ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Βγαίνουν σημαντικά ενισχυμένα από τη μάχη των αρχαιρεσιών

Από τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Σημαντικά ενισχυμένα, με μεγάλη άνοδο της συμμετοχής εργαζομένων, βγήκαν από τη μάχη των αρχαιρεσιών τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και ΟΤΑ Αττικής.

Συγκεκριμένα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν η αύξηση των ψηφισάντων κατά 32%.

Συγκεκριμένα, στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 3.790 οικοδόμοι από 2.880 που ήταν το 2014, εκλέχθηκαν 38 αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία Οικοδόμων (από 29 το 2014) και 51 αντιπρόσωποι για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (από 38 το 2014). Στις εκλογές κατέβηκε μόνο το ψηφοδέλτιο του «Πανοικοδομικού Ενωτικού Ταξικού Συνδυασμού», που πήρε και όλες τις έδρες στη διοίκηση του Συνδικάτου.

Τα αποτελέσματα αυτά αποτυπώνουν τη μάχη που δίνει με ταξική γραμμή το Συνδικάτο όλο το προηγούμενο διάστημα, με αιχμή την πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στα μεγάλα εργοτάξια, με τη δημιουργία Σωματειακών Επιτροπών, Γενικές Συνελεύσεις, μαζικές διαδικασίες που δίνουν λόγο στους εργάτες για να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα. Παράλληλα, το Συνδικάτο δεν έχασε ποτέ την επαφή του με τους άνεργους οικοδόμους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας με ανακοίνωσή του «χαιρετίζει τους χιλιάδες συναδέλφους που και με την ψήφο τους επιβεβαίωσαν τη συμφωνία τους και τη στήριξή τους στην ταξική γραμμή του Συνδικάτου, τη γραμμή σύγκρουσης με την κυβέρνηση, την εργοδοσία, την ΕΕ και τους μηχανισμούς τους και συνέβαλαν αποφασιστικά στην άνοδο της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες κατά 32% (...) Η μάχη συνεχίζεται και κλιμακώνεται για να δυναμώσει ο αγώνας για το μεροκάματο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τη δουλειά με δικαιώματα, τη στήριξη των ανέργων. Για να πάρουμε πίσω ό,τι μας πήραν τα προηγούμενα χρόνια, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων. Γιατί δεν είναι λύση ο συμβιβασμός με αυτήν την κατάσταση.

Χωρίς καμιά καθυστέρηση, από σήμερα κιόλας, η νέα διοίκηση του Συνδικάτου και των Παραρτημάτων ριχνόμαστε στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 14 Δεκέμβρη.

Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανέχεια, τα χαμηλά μεροκάματα, την ανεργία, τα μεροκάματα - ξεφτίλα των προγραμμάτων για τους ανέργους. Απορρίπτουμε τις κυβερνητικές κορόνες και τους πανηγυρισμούς ότι "τελειώνουν τα δύσκολα", ότι διαφαίνεται "φως στο τούνελ" στο πλαίσιο μιας "δίκαιης ανάπτυξης".

Ολοι στους δρόμους μαζικά και μαχητικά».

Αύξηση κατά 40% στους ψηφίσαντες στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Ενισχυμένο βγήκε και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής από τις αρχαιρεσίες του, όπου σημειώθηκε σημαντική αύξηση των ψηφισάντων, κοντά στο 40%.

Στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 1.575 εργαζόμενοι, με 1.549 έγκυρα και 26 άκυρα - λευκά (από 1.150 ψηφίσαντες, 1.137 έγκυρα, 13 άκυρα - λευκά το 2014). Το ψηφοδέλτιο «Ταξικό Μέτωπο» (συγκροτείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), το μόνο που κατέβηκε στις αρχαιρεσίες, πήρε 1.549 ψήφους (από 1.137 το 2014).

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο χαιρετίζει τους εργαζόμενους που πήραν μέρος στις εκλογές και επισημαίνει ότι «με τη μαζική συμμετοχή τους δώσανε δύναμη στη δύναμή τους, βάλανε το λιθαράκι τους στην ανασύνταξη του κινήματος. Απέδειξαν ότι το Συνδικάτο μας αποτελεί αποκούμπι των εργαζομένων στους δήμους και την περιφέρεια απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της πλειοψηφίας των δημάρχων αλλά και τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, με τη μαζική συμμετοχή μας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14 του Δεκέμβρη».

Ο

ΕΑΒ: Σε νέα στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, θα συγκεντρωθούν στη 1 μ.μ. στο Μοναστηράκι και θα κάνουν πορεία, μέσω της Ερμού, με προορισμό το υπουργείο Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές και διεκδικούν την εφαρμογή της υπογεγραμμένης ΣΣΕ από το υπουργείο Οικονομικών και τη διοίκηση της εταιρείας.

«ΦΕΙΔΑΣ»: Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, στη βιομηχανία υποδημάτων «Φειδάς ΑΕ» στο Μενίδι, απαιτώντας άμεση ανάκληση των απολύσεων. Η επιχείρηση έχει απολύσει, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, συνολικά 7 εργαζόμενους, ανάμεσά τους και μια εργάτρια μητέρα παιδιού με αυτισμό.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Νέα στάση εργασίας (11.40 π.μ. - 3.40 μ.μ.) κήρυξε για σήμερα η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, που διαχειρίζεται η εταιρεία «Waste Solutions SA». Ακόμα, στις 11/12 θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, στις 2 μ.μ., έξω από το εργοστάσιο, «προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για τις εξελίξεις στο εργοστάσιο ανακύκλωσης και την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας. Να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, να προσδιοριστεί η βοήθεια του κλάδου Εμπορίου και Υπηρεσιών στην κλιμάκωση του αγώνα των ανακυκλωτών το επόμενο διάστημα».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Την απληρωσιά και την κοροϊδία των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Zante Blue Beach» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Η εργοδοσία οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα δύο μηνών, δώρα και επιδόματα, ενώ δεν έχει καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές τους και δεν τους χορηγεί το χαρτί της απόλυσής τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ. Για το ζήτημα έχουν γίνει ήδη τρεις τριμερείς, στις οποίες η εργοδοσία διαβεβαιώνει πως «την άλλη μέρα» θα καταβάλλει τα δεδουλευμένα, χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν πάρει δεκάρα από τα χρωστούμενα. Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την επικόλληση όλων των ενσήμων τους.

Αφησε την τελευταία του πνοή στη δουλειά

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του, εργαζόμενος στο δήμο Ζωγράφου. Συγκεκριμένα, ο 47χρονος Β. Ι., πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, εργαζόταν ως βοηθός καθαριότητας στο δήμο μέσα από το οχτάμηνο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ. Οταν έπιασε δουλειά προχτές το πρωί κλήθηκε, μαζί με συναδέλφους του, να περισυλλέξουν με δημοτικό όχημα έναν καμένο κάδο απορριμμάτων. Στη διαδρομή της επιστροφής, «έσβησε» από ανακοπή καρδιάς, ενώ οι γιατροί στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν.

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εργαζόμενου εκφράζει η ΔΑΣ ΟΤΑ Ζωγράφου. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως η σύμβαση του εργαζόμενου έληγε στις 20/12 και σε λίγες μέρες θα βρισκόταν ξανά αντιμέτωπος με την ανεργία. Υπενθυμίζει ότι πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα μέσα στους τελευταίους μήνες, καθώς στα τέλη του περασμένου Ιούνη είχε χάσει τη ζωή της άλλη μια εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου. Οπως επισημαίνει η ΔΑΣ, η πίεση, ο φόβος της ανεργίας, οι συνθήκες εντατικοποίησης, είναι παράγοντες που έχουν συμβάλει «να έχουμε χάσει το μέτρημα για τις απώλειες, τις αναπηρίες και τους τραυματισμούς συναδέλφων εργατών στο χώρο της καθαριότητας». Η ΔΑΣ διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, έως τις 8/12. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν σήμερα, στις 7 και 8 Δεκέμβρη στο Εργατικό Κέντρο (10 π.μ. - 6 μ.μ.).
  • Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας συνεχίζονται με το εξής πρόγραμμα: Πέμπτη 7/12 Ιστιαία (17.30 - 19.00, καφέ «Γκάρντεν»). Παρασκευή 8/12 Αρμα Βοιωτίας (16.00 - 19.30, ΚΕΠ) και Τανάγρα (20.00 - 21.30, παλιό Δημαρχείο). Σάββατο 9/12 Οινόφυτα (16.00 - 19.30, ΚΕΠ) και Σχηματάρι (20.00 - 21.30, ΚΑΠΗ). Κυριακή 10/12 Χαλκίδα (12.00 - 18.30, Εργατικό Κέντρο).
  • Οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας διεξάγονται από σήμερα έως τις 12/12 καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου τις εξής ώρες: 10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 4.30 μ.μ - 8.30 μ.μ. Επίσης, αρχαιρεσίες θα γίνουν στα παραρτήματα: Κατούνα, 9/12, σε αίθουσα του τοπικού διαμερίσματος. Αμφιλοχία, 10/12, σε αίθουσα του δήμου. Οι ώρες ψηφοφορίας στα παραρτήματα θα είναι 11.30 π.μ. - 7.30 μ.μ.
Διόρθωση

Στο χτεσινό ρεπορτάζ για το συνέδριο της εργατιάς στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (σελ. 11), εκ παραδρομής γράφτηκε ότι η Φρόσω Ανδριοπούλου που χαιρέτισε είναι πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών. Το σωστό είναι ότι είναι γραμματέας του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ