ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επιβεβαιώνεται η ανάγκη οργάνωσης στο χώρο δουλειάς

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις στην εταιρεία «DEMO»

Με παρέμβαση του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και κάτω από τις αντιδράσεις εργαζομένων, που δεν δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα την απόφαση της εργοδοσίας να εργαστούν συγκεκριμένα τμήματα για συνεχόμενες βδομάδες χωρίς ρεπό, η εταιρεία «DEMO» «πάγωσε» προσωρινά τα σχέδιά της, όπως ενημερώνει το Συνδικάτο. Μετά από συνάντηση που ακολούθησε με το Συνδικάτο, η εργοδοσία προσπάθησε να ελιχθεί και ανακοίνωσε στους εργαζομένους στα συγκεκριμένα τμήματα ότι θα τους γυρίσει σε κυλιόμενο ωράριο.

«Μέσα από αυτές τις εξελίξεις μπορούμε οι εργαζόμενοι να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα», αναφέρει το Συνδικάτο και συνεχίζει: «Ενα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι παρά το ότι η εταιρεία προχωράει τελικά από άλλο δρόμο τον ίδιο αντεργατικό σχεδιασμό της, πάντα υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης των εργαζομένων, που μπορούν να δυσκολεύουν τις επιδιώξεις της εταιρείας, που χτυπούν τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται ότι αυτή η στάση χρειάζεται να έχει συνέχεια, αντοχή, σταθερότητα. Οτι είναι απαραίτητο να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών στο εργοστάσιο. Να μην υποκύπτουμε στις πιέσεις της εργοδοσίας. Πολύ περισσότερο να απαντάμε οργανωμένα και ενιαία, ξεπερνώντας το φόβο, αλλά και τις λογικές του τύπου "μην μιλάς, τουλάχιστον έχεις δουλειά". Αυτό σημαίνει να ενταχθούμε μαζικά στο Συνδικάτο. Για να μην είναι κανένας μόνος του απέναντι στην εταιρεία. Για να μειώνεται και η δυνατότητα της διοίκησης να μας διασπά».

Σημειώνεται, επίσης, ότι ένα από τα κόλπα που χρησιμοποιεί η εργοδοσία είναι το ψεύτικο κλίμα που επιχειρείται να καλλιεργηθεί μέσα στην εταιρεία, για να καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, λέγοντας ότι «είμαστε μια οικογένεια», προβάλλοντας ότι η εταιρεία έχει «κοινωνική ευθύνη» κ.ά. «Ολα αυτά τα χρησιμοποιούν, για να δέχονται οι εργαζόμενοι πιο εύκολα την αύξηση της εκμετάλλευσης, την εντατικοποίηση. Οι εργαζόμενοι της "DEMO" δεν κέρδισαν τίποτα από τα ρεκόρ πωλήσεων και εξαγωγών της, αντίθετα δυσκόλεψαν οι ρυθμοί και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα «χωρίς να αφήνουμε να μας διασπάνε από εταιρεία σε εταιρεία, από τμήμα σε τμήμα», να γίνουν μέλη του Συνδικάτου και να παλέψουν για υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης με βάση την πρόταση της ΟΕΦΣΕΕ, που δεν αφορά απλά το μισθό αλλά ένα σύνολο δικαιωμάτων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πανθεσσαλική συγκέντρωση χτες στη Λάρισα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζική κινητοποίηση στα γραφεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, στη Λάρισα, πραγματοποίησαν χτες συνταξιούχοι από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της περιοχής. Κρατώντας πανό, συγκεντρώθηκαν στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και από εκεί με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν στα γραφεία της ΥΠΕ.

Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τον αναπληρωτή διοικητή της 5ης ΥΠΕ και την υποδιοικήτρια, κατέθεσαν υπόμνημα στο οποίο, εκτός των άλλων, αναφέρονται στις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ΠΕΔΥ της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς.

Να παρουσιάσουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που ισχύει στην πραγματικότητα προσπάθησαν οι εκπρόσωποι της ΥΠΕ. Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν ότι η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Περίθαλψη στην περιοχή είναι «σε καλό επίπεδο» και ότι για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού έχουν προγραμματιστεί προσλήψεις. Για δε τις ελλείψεις σε αναλώσιμα και φάρμακα, σύμφωνα με τους αρμόδιους, το μόνο που δεν φταίει είναι η πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας και εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου, που υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση...

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Οι πλημμύρες έβγαλαν στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα

Οι πρόσφατες πλημμύρες σε Μάνδρα και Ν. Πέραμο και η ανάγκη για περίθαλψη των δεκάδων θυμάτων (της εγκληματικής πολιτικής κυβερνήσεων, σημερινής και προηγούμενων, και δημοτικών - περιφερειακών αρχών) ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση του Θριάσιου Νοσοκομείου, που καλύπτει μια περιοχή υποβαθμισμένη, όπου είναι συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός βιομηχανιών και μεταφορικών εταιρειών (τα εργατικά «ατυχήματα» είναι συχνά, ακόμα και τα θανατηφόρα, π.χ. ΕΛΠΕ) και κατοικούν κυρίως λαϊκές οικογένειες, ανάμεσά τους και πολλοί βιομηχανικοί εργάτες.

Και στη συγκεκριμένη περιοχή οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είναι υποστελεχωμένες σε Μέγαρα, Ελευσίνα και Ασπρόπυργο και ουσιαστικά ανύπαρκτες σε Μάνδρα και Ν. Πέραμο. Και μπορεί μετά τις πλημμύρες να περίσσεψαν τα «μπράβο» προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τα προβλήματα όμως παραμένουν και οξύνονται: Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Συχνές βλάβες, λόγω παλαιότητας, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (π.χ. στο Ακτινολογικό Τμήμα). Παραμένουν η κατάργηση οργανικών θέσεων σε κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου (π.χ. Αιμοδοσία), οι περικοπές μισθών, οι απολύσεις και η συνεχή τρομοκρατία στους εργαζόμενους των εργολαβικών συνεργείων.

Με αφορμή τα παραπάνω, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, μετά από πρόταση των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προκήρυξε στάση εργασίας και προχώρησε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, συναντήθηκαν με τη διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ, η οποία όμως δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση στα φλέγοντα ζητήματα που έθεσαν.

Κεντρικά αιτήματα είναι: Ενίσχυση του νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου και αποκατάσταση όλων των κατηργημένων οργανικών θέσεων (π.χ. Αιμοδοσία, ΩΡΛ, διοικητική υπηρεσία κ.λπ.). Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα. Να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές - αντικαταστάσεις εξοπλισμού, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία και των τριών ακτινολογικών θαλάμων. Να μην επεκταθεί η λειτουργία της διοικητικής υπηρεσίας και η δημιουργία νέου νοσηλευτικού τμήματος, χωρίς το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Δημόσια δωρεάν Υγεία με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Συσκέψεις - κινητοποιήσεις αγροτοκτηνοτρόφων

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» και Αγροτικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καλούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετάσχουν στην περιφερειακή σύσκεψη που θα γίνει στην Κομοτηνή, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης. Θα παραβρεθεί ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στον Τύρναβο

Να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο, καλεί τους αγρότες του Τυρνάβου και της ευρύτερης περιοχής το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου. Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για παραπέρα οργάνωση της πάλης.

Στην Κρήτη

Περιφερειακή σύσκεψη διοργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ανατολικής Κρήτης, την Παρασκευή 8/12, στις 6.30 μ.μ. στα Πεζά Ηρακλείου (αίθουσα Πολιτισμού, Δημαρχείο). Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, αύριο Πέμπτη 7/12, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Συλλαλητήριο στη Λέσβο

Παλλεσβιακό αγροτικό συλλαλητήριο, με αίτημα αιχμής τη λήψη μέτρων για την ευλογιά, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη μετά από απόφαση του 2ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν στις 25/11 με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την υιοθέτηση αγωνιστικού προγράμματος δράσης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τους αγροτικούς συλλόγους του νησιού, καθώς και αγρότες που είχε καλέσει η Ομοσπονδία από χωριά που ακόμα δεν έχουν συλλόγους. Παραβρέθηκε επίσης εκπρόσωπος της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου.

Σύσκεψη στη Λακωνία

Ευρεία σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Γλυκόβρυσης διοργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες των περιοχών του δήμου Ευρώτα που επλήγησαν από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

Στη Λαμία

Συγκέντρωση στην Εφορία Λαμίας διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας (ΟΑΣΦ), την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη στις 10 το πρωί, ενάντια στη φοροληστεία της κυβέρνησης. Η ΟΑΣΦ διεκδικεί να μην υπολογίζονται τα ανεξόφλητα τιμολόγια στον φόρο εισοδήματος και να επιστραφεί ο αντίστοιχος ΦΠΑ γι' αυτά, ακατάσχετο των επιδοτήσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών για τη μικρομεσαία αγροτιά και κάθε λαϊκή οικογένεια, ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού στις 12.000 ευρώ και 3.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα για όλους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ