ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μοιράζει» ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα την ενεργειακή φτώχεια που φουντώνει η πολιτική της

Eurokinissi

«Μοίρασμα» της ενεργειακής φτώχειας μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων και «κόφτες» στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την τροπολογία καταργείται πλήρως το ενιαίο πολυτεκνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και εισάγονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και στους πολυτέκνους, ενώ εισοδηματικά κριτήρια θα επιβληθούν και για την ένταξη στο ΚΟΤ, κάνοντας ακόμα πιο ψιλή την «κρησάρα» για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου.

Προβλέπει επιπλέον ότι δημιουργούνται δύο κατηγορίες δικαιούχων ΚΟΤ. Στην πρώτη θα εισάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», περιπτώσεις ακραίας φτώχειας δηλαδή που το ποσοστό έκπτωσης επί της κατανάλωσης ρεύματος θα ανέρχεται περίπου στο 70%, και μία δεύτερη κατηγορία όπου παραμένουν τα ίδια ποσοστά έκπτωσης, γύρω στο 30%. Στη δεύτερη κατηγορία αναμένεται να πέσει το μεγάλο «τσεκούρι», αφού το μόνο βέβαιο είναι ότι τα περιουσιακά κριτήρια θα λειτουργήσουν ως «κόφτης» για χιλιάδες δικαιούχους.

Μάλιστα, η κυβέρνηση προκλητικά επιστρατεύει και εδώ την προπαγάνδα περί «μπαταχτσήδων» και «στρατηγικών κακοπληρωτών», με το ΥΠΕΝ να αναφέρει ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται για να αποκλειστούν περιπτώσεις όπως «βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών σε "ακριβές" περιοχές, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαθέτουν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και εισόδημα από καταθέσεις εξωτερικού αλλά εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο».

Με τέτοια «κόλπα» η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει ότι με τις ρυθμίσεις που φέρνει επί της ουσίας αναδιανέμει ανάμεσα σε φτωχούς και εξαθλιωμένους την ενεργειακή φτώχεια που διαρκώς μεγαλώνει, ως η άλλη πλευρά της πολιτικής της που ανοίγει πεδία κερδοφορίας στους ενεργειακούς και άλλους ομίλους.

Σε ό,τι αφορά τις νέες ρυθμίσεις για τις ΥΚΩ, που θα ισχύουν από 1η Γενάρη του 2018, ανάμεσα στις αλλαγές ξεχωρίζει η εφαρμογή του ίδιου κλιμακωτού τιμολογίου και για τη νυχτερινή κατανάλωση (για όσους καταναλωτές έχουν νυχτερινό ρεύμα), αν και μέχρι σήμερα γι' αυτή την κατηγορία καταναλωτών η χρέωση ήταν σε ενιαία τιμή για όλες τις κιλοβατώρες, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Πρόκειται για νέο μεγάλο πλήγμα στις λαϊκές οικογένειες που έχουν νυχτερινό ρεύμα.

Από την άλλη πλευρά, οι μειώσεις για τις οποίες κάνει λόγο το υπουργείο με το νέο τρόπο υπολογισμού είναι «πενταροδεκάρες», αφού μιλάμε για εκπτώσεις μερικών λεπτών του ευρώ τη μέρα. Οι νέες κλίμακες διατηρούν τις χρεώσεις στα ίδια επίπεδα για καταναλώσεις μέχρι 1.600 κιλοβατώρες (0,0069 ευρώ), από 1.601 μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες αυξάνεται στα 0,05 ευρώ, από 0,0157 ευρώ που ήταν σήμερα, και από τις 2.001 κιλοβατώρες και άνω η χρέωση φτάνει τα 0,085 ευρώ, από 0,03987 ευρώ που ήταν με τον παλιό τρόπο υπολογισμού. Τέλος, η πιο ακριβή χρέωση για την κλίμακα των 3.001 κιλοβατώρων και άνω, που ήταν στα 0,0889 ευρώ, καταργείται.

Και εδώ, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «εξορθολογισμό» και «φιλολαϊκό μέτρο» τη διαφορετική κατανομή των υπέρογκων τιμολογίων ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο θα γίνεται αναθεώρηση των παραπάνω χρεώσεων με σκοπό την αποφυγή συσσώρευσης ελλειμμάτων του σχετικού λογαριασμού χρηματοδότησης των ΥΚΩ, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και η κυβέρνηση κάλυψε δίνοντας 340 εκατ. ευρώ από το ματωμένο πλεόνασμα, ενισχύοντας έτσι τα ταμεία της ΔΕΗ ΑΕ, συνυπολογίζοντας μάλιστα και αυτό το ποσό στο λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Φερετζές των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας

Εναν ακόμα κρίκο στην πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κινούμενη στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την εξασφάλιση ολοένα και περισσότερων πεδίων κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους, έρχεται να προσθέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «λαμβάνει υπόψη του την πρόταση οδηγίας του ΕΚ και του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της χρήσης Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (COM (2016) 767) και την πρόταση οδηγίας του ΕΚ και του Συμβουλίου σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (COM (2016) 864)», και με βάση αυτό καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Συνοπτικά προβλέπεται ότι Ενεργειακή Κοινότητα μπορούν να ιδρύουν από φυσικά πρόσωπα, ΟΤΑ, μέχρι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή εταιρείες. Η δυνατότητα που έχει είναι να εγκαταστήσει σταθμούς ΑΠΕ, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) και Υβριδικούς Σταθμούς, τόσο στην έδρα της ή σε όμορη περιφέρεια, να διαχειρίζεται πρώτες ύλες, ακόμα και δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Προβλέπεται πλήθος μέτρων ως κίνητρα, που περιλαμβάνουν από επιδοτήσεις μέσω του «αναπτυξιακού» νόμου, ευνοϊκή δανειοδότηση μέχρι και φοροαπαλλαγές κ.ά.

Αλλωστε, όσο και αν διατείνεται η κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο, όπως είπε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι «απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια» του λαού, και μόνο το γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι το υποδέχτηκαν «μετά βαΐων και κλάδων», επιβεβαιώνει ότι είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.

Θετική απέναντι στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ήταν η κριτική που άσκησαν όλα τα άλλα αστικά κόμματα, τα οποία δήλωσαν επιφύλαξη επί της αρχής.

Στρώνει το χαλί στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ

Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε από την αρχή της συζήτησης, καθώς, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, το νομοσχέδιο αποτελεί «φερετζέ των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ», σημειώνοντας ότι με τις διατάξεις του η κυβέρνηση συνεχίζει «την "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας γενικά αλλά και ειδικά στο μέρος που ενισχύει το μερίδιο των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα», όλα ενταγμένα στη στρατηγική της ΕΕ.

Οπως σημείωσε ο Σ. Βαρδαλής, οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι «η παραπέρα διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων ΑΠΕ σ' αυτό το μείγμα ενεργειακής πολιτικής και από πάνω μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων και με προκάλυμμα την "αλληλέγγυα οικονομία" να ενσωματώσετε τις λαϊκές αντιδράσεις» απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική στον κλάδο και ευρύτερα.

Οπως σημείωσε, «η λογική σας για τις Ενεργειακές Κοινότητες είναι ανάλογη, τηρουμένων των αναλογιών, αυτής στα φωτοβολταϊκά, που οδήγησε στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», προσθέτοντας ότι «έχει αποδειχτεί πως για κάποιους η αποκαλούμενη "πράσινη ανάπτυξη" έχει μετατραπεί σε "κότα που κάνει το χρυσό αυγό"».

Σημείωσε ακόμη ότι οι αστικές κυβερνήσεις έχουν ανοίξει μια φάμπρικα για να βρεθεί διέξοδος σε λιμνάζοντα κεφάλαια και στο όνομα της σωτηρίας του πλανήτη στήνουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, υποτίθεται για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και στην πραγματικότητα κάνοντας «πράσινες μπίζνες» που πληρώνει ο λαός.

Εφερε, εξάλλου, ως παράδειγμα την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την οποία προωθεί η κυβέρνηση στη βάση των συμφωνιών που κλείνει με τους δανειστές, πουλώντας λιγνιτικές μονάδες στο όνομα και της «καθαρής Ενέργειας», την ώρα που οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν τη μείωση των ρύπων και σε ό,τι αφορά τη χρησιμοποίηση του λιγνίτη.

Πρόσθεσε πως «οι ΑΠΕ βεβαίως μπορούν να παρέχουν Ενέργεια σε όφελος του λαού, ενταγμένες όμως μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο πολύμορφο τομέα Ενέργειας που θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία».

ΠΑΜΕ
Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας σημαίνει νέα πλήγματα στο λαϊκό εισόδημα

Σε ανακοίνωσή του, για τις νέες αυξημένες χρεώσεις στο νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Πριν σβήσει το μελάνι από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τον τελευταίο δήθεν μνημονιακό προϋπολογισμό, με τροπολογία που κατατέθηκε χτες, έρχεται νέο χτύπημα στις λαϊκές οικογένειες που έχουν νυχτερινό ρεύμα, με νέες χρεώσεις που θα ισχύσουν από την 1 Γενάρη του 2018.

Η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει ότι για τη νυχτερινή κατανάλωση, η νέα κλίμακα θα είναι ίδια με την ημερήσια. Αυτό σημαίνει εκτίναξη της χρέωσης για όσους έχουν νυχτερινό ρεύμα με δραστικές αυξήσεις που θα φουσκώνουν τους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Πέρα από το πλήγμα στο λαϊκό εισόδημα, με τη νέα τιμολόγηση διευκολύνεται η απελευθέρωση της Ενέργειας και η εμπορευματοποίησή της. Aποδεικνύεται πως οι νέες ιδιωτικοποιήσεις, που ετοιμάζονται, σημαίνουν ακριβότερες υπηρεσίες και αγαθά για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η 3η "αξιολόγηση" είναι το σκαλοπάτι για την 4η "αξιολόγηση", με ακόμη πιο σκληρά μέτρα, επιβεβαιώνοντας ότι η επίθεση είναι αμείωτη και διαρκής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ