ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
Συμφωνίες για συνεργασία και αναγνώριση διαφωνιών

Συνεχίζοντας την περιοδεία σε Ασία - Ειρηνικό, ο Τραμπ φτάνει σήμερα στο Βιετνάμ, όπου θα πάρει μέρος και στη Σύνοδο της APEC

Οι Πρόεδροι των δύο χωρών παρόντες στην υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών

Copyright 2017 The Associated

Οι Πρόεδροι των δύο χωρών παρόντες στην υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών
ΠΕΚΙΝΟ.-

«Ζυγισμένες» δηλώσεις και υπογραφές διαφόρων επενδυτικών συνεργασιών χαρακτήρισαν την επίσημη συνάντηση που είχαν χτες, στο Πεκίνο, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σι υποστήριξε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται «σ' ένα νέο ιστορικό σημείο αρχής», συμπληρώνοντας ότι «η Κίνα επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ με αμοιβαίο σεβασμό, υπό την κοινή ωφέλεια και ανταποδοτικότητα, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία και υπό τη διαχείριση και τον έλεγχο των διαφορών». Χαρακτήρισε μάλιστα «επιτυχή και ιστορική» την επίσκεψη Τραμπ και είπε ότι στη συνάντηση συμφώνησαν πως ένα καλύτερο μέλλον μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από τη συνεργασία αμοιβαίου οφέλους.

Από τη δική του μεριά, ο Τραμπ επέλεξε να μιλήσει για «σπουδαία χημεία» ανάμεσα στον ίδιο και το Σι, τον οποίο χαιρέτισε δημόσια ως «ηγέτη μιας χώρας που κατάφερε να αφήσει πολύ πίσω τις ΗΠΑ», εννοώντας το αρνητικό για τις ΗΠΑ εμπορικό ισοζύγιο. Συμπλήρωσε πάντως ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει την κινεζική ηγεσία για το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, για το οποίο - όπως είπε - ευθύνονται οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, στη συνέχεια τόνισε: «Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν ήταν δίκαιο για την πλευρά μας τον τελευταίο καιρό... Πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε τις άδικες πρακτικές που προκάλεσαν το εμπορικό μας έλλειμμα, μαζί με τα εμπόδια για την πρόσβαση στην αγορά».

Στο μεταξύ, ανάμεσα στα πεδία για τα οποία συμφωνήθηκε να δυναμώσει ο «συντονισμός», αναφέρθηκαν και οι εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο και το Αφγανιστάν, δύο δηλαδή από τις «εύφλεκτες» περιοχές του πλανήτη, όπου εκφράζονται οι βαθιές αντιθέσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και μαίνονται διάφοροι σχεδιασμοί, επενδυτικοί και στρατιωτικοί.

Τα σχέδια συντονισμού φυσικά δεν ακυρώνουν αυτές τις αντιθέσεις, αντίθετα τις περιπλέκουν, αναδεικνύοντας τη ρευστότητα που μεγαλώνει, στο φόντο και της μεγάλης ανησυχίας για τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τη συνάντηση απασχόλησε και η κατάσταση σε «μέτωπα» όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην οποία ωστόσο δεν αναφέρθηκαν πιο ειδικά οι δύο ηγέτες. Πάντως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον ανέφερε ότι για το θέμα έγινε «ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων» και ότι «η θέση των ΗΠΑ παραμένει αναλλοίωτη».

Συμφωνίες πάνω από 250 δισ.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η συνολική αξία των οικονομικών συμφωνιών που υπογράφηκαν, που φτάνουν τα 253,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», στις συμφωνίες περιλαμβάνεται και μία για την ανάπτυξη σχιστολιθικού αερίου και παραγωγής χημικών προϊόντων στη Δυτική Βιρτζίνια, με τη συμμετοχή του κινεζικού ομίλου «China Energy Investment Corp» (μόνο αυτή εκτιμάται ότι αγγίζει τα 83,7 δισ. δολάρια). Συμφωνίες υπογράφηκαν ακόμα μεταξύ της αμερικανικής «Qualcomm» και των κινεζικών «Xiaomi», «OPPO» και «Vivo» (φτιάχνουν ακουστικά), καθώς και μεταξύ της «Boeing» και της κινεζικής «China Aviation Suppliers Holding Co».

Σήμερα Παρασκευή, ο Τραμπ αναμένεται να φτάσει στο Βιετνάμ, όπου θα έχει επίσημες επαφές με την ηγεσία της χώρας, αλλά και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της APEC (Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό). Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ αναμένεται να συναντήσει και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που επιβεβαίωσε χτες και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας Τραμπ θα είναι οι Φιλιππίνες, όπου θα παραστεί και σε εκδήλωση της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αμέτρητα τα «ταξικά τείχη» μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου

Την ώρα που «γιορταζόταν» η 28η επέτειος, η στατιστική υπηρεσία της χώρας έκανε λόγο για 16 εκατ. φτωχούς και αποκλεισμένους

Με διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και απόκρυψη της βάρβαρης πραγματικότητας για εκατομμύρια Γερμανούς στην καπιταλιστική «ενωμένη Γερμανία», «γιορτάστηκαν» και φέτος από τους κυβερνώντες τα 28 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου (9 Νοέμβρη 1989). Ο (σοσιαλδημοκράτης) δήμαρχος της πόλης, Μίχαελ Μίλερ, συμμετέχοντας σε σχετική εκδήλωση, απέφυγε να αναφερθεί στη δραματική επιδείνωση της ζωής που ακολούθησε την καπιταλιστική παλινόρθωση για το σύνολο του γερμανικού λαού, αλλά και στα αμέτρητα «ταξικά τείχη» που έχουν υψωθεί σε όλη τη χώρα: «Η δέσμευση για ελευθερία, για καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας είναι αποτέλεσμα της κληρονομιάς που άφησαν πίσω τους τα θύματα της τυραννίας και της τρομοκρατίας», είπε.

Την ύψωση του τείχους επέβαλε ο ιμπεριαλισμός

Ολοι οι εκφραστές του ιμπεριαλισμού, που «πανηγυρίζουν» κάθε χρόνο τέτοια μέρα, κρύβουν πως την ύψωση του τείχους επέβαλαν οι λυσσαλέες ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να ανατραπεί η σοσιαλιστική οικοδόμηση στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ). Κρύβουν πως το Βερολίνο βρισκόταν ολόκληρο στο έδαφος της ανατολικής Λαϊκής Γερμανίας και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία) επέβαλαν με απειλές το διαχωρισμό ενός τμήματός του και τη διατήρηση εκεί των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Τα σύνορα ανάμεσα στο Δυτικό και στο Ανατολικό Βερολίνο έκλεισαν στις αρχές Αυγούστου 1961, μετά από 12 χρόνια, που δεν ήταν ασφαλισμένα, ούτε υπό έλεγχο, αλλά περνούσαν μέσα από δρόμους, συγκροτήματα σπιτιών, κήπους και υδάτινους δρόμους και μισό εκατομμύριο άνθρωποι τα διάβαιναν καθημερινά.

Το Δυτικό Βερολίνο ήταν η πόλη - «προπύργιο» του Ψυχρού Πολέμου, που ξεκίνησαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εκεί δρούσαν οργανώσεις κατασκοπείας και τρομοκρατίας, γινόταν κερδοσκοπία με το νόμισμα, είχαν εγκατασταθεί γραφεία για τη στρατολογία εργατικών δυνάμεων από τη ΓΛΔ με «κεφαλική τιμή».

Τον Ιούλη του 1961, ο Δυτικογερμανός υπουργός, Ερνστ Λέμερ, έσπευσε στο Δυτικό Βερολίνο, για να κατευθύνει τη διεξαγωγή «ψυχολογικού πολέμου». Την ίδια περίοδο, σαμποτέρ έβαλαν φωτιές σε εγκαταστάσεις του Ανατολικού Βερολίνου, στο σταθμό του ηλεκτρικού της πόλης, στη λεωφόρο Λένιν και στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ. Το ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ευρώπη τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού και τα τανκς του μπήκαν στο έδαφος της ΓΛΔ. Ο τότε υπουργός Αμυνας της Δυτικής Γερμανίας, Φραντς Γιόζεφ Στράους, δήλωνε ότι πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος για ένα είδος εμφυλίου πολέμου στη Γερμανία...

Ετσι, η Βουλή της ΓΛΔ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας του σοσιαλισμού και στη συνέχεια τα σύνορα έκλεισαν.

1 στους 5 απειλείται από τη φτώχεια

Κατά πόσο η πτώση του τείχους και η καπιταλιστική παλινόρθωση «ανέπτυξαν τα δικαιώματα» και τις «ελευθερίες», δείχνουν και τα χτεσινά στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας: 1 στους 5 ή 16 εκατ. άνθρωποι στη χώρα απειλούνται από τη φτώχεια. Ενα άλλο 3,7% του πληθυσμού ζει υπό «σημαντική υλική στέρηση». Η φτώχεια πλήττει πιο έντονα τους ηλικιωμένους.

Το «κοντράστ» είναι συντριπτικό. Τα λαϊκά δικαιώματα στη ΓΛΔ - παρά τις όποιες αδυναμίες - μόνο σαν όνειρο υφίστανται στις καπιταλιστικές κοινωνίες: Σταθερή δουλειά για όλους, κατοχύρωση του 8ώρου και του 7ώρου, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, ελεύθερος χρόνος, αξιοπρεπή γηρατειά, υψηλότατο για την εποχή της πολιτιστικό επίπεδο και κατακτήσεις στην επιστήμη. Ετσι, καθόλου τυχαία, σε δημοσκόπηση που έγινε το 2009, στα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους, το 57% απάντησε πως βλέπει θετικά τη Λαοκρατική Δημοκρατία.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Σήμερα και αύριο η Σύνοδος της APEC

ΑΝΟΪ.--

Ξεκινούν σήμερα στην πόλη Ντα Νανγκ του Βιετνάμ οι διήμερες εργασίες της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό (APEC), με σύνθημα «Δημιουργώντας νέα δυναμική, δίνοντας ώθηση σε ένα κοινό μέλλον». Ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η συζήτηση και αντιπαράθεση για τους όρους και την έκταση της οικονομικής συνεργασίας των κρατών - μελών, δεδομένης και της όξυνσης των ανταγωνισμών που σηματοδότησε η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Διειρηνική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΡΡ).

Οι σημαντικές διαφωνίες φάνηκαν και στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου της Οργάνωσης, που ολοκληρώθηκαν μεσοβδόμαδα, στο περιθώριο της οποίας ο Βιετναμέζος ΥΠΕΞ Πχαμ Μπινχ Μινχ δήλωσε ότι οι αλλαγές που γίνονται διεθνώς και στην περιφέρεια φέρνουν μαζί τους «ευκαιρίες που συμβαδίζουν με προκλήσεις». Υποστήριξε ακόμα ότι «η οικονομική ανάκαμψη είναι σταθερή, αλλά τα αναμενόμενα ποσοστά ανάπτυξης υπολείπονται ακόμα από αυτά της περιόδου πριν την κρίση».

Σήμερα στην APEC συμμετέχουν οι: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα - Νέα Γουϊνέα, Περού, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Κινεζική Ταϊπέι (Ταϊβάν), Ταϊλάνδη, ΗΠΑ και Βιετνάμ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Επιταχύνονται οι συνομιλίες με «βήματα» προς συμβιβασμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επιταχύνονται οι διαπραγματευτικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί μέχρι σήμερα θα πρέπει «σε μικρούς γύρους» συνομιλιών να έχουν επεξεργαστεί λύσεις για κεντρικά ζητήματα και έως τις 16 Νοέμβρη να έχουν ξεπεραστεί τα σημεία διαφωνιών.

Στο μεταξύ, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλείται «απόρρητη» λίστα, που έχει συνταχθεί από τις διαπραγματευόμενες δυνάμεις, με 125 σημεία διαφωνιών που πρέπει να επιλυθούν. Αυτά τα «δύσκολα» σημεία περιλαμβάνονται και στις 12 θεματικές ενότητες, όπως «Οικονομικά, Προϋπολογισμός, Φόροι», «Κλίμα, Ενέργεια, Περιβάλλον», «Πρόσφυγες - Μετανάστες», «Εργασιακά/Συνταξιοδοτικά», «Εκπαίδευση/Ερευνα», «Ευρώπη» κ.ά.

Θυμίζουμε ότι οι Πράσινοι ανακοίνωσαν πρόσφατα πως είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν και να μην επιμείνουν στην απαγόρευση των ντιζελοκίνητων οχημάτων από το 2030, στο κλείσιμο των εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα όπως και στην επιβολή φόρου περιουσίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας (CSU), Γιόακιμ Χέρμαν, δήλωσε ότι υπάρχει «κινητικότητα» για συμβιβασμό και στο θέμα των προσφύγων. CDU και CSU θέλουν να δημιουργηθούν και στα 16 κρατίδια κλειστά «κέντρα επαναπατρισμού»: «Αν ο πρόσφυγας απορριφθεί, θα λάβει άδεια εξόδου (σ.σ. από τη χώρα) από αυτό το κέντρο, ενδεχομένως και βοήθεια στον επαναπατρισμό. Εάν κάποιος δεν εγκαταλείψει (τη χώρα) οικειοθελώς, η απέλαση θα γίνει αμέσως από το κέντρο», είπε. Ο Χέρμαν δήλωσε αισιόδοξος ότι θα συμφωνήσουν τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και οι Πράσινοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ