ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινητοποίηση σήμερα στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την απόφαση των ΗΠΑ για ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ σε «πρωτεύουσα του Ισραήλ»

Σε κινητοποίηση καλεί σήμερα Παρασκευή η ΚΝΕ, με συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, καταγγέλλοντας την απόφαση των ΗΠΑ για ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ σε «πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Στη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζονται τα εξής:

«Καταγγέλλουμε στους νέους και τις νέες, στο λαό της χώρας μας την απόφαση των ΗΠΑ να ανακηρύξουν την Ιερουσαλήμ σε "πρωτεύουσα του Ισραήλ" και να μεταφέρουν εκεί την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ. Η απόφαση των ΗΠΑ στρώνει το έδαφος για ένα νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Η νέα προκλητική ενέργεια του "διαβολικά καλού" - κατά τον Τσίπρα - Τραμπ ρίχνει "λάδι στη φωτιά" για να κάψει τη λύση της σύστασης ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για αυτό που αγωνίζεται και ματώνει τόσα χρόνια ο Παλαιστινιακός λαός.

Το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ έχει διαχρονικά τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Κάθε νέος και νέα να καταδικάσει αποφασιστικά τον βασανισμό ενός ολόκληρου λαού, τη βία που ασκεί το κράτος του Ισραήλ με τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, την ανέγερση του τείχους του αίσχους, με τους εποικισμούς και τη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ "ανοίγει ο ασκός του Αιόλου" για όλους τους λαούς της περιοχής και για τον ελληνικό, με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες.

Να σταματήσει τώρα το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού!

Δίνουμε μαζική και αποφασιστική απάντηση!».

«Στηρίζουμε, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τη δημιουργία του δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάθε οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, κάθε συμμετοχή στους σχεδιασμούς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα για τους λαούς και τη νεολαία σχέδια που αφορούν την περιοχή.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ!», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μαζικές διαδηλώσεις και έντονες αντιδράσεις...

Μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Ναμπλούς

Copyright 2017 The Associated

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Ναμπλούς
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Φωτιά» έχουν πάρει τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν μαζικά κατά της απόφασης που με κυνικό τρόπο «σφραγίζει» την πολυετή στήριξη της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών ώστε να δημιουργήσει «τετελεσμένα» σε επόμενη φάση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με φόντο τις αναδιατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων, που συνοδεύτηκαν με συμμετοχή σε μαζική γενική απεργία, προκάλεσαν τη βίαιη απάντηση των κατοχικών δυνάμεων, που προσπάθησαν να σταματήσουν τα «ποτάμια» οργής με αληθινά πυρά, σφαίρες καουτσούκ, βροχή δακρυγόνων. Εως χτες το απόγευμα σε συγκρούσεις και επεισόδια που έγιναν σε Βηθλεέμ, Ανατολική Ιερουσαλήμ, Χεβρώνα, Ναμπλούς, Τουλκαρέμ, καθώς και στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, είχαν τραυματιστεί πάνω από 100 Παλαιστίνιοι, αρκετοί σοβαρά.

Επιπροσθέτως, εντείνονται οι αντιδράσεις του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, να συναντάται χτες στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β', και τον ηγέτη της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, να καλεί στη Γάζα το λαό σε ξεσηκωμό, νέα Ιντιφάντα.

Σήμερα, μετά την προσευχή της Παρασκευής προγραμματίζονται μεγάλες διαδηλώσεις όχι μόνο στην Ιερουσαλήμ αλλά και στις πρωτεύουσες πολλών μουσουλμανικών χωρών.

Συνεδριάζει επίσης σήμερα εκτάκτως στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα οκτώ χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Αίγυπτος.

Επιπλέον, ο Αραβικός Σύνδεσμος συγκαλεί αύριο Σάββατο έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για να συζητήσουν «βήματα δράσης και απάντησης» στις ΗΠΑ. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνδιάσκεψης συνέρχεται στις 13/12 για τον ίδιο λόγο στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, που εκτίμησε, με γνώμονα τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, ότι η απόφαση Τραμπ «μάς οδηγεί πίσω, σε ακόμη πιο σκοτεινές εποχές», είχε προγραμματίσει να συναντήσει τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών. Τη Δευτέρα, η ίδια και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν εκτενώς τις εξελίξεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.

Καταδικάζουν την απόφαση...

Αυτά ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις απέναντι στην απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Τουρκία, Τυνησία και Σαουδική Αραβία την καταδίκασαν ως «ανεύθυνη». Ιράκ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαίτησαν από τις ΗΠΑ να την ανακαλέσουν. Το Ιράν προέβλεψε ότι η απόφαση θα προκαλέσει «νέα Ιντιφάντα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τη χαρακτήρισε «λυπηρή» και απηύθυνε έκκληση «να αποφευχθεί πάση θυσία η βία». «Δεν συμφωνούμε με την αμερικανική απόφαση», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ενώ το ίδιο δήλωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Στο Κρεμλίνο ο εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν επισήμανε πως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ περιπλέκει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και «διχάζει τη διεθνή κοινότητα».

Την τακτική, ουσιαστικά, των ίσων αποστάσεων επέλεξε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε αναφορά στην απόφαση των ΗΠΑ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν. Σημείωσε ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία, που προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών, όπως αυτή προβλέπεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα εργαστούμε ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ως χώρα με βαθιές ρίζες και με τον αραβικό κόσμο αλλά και φιλικές σχέσεις και με το Ισραήλ, με εκτεταμένη σχέση συνεργασίας στην περιοχή». Αποφεύγοντας να καταδικάσει την απόφαση είπε απλά ότι «δεν συμβάλλει στην υπόθεση της ειρήνης, σε μία περιοχή εύθραυστη, σε μία περιοχή που ήδη φλέγεται από εντάσεις».

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Απάντηση στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών θα δώσει ο αγώνας των λαών

Την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό εκφράζουν φορείς του λαϊκού κινήματος της πατρίδας μας καταγγέλλοντας τη νέα αμερικανική πρόκληση και απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τώρα την απόφαση της ελληνικής Βουλής να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα:

«Σήμερα αποδεικνύεται τι σήμαιναν οι κολακείες του Τσίπρα στον Τραμπ! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξερογλείφεται στους μακελάρηδες των λαών και τους δίνει τις θάλασσες και το χώμα της Ελλάδας ως προγεφύρωμα για να εξαφανίσουν έναν ολόκληρο λαό, να εξαπολύσουν "φωτιά και σίδερο" σε όλη την περιοχή, με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από τη λεία. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού! Δυναμώνουμε τον αγώνα των εργαζομένων όλων των χωρών ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό! Στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, απάντηση μπορούν να δώσουν μόνο οι λαοί!».

Την απαράδεκτη απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανοίγοντας τον «ασκό του Αιόλου» στο Παλαιστινιακό καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Επίσης, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Απαιτούμε να πάρει θέση τώρα η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ. Η υποκριτική στάση της προσβάλλει τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης του ελληνικού λαού απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό.

Συνεχίζουμε σταθερά να είμαστε στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, η αλληλεγγύη θα εκφραστεί ακόμα πιο δυνατά σε αυτήν τη νέα επικίνδυνη αντιδραστική εξέλιξη»,

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, με την οποία απαιτεί την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ.

ΕΔΥΕΘ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ
Καθιστική διαμαρτυρία στο αμερικάνικο προξενείο

Σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο Θεσσαλονίκης, σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., καλούν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης.

Καταγγέλλουν και καταδικάζουν τις ΗΠΑ, που με την πράξη αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ βάζουν νέα «φωτιά» στο Παλαιστινιακό.

Απαιτούν να πάρει θέση άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Και σημειώνουν ότι η υποκριτική στάση της προσβάλλει τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης του ελληνικού λαού απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό.

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 13.00, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κ. Δουζίνα, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και μέλη της Επιτροπής, Θ. Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Στ. Τάσσος, με την οποία ζητούν να συγκληθεί επειγόντως η Επιτροπή. Καταγγέλλουν την «απόφαση των ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ στις 6/12/17, για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως "πρωτεύουσα του Ισραήλ"», ότι είναι «πολύ επικίνδυνη» και «συνιστά ένα νέο έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και δυναμιτίζει τη λύση για ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Επίσης σημειώνουν ότι «είναι επιτακτικά αναγκαίο να καταγγελθεί η επικίνδυνη απόφαση των ΗΠΑ, που ρίχνει "λάδι στη φωτιά" και πυροδοτεί νέες εντάσεις - συγκρούσεις στην περιοχή μας, να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Βουλή, το Δεκέμβρη του 2015».

Επίσης, ο Στ. Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Παλαιστίνης, με επιστολή του καλεί τον πρόεδρό της, Αν. Κουράκη, να συγκαλέσει την Ομάδα αυτή και να υπάρξει άμεση καταδίκη της απόφασης των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ