Ο Χρ. Τσιντζιλώνης |
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Στέφανο Λουκά, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ, εκπρόσωποι της ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες) και δεκάδες παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γρηγόρης Τουγλίδης, καλωσορίζοντας τους συγκεντρωμένους και εκφράζοντας ευχαριστίες προς την Πρυτανεία για την τιμητική παραχώρηση του χώρου της εκδήλωσης.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό έργο του ΕΑΜ για την απελευθέρωση της χώρας από την τριπλή φασιστική κατοχή, που έγραψε μία από τις λαμπρότερες σελίδες της νεότερης Ιστορίας μας. Ο ομιλητής επισήμανε το μοναδικό ρόλο του «τιμημένου ΚΚΕ, που υπήρξε ο οργανωτής, καθοδηγητής, ψυχή και βασικός αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης».
Επίσης, σημείωσε ότι το ΕΑΜ με την πολύπλευρη δράση του καθιέρωσε νέους λαϊκούς θεσμούς στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στην Αυτοδιοίκηση, έφερε τον Πολιτισμό και τα αγαθά του ακόμα και στις πιο ορεινές περιοχές της πατρίδας μας.
Τέλος, αναφέρθηκε στα διδάγματα από τον αγώνα του ΕΑΜ, στον πρωτοποριακό ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματός της, του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στο σήμερα, κατήγγειλε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και την ευθύνη της για την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην παραχώρηση της βάσης του Αραξου ή όποιας άλλης βάσης για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων. Ζήτησε να μη συμμετέχουν Ελληνες στρατιώτες σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να κλείσει η βάση της Σούδας, καλώντας τους αγωνιστές της αντίστασης, τους φίλους και τους απογόνους να επαγρυπνούν σε κάθε περίπτωση.
Η εκδήλωση άνοιξε με αντιστασιακά τραγούδια από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ακολούθησε χαιρετισμός από τη Βάσω Τσιάτσιου, στέλεχος της ΚΝΕ, και τον Θανάση Βίτκο, πρόεδρο του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τηλέμαχος Καλόγηρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της ορκωμοσίας. Οπως είπε, το 1942 στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ (που είχε ιδρυθεί τον Σεπτέμβρη του 1941), υλοποιώντας την απόφαση για τη δημιουργία του ΕΛΑΣ, εξορμούσαν σε όλη την επικράτεια για να συγκροτήσουν οργανώσεις του ΕΑΜ και ένοπλες αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ.
Ετσι, στον Ολυμπο και τον Κίσσαβο από την άνοιξη του 1942 συγκροτούνται οι πρώτες ανταρτοομάδες του ΕΛΑΣ. Στα τέλη του Αυγούστου του 1942, με απόφαση του ΕΑΜ, πραγματοποιήθηκε στο Μπεχτέσι Καρυάς η 1η Συνδιάσκεψη ανταρτών Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ. Στις εργασίες της συνδιάσκεψης πήραν μέρος οι αντάρτικες ομάδες του Ανω και του Κάτω Ολύμπου (20 ατόμων), του Κισσάβου, ορισμένοι καταδιωκόμενοι αντάρτες από την περιοχή Λιτοχώρου και επίσης καταδιωκόμενες κοπέλες από την Καρίτσα. Στις διήμερες εργασίες της Συνδιάσκεψης, ο Κώστας Γαμβέτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΕΑΜ, ανέλυσε τους σκοπούς του ΕΑΜ και έγιναν εισηγήσεις από τους αρχηγούς των αντάρτικων ομάδων. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και πάρθηκαν μια σειρά σημαντικές αποφάσεις για την παραπέρα ανάπτυξη του ΕΑΜ και της ένοπλης δράσης των δυνάμεων του ΕΛΑΣ. Ανάμεσα στις αποφάσεις ήταν και η καθιέρωση του όρκου ανταρτών του ΕΛΑΣ, στον οποίο ορκίστηκαν και οι ομάδες που πήραν μέρος στη Συνδιάσκεψη. Ακόμα, η επίσημη εμφάνιση των ανταρτών στα χωριά την ημέρα σαν λαϊκός απελευθερωτικός στρατός, η απονομή της δικαιοσύνης από τους αντάρτες όπου αυτό είναι δυνατό, ο δεκαπλασιασμός της δύναμής τους και η εξασφάλιση συντονισμού της δράσης τους κατά ορεινούς όγκους, με τη δημιουργία αρχηγείων στον Ολυμπο και στον Κίσσαβο.
Στην συνέχεια, ο Τ. Καλόγηρος στάθηκε στην κληρονομιά της εποποιίας του ΕΑΜ και κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, που «βαδίζοντας προς τα 100 χρόνια του έχει θέσει ως στόχο και επιδιώκει να ενισχυθεί η ικανότητά του σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε χώρο και κλάδο εργασίας». Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και διάβασμα ποιημάτων.
Η αφίσα «μαρτυράει» τη στήριξη του δήμου στην αντικομμουνιστική εκδήλωση |
Επαναλαμβάνουμε ότι η δημοτική αρχή ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκριθεί η χρηματοδότηση των εκδηλώσεων αυτών και μάλιστα, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», εξαπάτησε τους συμβούλους, κρύβοντας το πραγματικό περιεχόμενό τους. Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ επανέφεραν το θέμα, ζητώντας την ακύρωση της χρηματοδότησης της αντικομμουνιστικής φιέστας, κάτι το οποίο η δημοτική αρχή αρνήθηκε. Οι απαντήσεις που πρόβαλε ότι «δεν γνώριζε» για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και ότι σε αυτήν δεν θα παραβρεθεί εκπρόσωπός της δεν αποτελούν σοβαρές δικαιολογίες. Η χρηματοδότηση από το δήμο ενός τριημέρου, στο πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνεται και η αντικομμουνιστική εκδήλωση, αποτελεί γεγονός.
Οπως επίσης ότι ακόμα και χτες, στον ιστότοπο του δήμου Καλλιθέας, στην ενότητα «Πολιτιστικές Εκδηλώσεις» φιλοξενείται το κάλεσμα για το «ποντιακό τριήμερο», με το πρόγραμμα και την αφίσα των εκδηλώσεων και με υπογραφή «Με τη στήριξη του δήμου Καλλιθέας». Η ίδια αφίσα «κοσμεί» και κεντρικά σημεία της πόλης της Καλλιθέας, κάτι που όπως φαίνεται δεν ενοχλεί τη δημοτική αρχή, όσο την ενόχλησε το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη». Συνεπώς, οι αρνήσεις της ότι δεν στηρίζει τις εκδηλώσεις αυτές δεν ευσταθούν.
Εκδήλωση τιμής και μνήμης των πεσόντων αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει το Παράρτημα Νάουσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αύριο Κυριακή, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία της Επισκοπής Νάουσας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και προσθήκη μαρμάρινης πλάκας στο υφιστάμενο μνημείο, με τα ονόματα των πεσόντων αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που κατάγονταν από την Επισκοπή Νάουσας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Μαίρη Παπαδοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.