Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Διαδηλώνουν στους δρόμους στις 7 Νοέμβρη

Eurokinissi

Σε συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις προχωρούν φοιτητές και σπουδαστές στις 7 Νοέμβρη.

«Καλούμε κάθε φοιτητή και σπουδαστή, όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους στις 7 Νοέμβρη να βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης. Για να μπλοκάρουμε παλιά και νέα μέτρα που τσακίζουν τις σπουδές και τη ζωή μας, για να στείλουμε μήνυμα πως οι φοιτητές οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης κόντρα στα δικά τους, για να ανοίξουμε δρόμο να διεκδικήσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας». Τα παραπάνω σημειώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ρωσικών - Σλαβικών Σπουδών, Φαρμακευτικής, Νέων Εστιών ΕΜΠ, Πληροφορικής Χαροκοπείου και οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΓΤΚΣ και Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά, που καλούν την ερχόμενη Τρίτη σε συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, με κεντρικά αιτήματα: Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών των φοιτητών, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές.

Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα διοργανώνονται από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους: Στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 στην πλατεία Χημείου. Στην Πάτρα, 7 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Στα Γιάννενα, 12.30 μ.μ., στην κεντρική στάση του Πανεπιστημίου. Στο Ηράκλειο, 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Λιονταριών. Στη Χαλκίδα, 11 π.μ., στα Ψαχνά. Στην Κομοτηνή, 1 μ.μ., έξω από τη φοιτητική λέσχη. Στην Κοζάνη, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα θα γίνουν σε Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ρέθυμνο, Κέρκυρα, Αρτα, Ορεστιάδα, Χανιά.

«Δίνουμε απάντηση στα αντιλαϊκά παζάρια»

Στα συλλαλητήρια των φοιτητών στις 7 Νοέμβρη και στις κινητοποιήσεις στις 9 Νοέμβρη μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία, τους αυτοαπασχολούμενους και το ΠΑΜΕ καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η "στήριξη της παιδείας και των νέων" που πλασάρει η κυβέρνηση είναι στον ίδιο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έχουν μετατρέψει την Παιδεία σε εμπόρευμα, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε μαγαζιά και εμάς σε πελάτες. Συνεχίζει την υποχρηματοδότηση των σχολών, βγάζει στο σφυρί τις υποδομές των ιδρυμάτων, δίνει άσυλο στους επιχειρηματίες και εργολάβους στις σχολές, γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ανοίγει τις διετείς σπουδές ενισχύοντας την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, διατηρεί και ενισχύει τους φραγμούς για να δουλέψουμε με το πτυχίο μας στο επάγγελμά μας».

«Οι ανάγκες μας δεν παζαρεύονται», σημειώνει το ΜΑΣ, τονίζοντας:

«Εχουμε ανάγκη να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, με σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, με φοιτητική μέριμνα. Με ουσιαστική στήριξη και μέτρα στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Σπουδάζουμε για να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας, να συμβάλλουμε με την επιστήμη μας στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του λαού. Αυτό απαιτεί να ερχόμαστε σε επαφή με οργανωμένο τρόπο και με ευθύνη του κράτους με τους αντίστοιχους κλάδους, να μπορούμε να συνδυάζουμε τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή, να συμβάλλουμε στην αναπαραγωγή νέας γνώσης και τεχνολογίας προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Θέλουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, το πτυχίο μας να έχει όλη την απαραίτητη γνώση για το επάγγελμά μας, να σταματήσουμε να πληρώνουμε πιστοποιήσεις και μεταπτυχιακά για να έχουμε πρόσβαση στο επάγγελμα. Η δουλειά μας να είναι μόνιμη και σταθερή, με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Με ευθύνη του κράτους και των πανεπιστημίων να υπάρχουν προγράμματα επιμόρφωσης δωρεάν στους απόφοιτους, για να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στο αντικείμενο και τον κλάδο μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα του ΜΑΣ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org