. Στις εκλογές που έγιναν στα μέσα Δεκέμβρη για την τοπική Βουλή, ήρθε πρώτος ο συνασπισμός «Πε α Κόρσικα» («Για την Κορσική»), του οποίου πάντως ο επικεφαλής, Ζιλ Σιμεονί, έχει επισημάνει ότι «η Κορσική δεν είναι Καταλονία».

Ο Μακρόν παρευρέθηκε σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δολοφονία του τοπικού νομάρχη Κλοντ Ερινιάκ από αυτονομιστές.

Κατά την επίσκεψή του, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι στη νέα συνταγματική αναθεώρηση που ετοιμάζεται, θα προταθεί η επίσημη (και διακριτή) αναφορά της Κορσικής, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα αναγνωριστεί επίσημα η κορσικανική διάλεκτος.

Σημειώνουμε ότι το Σαββατοκύριακο είχε προηγηθεί μία ακόμα μεγάλη πορεία στην πρωτεύουσα της νήσου, Αζαξιό, με αίτημα ξανά την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας.

ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαξιφισμοί για την «ειρήνη» των ιμπεριαλιστών

Το Νοέμβρη του 2017 ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός παρέλαβε τη σημαία των ΗΠΑ ως δώρο, από τον εκπρόσωπό τους στο Κοσσυφοπέδιο, Ε. Ενγκελ

Copyright 2017 The Associated

Το Νοέμβρη του 2017 ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός παρέλαβε τη σημαία των ΗΠΑ ως δώρο, από τον εκπρόσωπό τους στο Κοσσυφοπέδιο, Ε. Ενγκελ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Ρωσίας στα Βαλκάνια αντικατοπτρίστηκαν για μία ακόμη φορά χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για το Κοσσυφοπέδιο, όπου οι πρέσβεις των δυο χωρών παρουσίασαν μία εντελώς διαφορετική εικόνα για αυτό που θεωρούν πως διαδραματίζεται στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο. Οι υποκριτικοί «διαξιφισμοί» των ιμπεριαλιστών γίνονται με δεδομένα αντικειμενικά στοιχεία που καταδεικνύουν συνέχιση της δραματικής φτώχειας, της ανεργίας και της ανέχειας, που είναι επί της ουσίας τα μόνα που γνωρίζει (ιδιαίτερα μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση του 1999) ο λαός του Κοσσυφοπεδίου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς 10 χρόνια μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου (υπό τις προτροπές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των περισσότερων χωρών της ΕΕ), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασε μια «χλιαρή» έκθεση για την κατάσταση στην περιοχή, επιλέγοντας να εστιάσει στη σημασία εφαρμογής των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί έως σήμερα ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο. Δεν παρέλειψε να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές «να συνεχίσουν το διάλογο» μέχρι την πλήρη ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, κάλεσε τους «ηθικούς» αυτουργούς της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου να συλλογιστούν τις συνέπειες της πράξης τους, εκτιμώντας ότι το Κοσσυφοπέδιο «δεν έχει σήμερα σαφή προοπτική», καθώς έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις για την ένταξή του σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς. Μεταξύ των προβλημάτων, ο Ρώσος διπλωμάτης διέκρινε την έξαρση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, την «καταστροφική οικονομική κατάσταση» και το «χαμηλό επίπεδο ασφάλειας». Πρόσθεσε ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για αναγνώριση του προτεκτοράτου από περισσότερες χώρες, τονίζοντας ότι ορισμένες έχουν αποσύρει την αναγνώριση. Επισήμανε πως η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν τηρεί βασικές συμφωνίες από τα συμφωνηθέντα με το Βελιγράδι, όπως η συμφωνία για την ίδρυση «Ενωσης Σερβικών Δήμων», κατηγορώντας την ΕΕ για «ανοχή». Προειδοποίησε για τους επιπρόσθετους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια από την επιστροφή τζιχαντιστών στο Κοσσυφοπέδιο από τη Συρία και το Ιράκ.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, υποστήριξε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο «έχει βελτιωθεί» την τελευταία 10ετία, ότι τάχα έχει ενισχυθεί «η πολυεθνοτική δημοκρατία» και πως οι ΗΠΑ «επιθυμούν την αληθινή ειρήνη» στην περιοχή. Ασκησε πιέσεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα να καταλήξουν «το συντομότερο» σε συμφωνία ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων, διακρίνοντας περιθώρια για «νίκη και των δύο πλευρών». «Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι αλλά τα οφέλη ξεκάθαρα», είπε η Χέιλι, καταδικάζοντας ακολούθως την πρόσφατη δολοφονία του Σέρβου πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, Γου Χαϊτάο, είπε πως η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (που αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας) «θα πρέπει να αποτελέσει τη νομική βάση» για την επίλυση των όποιων προβλημάτων, τονίζοντας πως η χώρα του «σέβεται την κυριαρχία της Σερβίας» και πως χαιρετίζει το διμερές διάλογο υψηλού επιπέδου «για μόνιμη λύση προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Η εκπρόσωπος της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Αν Γκογκάν, κάλεσε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τούς δράστες της δολοφονίας Ιβάνοβιτς, βλέποντας τις επιδόσεις της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου σε διάφορους τομείς «επιτυχείς αλλά με πολλά περιθώρια για ακόμη περισσότερα».

Αργότερα χτες βράδυ, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία χαιρέτισαν την ανακοίνωση πολιτικών ηγετών Κοσσοβάρων Αλβανών ότι αποσύρονται από τις προσπάθειες ανάκλησης ή τροποποίησης του νόμου για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ. Τους ζήτησαν να τηρήσουν το λόγο τους «με πράξεις» και ότι το ίδιο θα πρέπει να πράξουν «όλοι οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Για «υποσχόμενη ανακάλυψη αερίου» μιλά η ΕΝΙ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο ενεργειακός κολοσσός ΕΝΙ ανακοίνωσε χτες ότι «έχει προχωρήσει σε καθαρή ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στο στόχο Καλυψώ». Οπως αναμετέδωσαν και κυπριακά ΜΜΕ, ο ενεργειακός κολοσσός έκανε λόγο για «εξαίρετα χαρακτηριστικά κοιτάσματος» και μεταξύ άλλων κατέληξε ότι «το Καλυψώ 1 είναι μια υποσχόμενη ανακάλυψη (φυσικού) αερίου και επιβεβαιώνει την επέκταση κοιτασμάτων "τύπου Ζορ" στην ΑΟΖ της Κύπρου». Η εταιρεία πρόσθεσε ότι «θα διενεργηθούν επιπρόσθετες μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρος των ποσοτήτων αερίου και να καθοριστούν περαιτέρω επιχειρήσεις εξερεύνησης και αξιολόγησης».

Θυμίζουμε ότι η κοινοπραξία που έχει συγκροτήσει η ΕΝΙ και ο γαλλικός κολοσσός TOTAL διενεργούσε από τα τέλη Δεκέμβρη γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ, που βρίσκεται κοντά στο μεγάλο αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ», τροφοδοτώντας πολλές συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο ύπαρξης ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, από αυτά που μέχρι σήμερα ήταν γνωστά.

Μένει να εξακριβωθούν τα πραγματικά δεδομένα, ωστόσο είναι δεδομένο ότι από τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ θα αναζωπυρωθούν κι άλλο οι ήδη σφοδροί μονοπωλιακοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί σε όλη την περιφέρεια, ενώ οι λαοί θα βγουν και πάλι χαμένοι, παρά τα μεγάλα λόγια των αστικών κυβερνήσεων.

Πάντως, ικανοποίηση εξέφρασε ο (υπηρεσιακός, αφού εκκρεμεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του ΔΗΣΥ) υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, που δήλωσε ότι ανακαλύφθηκε «εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου» και μίλησε για εξέλιξη ιδιαίτερα θετική που αυξάνει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου. Είπε ακόμα ότι στο «Καλυψώ» υπάρχει πλήρης συσχετισμός με το «Ζορ».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις για τις συνθήκες μέσα στις οποίες πιθανώς ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Στην πρώτη του συνέντευξη ως ο νέος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, ο Κουντρέτ Οζερσάι (πρώην Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής και ιδρυτής του νεοσύστατου «μετριοπαθούς» και «μεταρρυθμιστικού» Κόμματος του Λαού) δήλωσε ότι «αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι διαπραγματεύσεις, είναι με έναν υγιή διάλογο μεταξύ των πλευρών να συζητήσουμε εάν μπορεί ή όχι να βρεθεί ένας κοινό στόχος». Υποστήριξε ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν δοκιμαστεί όλες οι μέθοδοι διαπραγμάτευσης και ότι ο λόγος της μη λύσης δεν είναι η μεθοδολογία και ο τρόπος, αλλά «το περιεχόμενο και η βούληση».

Οσον αφορά στο φυσικό αέριο, μίλησε κι αυτός για «μονομερή βήματα»της «ελληνοκυπριακής πλευράς» που μπορεί να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή. Ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η «τουρκοκυπριακή πλευρά» έχει καταθέσει προτάσεις για συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τέλος, υποστήριξε κι αυτός ότι οι συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας που η «ελληνοκυπριακή πλευρά» έχει υπογράψει με άλλες χώρες είναι αντίθετες προς το διεθνές Δίκαιο.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ