ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Ευκαιρία για το κεφάλαιο η εμπλοκή σε επιχειρηματικούς - στρατιωτικούς σχεδιασμούς

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, σε μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο επιχειρηματικών και στρατιωτικών σχεδιασμών ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, απασχολεί χτες και σήμερα τις εργασίες του 6ου «αναπτυξιακού» συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή και ολοκληρώνεται απόψε με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Με θέμα «Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη στο προσκήνιο», το Συνέδριο άρχισε χτες με ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη. Παρενέβησαν ακόμα ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος, οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτσης κ.ά.

Ο Γ. Δραγασάκης χαιρέτισε την ανταπόκριση των Περιφερειών, των δήμων, των φορέων της Τοπικής Διοίκησης, επιβεβαιώνοντας πως όταν πρόκειται για τα προτάγματα του κεφαλαίου, η σύμπλευση είναι αδιαμφισβήτητη.

Οπως είπε, τα «αναπτυξιακά» συνέδρια αποσκοπούν και στη «διαμόρφωση της Νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση».

Ο Γ. Δραγασάκης μίλησε για την ανάγκη «το ειδικό βάρος της μεταποίησης και της πρωτογενούς παραγωγής στο εθνικό εισόδημα να αυξηθεί σημαντικά» και το στόχο σύνδεσής τους με τον τουρισμό. Εντούτοις εστίασε στη μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης «σε σημαντικό ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο διεθνούς σημασίας», μέσα από έργα όπως «η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, οι επενδύσεις που σχεδιάζονται στα λιμάνια και τις σιδηροδρομικές γραμμές, η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου και η διασύνδεσή του με γειτονικές χώρες, οι προοπτικές για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου...» που «αναβαθμίζουν το στρατηγικό ρόλο της Περιφέρειας».

Ως τις προωθητικές δυνάμεις αυτού του μετασχηματισμού υπέδειξε «το άνοιγμα των βόρειων συνόρων, την ένταξη γειτονικών χωρών στην ΕΕ, καθώς και νέα γεωπολιτικά δεδομένα που καθιστούν την Περιφέρεια "σταυροδρόμι" νέων εμπορικών και ενεργειακών δρόμων και δικτύων».

«Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι από την άποψη των αντικειμενικών δεδομένων η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μπορεί να καταστεί όχι μόνο ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, αλλά και σημαντικός περιφερειακός πόλος οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης» είπε, παρουσιάζοντας ως «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για την κερδοφορία του κεφαλαίου την καίρια γεωστρατηγική θέση, την «πολιτισμική ταυτότητα» αλλά και το φυσικό πλούτο της περιοχής. Επισήμανε δε εκ νέου σαν «κρίσιμη απαίτηση» την «ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην ανάπτυξη», τη χειραγώγηση των εργαζομένων δηλαδή με τα μυθεύματα περί δίκαιης ανάπτυξης, που συγκαλύπτουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η εμπλοκή σε επιχειρηματικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς.

«Πρώτο τραπέζι» η Τοπική Διοίκηση στην κυβερνητική φιέστα

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους με τα απατηλά συνθήματα της «δίκαιης» και «βιώσιμης» ανάπτυξης, σπεύδουν να συνδράμουν οι αιρετοί της Τοπικής Διοίκησης, ανεξάρτητα από κομματικό φορέα, όπως έδειξε η συμμετοχή και η συμβολή περιφερειαρχών και δημάρχων στα πέντε «αναπτυξιακά» συνέδρια που έχουν γίνει έως τώρα.

Ετσι, η κυβέρνηση, εκτός από Εμπορικά και άλλα Επιμελητήρια, εργοδοτικές ενώσεις και εκπροσώπους του κεφαλαίου, βρίσκει πρόθυμους «συνομιλητές» και στην Τοπική Διοίκηση, για να περάσει το κλίμα συναίνεσης που επιδιώκει. Το ίδιο ισχύει και με το 6ο «αναπτυξιακό» συνέδριο για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κομοτηνή.

Αλλωστε, η «συγκολλητική» ουσία υπάρχει και είναι η συστράτευση των δυνάμεων που συγκροτούν τις πλειοψηφίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΠΑΜΘ) και στα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων της περιοχής στους στόχους του κεφαλαίου για «γεωπολιτική αναβάθμιση», με την αξιοποίηση των λεγόμενων «στρατηγικών πλεονεκτημάτων» της περιοχής.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η εισήγηση του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΕΔ ΑΜ-Θ) στο πρόσφατο ετήσιο τακτικό συνέδριό της (23/10/2017). Σε αυτήν μπορεί να βρει κανείς στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σύμπλευση της Τοπικής Διοίκησης με την κυβερνητική πολιτική.

«Οδικός χάρτης» για το κεφάλαιο

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης (ΝΔ) επισημαίνει για το «αναπτυξιακό» συνέδριο που ξεκίνησε χτες ότι «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν επιτρέπεται να ξοδεύουμε ενέργεια για καταγεγραμμένα οράματα, ούτε για επαναλαμβανόμενες αόριστες εξαγγελίες και υποσχέσεις. Στο Συνέδριο αυτό πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα, να πάμε πολλά βήματα παραπέρα».

Μιλώντας για το ζουμί της υπόθεσης, προτείνει να καταρτιστεί ένα πιο μακρόχρονο σχέδιο, «υπό τύπον Οδικού Χάρτη», που θα συμπεριληφθεί «στο τελικό Σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Και για να ξεκαθαρίσει από την αρχή τα πράγματα, πρότεινε την «άμεση συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις διαδικασίες του συνεδρίου».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες στον «αναπτυξιακό» σχεδιασμό, στην εισήγηση ιεραρχούνται οι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι της Περιφέρειας, η «βιώσιμη» εκμετάλλευση του υφιστάμενου ορυκτού πλούτου, με προτεραιότητα τα μάρμαρα, οι ενεργειακοί πόροι και υποδομές, η μετατροπή της Περιφέρειας σε «τουριστικό προορισμό αριστείας».

Προκρίνονται επίσης έργα βελτίωσης και κατασκευής νέων οδικών αξόνων, που θα υπηρετούν την εμπορική διασύνδεση με τις συνορεύουσες βαλκανικές χώρες και η ενίσχυση «του ρόλου της Εγνατίας», την οποία ο λαός χρυσοπληρώνει με διόδια που υπάρχουν και όσα έχει αποφασιστεί να προστεθούν.

Αλλα έργα με προτεραιότητα είναι η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία, η περιβόητη «σιδηροδρομική Εγνατία», όπως και οι αναβαθμίσεις των λιμανιών και των αεροδρομίων της περιοχής, χωρίς βέβαια να αναφέρεται ο «διακαής πόθος» για παράδοση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε μονοπώλια των ΗΠΑ ή για τα τεράστια κέρδη που ανακοίνωσε η «Fraport» από την εκμετάλλευση των αεροδρομίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, τα οποία εξαγόρασε πρόσφατα.

Ξεχωρίζουν, τέλος, οι αναφορές στα ενεργειακά σχέδια του κεφαλαίου (ολοκλήρωση TAP, προώθηση IGB, LNG), με αναμάσημα των γνωστών «αντισταθμιστικών» προς τις τοπικές κοινωνίες.

Σχεδιασμοί και αντιθέσεις

Υπάρχουν ωστόσο και στοιχεία που αναδεικνύουν τα αντικρουόμενα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου στον «αναπτυξιακό» σχεδιασμό και το πώς αυτά εκφράζονται με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση της κατασκευής υποδομών για LNG στην Αλεξανδρούπολη, αλλά όχι στην Καβάλα, και η αρνητική θέση για την εξόρυξη του χρυσού, αποδεικνύουν ότι το τουριστικό κεφάλαιο στην περιοχή έχει σοβαρά ερείσματα στην Τοπική Διοίκηση.

Και φυσικά μιλάμε για το τουριστικό κεφάλαιο και όχι γενικά για όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, γεγονός που καταδεικνύεται με σαφήνεια στις ίδιες τις προτάσεις της ΠΕΔ για «περιορισμό της διάσπαρτης δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων μέσω της θεσμοθέτησης ζωνών τουρισμού - αναψυχής και της χωροθέτησης οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων...».

Παράλληλα, προκρίνονται η εκμετάλλευση της γεωθερμίας από μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν σε αυτή τη φάση να την εκμεταλλευτούν με κοστοβόρες επενδύσεις. Ο σχεδιασμός αυτός παρουσιάζεται ολοκληρωμένα με την πρόταση για «ενίσχυση της συμπληρωματικότητας του δευτερογενούς με τον πρωτογενή τομέα, με τη μεταποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων και καθετοποίηση της παραγωγής (...) με τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου».

Η ατζέντα της ΠΕΔ περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την παραπέρα προσαρμογή της στις επιδιώξεις και τους στόχους του κεφαλαίου. Αναφέρει χαρακτηριστικά η εισήγηση ότι «ένα από τα "αδύνατα σημεία" που αφορά την ασθενή διασύνδεση των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και την τοπική ανάπτυξη, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Ακόμα, τονίζεται η προτεραιότητα στη «νεανική επιχειρηματικότητα, σε μορφές κοινωνικής επιχειρηματικότητας, συνεταιριστικής δράσης (...) θερμοκοιτίδων συνεργατισμού κ.λπ.», «η θεσμοθέτηση των Τοπικών Συμφώνων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας και η εξειδίκευση των πρωτοβουλιών (...) που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και των τοπικών πόρων». Με λίγα λόγια, η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο δημοτικών εκτάσεων, ακινήτων, υποδομών και πόρων, για άμεση εκμετάλλευση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις κ.ά.).

Μοιράζονται κοινά «οράματα»

Στην εισήγηση του προέδρου της ΠΕΔ είναι φανερή η ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική, για το πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι της Περιφέρειας, η γεωγραφική θέση, πώς θα ενισχυθούν οι υφιστάμενες «παραγωγικές δομές», τα «συγκριτικά στρατηγικά πλεονεκτήματα» στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στο εμπόριο.

Πρόκειται στο σύνολό τους για παρεμβάσεις και σχεδιασμούς που γίνονται με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ενώ πάνε χέρι - χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, βυθίζοντας το λαό σε πρόσθετους κινδύνους.

Να γιατί οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χρειάζεται να βλέπουν ενιαία και αξεχώριστα την πολιτική κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης, μιας και ο ρόλος της δεύτερης είναι να εξειδικεύει και να προωθεί σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο τον γενικότερο «αναπτυξιακό» σχεδιασμό, που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η παρουσία άλλωστε και η ενεργός συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης (ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση) στα προηγούμενα «αναπτυξιακά» συνέδρια, και σ' αυτό που γίνεται τώρα στην Κομοτηνή, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των κοινών «οραμάτων» που μοιράζονται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, για λογαριασμό του κεφαλαίου...


Βασίλης ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ
Μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Σήμερα το συλλαλητήριο - απάντηση στην κυβερνητική φιέστα

Σήμερα Τρίτη στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο - απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης, το οποίο οργανώνουν εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σωματεία και φορείς καλούν το λαό να «υποδεχθεί» αγωνιστικά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, που ετοιμάζονται να φέρουν κι άλλα βάρβαρα μέτρα με την τρίτη «αξιολόγηση». Απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό να γυρίσουν την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και των αιρετών στην Τοπική Διοίκηση να τους υποτάξουν στον δήθεν «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς καλούν τον εργαζόμενο λαό να περάσει στην αντεπίθεση, να προτάξει τις δικές του διεκδικήσεις, την πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ