ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας. Αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας!»

Μαχητική απάντηση στην κυβερνητική φιέστα και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για την περιοχή έδωσαν χτες σωματεία και φορείς της περιοχής

Αντιμέτωπος με την αγωνιστική κινητοποίηση του λαού της περιοχής βρέθηκε ο πρωθυπουργός σε κάθε βήμα της χτεσινής του παρουσίας σε Ξάνθη και Κομοτηνή, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της κυβερνητικής «αναπτυξιακής» φιέστας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Κομοτηνή.

Το πρωί έξω από τα «Πλαστικά Θράκης» και το απόγευμα μέσα στην πόλη της Κομοτηνής και έξω από το ξενοδοχείο που φιλοξένησε τη φιέστα, εκφράστηκε μαχητικά η απάντηση του λαού στην πολιτική που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις, λεηλατεί το εισόδημά του και θυσιάζει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά του δικαιώματα στην ποδιά της πλουτοκρατίας για τα κέρδη της.

Ο εργαζόμενος λαός της περιοχής ανταποκρίθηκε μαζικά στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και συμμετείχε στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην Κομοτηνή.

Κατήγγειλε την φιέστα που έστησε η κυβέρνηση μαζί με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, δημάρχους και τις εργοδοτικές οργανώσεις, υπό την προστασία των ΜΑΤ, για να εξωραΐσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, που εξαθλίωσε μαζικά τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και να μοιράσουν ψεύτικες ελπίδες ότι τελειώνουν τα βάσανά τους και η «ανάπτυξη» που φέρνουν θα είναι «δίκαιη», να κάνουν το λαό συνένοχο, χειροκροτητή της πολιτικής τους, για να τον υποτάξουν ξανά στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.


Από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να φτάνουν συγκροτημένα με τα πανό τους και να παίρνουν τη θέση τους στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν: Εκ μέρους των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης η Ματούλα Γκιδήκα, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, η οποία κατήγγειλε τα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει σε βάση των αμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων την Αλεξανδρούπολη.

Η Κατερίνα Κορδαλή, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ, αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και τον αγώνα τους για σπουδές χωρίς εμπόδια, για δουλειά με δικαιώματα, στο αντικείμενο των σποδών τους. Ο Πέτρος Ταχματζίδης, εκ μέρους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις νέες περικοπές που έρχονται στις συντάξεις και κλιμάκωση του αγώνα και την αναπλήρωση των απωλειών. Η Βάσω Μπράτσιου, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ», αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν, σε άλλη μια επιχείρηση που το προηγούμενο διάστημα προβλήθηκε ως δείγμα της «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Κώστας Βογιατζής, μέλος της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Οπως είπε, «είναι ώρα ο εργαζόμενος λαός να σηκώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει. Είναι ώρα οργάνωσης και αγώνα, δεν υπάρχει χώρος, ούτε χρόνος, για απογοήτευση και μοιρολατρία.

Να τιμωρήσει όσους τον κορόιδεψαν, τον εξαπάτησαν, συνεχίζουν να του λένε ψέματα.

Να απομονώσει τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό που ρίχνει το δηλητήριο της ταξικής συνεργασίας, καλλιεργεί την ηττοπάθεια και μοιρολατρία.

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε όλοι δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ζούμε χωρίς το βραχνά της ανασφάλειας και της ανεργίας, να είμαστε καλυμμένοι από ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας».

Μετά τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής. Στην κεφαλή της πορείας μπήκε το κεντρικό πανό, που έδειχνε το δρόμο που πρέπει να επιλέξουν οι εργαζόμενοι: «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας. Αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας». Με τα πανό και τα συνθήματά τους, ανέδειξαν ότι «η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη. Κέρδη για το κεφάλαιο, φτώχεια για τον εργάτη», καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να αγωνιστούν για όσα δικαιούνται.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία στην παλιά εθνική οδό Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης, με κατεύθυνση το ξενοδοχείο στο οποίο πραγματοποιούνταν η κυβερνητική φιέστα. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρό φραγμό της αστυνομίας, που είχε στηθεί σε μεγάλη απόσταση από το ξενοδοχείο. Με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την πολιτική καταστολής και διαδήλωσαν ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

Εκεί ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση, ενώ ανακοινώθηκαν και τα επόμενα βήματα για την κλιμάκωση του αγώνα στον αγωνιστικό γιορτασμό του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και στην προετοιμασία για απεργία - απάντηση στα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση.


Εδωσαν απάντηση στην κοροϊδία της «υγιούς» εκμετάλλευσης...

Αγωνιστική παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο των «Πλαστικών Θράκης» στο Μαγικό της Ξάνθης πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυνάμεις του ΠΑΜΕ, την ώρα της «επιθεώρησης» του πρωθυπουργού σε έναν εργασιακό χώρο που είναι αποκαλυπτικός για το τι σημαίνει «δίκαιη» ανάπτυξη. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, καλώντας σε «οργάνωση παντού για να 'ρθουν τα πάνω κάτω», χάλασαν τη φιέστα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης που παρέταξε διμοιρίες των ΜΑΤ και άντρες των ΟΠΚΕ για να εμποδίσουν την κινητοποίηση.

Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις των «Θερμοκηπίων Θράκης» και των «Πλαστικών Θράκης», όπου ξεναγήθηκε από τον ιδιοκτήτη των επιχειρήσεων. Χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις πρότυπο «υγιούς» επιχειρηματικότητας, υποστήριξε πως «υγιής και πετυχημένη επιχείρηση είναι πρωτίστως αυτή που σέβεται τον εργαζόμενο και τις εργασιακές σχέσεις, έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία». Βέβαια, δεν παρέλειψε να επαναλάβει όλες τις κυβερνητικές δράσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματικών κερδών, μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ. Καλλιεργώντας την ταξική συνεργασία, είπε ότι «όταν οι εργαζόμενοι, που είναι το βασικό γρανάζι, νιώθουν την επιχείρηση και δική τους, τότε η πορεία της επιχείρησης είναι επιτυχημένη».

Την πραγματικότητα βέβαια για τα «πρότυπα» της κυβέρνησης αποκάλυψε με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας ότι «σε έναν όμιλο με κέρδη εξαμήνου 4,6 εκατομμύρια ευρώ, εργάζονται δεκάδες νέοι εργαζόμενοι με μισθούς με τους οποίους ούτε με το κιάλι δεν μπορούν να δουν την προοπτική να κάνουν οικογένεια. Αντίστοιχα, στην άλλη επιχείρηση του ομίλου που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, στα ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ, πριν ένα χρόνο, στο όνομα της αλλαγής ασφαλιστικού φορέα, οι εργαζόμενοι είδαν να μειώνονται οι απολαβές τους κοντά στο 10%. Ενα "κόστος" λιγότερο από 100.000 ευρώ για έναν κολοσσό, αλλά τεράστιο για μια εργατική - λαϊκή οικογένεια που είδε το εισόδημά της να μειώνεται 10%».

Και σημειώνει: «Αφού διαλύσανε κάθε εργασιακό - ασφαλιστικό δικαίωμα, θεσμοθέτησαν οι παλιότεροι και διατηρούν αυτοί το αίσχος των 586 και 511 ευρώ, ήρθανε να επαινέσουν και να επιθεωρήσουν πώς πάνε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πώς θα τους διασφαλίσουν και νέο ζεστό χρήμα, προερχόμενο από τα ματωμένα πλεονάσματα.

Η απάντηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από "οργάνωση παντού, να 'ρθουν τα πάνω κάτω". Οργάνωση σε ταξικά σωματεία και όχι σε εργοδοτικά, που διασφαλίζουν να μην κουνιέται φύλλο σε μεγάλους εργασιακούς χώρους».

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις δύο επιχειρήσεις, η ΤΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναρωτιέται «τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;». Σημειώνει πως η εμπειρία των εργαζομένων και του νομού επιβεβαιώνει πως «ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης έχει ως προϋπόθεση τους τσακισμένους μισθούς, τα τσακισμένα δικαιώματα. Χτίζεται πάνω στην απάνθρωπη εντατικοποίηση της δουλειάς, που πολλές φορές έχει αποτέλεσμα επαγγελματικές ασθένειες, σακάτεμα εργαζομένων, ακόμα και το θάνατο». Σημειώνει πως «η ελπίδα, η διέξοδος βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ