ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ' ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
Αναλαμβάνει «ετοιμότητα» για εμπλοκή στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις

«Η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση που έγινε ποτέ στη χώρα», με σενάρια «κρίσης μεγάλης κλίμακας», έγινε χτες στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης

Η «οικογενειακή» φωτογραφία με το τέλος της άσκησης
Η «οικογενειακή» φωτογραφία με το τέλος της άσκησης
Ολοκληρώθηκε χτες, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης, η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση που έγινε ποτέ στη χώρα, η άσκηση του Γ' Σώματος Στρατού, «Gordian Knot 2017».

Η άσκηση έγινε στο πλαίσιο της λεγόμενης «εθνικής αξιολόγησής» του (από το ΓΕΕΘΑ), για το αν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί, και του ανατίθενται και παραπέρα από τη λυκοσυμμαχία, με άξονες τη διασφάλιση των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα ή αλλού.

Συγκεκριμένα, για το αν μπορεί να κάνει «δήλωση ανάληψης ετοιμότητας», ώστε στο β' εξάμηνο 2018 και το α' του 2019 να λειτουργεί ως Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων (με πολυεθνικό επιτελείο) του ΝΑΤΟ, έτοιμο να συντονίσει πάσης φύσεως αποστολές και επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και προβλεπόμενες από το άρθρο 5 του Συμφώνου της λυκοσυμμαχίας, περί «συλλογικής απάντησης», με στρατιωτικά μέσα, σε επίθεση που δέχεται ένα κράτος - μέλος του.

Θυμίζουμε ότι το Γ' ΣΣ είναι χαρακτηρισμένο ως «NATO Rapid Deployable Corps - GR», ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων. Σύμφωνα, άλλωστε, με όσα κατά καιρούς λέγονται στο υπουργείο Αμυνας, το Γ' ΣΣ/NRDC - GR είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο να αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

Αλλά και επισήμως, όπως αναφέρεται από το Γ' ΣΣ, «το NRDC-GR παραμένει ένα βασικό στρατηγείο της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εκπαιδευμένο να αναπτύσσεται σε ένα σύγχρονο και σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον, "περνώντας" σε όλο το προσωπικό του τη βαρύτητα του ρόλου του και τη συμβολή του στην υπεράσπιση της Συμμαχίας» και «διατηρεί την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης, έτοιμο να ανταποκριθεί σε ένα σενάριο κρίσης μεγάλης κλίμακας».

«Υψηλές» παρουσίες

Η «GORDIAN KNOT» γίνεται κάθε χρόνο, ως η κύρια άσκηση του Στρατηγείου, ωστόσο η φετινή (ξεκίνησε 27/11) είχε ιδιαίτερη σημασία λόγω και της «ανάληψης ετοιμότητας» το 2018. Μάλιστα, ακριβώς, λόγω της σπουδαιότητας της αποστολής που καλείται να αναλάβει το Γ' ΣΣ εντός ΝΑΤΟ τους επόμενους μήνες, αναμένεται και αξιολόγησή του από τα ίδια τα κεντρικά του ΝΑΤΟ, Μάη και Ιούνη, οπότε και αναμένεται στην Ελλάδα, ως επικεφαλής της ομάδας αξιολογητών, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στην Ευρώπη (LANDCOM) ή και ο ίδιος ο ανώτατος διοικητή όλων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανοί στρατηγοί και οι δύο.

Αλλά και χτες, την τελική φάση της άσκησης στην Ασσηρο, όπου αναπτύχθηκε ένα γιγαντιαίων διαστάσεων στρατηγείο επί του πεδίου για να συντονίσει εικονικές επιχειρήσεις πάνω σε ένα σενάριο ενδεικτικό των επικίνδυνων αποστολών που έχουν κατά νου, μετέβησαν από την Αθήνα για να την παρακολουθήσουν ακόλουθοι Αμυνας (ΑΚΑΜ) από μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, συγκεκριμένα ο αεροπορικός ακόλουθος των ΗΠΑ και οι στρατιωτικοί ακόλουθοι Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

«Η μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση σε ελληνικό έδαφος»

Από ελληνικής πλευράς, παραβρέθηκε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε κατόπιν ότι επρόκειτο για μία «από τις μεγαλύτερες ασκήσεις που έχουν γίνει ποτέ στο ΝΑΤΟ και σίγουρα της μεγαλύτερης άσκησης που έχει γίνει στην Ελλάδα σε επίπεδο Συμμαχίας».

Πρόσθεσε ότι η άσκηση περιλάμβανε «την ανάδειξη ενός πλήρους στρατηγείου με όλες τις δυνατότητες αντιμετώπισης μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της υγείας, της ενημέρωσης, του ψυχολογικού πολέμου, του σχεδιασμού, της αεροπορικής κάλυψης, των επικοινωνιών και των πληροφοριών».

Συνέχισε ότι «η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, αλλά και λόγω της ευρύτερης κατάστασης στον νότιο τομέα του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει μία μεγάλη ευθύνη για τη συμμαχία (...) Βρισκόμαστε σε μία περιοχή της Μεσογείου η οποία συνορεύει με τη Μέση Ανατολή, με τη Βόρεια Αφρική, με τη Μαύρη Θάλασσα και ιδιαίτερα λόγω της ανάπτυξης της τρομοκρατίας βλέπουμε ότι ο ρόλος της χώρας μας και λόγω της βάσης της Σούδας, αλλά και λόγω του εκπαιδευμένου προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναβαθμίζεται σε συμμαχικό επίπεδο».

Σενάρια «κρίσης μεγάλης κλίμακας»

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την άσκηση, κινητοποιήθηκαν 1.167 άτομα, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί από 16 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, φυσικά, που έστειλαν ενισχυμένο κλιμάκιο στελεχών στην Ασσηρο. Οι 950 ήταν Ελληνες.

Πρέπει να καταγραφεί ότι στην υλοποίηση του σεναρίου συμμετείχε και πολιτικό προσωπικό, π.χ. στελέχη οργανώσεων όπως οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός», αλλά και φοιτητές πανεπιστημίων που βοήθησαν π.χ. στον τομέα της «επικοινωνίας» - ΜΜΕ, υλοποιώντας ένα κομμάτι δουλειάς του ΝΑΤΟ που «κομψά» ονοματίζεται «διεύρυνση της επιρροής» του.

Το Στρατηγείο διασυνδέθηκε με στοιχεία από 5 ταξιαρχίες, από Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία και Ισπανία, που υποτίθεται τις κινητοποίησε για υλοποίηση του σεναρίου της άσκησης.

Το ίδιο το σενάριο της άσκησης «βρωμάει» από χίλιες μπάντες πολεμική εμπλοκή σε «ζώνες» ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων όπως η Βαλτική, η Μαύρη Θάλασσα και η Μέση Ανατολή, στην αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ρωσία, ενώ ανταποκρίνεται και σε μια σειρά από προτάγματα του ΝΑΤΟ:

Σύμφωνα με το «σενάριο», στο εσωτερικό της «φανταστικής» χώρας Αρλαντ (που με βάση στοιχεία και χάρτη της άσκησης τοποθετείται στα 16 χλμ. από τη Σουηδία), μια περιοχή έχει κηρύξει μονομερώς απόσχιση και ανεξαρτησία. Η κυβέρνηση της χώρας είναι διχασμένη: Ο πρόεδρος δεν θέλει επέμβαση εξωτερικού παράγοντα, αλλά ο πρωθυπουργός της που ελέγχει την κυβέρνηση απευθύνθηκε σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ και ζήτησε βοήθεια «για διασφάλιση της τάξης και ασφάλειας». Υπάρχει και ένας «βόρειος γείτονας» που εισάγει ρεύμα από την Αρλαντ και επίσης διατηρεί εκεί ναυτική βάση! Αλλά και μια «ανατολική χώρα» που «εκπαιδεύει και εξοπλίζει τρομοκρατική οργάνωση» που δρα στην Αρλαντ, δρα «γενικότερα αποσταθεροποιητικα για την ευρύτερη ζώνη», έχει κάνει τρομοκρατικά χτυπήματα και σε χώρες του ΝΑΤΟ, και επίσης δημιουργεί προβλήματα και στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα!

Σε ένα τέτοιο φόντο, το ΝΑΤΟ αποφασίζει να εμπλακεί κάνοντας μιαν επιχείρηση... «διατήρησης της ειρήνης», ώστε με «διαπραγματεύσεις» - υπό την κάννη των όπλων - «να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων των πλευρών» και πάνω απ' όλα η ειρήνη...

Ετσι στέλνει και αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις, ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο, 2ο στάδιο των επιχειρήσεων που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αξιολόγησης, Μάη με Ιούνη.

Στα τωρινά, ανώτατος Ελληνας αξιωματικός περιέγραφε μια γιγαντιαία κινητοποίηση προσωπικού, δίνοντας έμφαση και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στο πλαίσιο τέτοιων ασκήσεων ανέπτυξαν και σενάρια ψυχολογικών επιχειρήσεων, αλλά και ηλεκτρονικού πολέμου (πεδίο επιχειρήσεων που είναι στις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ), όπως επίσης αναπαρήγαγαν μοντέλα επαφών και «αξιοποίησης» «παραγόντων - κλειδί» που δρουν στο εσωτερικό της... Αρλαντ.


Περιοδείες του ΚΚΕ σε Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων

Με αφορμή την ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων στρατιωτών της 2017 ΣΤ' ΕΣΣΟ, σήμερα Παρασκευή, στελέχη του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν σε Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων σε όλη τη χώρα, για να ενημερώσουν τους νέους στρατευμένους και τους γονείς τους για τις θέσεις του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των φαντάρων.

Συγκεκριμένα:

Στο ΚΕΝ Καλαμάτας, στις 10.30 π.μ., θα περιοδεύσει αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γ. Τζαβάρα, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στο ΚΕΕΜ Σπάρτης, στις 10.30 π.μ., θα περιοδεύσει αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Δ. Μαστρογιαννόπουλο, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λακωνίας και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού και στην 124η Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης Αεροπορίας στην Τρίπολη, στις 10.30 π.μ., θα περιοδεύσει αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Π. Πανούση, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στο ΚΕΜΧ Ναυπλίου, στις 10.30 π.μ., θα περιοδεύσει αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Τ. Αντωνίου, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι, στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κώστα Δρόσο, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, στις 9.30 π.μ., θα περιοδεύσει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α.

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, στις 9.30 π.μ., θα περιοδεύσει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Γαρδίκη.

Στο ΚΕΝ Αρτας, στις 10.30 π.μ., θα περιοδεύσει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Πιτσιάβα, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

Στις 12 μ., η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στο στρατόπεδο Θεοδωράκη (547 Α/Μ ΤΠ).

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου στη Λαμία, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, στο 586ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού στα Γρεβενά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ