ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Φρέσκο» αντιλαϊκό πακέτο - «μερίσματα» στους επιχειρηματικούς ομίλους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» και «πέραν αυτής», με την πλευρά των «ευρωπαϊκών θεσμών» - και όχι μόνο - να δίνουν «αέρα στα πανιά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ώστε να κλείσει γρήγορα το νέο πακέτο με τα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», με τη σύμφωνη γνώμη των «θεσμών», αποτελεί το «φύλλο συκής» για την επικείμενη αντιλαϊκή κλιμάκωση, για ζητήματα όπως τα επόμενα χτυπήματα στα προνοιακά επιδόματα, τους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τον ενεργειακό κλάδο κ.ά.

«Οι ανακοινώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα δεν βρίσκονται σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος», υπογράμμισε χτες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον οποίο οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και «προτάσεις» για χρήση τμήματος από το «υπερπλεόνασμα» για τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας αλλά και για στοχοθετημένες δράσεις που είναι πλήρως σύμφωνες με τις δεσμεύσεις του μνημονίου».

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, η «συζήτηση» για το όποιο «δημοσιονομικό κενό» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 μετατίθεται για την επόμενη φάση - ουσιαστικά στο πλαίσιο της επόμενης «αξιολόγησης» - προκειμένου να διευκολυνθεί η ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων και των αναδιαρθρώσεων που έχουν προβλεφθεί για την τρέχουσα περίοδο.

«Μαξιλάρι ασφαλείας» για τους «επενδυτές» τα ματωμένα πλεονάσματα

Η «πρέσα» διαρκείας στα κονδύλια που απομένουν για την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, σε συνδυασμό βέβαια με την ενίσχυση της φοροληστείας του λαού, αποτελούν τη μόνιμη επωδό στην πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα «προσωρινά στοιχεία» του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στο 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2017, τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό απογειώθηκαν σε 5,35 δισ. ευρώ (από 4,86 δισ. στην αντίστοιχη περσινή περίοδο), ενώ η εμφανιζόμενη «υπεραπόδοση» - σε σχέση με το «στόχο» - οφείλεται κατά βάση στη συνεχιζόμενη διάλυση των κονδυλίων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συνολικές δαπάνες καρατομήθηκαν στα 40,4 δισ. ευρώ (από περίπου 43,2 δισ. πέρυσι) και μάλιστα είναι χαμηλότερες ακόμη και από το στόχο κατά 2,9 δισ. ευρώ!

Αν και τα αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι φανερό ότι το σφαγείο παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως και η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις.

Την ίδια ώρα, όπως δείχνουν τα «προσωρινά στοιχεία», τα «καθαρά έσοδα» του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) φτάνουν σε περίπου 39,3 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι χαμηλότερα από τον αντιλαϊκό στόχο κατά περίπου 2,3 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να περιοριστεί στους επόμενους μήνες από τη συγκέντρωση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων αντιλαϊκών φόρων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «τα φορολογικά έσοδα είναι κάπως κατώτερα των μηνιαίων στόχων», γεγονός που ανοίγει «παράθυρο» για την εφαρμογή και νέου συμπληρωματικού αντιλαϊκού πακέτου, κάτι που ήδη συζητιέται στο παρασκήνιο.

Η «έξοδος στις αγορές»

Σε αυτό το φόντο, με «αποθέματα» και άλλα «μαξιλάρια ασφαλείας», κυβέρνηση και «θεσμοί» δρομολογούν τις διαδικασίες για την έξοδο του κράτους για «φρέσκα» δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε πράξεις ανταλλαγής (swap) παλαιών διάσπαρτων κρατικών ομολόγων με νέα ομόλογα, με την έκδοση νέων κρατικών τίτλων. Πρόκειται για 20 παλαιά ομόλογα, ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ και τρέχουσας αξίας 20 δισ. ευρώ, με λήξεις από το 2023 έως το 2042, που δόθηκαν σε ιδιώτες «επενδυτές» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του «κουρέματος» (PSI) το 2012.

Η εν λόγω κίνηση, που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες τις ενδιαφερόμενες τράπεζες και τα funds που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα συγκεκριμένα ομόλογα, στοχεύει στη βελτίωση της «εμπορευσιμότητας» των ελληνικών κρατικών χρεογράφων, αλλά και στη διαμόρφωση αξιόπιστων τιμών αναφοράς στη δευτερογενή αγορά, όπου συναλλάσσονται οι εμπλεκόμενοι «επενδυτές». Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει την εν λόγω κίνηση, στο πλαίσιο του δικού της «αφηγήματος» σχετικά με την αποκατάσταση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας, από τις «αγορές».

Μερική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων

Στο ίδιο φόντο, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών αίρονται κατά ένα τμήμα οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, ως αποτέλεσμα της μείωσης της εξάρτησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων από το μηχανισμό της «έκτακτης χρηματοδότησης». Μεταξύ άλλων, επιτρέπονται το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, με προϋπόθεση να μην υπάρχει διαθέσιμος λογαριασμός σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, η μεταφορά καταθέσεων από το εξωτερικό σε εγχώριες τράπεζες στο 100%, από 50% σήμερα, καθώς και οι συναλλαγές για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, αντί των 10.000 που ίσχυε.

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
«Μαγειρέματα» για δεκανίκι αστικής σταθερότητας

Συνεχίζονται οι διεργασίες και τα «μαγειρέματα» ενόψει και του β' γύρου των εκλογών για την ανάδειξη επικεφαλής του λεγόμενου νέου φορέα, ανάμεσα σε Ν. Ανδρουλάκη και Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας του χώρου με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, βάζοντας ως προϋπόθεση να συμφωνήσουν πάνω στις βασικές γραμμές του «Σχεδίου Ελλάδα», σχέδιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας με διασφάλιση παραμονής της εντός ΕΕ και ευρώ.

Ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας του φορέα, Ν. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ, επίσης, τάχθηκε υπέρ των τέτοιων συνεργασιών, λέγοντας για το θέμα: «Θα πράξω ό,τι γίνεται σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Βάσει του προγράμματός μας, θα ζητήσω ισχυρή λαϊκή εντολή. Αν ο λαός δεν μας τιμήσει, μένουμε στην αντιπολίτευση και πάμε στο δεύτερο βήμα και καλούμε τα κόμματα, εάν συμφωνούν με τις ιεραρχήσεις του προγράμματός μας».

Ο ίδιος, εξάλλου, δίνοντας και μια εικόνα του παρασκηνίου της εκλογικής τους διαδικασίας, είπε ότι με τη ροή των πρώτων αποτελεσμάτων στον α' γύρο των εκλογών της περασμένης Κυριακής, τα οποία έδιναν στην Φ. Γεννηματά ποσοστό κοντά στο 50%, δέχτηκε πιέσεις να μη διεξαχθεί ο β' γύρος, όμως, «μετά την αποτύπωση του τελικού αποτελέσματος δεν υπήρξε καμία πίεση, γιατί καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν μπορεί να μη γίνει δεύτερος γύρος με ένα ποσοστό της τάξης του 40%», που πήρε τελικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, για την Πέμπτη φαίνεται να δρομολογείται «τηλεμαχία» μεταξύ των δύο μονομάχων, οι οποίοι στο ενδιάμεσο έχουν συναντήσεις και επικοινωνίες με τους Γ. Καμίνη και Στ. Θεοδωράκη που δεν πέρασαν στο β' γύρο, αλλά συγκέντρωσαν υπολογίσιμα ποσοστά. Επίσης, χτες έγιναν συνεδριάσεις σε Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ σχετικά με το τι θα πράξουν στην κάλπη την Κυριακή, αν και δεν υπήρξε επισήμως κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Χτες το βράδυ, το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί «τους 210.505 πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές της Κυριακής να δώσουν το "παρών" στις κάλπες και αυτήν την Κυριακή», προσθέτοντας: «Ο νικητής των εκλογών πρέπει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική που αναπτύχθηκε στον προοδευτικό χώρο. Μια δυναμική που πρέπει να θεωρηθεί και ως απάντηση στην ανερμάτιστη λαϊκίστικη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Λέει τις «αλήθειες» του κεφαλαίου

Στο Στρασβούργο βρέθηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, για να μιλήσει στη συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο. Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας και να προσθέσει ένα αχρείαστο βάρος στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να αφήσει άθικτο τον δημόσιο τομέα. Αυτή ήταν μια καταστροφική επιλογή, που δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή».

Επανέλαβε το αίτημά του για «πολιτική αλλαγή», τάζοντας στους εταίρους του στο ΕΛΚ ότι δεν θα καταφύγει, για να κερδίσει τις εκλογές, στο «λαϊκισμό», αλλά θα πει «στον κόσμο την αλήθεια», ανανεώνοντας επίσης το στελεχικό δυναμικό της ΝΔ, φέρνοντας «νέα και ταλαντούχα στελέχη» και παρουσιάζοντας «ένα ανανεωμένο πρόσωπο σε ένα κουρασμένο και συχνά κυνικό εκλογικό σώμα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με παράγοντες όπως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Γκι Φερχόφστατ, η συζήτηση με τους οποίους εστίασε, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, «στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης», πάνω και στην πρόταση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για τα επόμενα βήματα της «ευρωπαϊκής ενοποίησης».

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στην Ιστιαία, στην αίθουσα πολιτισμού του Λυκείου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Τα επιτεύγματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό, οδηγός στον αγώνα των λαών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει προβολή βίντεο.

-- Στις 7 μ.μ., στην Επισκοπή Νάουσας, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ», με ομιλητή τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Μεταφορών Αττικής καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα της ΚΟ Πειραιά (πλατεία Κοραή), με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει σε ένα άδικο σύστημα

Στη συζήτηση για τα «Paradise papers» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«"Luxleaks", "Panama papers", "Paradise Papers", offshore, "φορολογικοί παράδεισοι", τρανταχτά ονόματα επιχειρήσεων και πόσες ακόμα αποκαλύψεις στο μέλλον, ανάλογα με τα ανταγωνιστικά συμφέροντα που υπηρετούν και οι αποκαλυπτόμενοι, αλλά και οι αποκαλύπτοντες.

Γιατί παριστάνετε ότι ταράζεστε; Υποκρίνεστε.

Εσείς εδώ, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις, δεν νομοθετείτε προσφέροντας τα πάντα σ' αυτούς για επενδύσεις και κέρδη; Συντάξεις και μισθούς πείνας, εργασιακά κάτεργα; Οι παράνομες συναλλαγές είναι ψίχουλα μπροστά στις νόμιμες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο βγαλμένες από άγρια φορολογία του λαού. Τα funds, που τους πουλάτε δάνεια, δεν φωλιάζουν στους "φορολογικούς παραδείσους"; Αφού δήθεν τους καταγγέλλετε, δεν τους καλείτε μετά να επιστρέψουν σαν "επενδυτές" με νέες φοροαπαλλαγές;

Ο ψευτοκαβγάς κομμάτων, ποιος μπλέκεται και ποιος αποκαλύπτει, δεν κρύβει ότι τα δισεκατομμύρια γεννήθηκαν από την κοινωνική εκμετάλλευση που όλοι εξυπηρετούν. Τα δάκρυα ακροδεξιών, συντηρητικών, σοσιαλδημοκρατών και δήθεν "νεοαριστερών", στυλ ΣΥΡΙΖΑ, είναι υποκρισία.

Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα, ηθικός καπιταλισμός, δεν υπάρχει. Είναι και θα είναι παράδεισος για τους λίγους, κάτεργο για τους πολλούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ