ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Φέρνει νέες αντιδραστικές αλλαγές για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Τροπολογία, με την οποία προωθούνται ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τους όρους για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων, κατέθεσε χτες βράδυ η κυβέρνηση. Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε εκπρόθεσμη και σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, συνεχίζει και πάει παραπέρα από εκεί που σταμάτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τον νόμο 4304/2014, την προσπάθεια για οικονομικό στραγγαλισμό και παρεμπόδιση της πολιτικής δράσης, κυρίως κομμάτων, όπως το ΚΚΕ, που στηρίζονται οικονομικά από το υστέρημα του λαού και αμφισβητούν το καπιταλιστικό σύστημα. Ολα αυτά στο πνεύμα των σχετικών κατευθύνσεων της ΕΕ και με το πρόσχημα της «διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων» και της «εμπέδωσης αισθήματος δικαίου στην κοινωνία ως προς το συγκεκριμένο θεσμό».

Η νέα παρέμβαση μειώνει περαιτέρω από 50 σε 15 ευρώ το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης. Το συνολικό ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει με αυτόν τον τρόπο ένα πολιτικό κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4%, αντί του 5% που ίσχυε, της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης του προηγούμενου έτους, και το ανώτατο όριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ κατ' έτος αντί των 100.000 που ίσχυε έως σήμερα.

Καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ ή του αριθμού ταυτότητας του «χρηματοδότη», στην ουσία δηλαδή ονομαστικοποιεί κάθε προσφορά.

Με την κυβερνητική τροπολογία θεσπίζονται επιπλέον κυρώσεις και ποινές σε κόμματα, όπως και σε υποψηφίους και εκλεγμένους βουλευτές και ευρωβουλευτές, αν παραβούν τις διατάξεις αυτές.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιβολή προστίμου μέχρι το 50% της τελευταίας εκάστοτε καταβληθείσας στα κόμματα ή τους συνασπισμούς κομμάτων τακτικής χρηματοδότησης ή έως 150.000 ευρώ για τα πολιτικά κόμματα ή τους συνασπισμούς που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Οι στοχεύσεις είναι φανερές. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα να επεκτείνει το αντιδραστικό νομοθέτημα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που το 2014 καταψήφιζε, καταγγέλλοντας μάλιστα - όπως π.χ. η σημερινή υπουργός Ολ. Γεροβασίλη - «φακέλωμα φίλων και μελών που προσφέρουν απ' το υστέρημά τους προκειμένου να συνδράμουν το κόμμα που τους εκφράζει».

Το ΚΚΕ επανειλημμένα και δημόσια έχει τοποθετηθεί πάνω στο θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι για κουπόνια μικρών ποσών δεν μπορεί να γίνεται ονομαστικοποίησή τους ούτε να μπαίνει όριο για το ποσό που θα συγκεντρώνεται. Εχει κάνει ακόμα καθαρό ότι έλεγχος στα οικονομικά του Κόμματος μπορεί να γίνεται και γίνεται, αλλά το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παραδώσει τα ονόματα των μελών, φίλων και οπαδών που ενισχύουν με μικρά ποσά το Κόμμα. Οτι κύρια πηγή χρηματοδότησής του είναι ο λαός και η οικονομική στήριξη από αυτόν είναι όρος ύπαρξης και ταυτόχρονα σημαντικός κρίκος πολιτικής δραστηριότητας για το Κόμμα.

Επανειλημμένα - όπως και κατά την ψήφιση του προηγούμενου σχετικού νόμου - έχει καταγγείλει ότι ρυθμίσεις όπως αυτές, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους, προστίθενται στο πλέγμα των νόμων για τη λειτουργία των κομμάτων, οι οποίοι στόχο έχουν τη θωράκιση της αστικής εξουσίας και τη διαμόρφωση κομμάτων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν θα αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Νέο πλήγμα στο εισόδημα των νησιωτών που δοκιμάζονται ήδη σκληρά

Η επέκταση της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά

Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επέκταση της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο Αιγαίο και τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επεκτείνει την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, δίνοντας μια προσωρινή αναστολή μόνο σε 5 νησιά και αυτά για 6 μήνες. Αυτό θα πλήξει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων που ζουν στα νησιά και δοκιμάζονται ήδη σκληρά από τη φοροληστεία και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Για να αποφύγει τις αντιδράσεις, καταφεύγει στη γνωστή μέθοδο της εξαπάτησης, ότι δήθεν θα λάβει "αντισταθμιστικά μέτρα", όπου θα αντιμετωπίζονται οι συνέπειες. Ο εμπαιγμός της είναι μεγάλος.

Το μέτρο που ανακοίνωσε του λεγόμενου "μεταφορικού ισοδύναμου" αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο προς τους εφοπλιστές. Το αξιοποιεί ως μια ευκαιρία για τους δώσει επιπλέον "ζεστό" χρήμα από τους αυξημένους φόρους, που θα αποσπάσει από τους νησιώτες και γενικότερα από το λαό. Αυτή είναι η πολιτική της. Περισσότερα βάρη στο λαό για μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις σε μεγαλοβιομήχανους και σε εφοπλιστές, οι οποίοι απολαμβάνουν προκλητική προστασία και καταβάλλουν μηδαμινούς φόρους.

Ενώ το "έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα" θα είναι ένα επίδομα που θα δώσει μόνο για μια φορά και αυτό στις πιο φτωχές οικογένειες, ενώ η ακρίβεια και η φοροεπιδρομή σε βάρος όλων των λαϊκών οικογενειών, έχουν αποφασίσει και επιδιώκουν, θα είναι διαρκείας.

Η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο είναι συνυπεύθυνα και για την αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο και για τα μέτρα που οδηγούν το λαό στη φτώχεια. Είναι υποκριτικό τώρα το ενδιαφέρον που δήθεν δείχνουν για τους νησιώτες.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά - λαϊκά στρώματα των νησιών να απαντήσουν δυναμώνοντας την πάλη τους, διεκδικώντας την επαναφορά της έκπτωσης στο ΦΠΑ και την πλήρη κατάργησή του στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κατά της φοροληστείας, για την ανατροπή των παλιών και των νέων αντεργατικών μέτρων».

«Αντιστάθμισμα» η... επιδότηση των εφοπλιστών

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταργεί από 1/1/2018 τον μειωμένο ΦΠΑ σε 27 νησιά του Αιγαίου, ενώ την ίδια ώρα, τάχα ως «αντιστάθμισμα» της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα των νησιών, δρομολογεί ένα ακόμα «δωράκι» στους εφοπλιστές με τη μορφή της άμεσης κρατικής επιδότησής τους κ.ά., μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για «τη μείωση του μεταφορικού κόστους» για τη διακίνηση των εμπορευμάτων προς τα νησιά.

Στην ομάδα των 27 νησιών, στα οποία οι «μειωμένοι» συντελεστές ΦΠΑ καταργούνται από 1/1/2018, για μια ακόμη φορά, επιλέγεται το λεγόμενο «έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα». Τα κριτήρια και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι ίδια ακριβώς με αυτά που εφαρμόστηκαν για τη χορήγηση του έκτακτου λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», από το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού και ως αποτέλεσμα της φοροληστείας απέναντι στο λαό και της κατακρεούργησης των κονδυλίων ακόμη και για στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες. Στην περίπτωση των νησιών, το προς διανομή πόσο διαμορφώνεται στα 25 εκατ. ευρώ.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Απάντηση στις αθλιότητες του υπουργού Εσωτερικών

Από κινητοποίηση εργαζόμενων στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Από κινητοποίηση εργαζόμενων στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης
Στην άθλια επίθεση που εξαπέλυσε προχτές στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ενάντια και στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Τοπική Διοίκηση, απάντησε χτες η ΔΑΣ ΟΤΑ με δήλωση του επικεφαλής της Β. Πετρόπουλου, ο οποίος σημείωσε:

«Τη σημαία κατά του ταξικού κινήματος στους ΟΤΑ σήκωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. Με μια σειρά από ανακρίβειες, για φθηνούς εντυπωσιασμούς, επέρριψε ευθύνες στη ΔΑΣ ΟΤΑ ότι τάχα είναι κατά των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και πως υποτιμά την υπογραφή της ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο.

Να θυμίσουμε στον κ. Σκουρλέτη πως ήταν η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ που επέβαλε την προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καθώς επίσης και την υπογραφή της ειδικής ΣΣΕ. Και στα δύο η ΔΑΣ ΟΤΑ είχε πρωτοπόρο ρόλο, τόσο όσον αναφορά στην οργάνωση του αγώνα όσο και σε αυτό καθαυτό το περιεχόμενο της σύμβασης.

Η αντίθεσή μας βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν πρέπει να μείνουν εκτός δουλειάς οι 6.150 συμβασιούχοι - παρατασιούχοι που με τον αγώνα τους ανέδειξαν τις ανάγκες των δήμων αλλά και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Για αυτό προτείναμε και εξακολουθούμε να παλεύουμε για την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Βέβαια, αναμένουμε να δούμε για το πότε και αν θα γίνει αυτός ο διαγωνισμός για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού γιατί μέχρι στιγμής έχουμε μόνο εξαγγελίες. Και αν αθροίσουμε όλες τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο υπουργός Εσωτερικών για όλες τις κατηγορίες συμβασιούχων τότε μάλλον θα λυθεί και το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα. Εξάλλου, το σύνολο των εργαζομένων περιμένει ακόμα να κάνει πράξη τα 751 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό που είχε εξαγγείλει ως υπουργός Εργασίας».

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για αγορά ελικοπτέρων

ΚΥΣΕΑ με κύριο θέμα το να προχωρήσει η αγορά 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ τύπου «KIOWA» έγινε χτες στο Μαξίμου, που θα ενταχθούν στο ενεργητικό της Αεροπορίας Στρατού. Υπολογίζεται ότι τα 36 θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά σε μονάδες των νησιών, προκειμένου να αυξηθεί η δύναμη πυρός. Τα υπόλοιπα 34 θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά και «πηγή» ανταλλακτικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ