ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ξεκινά ανοίγοντας όλη τη βεντάλια επιχειρήσεων και στόχων

Ο γγ του ΝΑΤΟ
Ο γγ του ΝΑΤΟ
Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα σήμερα, η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ και η λεγόμενη ευρωπαϊκή άμυνα. Στη συνεδρίαση θα παραστούν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και οι ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας, ενώ διοργανώνεται και «γεύμα εργασίας» των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Ρ. Τίλερσον.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου χτες, έλεγε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών βρίσκεται πλέον σε «πρωτοφανές επίπεδο»: «Δεν συνεργαστήκαμε ποτέ τόσο στενά και συστηματικά σε τόσο πολλούς διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα, έχουμε αυξήσει τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Ανταλλάσσουμε προειδοποιήσεις σχετικά με επιθέσεις και κακόβουλα προγράμματα σε πραγματικό χρόνο. Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας στην αντιμετώπιση υβριδικών απειλών. Αλλά και στη θάλασσα, η ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ "Sea Guardian" υποστηρίζει την επιχείρηση της ΕΕ "Sophia"».

Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι στην τωρινή Σύνοδο να κάνουν «ένα βήμα παραπέρα, με μια νέα δέσμη μέτρων»: «Σήμερα, το πακέτο αυτό είναι ακόμα αντικείμενο συζητήσεων. Ελπίζω όμως να συμφωνήσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα με την ΕΕ. Και σε περισσότερα πεδία. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη στρατιωτική κινητικότητα ("military mobility") νέα ναυαρχίδα της συνεργασίας μας. Σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας, τα στρατεύματά μας και ο εξοπλισμός μας πρέπει να μπορούν να κινούνται γρήγορα όποτε τα χρειαζόμαστε. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας». Τόνισε ότι για να γίνει αυτό, το ΝΑΤΟ χρειάζεται την υποστήριξη των εθνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Εξάλλου, σήμερα, στο λεγόμενο «δείπνο εργασίας», η συζήτηση θα πιάσει τις «παγκόσμιες προκλήσεις», όπως τις ιεραρχούν στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.

Οπως τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, «σήμερα η ασφάλειά μας συνδέεται με γεγονότα στην Ανατολική Ασία. Η εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι τα συμμαχικά έθνη θα μπορούσαν να βρίσκονται εντός εμβέλειας. Οι συνεργάτες μας στην περιοχή διατρέχουν κίνδυνο. Και οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας υπονομεύουν επίσης το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης, ελέγχου όπλων και αφοπλισμού. Οπότε όλος ο κόσμος πρέπει να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στη Βόρεια Κορέα. Προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνικά διαπραγματευόμενη λύση». Εκανε βέβαια σαφές ότι το ΝΑΤΟ «έχει τις ικανότητες και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση».

Η «δουλειά» στη Μέση Ανατολή δεν τελειώνει

Ψηλά στην ατζέντα, αύριο Τετάρτη, είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην «προβολή σταθερότητας» και στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», με παραμέτρους όπως: Την αύξηση του προσωπικού, κατά 3.000, των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Τη συνεργασία με χώρες «εταίρους» όπως Ιορδανία και Τυνησία «για να ενισχύσουμε την άμυνά τους», όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ. 'Η η συμβολή της λυκοσυμμαχίας «στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για τη νίκη κατά του ISIS» με τις περιπολίες των ιπτάμενων ΝΑΤΟικών ραντάρ AWACS, ή την εκπαίδευση που παρέχει σε Ιρακινούς στρατιώτες.

«Αλλά η δουλειά μας δεν θα έχει ολοκληρωθεί, ακόμη και όταν ο ISIS δεν ελέγχει πλέον κανένα έδαφος», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, κάνοντας σαφές ότι ο ευρωατλαντικός άξονας δεν σκοπεύει να πάρει το πόδι του από τη Μέση Ανατολή, όπου επεμβαίνει για λογαριασμό των μονοπωλίων του και τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. «Οι υπουργοί», συνέχισε ο γγ, «θα εξετάσουν πώς θα πρέπει να εξελιχθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ, καθώς ο Παγκόσμιος Συνασπισμός κατά του ISIS κινείται από τις επιχειρήσεις μάχης στις προσπάθειες σταθεροποίησης».

Στην ίδια λογική, εδραίωσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ σε μια σειρά από ζώνες όπου αντιπαρατίθεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Γεωργίας: «Η Γεωργία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Συμμαχίας. Και μέσω της ουσιαστικής συμμαχίας ΝΑΤΟ - Γεωργίας, συνεργαζόμαστε σε θέματα που αφορούν την άμυνα του κυβερνοχώρου και τον επιχειρησιακό προγραμματισμό (...) Θέλουμε να εξετάσουμε τομείς στους οποίους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά, όπως η ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας», είπε επ' αυτού ο Στόλτενμπεργκ.

Κατά το πρόγραμμα, η Σύνοδος ολοκληρώνεται με μια θεματική σχετικά με την «πολιτική ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ. «Οπως έδειξε η πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου, η συμμετοχή στη Συμμαχία είναι δυνατή για χώρες που σημειώνουν πραγματική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό. Γι' αυτό θέλουμε να συζητήσουμε ποιο θα ήταν το καλύτερο για να υποστηρίξουμε εκείνες τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην κοινότητά μας κοινής ασφάλειας και κοινών αξιών», είπε ο Στόλτενμπεργκ, για ένα θέμα όπου η κυβέρνηση θέλει να παίξει ρόλο, όπως στην περίπτωση της ένταξης της ΠΓΔΜ και των άλλων χωρών των Δ. Βαλκανίων στη λυκοσυμμαχία.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος το «λίπασμα» των επενδύσεων

Το γεγονός ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι το «λίπασμα» των επενδυτικών σχεδίων επιβεβαιώθηκε και χτες από κυβέρνηση, επιχειρηματίες και εκπρόσωπους της αμερικανικής κυβέρνησης, στο υπό εξέλιξη ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, ζητώντας «αλλαγή παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου», προσθέτοντας ότι «για να υπάρξουν επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, απαιτούνται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική και θα στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές». Κάλεσε, δε, «τις υπεύθυνες πολιτικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο κοινωνίας και την επίτευξη της ελάχιστης συναίνεσης του πολιτικού συστήματος ώστε να απενοχοποιηθεί και υποστηριχθεί το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, χαιρέτισε την τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών» για ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης», λέγοντας πως «όλους πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά η επόμενη μέρα "μετά το Μνημόνιο"», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος θεωρεί ότι τα τελευταία 8 χρόνια ήταν μια παρένθεση που κλείνοντάς την θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε αμέριμνοι σε όσα μας οδήγησαν στην κρίση, λέει ψέματα στον εαυτό του και στους άλλους». Δείχνοντας δε ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν θα 'χει τέλος ζήτησε: «Η όποια χαλάρωση της ξένης εποπτείας θα πρέπει να δώσει τη θέση της σε ένα φιλόδοξο και αποφασιστικό - ελληνικής ιδιοκτησίας - πρόγραμμα που θα συνεχίζει το έργο».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, συνεχάρη κι εκείνος την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, λέγοντας ότι «αυτή η εξέλιξη αποτελεί δείγμα σκληρής δουλειάς». Χαρακτήρισε, εξάλλου, το 2017 «χρονιά καμπής για την Ελλάδα αλλά και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μάλιστα πρόκειται για τη χρονιά στην οποία έχω συναντήσει τους περισσότερους επενδυτές από τότε που βρίσκομαι στην Ελλάδα». Στάθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «καλό δείγμα βελτίωσης των υποδομών μέσω ιδιωτικών επενδύσεων», ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «μια υποσχόμενη επένδυση»!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, αναφέρθηκε στην ατζέντα μετά την τρίτη «αξιολόγηση», «3 ζητήματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες, η τέταρτη αξιολόγηση, τα μέτρα για το χρέος και το τι θα συμβεί στο μεταμνημονιακό καθεστώς», βάζοντας ως στόχο «να έχουμε κλείσει όλες τις εκκρεμότητες έως τον Μάιο - Ιούνιο». Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, είπε ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν κορυφωθεί και πρόκειται να μειωθούν, ενώ αναφορικά με τα «stress tests» δήλωσε ότι θα επιβεβαιώσουν την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών και θα επισημάνουν την «ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις τοποθετήσεις αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας ενδεικτικά τις εταιρείες «Cheniere Energy» και «Inc.-Gaslog Ltd» που «δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη δημιουργία Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». «Και οι δύο εταιρείες διερευνούν τις επενδυτικές τους επιλογές με την τερματική εγκατάσταση και τον παρακείμενο λιμένα της Αλεξανδρούπολης που θα επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις», πρόσθεσε. «Επίσης, η εταιρεία Onex Shipyards βρίσκεται στη διαδικασία για την απόκτηση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου» συνέχισε και εξήγησε: «Η εταιρεία εξέφρασε ένα ώριμο ενδιαφέρον και ένα επενδυτικό σχέδιο για την απόκτηση των ιστορικών ναυπηγείων στη Σύρο, που βρίσκονται σε στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, καλύπτοντας μια σημαντική αγορά επισκευών πλοίων που εκτείνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα».

Τέλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης αντιπολιτεύτηκε την κυβέρνηση, βάζοντας ως «εθνικό στόχο» την «αποκλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων». Πρόσθεσε σχετικά με την ολοκλήρωση της τρίτης «αξιολόγησης» ότι «τα πιο πολλά σημαντικά θέματα, με κορυφαίο αυτό της βιωσιμότητας της ΔΕΗ, μετατέθηκαν για το μέλλον». Εκτίμησε, επίσης, ότι παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο.

ΥΠΕΞ
«Κινητικότητα» και στόχοι σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο

Τις «προσδοκίες» και τις κινήσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο αποτύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στο «Εθνος», όπως συντονίζονται και υλοποιούν σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ίδια ζώνη.

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν εντός της βδομάδας, έκρινε ότι μπορεί να συμβάλει «ώστε να ενισχυθεί μια θετική προοπτική στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας».

Αναφερόμενος, παρακάτω, στα «προβλήματα και τις δυνατότητες κοινές δράσης» Ελλάδας - Αλβανίας, είπε ότι «η από κοινού αντιμετώπισή τους αποτελεί αυτό που στη θεωρία των διαπραγματεύσεων ονομάζεται "λύση - πακέτο", διότι με αυτή λαμβάνεται υπόψη η υπάρχουσα κάθε φορά ασυμμετρία ενδιαφέροντος σε διαφορετικές θεματικές. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο ώστε να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία που θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ως «θετικό» το γεγονός ότι στη γείτονα «έχει γίνει κατανοητό πως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σημαντικότερη από ορισμένα άλλα ζητήματα» και ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ε. Ράμα μιλάει για «ανάπτυξη μιας στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Αλβανίας».

Για, δε, την ΠΓΔΜ, είπε ότι «όλοι οι συνομιλητές μας κατανοούν πως πρέπει όλες οι πλευρές να αποδεχθούν έναν έντιμο συμβιβασμό. Να λειτουργήσουν στη βάση της συναίνεσης και των συμβιβασμών με αρχές. Αυτό αφορά και εκείνους από τους Ευρωπαίους που στο παρελθόν δημιουργούσαν αυταπάτες στην ηγεσία της φίλης χώρας ότι ο δρόμος για την ένταξη στην EE και αλλού μπορεί να ανοίξει χωρίς συμβιβασμούς».

Ορίζοντας και ένα χρονοδιάγραμμα, είπε πως «το επόμενο εξάμηνο είναι που θα δείξει αν οι φίλοι μου από τη βόρεια γείτονα θα βάλουν το χέρι στην καρδιά και θα αποφασίσουν να συμβιβαστούν».

Κάνοντας έναν απολογισμό του πώς προχωρούν τα τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος, είπε ότι έχουν αποκτήσει «ιδιαίτερο βάθος» και είναι «πολυεπίπεδες συνεργασίες», έχοντας συμβάλλει στη «σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής», όπως ορίζεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, ώστε να «τρέξουν» απρόσκοπτα μπίζνες του κεφαλαίου πάνω στις πηγές Ενέργειας και τη διαμετακόμισή της.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ