ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Φοιτητικά συλλαλητήρια προετοιμάζονται για τις 7 Νοέμβρη σε πολλές πόλεις.
  • Αφιέρωμα Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία: Το εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΣΣΔ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Ρεπορτάζ από την εκδήλωση 36 Κομμουνιστικών Νεολαιών από όλο τον κόσμο για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, που έγινε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στη Ρωσία.
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Διαδηλώνουν στους δρόμους στις 7 Νοέμβρη

Eurokinissi

Σε συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις προχωρούν φοιτητές και σπουδαστές στις 7 Νοέμβρη.

«Καλούμε κάθε φοιτητή και σπουδαστή, όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους στις 7 Νοέμβρη να βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης. Για να μπλοκάρουμε παλιά και νέα μέτρα που τσακίζουν τις σπουδές και τη ζωή μας, για να στείλουμε μήνυμα πως οι φοιτητές οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης κόντρα στα δικά τους, για να ανοίξουμε δρόμο να διεκδικήσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας». Τα παραπάνω σημειώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ρωσικών - Σλαβικών Σπουδών, Φαρμακευτικής, Νέων Εστιών ΕΜΠ, Πληροφορικής Χαροκοπείου και οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΓΤΚΣ και Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά, που καλούν την ερχόμενη Τρίτη σε συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, με κεντρικά αιτήματα: Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών των φοιτητών, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές.

Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα διοργανώνονται από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους: Στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 στην πλατεία Χημείου. Στην Πάτρα, 7 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Στα Γιάννενα, 12.30 μ.μ., στην κεντρική στάση του Πανεπιστημίου. Στο Ηράκλειο, 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Λιονταριών. Στη Χαλκίδα, 11 π.μ., στα Ψαχνά. Στην Κομοτηνή, 1 μ.μ., έξω από τη φοιτητική λέσχη. Στην Κοζάνη, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα θα γίνουν σε Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ρέθυμνο, Κέρκυρα, Αρτα, Ορεστιάδα, Χανιά.

«Δίνουμε απάντηση στα αντιλαϊκά παζάρια»

Στα συλλαλητήρια των φοιτητών στις 7 Νοέμβρη και στις κινητοποιήσεις στις 9 Νοέμβρη μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία, τους αυτοαπασχολούμενους και το ΠΑΜΕ καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η "στήριξη της παιδείας και των νέων" που πλασάρει η κυβέρνηση είναι στον ίδιο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έχουν μετατρέψει την Παιδεία σε εμπόρευμα, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε μαγαζιά και εμάς σε πελάτες. Συνεχίζει την υποχρηματοδότηση των σχολών, βγάζει στο σφυρί τις υποδομές των ιδρυμάτων, δίνει άσυλο στους επιχειρηματίες και εργολάβους στις σχολές, γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ανοίγει τις διετείς σπουδές ενισχύοντας την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, διατηρεί και ενισχύει τους φραγμούς για να δουλέψουμε με το πτυχίο μας στο επάγγελμά μας».

«Οι ανάγκες μας δεν παζαρεύονται», σημειώνει το ΜΑΣ, τονίζοντας:

«Εχουμε ανάγκη να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, με φοιτητική μέριμνα. Με ουσιαστική στήριξη και μέτρα στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Σπουδάζουμε για να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας, να συμβάλλουμε με την επιστήμη μας στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του λαού. Αυτό απαιτεί να ερχόμαστε σε επαφή με οργανωμένο τρόπο και με ευθύνη του κράτους με τους αντίστοιχους κλάδους, να μπορούμε να συνδυάζουμε τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή, να συμβάλλουμε στην αναπαραγωγή νέας γνώσης και τεχνολογίας προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Θέλουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, το πτυχίο μας να έχει όλη την απαραίτητη γνώση για το επάγγελμά μας, να σταματήσουμε να πληρώνουμε πιστοποιήσεις και μεταπτυχιακά για να έχουμε πρόσβαση στο επάγγελμα. Η δουλειά μας να είναι μόνιμη και σταθερή, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Με ευθύνη του κράτους και των πανεπιστημίων να υπάρχουν προγράμματα επιμόρφωσης δωρεάν στους απόφοιτους, για να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στο αντικείμενο και τον κλάδο μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα του ΜΑΣ.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να γίνουν τώρα όλες οι μετεγγραφές

Την απόρριψη των αιτήσεων για μετεγγραφή 8.500 φοιτητών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που καλεί κανένας φοιτητής να μην δεχτεί την απόρριψη της μετεγγραφής του αλλά και όσοι πήραν μετεγγραφή να συντονίσουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους. Αναλυτικά τονίζει τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο δικαίωμα των φοιτητών και σπουδαστών στη μόρφωση. Κόβουν το 61% των φοιτητών που έκαναν αίτηση μετεγγραφής, 8.500 φοιτητές πετάγονται έξω από τις σχολές! Κόβονται φοιτητές φτωχών λαϊκών οικογενειών, με πολύ χαμηλό εισόδημα και μεγάλα προβλήματα υγείας στις οικογένειές τους, που δεν μπορούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, την κατασκευή και διόρθωση εστιών, ενώ κουβεντιάζει με ΕΕ - ΔΝΤ την περικοπή ακόμα και του πενιχρού στεγαστικού επιδόματος που δίνεται σε ελάχιστους φοιτητές.

Αυτή είναι η "δίκαιη ανάπτυξη" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Φοιτητές να πετάγονται εκτός σχολών, να κόβονται επιδόματα, καθηγητές, συγγράμματα, οι οικογένειές μας να ματώνουν για τα πλεονάσματα που πάνε στις τσέπες μεγαλοεπιχειρηματιών, στα "F-16" και για το 2% του ΑΕΠ που δίνεται στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ.

Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμά μας μας στη μόρφωση!

Κανένας φοιτητής να μην δεχτεί την απόρριψη της μετεγγραφής του! Καλούμε τους μετεγγραφέντες φοιτητές και σπουδαστές σε κάθε σχολή να οργανώσουν τον αγώνα τους! Να προχωρήσουν μέσα από τους συλλόγους τους στη δημιουργία επιτροπών και να συντονίσουν τον αγώνα τους. Υπάρχει πολύτιμη πείρα που μπορεί να αξιοποιηθεί! Τα προηγούμενα χρόνια, με τον οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα μέσα από τους συλλόγους, καταφέραμε να εγκριθούν επιπλέον 1.500 αιτήσεις, να ανοίξουν περισσότερες θέσεις στα τμήματα των σχολών.

Οι φοιτητές που πήραν τη μετεγγραφή τους να μην δεχτούν να χάσουν το εξάμηνο και τα εργαστήριά τους. Και αυτό γιατί οι απαραίτητοι κωδικοί για πάσο, κάρτα σίτισης, δηλώσεις μαθημάτων, βιβλίων κ.λπ. καθυστερούν υπερβολικά, ενώ υπάρχουν εργαστήρια που δεν δέχονται τη συμμετοχή των μετεγγραφέντων φοιτητών.

Καλούμε κάθε φοιτητικό και σπουδαστικό σύλλογο να στηρίξει, να οργανώσει τον αγώνα των μετεγγραφέντων φοιτητών.

Απαιτούμε:

-- Να εγκριθούν τώρα όλες οι μετεγγραφές.

-- Κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνό του.

-- Να γίνουν αναπληρώσεις των εργαστηρίων που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν οι μετεγγραφέντες.

-- Να ανοίξουν τα απαραίτητα συστήματα ώστε να γίνουν οι δηλώσεις μαθημάτων.

-- Να πάρουν όλοι οι φοιτητές από μετεγγραφή τις φοιτητικές παροχές που δικαιούνται με τη λήψη κωδικών και πάσο, όπως δωρεάν σίτιση - συγγράμματα - αναλώσιμα.

-- Ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους, εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών για τη διαμονή των μετεγγραφέντων φοιτητών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ