Ογκώδης διαδήλωση με παλμό και αποφασιστικότητα έστειλε μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους βρώμικους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Στην πορεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Η ογκώδης διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τον παλμό, την αποφασιστικότητα και τη συγκρότησή της, έστειλε δυνατό μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους βρώμικους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οπως έγραφε και το κεντρικό πανό της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, «Κάτω οι συμφωνίες Κυβέρνησης - ΗΠΑ. Καμία εμπλοκή - συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις».
Ακολουθούσαν οι δεκάδες Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, που πλημμύρισαν τους δρόμους του κέντρου από νωρίς το απόγευμα, με τις κόκκινες σημαίες, τα πανό και τα συνθήματά τους.
Κλαδικές Οργανώσεις, από τη Βιομηχανία, το Εμπόριο, τον Επισιτισμό, την Ενέργεια, αλλά και από συνοικίες, μαζί με φοιτητές - σπουδαστές, μαθητές κ.ά., καταδίκασαν την κυβέρνηση, που για λογαριασμό της αστικής τάξης αναλαμβάνει αναβαθμισμένους ρόλους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με ολέθριους κινδύνους για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Το «παρών» στη διαδήλωση έδωσε και η Προοδευτική Ενωση Κυπρίων Φοιτητών.
Η μεγάλη αυτή διαδήλωση εργαζομένων και νεολαίας, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τις προηγούμενες ώρες, έδωσε απάντηση και στους σχεδιασμούς των διάφορων μηχανισμών που τις προηγούμενες μέρες επιχείρησαν να ακυρώσουν τον αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 και να ικανοποιήσουν τους πόθους της κυβέρνησης και της αμερικάνικης πρεσβείας. «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», φώναζαν επίσης με πείσμα, σαν ένας άνθρωπος, οι χιλιάδες διαδηλωτές. Αλλωστε, σαν χτες συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος και «άνοιξε» η 100ή χρονιά του ηρωικού ΚΚΕ.
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που στο χώρο της προσυγκέντρωσης έφτασαν νέοι στρατευμένοι, με το σύνθημα «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» να απλώνεται από άκρη σε άκρη στη συγκέντρωση.
Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα δυνάμωσαν όταν η πορεία έφτασε έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου ενάντια στο ξεδιάντροπο ξέπλυμα που κάνει η κυβέρνηση στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, χαρακτηρίζοντάς τον «διαβολικά καλό», το σύνθημα «αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» αντήχησε στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός».
Στην κεφαλή της πορείας τοποθετήθηκε το πανό του ΣΦΕΑ 1967-'74 και οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Ακολουθούσε η νέα γενιά αγωνιστών, οι φοιτητές με τα πανό των φοιτητικών συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ και οι μαθητές με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, οι εργάτες και οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, με τα πανό των σωματείων τους και του ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ. Η διάταξη της πορείας έκλεινε με το μεγάλο μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με πανό που καλούσε το λαό να στείλει στα τσακίδια τους δολοφόνους των λαών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τις βάσεις τους. Ιδιαίτερο στιγμιότυπο ήταν η συμμετοχή ένστολων φαντάρων που πήραν τη θέση τους μαζί με το λαό και διαδήλωσαν.
Μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο έκαψαν την αμερικανική σημαία και βροντοφώναξαν «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».
Υπό βροχή πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες για το Πολυτεχνείο στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Λαός και νεολαία βγήκαν στο δρόμο, με πίστη ότι μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.
Στην Αλεξανδρούπολη, η μαχητική συγκέντρωση και πορεία ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.
Στην Ξάνθη, η πορεία πέρασε έξω από τα στρατόπεδα της πόλης και κατέληξε στο μνημείο του Καπνεργάτη, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.
Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κατερίνη, παρά τη δοκιμασία που περνάει εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών, και σε Σέρρες, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καβάλα, Καστοριά, Δράμα και Κομοτηνή. Στα Γρεβενά έγινε εξόρμηση.
Αντίστοιχα συγκεντρώσεις και μαχητικές πορείες έγιναν και στις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.
MotionTeam |
Στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ στο μνημείο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ κατέθεσε η Θεανώ Καπέτη |
Στην Πάτρα, στο πλαίσιο του αγωνιστικού εορτασμού της επετείου, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι πορεύτηκαν στο χώρο του πρώην Παραρτήματος του Πανεπιστημίου, προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι. Αμέσως μετά, πορεύτηκαν στο χώρο της παλιάς Ασφάλειας. Εκεί, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, κατέθεσε στεφάνι, τιμώντας τους αγωνιστές που βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.
Καταθέσεις στεφάνων έγιναν και στα Γιάννενα, στο Ηρώο του Πολυτεχνείου, από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, αλλά και από φοιτητικούς συλλόγους, το Εργατικό Κέντρο, εργατικά σωματεία και Επιτροπές Αγώνα, τον Εμπορικό Σύλλογο, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, σωματεία συνταξιούχων, την Ενωση Γονέων, τον Σύλλογο Γυναικών, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
«Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Εξω αι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ" παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην ειδική συνεδρίαση που έγινε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, αφιερωμένη στην 44η επέτειο του λαϊκού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.
Οπως ανέφερε, τα διατηρεί ζωντανά και επίκαιρα ο «αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί ευρύτερα στρώματα στη φτώχεια, στην εξαθλίωση ή στο να βολεύονται με ορισμένα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των πλουσίων. Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο και εμπορευματοποιεί την Παιδεία, ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των αμερικανο-ΝΑΤΟικών στην περιοχή, ο αγώνας συνολικά ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».
Υπενθύμισε ότι «το πραξικόπημα έγινε στο όνομα της αντιμετώπισης του κομμουνιστικού κινδύνου», για να τονίσει ότι «πάντοτε ο αντικομμουνισμός αποτελεί τον προπομπό των αντιλαϊκών μέτρων, των αντιλαϊκών εξελίξεων». Πρόσθεσε ότι «ο ρόλος του ΚΚΕ στον ξεσηκωμό, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα», αλλά και «σε αυτές που ακολούθησαν ήταν καθοριστικός», πράγμα για το οποίο το ΚΚΕ αισθάνεται περήφανο. Και σημείωσε ακόμη την «ανάγκη απομόνωσης των σύγχρονων υμνητών της χούντας, των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και όλων αυτών που χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, αλλά και του αντικομμουνισμού».
Με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων προσπάθησαν να φέρουν τον λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου στα δικά τους «μέτρα». Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ανέφερε ως «ιστορικό» δίδαγμα ότι «η Δημοκρατία και ως κοινοβουλευτική Δημοκρατία, είναι αποτέλεσμα αγώνων, θυσιών και είναι προς κατάκτηση κάθε στιγμή». Από τη ΝΔ ο Θ. Φορτσάκης πατώντας στη δράση των «γνωστών αγνώστων» απαίτησε να ληφθούν μέτρα που «θα εμποδίσουν να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση» διαφορετικά θα καταρρεύσει «αυτό που μας άφησε ως παράδοση το Πολυτεχνείο». Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Φ. Γεννηματά σημείωσε ότι «το Πολυτεχνείο είναι ενεργή μνήμη» που πρέπει να «εμπλουτιστεί» με τα οράματα «για ένα μέλλον δημοκρατικό, ευρωπαϊκό».
Για τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη θα μεταφερθούν οι σχολικές γιορτές για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου, στα σχολεία που δεν λειτούργησαν χτες λόγω της κακοκαιρίας. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες ότι οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μπορούν να διαθέσουν τη Δευτέρα δυο διδακτικές ώρες για να γίνει η γιορτή.
Είχαν προηγηθεί σχετικά αιτήματα για μεταφορά των σχολικών γιορτών, από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, που κατέθεσε σχετικό αίτημα στα ΔΣ των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής καθώς και στα ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.
Για άλλη μια χρονιά, μετά την ολοκλήρωση της πορείας του Πολυτεχνείου, στήθηκε το γνωστό σκηνικό ανταλλαγής βομβών μολότοφ και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων καταστολής στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο (Στουρνάρη, Τοσίτσα, Σολωμού), προγραμματισμένο έτσι ώστε να παίζει ζωντανά στα δελτία ειδήσεων κι αντί για τις μαχητικές διαδηλώσεις και τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, να ταυτίζεται η επέτειος με τις σκηνές των επεισοδίων... Επρόκειτο για τις ομάδες εκείνες που από την πρώτη μέρα, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, υπονόμευσαν τον αγωνιστικό εορτασμό.