Πριν στεγνώσει το μελάνι από το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποθρασυμένη και με ακόμα πιο ενισχυμένο το αντεργατικό της οπλοστάσιο, η μεγαλοεργοδοσία κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική τους δράση.
Χαρακτηριστικά, η εργοδοσία της «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» στην αγωγή που κατέθεσε στα δικαστήρια για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία που κήρυξε το κλαδικό συνδικάτο για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση επικαλείται, μεταξύ άλλων, την αντιαπεργιακή διάταξη που ψήφισε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση.
Στη ΛΑΡΚΟ, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της επιχείρησης τιμωρεί εργολαβικούς εργαζόμενους, «κόβοντάς» τους από τη δουλειά, επειδή απήργησαν στις 12/1.
Στο δε αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, η εργοδοσία της αλυσίδας καταστημάτων «ΚΛΕΑ» απέλυσε εργαζόμενη επειδή συμμετείχε στην ίδια απεργία...
Απέναντι σε αυτήν την επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους σε συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα, θέμα που αποτελεί και το αντικείμενο της αυριανής συνεδρίασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ.
Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Παρασκευή, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της επιχείρησης «Τοξότης ΑΕ» στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία και την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς. Στα αιτήματά τους προστέθηκε η απαίτηση να πάρει η εργοδοσία πίσω τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε, με στόχο να κάμψει τον αγώνα τους. Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, η εργοδοσία έκανε 30 απολύσεις στις 10/1 και συνέχισε με νέο κύμα απολύσεων τις προηγούμενες μέρες, στο στόχαστρο των οποίων μπήκαν ακόμα και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 6 π.μ. στο εργοτάξιο στο Βοτανικό και θα προχωρήσουν στις 9 π.μ. σε κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας (Βενιζέλου 273 και Σόλωνος), όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της εταιρείας.
Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας καταγγέλλει την εργοδοσία της «Τοξότης ΑΕ» (συμφερόντων Καλογρίτσα), που προσπαθεί να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία που είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι για σήμερα. Με τις «συνήθεις πρακτικές», τις οποίες έχει εφαρμόσει ξανά στο παρελθόν, η εταιρεία κατέθεσε αγωγή που κοινοποιήθηκε στο Σωματείο το απόγευμα της Τετάρτης και εκδικάστηκε χτες το πρωί. Η απόφαση της εκδίκασης δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι χτες το βράδυ.
Η εργοδοσία σπεύδει μάλιστα να επικαλεστεί την πρόσφατη αντιαπεργιακή διάταξη της κυβέρνησης, εγκαλώντας το κλαδικό Συνδικάτο που κήρυξε την απεργία ότι δεν αποδεικνύει την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης με απαρτία τουλάχιστον του 50% συν 1 των μελών του. Κι αυτό μάλιστα παρότι πρόκειται για ένα σωματείο που καλύπτει τους εργαζόμενους του κλάδου σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές (Αττική, Βοιωτία, Κορινθία και Εύβοια).
Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η αντιαπεργιακή διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση δίνει ένα επιπλέον όπλο στην εργοδοσία, στο στόχαστρο του οποίου μπαίνουν όλα τα συνδικάτα.
Επιπλέον, στην αγωγή της η εταιρεία ισχυρίζεται πως το επιχειρησιακό σωματείο είναι το μόνο που μπορεί να προκηρύξει απεργία στην εταιρεία, ενώ το κλαδικό δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Αξιώνει δηλαδή να έχει λόγο για τη συνδικαλιστική οργάνωση μέσω της οποίας θα δρουν οι εργαζόμενοι και υποδεικνύει ως μόνο αρμόδιο φορέα το σωματείο, στη δημιουργία του οποίου έχει βάλει για τα καλά το χεράκι της. Οπως καταγγέλλει μάλιστα το κλαδικό Συνδικάτο, στην προχτεσινή διαμαρτυρία των εργαζομένων, ο εκπρόσωπος της εταιρείας αποκάλεσε το εν λόγω επιχειρησιακό σωματείο... «υπηρεσιακό» (!) προδίδοντας το ρόλο που έχει αναλάβει. «Είναι δικαίωμα των εργαζομένων να επιλέγουν σε ποιο Σωματείο θα οργανώνονται και από ποιο Σωματείο θα εκπροσωπούνται! Δεν είναι υπόθεση της εργοδοσίας ούτε του κράτους», τονίζει το κλαδικό Σωματείο.
Η εργοδοσία μιλά ακόμα προκλητικά για καθυστέρηση... «μόλις δύο με τριών μηνών στις καταβολές των αποδοχών των εργαζομένων», τη στιγμή που η απληρωσιά είναι πάγια τακτική της και οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη για να πληρώνονται το μισθό και τα μεροκάματά τους. «Βαφτίζει» τις απολύσεις στις οποίες προχώρησε «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ενώ έχει απολύσει ακόμα και εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση. Οσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια, την οποία χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σημαντική» και διαβεβαιώνει πως «έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα», το σωματείο υπενθυμίζει πως σε σχετικό έλεγχο που πραγματοποίησε η Επιθεώρηση στο εργοτάξιο του Βοτανικού, «διαπίστωσε 13 παρανομίες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η έλλειψη WC»!
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» |
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
Αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕΠΕ και του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον airport manager της «Fraport», ο οποίος ανέφερε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο παίρνουν μόνες τους τις αποφάσεις για απολύσεις, με βάση τα εκάστοτε προσδοκώμενα κέρδη. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ επισήμαναν ότι σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία η «Fraport» έχει ευθύνη να παρεμβαίνει στο θέμα της τήρησης των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί το γαϊτανάκι που έχει στηθεί στο αεροδρόμιο, τσακίζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.
Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τον διευθυντή του καταστήματος της «ΚΛΕΑ» στο αεροδρόμιο και του διαμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης της εργαζόμενης, ξεκαθαρίζοντας ότι το δικαίωμα στην απεργία δεν θα το παραδώσουν στην εργοδοσία.
Το ΣΕΤΕΠΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι συνολικότερα η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς στο αεροδρόμιο «σπάει κόκαλα». Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εχει προηγηθεί η αλλαγή ωραρίων στη φύλαξη, οι έμμεσες απολύσεις στη φορτοεκφόρτωση, μέχρι και η επιβολή τσουχτερού εισιτηρίου πάρκινγκ στους εργαζόμενους. Η εκτρωματικών όρων σύμβαση ιδιωτικοποίησης του αερολιμένα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στη «Fraport» ξεκλήρισε δεκάδες αυτοαπασχολούμενους γύρω από το αεροδρόμιο, τσάκισε και τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα στις εργολαβίες (απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό), προβλέπει ακόμη και αποζημιώσεις για τη "Fraport" από τα χρήματα του ελληνικού λαού ακόμη και σε περίπτωση απεργίας. Η πρεμούρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξυπηρετήσει την κερδοφορία της "Fraport" φέρνει στο προσκήνιο τα απόνερα της ιδιωτικοποίησης, με την έλλειψη ασφάλειας και την τρομερή ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στις πτήσεις, με το τσάκισμα των εργαζομένων, με αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την αιματηρή φορολογία των λαϊκών στρωμάτων».
Τη διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, που τιμώρησε εργαζόμενους επειδή απήργησαν στις 12/1, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.
Το κλαδικό Συνδικάτο σημειώνει ότι η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ «σε συνεργασία με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΕΑΚ που πλειοψηφούν στο επιχειρησιακό Σωματείο (...) προσπαθούν να στείλουν στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ το μήνυμα ότι όποιος αντιδρά στα αντεργατικά μέτρα θα "τιμωρείται"».
Μεταξύ άλλων το Συνδικάτο αναφέρει τα εξής:
«Εθεσαν σε αργία για μια βδομάδα εργαζόμενους από την εργολαβία συντήρησης ΤΕΧΝΟΣΤΗΛ λέγοντάς τους (στελέχη της ΛΑΡΚΟ και εργολάβος) πως η αργία "είναι τιμωρία γιατί απέργησαν". Σημειώνουμε πως τη μέρα της απεργίας ο αρμόδιος διευθυντής συντήρησης της ΛΑΡΚΟ έπαιρνε παρουσίες για το ποιος εργάζεται και ποιος απεργεί».
Το Συνδικάτο σημειώνει πως για να καλύψουν το κενό τη μέρα της απεργίας αλλά και το διάστημα που σταμάτησαν από τη δουλειά εργαζόμενους που απήργησαν, προσέλαβαν εργαζόμενους με μερική απασχόληση μέσω εργολάβου, «αδιαφορώντας για το γεγονός ότι εργασίες με ανειδίκευτο προσωπικό μπορούν πιο εύκολα να προκαλέσουν εργατικό ατύχημα».
Ακόμα, «σταμάτησαν εργαζόμενο από τον εργολάβο ΜΠΕΛΛΟ επίσης "με εντολή διοίκησης, ως τιμωρία γιατί απήργησε", έτσι του είπε ο εργολάβος. Σημειώνουμε πως οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο εργολάβο ήταν απλήρωτοι για τρεις μήνες και δεν τους είχε δοθεί ούτε το Δώρο Χριστουγέννων μέχρι τις 21/1 (δόθηκε μετά από καταγγελία μας και την απεργία των εργαζομένων). Ο εργολάβος δεν τους παρέχει κανένα μέτρο ατομικής προστασίας, τα μηχανήματά του είναι ανασφάλιστα, χωρίς τις απαραίτητες άδειες (...) Η ΛΑΡΚΟ το γνωρίζει, όμως, όχι μόνο κάνει τα στραβά μάτια, απεναντίας μέσω αυτού του εργολάβου κάνει απόπειρες εργολαβοποίησης πάγιων και διαρκών αναγκών του εργοστασίου σε παραγωγικές θέσεις (π.χ. στις 20/1 απασχολήθηκαν δύο εργαζόμενοι μέσω αυτού του εργολάβου, νύχτα στο Π1 επειδή υπάρχει έλλειψη προσωπικού, δηλωμένοι όμως ως εργάτες καθαρισμού)».
Το Συνδικάτο αναφέρεται επίσης σε φήμες που διαρρέονται ότι η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έχει δώσει εντολή «οι απεργοί που ανήκουν στο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ να θεωρηθούν σαν "αδικαιολογήτως απόντες" για τη μέρα της απεργίας και να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της ΛΑΡΚΟ. Σημειώνουμε πως η ΛΑΡΚΟ για τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο 6μηνο προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο».
Με θέμα την «εκτίμηση και τα συμπεράσματα από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, την συνέχιση και την κλιμάκωση των αγώνων», συνεδριάζει αύριο Σάββατο η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), στις 9 π.μ. Στην συνεδρίαση θα πάρουν μέρος πρόεδροι Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων, οι δυνάμεις που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα τη μάχη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.